YH Kodit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
YH Kodit Oy
YH Kodit logo.png
Tunnuslause Koti jota etsit löytyy meiltä.
Yritysmuoto Osakeyhtiö
Perustettu 1977
Toimitusjohtaja Janne Tuominen
Kotipaikka Tampere
Toimiala rakennuttaminen, isännöinti, omistaminen ja asumisen palvelut
Liikevaihto 84,9 miljoonaa euroa (2013)
Liikevoitto 26,4 miljoonaa euroa (2013)
Tilikauden tulos 7,4 miljoonaa euroa (2013)
Henkilöstö 75
Omistaja pirkanmaalaiset ja varsinaissuomalaiset kaupungit, kunnat ja säätiöt
Kotisivu www.yhkodit.fi

YH Kodit Oy on Tampereella ja Turussa toimiva konserni, jonka pääliiketoimintoja ovat asumisen palvelujen tarjoaminen, rakennuttaminen, isännöinti sekä kiinteistöjen omistus ja hallinnointi. Konserni toimii pääosin Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen alueella. Konsernin omistuksessa on kohteita myös Satakunnassa ja Pohjanmaalla. Konsernin omistajia ovat pirkanmaalaiset ja varsinaissuomalaiset kaupungit, kunnat ja säätiöt. Konsernin liikevaihto oli vuonna 2011 noin 72,9 miljoonaa euroa ja liikevoitto 30,1 prosenttia liikevaihdosta. Yhtiön palveluksessa on noin sata henkilöä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiö on historiallisesti osa YH-konsernia, ja se tunnettiin aiemmin nimellä YH Länsi Oy. Nimi vaihtui kesäkuussa 2012 YH Kodit Oy:ksi. Nimenvaihdoksen syynä oli muun muassa toiminnan laajentuminen valtakunnalliseksi. Nimen kirjainyhdistelmä YH viittaa yleishyödyllisyyteen.

YH Kodit Oy on käynyt historiansa aikana Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen kasvukeskuksissa läpi monia muutosvaiheita. Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen yhtiöt fuusioitiin vuonna 2007 YH Länsi Oy:ksi, ja yhtiö täytti 30 vuotta.

YH-Asumisoikeus Länsi Oy oli mukana perustamassa Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:tä vuonna 2009. Muut perustajajäsenet olivat Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy, Avain Asumisoikeus Oy, Senioriasumisoikeus Oy, Suomen Asumisoikeus Oy, TA-Asumisoikeus Oy, Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy ja YH-Asumisoikeus Länsi Oy.

Asuntotuotanto ja kiinteistöomistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

YH Länsi on keskittynyt rakennuttamiseen ja isännöintiin, vuokra- ja asumisoikeusasuntojen omistamiseen sekä asumisen palveluiden tuottamiseen. Yhtiö rakennuttaa vuosittain noin 600–1 000 uutta asuntoa. Yhtiön omistuksessa oli vuonna 2012 noin 8 000 asuntoa, ja se isännöi noin 12 000 omistus-, asumisoikeus- ja vuokra-asuntoa. 30 toimintavuotensa aikana yhtiö on tuottanut noin 30 000 asuntoa.

YH Kodit Oy omistaa ja hallinnoi yleishyödyllisiä yhtiöitä, joista tulevat tulot koostuvat pääosin asuntojen ja liikehuoneistojen vuokrista. Yrityksen omistuksessa on noin 8 000 asuntoa ja isännöinnissä noin 12 000 omistus-, asumisoikeus- ja vuokra-asuntoa. Lisäksi omistuksessa on sijoituskiinteistöjä potentiaalisina saneeraus- ja uudisrakennuskohteina. Yhtiö omistaa ja vuokraa eteenpäin pitkäaikaisilla vuokrasopimuksilla myös kuntien palvelutiloja, muun muassa päiväkoteja.

Kotosalla Säätiö on yhdessä YH Kodit Oy:n kanssa kehittänyt Kotosalla-asumiskonseptin, joka on suunnattu yli 55-vuotiaille[1]. Kotosalla-asunto on mahdollista ostaa omaksi, vuokrata tai hankkia asumisoikeusasunnoksi. Asuntoja on tarjolla Tampereella, Turussa, Kaarinassa, Naantalissa, Pirkkalassa, Nokialla, Kangasalla[2]. Kotosalla Säätiö on yhteistyössä YH Kodit Oy:n kanssa johtava seniori-ikäisten asumisen palveluiden tarjoaja Suomessa[3]. Toiminta on aloitettu vuonna 2004[4], ja valmistuneita Kotosalla-asuntoja on yli tuhat[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]