Yhdysvaltain sotahistoria

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuvakollaasi Yhdysvaltain vapaussodan taisteluista

Yhdysvaltain sotahistoria voidaan jakaa useaan eri kauteen sen mukaan mikä on maan asema valtioiden joukossa. Maailmansodissa se oli yksi suurvalloista, joka oli mukana Euroopassa rauhanneuvotteluissa ja osallistui sotiin haluamassaan laajuudessa. Kumpikaan maailmansota ei koskettanut varsinaisesti Yhdysvaltain aluetta tiettyjä tukikohtia (Pearl Harbor) lukuun ottamatta. Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvallat oli toinen kahdesta suurvallasta, ja sodatkin olivat kommunismin vastaisia sotia.

Ennen ensimmäistä maailmansotaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvakollaasi Yhdysvaltain sisällissodasta

Maailmansodat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltalaisia laskuvarjosotilaita Normandian maihinnousussa saaliinaan saksalaisten hakaristilippu
  • 1917–1918: Ensimmäinen maailmansota, jossa Yhdysvallat liittyi Saksan vastaiseen rintamaan vasta kolme vuotta sodan alkamisen jälkeen. Osasyynä oli Saksan aloittama sukellusvenesota. Yhdysvallat oli myös kuullut Saksan neuvottelevan Meksikon kanssa hyökkäyksestä Yhdysvaltoihin. Yhtenä sodan ”suurista voittajavaltioista” (Yhdysvallat, Ranska, Yhdistynyt kuningaskunta ja Italia) Yhdysvallat pääsi neuvottelemaan Versailles’n rauhasta.
Yhdysvaltain joukot taistelivat Saksaa vastaan Pohjois-Afrikassa 1942, Sisiliassa 1943, Italiassa 1943–1945, Ranskassa, Belgiassa, Hollannissa ja Saksassa 1944–1945. Kun suurin osa saksalaisista sotilaista kaatui itärintamalla, Yhdysvaltain tärkeimmäksi panokseksi taistelussa Saksaa vastaan jäivät sen suorittamat ilmapommitukset, jotka heikensivät teollisuutta ja aiheuttivat terroria siviiliväestössä.

Kylmä sota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Kylmä sota

Kylmän sodan osana Yhdysvallat ja Neuvostoliitto päätyivät usein tukemaan taistelevia osapuolia niin voimallisesti, että toisinaan sanottiin niiden sotivan keskenään jonkun muun valtion alueella (niin sanottu proxy-sota).

  • 1950–1953: Korean sotaan johtanut kehitys alkoi toisen maailmansodan loppuratkaisusta, jossa Japanin vetäytyessä Pohjois-Korea jäi Neuvostoliiton, Etelä-Korea Yhdysvaltain valvontaan. Sotaan osallistui yli 300 000 yhdysvaltalaista.
  • 1964–1973: Myös Vietnamin sota käytiin Neuvostoliiton tukeman pohjoisen ja Yhdysvaltain tukeman etelän välillä. Yhdysvaltalaisia sotilaita osallistui sotaan 2,59 miljoonaa, joista kuoli 58 169 ja 304 000 haavoittui.

Ainoa supervalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvakollaasi Irakin sodasta
Yhdysvaltain sotilassuhteet 2007. Tummansinisellä Natonjäsenmaat, vaaleansinisellä Naton ulkopuoliset liittolaiset ja Taiwan, turkoosilla Naton kanssa ”Partnership for Peace” -sopimuksen (rauhankumppanuuden) solmineet valtiot

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]