Yhtenäispatentti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yhtenäispatentti (aiemmin "yhteisöpatentti") on uudenlainen eurooppapatentin muoto, joka tulee käyttöön aikaisintaan loppuvuonna 2017. Silloin, kun eurooppapatenttihakemus on hyväksytty, hakija voi valita, saattaako sen voimaan vanhaan malliin maakohtaisena eurooppapatenttina vai valitseeko yhtenäispatentin, joka kattaa useimmat eurooppapatentin EU-maat sekä mahdollisesti lisäksi maakohtaisen suojan valitsemissaan muissa eurooppapatenttimaissa.

Yhtenäispatentin vuosimaksut tulevat paljon halvemmiksi kuin yhtä laajasti voimaan saatetun Eurooppapatentin. Ehkä vieläkin suurempia säästöjä voi tulla käännös- ja asiamieskuluissakin.

Oikeudessa patentin voi yhdellä päätöksellä mitätöidä koko yhtenäispatenttialueella siinä missä maakohtaiset eurooppapatentit käsitellään oikeudessa kunkin maan osalta erikseen. Yksi tuomioistuimista tulee Suomeen. Myös patentin loukkaminen käsitellään keskitetysti.

Sopimusmaat ja voimaantulo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2017 alkaessa vasta 11 maata oli ratifioinut sopimuksen yhtenäispatentista: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Itävalta, Luxemburg, Malta, Portugali, Ruotsi, Suomi, Ranska ja Tanska.[1] Marraskuussa 2016 Britannian hallitus ilmoitti ratifioivansa sopimuksen Brexitistä huolimatta.[2] Hollannin hallituksen mukaan Saksakin tulee ratifioimaan sopimuksen pian, jolloin sopimus astuisi voimaan, koska sen ehtona on 13 ratifioijaa, joiden joukossa Saksan, Ranskan ja Britannian on oltava.[2]

Kaikki EU-maat paitsi Espanja ja Kroatia suunnittelevat osallistuvansa yhtenäispatenttiin, mutta alkuvaiheessa yhtenäispatentti kattaisi siis ehkä vain 13 maata. Eurooppapatentti kattaa EU-maiden lisäksi eräitä muita Euroopan maita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]