Yhdysvaltain presidentin sinetti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yhdysvaltain presidentin sinetti

Yhdysvaltain presidentin sinettiä käytetään merkitsemään Yhdysvaltain presidentin kirjeenvaihtoa Yhdysvaltain kongressille, ja sitä käytetään myös itse presidenttiyden symbolina. Sinetin pääasiallinen ulkoasu, joka perustuu Yhdysvaltain vaakunaan, on presidentin virallinen vaakuna ja esiintyy myös presidentin lipussa .

Nykypäivän sinetin käyttö juontaa ainakin vuoteen 1850 ja todennäköisesti paljon aikaisempaan. Nykypäivän sinetin pääasiallinen ulkoasu on peräisin Rutherford B. Hayesilta, joka käytti ensimmäisenä vaakunaa Valkoisen talon kutsuissa vuonna 1877. Tarkka suunnitelma on peräisin vuodelta 1945, kun presidentti Truman määritteli sen toimeksiannossa 9646. Ainoat muutokset sen jälkeen ovat olleet vuosina 1959 ja 1960, jotka lisäsivät ympyrään 49. ja 50. tähdet Alaskan ja Havaijin osavaltioiden liittymisen jälkeen.

Suunnittelu ja symbolismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisen sinetin määritteli presidentti Dwight D. Eisenhower 5. helmikuuta 1960 antamassa toimeksiannossa 10860, joka astui voimaan 4. heinäkuuta 1960. [1]

Kehys (muotoilu) on olennaisesti sama kuin Yhdysvaltain vaakunan, sellaisena kuin se on määritelty vuonna 1782, vaikkakin värejä, tähtien- ja pilvien asettelua on hieman muutettu. Ainoa puhtaasti erottuva elementti on 50 tähden rengas, joka edustaa 50 osavaltiota . Muuten symbolismi seuraa Yhdysvaltojen vaakunaa:

  • Kilven raidat edustavat 13 alkuperäistä siirtokuntaa.
  • Kolmentoista pilven ja kolmentoista tähden kaari viittaavat myös alkuperäisiin 13 siirtokuntaan.
  • Oliivipuun oksat ja nuolet kuvaavat rauhan ja sodan voimia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Eisenhower: Executive Order 10860—Coat of arms, seal, and flag of the President of the United States February 5, 1960. The American Presidency Project.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Seal of the President of the United States
Tämä Yhdysvaltoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.