Yhtenäispatentti
Yhtenäispatentti (aiemmin "yhteisöpatentti") on uudenlainen eurooppapatentin muoto, joka astui voimaan 1.6.2023[1][2]. Silloin, kun eurooppapatenttihakemus on hyväksytty, hakija voi valita, saattaako sen voimaan vanhaan malliin maakohtaisena eurooppapatenttina vai valitseeko yhtenäispatentin, joka kattaa useimmat eurooppapatentin EU-maat sekä mahdollisesti lisäksi maakohtaisen suojan valitsemissaan muissa eurooppapatenttimaissa.
On arvioitu, että yhtenäispatentin vuosimaksut tulevat halvemmiksi kuin yhtä laajasti voimaan saatetun Eurooppapatentin silloin, ku patenttisuojaa halutaan neljässä tai useammassa maaassa.[1] Ehkä vieläkin suurempia säästöjä voi tulla käännös- ja asiamieskuluissa.
Oikeudessa patentin voi yhdellä päätöksellä mitätöidä koko yhtenäispatenttialueella siinä missä maakohtaiset eurooppapatentit käsitellään oikeudessa kunkin maan osalta erikseen. Yksi tuomioistuimista tulee Suomeen. Myös patentin loukkaminen käsitellään keskitetysti.
Sopimusmaat ja voimaantulo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Toukokuussa 2022 17 valtiota on ratifioinut sopimuksen yhtenäispatentista: Belgia, Bulgaria, Tanska, Viro, Ranska, Italia, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Alankomaat, Itävalta, Portugali, Slovenia, Suomi, Ruotsi ja Iso-Britannia.[3] Näistä Iso-Britannia on kuitenkin ilmoittanut ettei aio olla mukana yhtenäispatentissa.[2]
Tämänhetkisen ennusteen mukaan Saksa saattaa toimittaa UPCA:n, sopimuksen yhdistetystä patenttituomioistuimesta, ratifioimisasiakirjan elo-syyskuussa 2022. Kun Saksa toimittaa oman UPCA-ratifioimisasiakirjansa, UPCA voisi astua voimaan 3 – 4 kuukautta myöhemmin. Täten yhtenäispatentti saattaa astua voimaan vuoden 2022 loppupuolella tai alkuvuodesta 2023.[1]