Yatzy

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Yahtzee)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yatzyn pelitilastot ja nopat.

Yatzy eli jatsi (myös yahtzee, yacht)[1] on noppapeli, jota voi pelata periaatteessa rajoittamaton määrä pelaajia. Peliä voi pelata myös yksin, jolloin tarkoituksena on aiemman henkilökohtaisen ennätyksen rikkominen. Suomessa Yatzya valmistaa kaupallisesti Tactic Games.

Pelissä tavoitteena on saada viittä kuusisivuista noppaa heittämällä erilaisia lukujen yhdistelmiä. Yhdistelmien tulos merkitään pöytäkirjaan. Pöytäkirjan täytyttyä voittaja on se pelaaja, jolla on korkeimmat lopputulospisteet.

Yhdysvaltalainen Edwin S. Lowe alkoi vuonna 1956 myydä peliä nimeltä Yahtzee. Tarinan mukaan peli-idean myi hänelle varakas kanadalainen pariskunta, jolla oli tapana pelata peliä jahdillaan vieraidensa kanssa, joskin tarinan todenperäisyys on kyseenalainen. Yrityskauppojen myötä Yahtzeen oikeudet ovat nykyään Hasbrolla.[2]

Kukin pelaaja saa vuorollaan heittää noppia kolme kertaa. Ensimmäisellä kerralla on heitettävä kaikki nopat. Seuraavalla kahdella heittokerralla pelaaja saa vapaasti valita, mitkä nopat heittää. Heittovuorolla noppia ei ole pakko heittää kolmea kertaa. Kun pelaaja päättää heittovuoronsa, tulos kirjataan pöytäkirjaan ja vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle.

Mikäli pelaaja ei saa sellaista yhdistelmää, joka voidaan kirjata pöytäkirjan johonkin kohtaan, merkitään pöytäkirjaan nolla pistettä pelaajan valitsemaan kohtaan.

Readme.fin julkaisemassa Suuressa pelikirjassa kuvatussa jatsissa pelaajan on kierroksen ensimmäisen heittonsa jälkeen valittava, mitä yhdistelmää tavoittelee. Sen jälkeen haluamansa nopat saa heittää kahdesti uudestaan, mutta jos tavoiteltu yhdistelmä jää saamatta, kierroksen tulos on nolla pistettä.[3]

Yatzyn pöytäkirja

Yatzyn pöytäkirjan täyttöjärjestys on vapaa. Eräs sääntömuunnelma on ns. pakkoyatzy, jolloin pöytäkirjaa täytetään järjestyksessä ylhäältä alas. Mikäli pakkoyatzyssa pelaaja ei saa yhtään sillä heitolla pöytäkirjaan kelvollista yhdistelmää, merkitään siihen kohtaan nolla pistettä, ja seuraavalla vuorolla pelaajan on yritettävä seuraavan kohdan yhdistelmää.

Yatzyssa käyvät seuraavat yhdistelmät:

Pöytäkirjan yläosan yhdistelmät:

 • Ykköset: tavoite on saada 1–5 kappaletta 1-silmälukuja
 • Kakkoset: tavoite on saada 1–5 kappaletta 2-silmälukuja
 • Kolmoset: tavoite on saada 1–5 kappaletta 3-silmälukuja
 • Neloset: tavoite on saada 1–5 kappaletta 4-silmälukuja
 • Viitoset: tavoite on saada 1–5 kappaletta 5-silmälukuja
 • Kuutoset: tavoite on saada 1–5 kappaletta 6-silmälukuja

Mikäli pöytäkirjan yläosan yhdistelmistä pelaaja saa 63 pistettä tai yli, hän saa 50 bonuspistettä lopputulokseensa.

Pöytäkirjan alaosan yhdistelmät (skandinaavisessa versiossa):

 • Yksi pari: kaksi kappaletta samaa silmälukua, esimerkiksi 1+3+4+5+5 = 5+5 = 10 pistettä
 • Kaksi paria: kaksi eri paria, esimerkiksi 1+3+3+5+5 = 3+3 ja 5+5 = 16 pistettä, esim. 1+4+4+4+4 ei kelpaa.
 • Kolmoisluku: kolmessa nopassa sama silmäluku, esimerkiksi 2+4+4+4+5 = 4+4+4 = 12 pistettä
 • Neloisluku: neljässä nopassa sama luku, esimerkiksi 2+3+3+3+3 = 3+3+3+3 = 12 pistettä
 • Pieni suora: viidessä nopassa silmäluvut 1+2+3+4+5 = 15 pistettä
 • Suuri suora: viidessä nopassa silmäluvut 2+3+4+5+6 = 20 pistettä
 • Täyskäsi (Mökki): yksi pari ja yksi kolmoisluku, esimerkiksi 3+3+6+6+6 = 24 pistettä
 • Sattuma: Silmälukujen summa. Hyödyllinen, jos pelaaja ei saa mitään jäljellä olevaa yhdistelmää.
 • Yatzy: kaikissa viidessä nopassa sama silmäluku: aina 50 pistettä.

Kun kaikki pöytäkirjan kohdat on täytetty jokaisen pelaajan osalta, lasketaan loppupisteet. Ensin lasketaan yhteen pöytäkirjan yläosan pistemäärä. Mikäli yläosan yhteenlaskettu pistemäärä on 63 tai yli, pelaaja saa 50 bonuspistettä. (63 on pistemäärä, joka saavutetaan heittämällä kolme osumaa jokaista numeroa) Yläosan pistemäärä mahdollisine bonuspisteineen lisätään alaosan pistemäärään, josta saadaan kokonaissumma.

Pelin voittaja on pelaaja, jolla on suurin kokonaissumma.

Pakko-Yatzy

Peli pelataan järjestyksessä ylhäältä alas.

Osto-Yatzy

Pelataan normaalisti, mutta jos pelaaja ei käytä kaikkia kolmea heittoaan, hän saa käyttämättömistä heitoista tulitikun (tai vastaavan merkin, esimerkiksi pelikortin. Kaikki pelikortit ovat aina samanarvoisia sekä yhdellä kortilla saa aina yhden heiton). Tikkuja saa siis yhden heiton jälkeen kaksi tai kaksi heittoa käytettyään yhden (jos pelaaja ei käytä jäljellä olevia heittoja). Saamillaan tikuilla pelaaja voi myöhemmin "ostaa" lisäheittoja. Eräässä muunnelmassa ei saa tikkuja, ellei pysty merkitsemään nollaa ylittävää tulosta. Esimerkiksi ei ole sallittua ensimmäisen heiton jälkeen ilmoittaa: "vedetään pieni suoraan nolla, 2 tikkua".

Monen sarakkeen Yatzy

Pelataan useaa saraketta kerrallaan. Yksi tällainen versio on Kerroin-Yatzy, jossa ensimmäiseen sarakkeeseen merkitään pisteet normaalisti, toiseen sarakkeeseen tulos kaksinkertaisena, kolmanteen kolminkertaisena, jne. Yleensä pelataan kahdella tai kolmella sarakkeella. Pelaaja saa täysin vapaasti päättää, mihin ruutuun tuloksensa panee. Toisessa versiossa ensimmäinen sarake on vapaa sarake, toinen sarake Pakko-Yatzy ylhäältä alas ja kolmas Pakko-Yatzy alhaalta ylös. Molemmissa versioissa kaikki pisteet lasketaan lopussa yhteen. [1]

Maxi Yatzy

Peliä pelataan 5 nopan sijasta kuudella nopalla. Lisäksi pelissä on uusia yhdistelmiä: kolme paria, viitoisluku, talo (neloisluku ja pari), sauna (kaksi kolmoislukua), täyssuora (1-6), josta saa 30 pistettä. Tässä Yatzyssa Yatzy vaati kuusi samaa, mutta siitä saa sata pistettä ja yläkerran bonuksen saamiseksi pitää saada 84 pistettä.[1]

Amerikkalainen muunnelma

Amerikkalaisessa muunnelmassa Täyskäsi (mökki) on aina 25 pistettä, pieni suora 30 pistettä ja suuri suora 40 pistettä. Pieni suora ei ole 1-5 vaan neljän suora (1-4, 2-5 tai 3-6) ja suuri suora on viiden suora (1-5 tai 2-6). Kolmoisluvussa sekä neloisluvussa lasketaan kakikien noppien summa (esim. 4, 4, 4, 2 ja 6 olisi molemmissa Yatzeissa kolmoisluku, mutta amerikkalaisessa muunnelmassa siitä saa 20, kun tavallisessa Yatzyssa siitä saisi vain 12). Paria ja kahta paria ei ole amerikkalaisessa muunnelmassa.[1]

Yhdistelmä-Yatzy

Peliä pelataan monessa sarakkeessa yhtä aikaa, eri muunnelmia eri sarakkeissa. Eli yksi pelaaja vuorollaan pelaa vaikkapa pakkoyatzya, normaalia yatzya ja ostoyatzya yhtä aikaa. Kaikki pisteet lasketaan lopussa yhteen.

7-Yatzy

Muunnelma Yatzystä, jossa käytetään seitsemää noppaa. Tässä Yatzyssa on Maxi Yatzyn uusien yhdistelmien lisäksi myös muita uusia yhdistelmiä.

 1. a b c d Yatzy Lautapeliopas. Viitattu 21.1.2017.
 2. Ingall, Marjorie: Making Millions on a Roll of the Dice Tablet Magazine. 18.11.2016. Nextbook Inc. Viitattu 21.1.2017. (englanniksi)
 3. Suuri pelikirja – koko perheen parhaat pelit ja leikit, s. 364–365. Suomentanut ja toimittanut Reija Becks. Helsinki: Readme.fi, 2014. ISBN 978-952-220-821-7.