Yön talo

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yön talo
House of Night
Yön talo -sarjan ensimmäinen kirja Merkitty
Yön talo -sarjan ensimmäinen kirja Merkitty
Alkuperäisteos
Kirjailija P. C. Cast ja Kristin Cast
Kieli englanti
Genre fantasia
nuortenkirjallisuus
Kustantaja St. Martin's Press, Atom/Little Brown
Julkaistu 2007–
Suomennos
Suomentaja Annika Eräpuro [1][2][3]
Inka Parpola [4][5][6][7][8]
Kustantaja Otava
Julkaistu 2010–
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Yön talo (engl. House of Night) on yhdysvaltalaisen kirjailijan P. C. Castin ja tämän tyttären Kristin Castin yhdessä kirjoittama vampyyrisarja.[1] Kirjasarjaan kuuluu yhteensä 12 osaa[9] ja sarjalla on myös sisarteoksia. Sarjan ensimmäinen osa, Merkitty, julkaistiin Yhdysvalloissa vuonna 2007, ja suomeksi se julkaistiin vuonna 2010. Muita suomennettuja ovat Petetty (2010), Valittu (2011), Piinattu (2011), Vainottu (2012), Lumottu (2012), Kahlittu (2013), Vapautettu (2013) ja "Määrätty" (2014).[1][2][3][4][5][6][7][8][10] Sarjan kymmenes osa Salattu julkaistaan 18. elokuuta 2014.[11] Sarjan 11. Osa on Paljastettu ja 12. Osa on Pelastettu

Kirjasarja on hyvin mukaansatempaava ja saavuttanut suurta suosiota sekä miljoonia faneja ympäri maailmaa. Yön talo -sarjalla on paljon oheistuotteita, kuten monia paitoja ja kynttilöitä. On myös suunniteltu, että sarjan pohjalta tehtäisiin elokuvia.[12] Alun perin suunnitelmissa oli, että ensimmäistä elokuvaa alettaisiin kuvata 2014, mutta nyt ei ole varmaa, tehdäänkö elokuvia ollenkaan.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjailijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

P. C. Cast[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: P. C. Cast

Phyllis Christine Cast (s. 1960) on yhdysvaltalainen fantasiakirjailija. Hänet tunnetaan maailmanlaajuisesti muun muassa Yön talo -kirjasarjastaan, jota hän aloitti kirjoittamaan tyttärensä Kristin Castin kanssa vuonna 2005. Sarjan ensimmäinen osa Marked julkaistiin 2007 ja suomennoksen julkaisu tupahtui 2010. Yön talon lisäksi Castilta on suomeksi julkaistu viisiosainen Partholon-sarja.

P. C. Cast syntyi Watsekassa, Illinoisissa. Hän on ollut naimisissa kolme kertaa. Nykyään hän asuu Tulsassa, jossa hän kirjailijanuran lisäksi toimii lukion englannin opettajana. Samaan kaupunkiin sijoittuu suosittu Yön talo -sarja.

Kristin Cast[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kristin Cast (s. 4. marraskuuta 1986) on yhdysvaltalainen kirjailija ja P. C. Castin tytär. Hän asuu Tulsassa, kuten äitinsä. Vuonna 2005 hän valmistautui Broken Arrow'n lukiosta ja nykyään hän opiskelee Tulsan yliopistossa. Kristin Cast kirjoittaa äitinsä kanssa Yön talo -sarjaa, mutta täysin omia kirjoja hänellä ei vielä ole. Lokakuussa 2010 Kristin Cast ilmoitti työskentelevänsä ensimmäisen soolokirjansa parissa.

Suomennokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kustannusyhtiö Otava on kustantanut Yön talo -sarjan kirjoja suomeksi vuodesta 2010 lähtien. Sarjaa ovat suomentaneet Annika Eräpuro ja Inka Parpola. Yhteensä sarjan kirjoja on tähän mennessä käännetty yksitoista. Ensimmäisestä osasta lähtien sarjan kirjoja on julkaistu suomeksi kaksi vuodessa: vuonna 2010 julkaistiin Merkitty ja Petetty, vuonna 2011 Valittu ja Piinattu, 2012 Vainottu ja Lumottu, 2013 Kahlittu ja Vapautettu, sekä vuonna 2014 "Määrätty". Sarjan kymmenes osa, Salattu julkaistaan elokuussa. Sarjan kaksi ensimmäistä osaa (Merkitty ja Petetty) käänsi suomeksi Annika Eräpuro. Hän suomensi myös viidennen osan, Vainotun.[1][2][3] Kaikki muut sarjan osat on kääntänyt Inka Parpola.[4][5][6][7][8]

Tietoa sarjasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mytologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yön talo -kirjasarjan vampyyrit eroavat monella tapaa muiden vampyyritarinoiden vampyyreista. Merkittäviä eroavaisuuksia on melko monta. Eroavaisuuksia ovat muun muassa ne, että ihmiset tietävät vampyyrien olemassaolosta, vampyyrit eivät pala auringon valossa, mutta silti eivät pidä auringosta, ja vampyyrit palvovat vampyyrijumalatar Nyksiä. Sarjan vampyyreilla ei ole torahampaita. Vampyyriksi ei myöskään muututa vampyyrin pureman seurauksena, vaan vampyyriksi tullaan merkitsemällä: tavallinen ihmisnuori "merkitään", ja hänestä tulee vampyyritulokas. Merkitsemisen tekee eräänlainen Etsijä, joka jumalattaren valinnan mukaan merkitsee tietyt ihmisnuoret. Merkityn nuoren otsaan muodostuu safiirinsinisen kuunsirpin rajat. Tämän jälkeen vampyyritulokkaan on jätettävä taakseen tavallinen ihmiselämä ja muutettava vampyyrien sisäoppilaitokseen, Yön taloon, muiden vampyyrien ja vampyyritulokkaiden luo, sillä ilman aikuisen vampyyrin läsnäoloa vampyyritulokkaat kuolevat.

Yön talossa ollessaan vampyyritulokkaat käyvät läpi muutoksen. Muutaman vuoden Yön talossa vietetyn ajan jälkeen heistä tulee vampyyreita, silloin otsassa oleva kuunsirppi täyttyy kokonaan siniseksi, ja kasvoja reunustamaan syntyy monimutkaisia tatuointeja. Osa tulokkaista ei kuitenkaan selviydy tästä, vaan heidän ruumiinsa alkavat hylkiä muutosta, ja he kuolevat. Kuolema tapahtuu melko nopeasti ja arvaamatta: tänään voi olla täysin terve, mutta huomenna ruumis jo hylkiikin muutoksen ja seurauksena on kuolema.

Jotkut kuolleet tulokkaat kuitenkin "epäkuolleutuvat", he heräävät luonnonvastaisesti henkiin kuolleista muuttuneina punaisiksi vampyyritulokkaiksi. Heitä kutsutaan punaisiksi tulokkaiksi, koska heidän otsassa oleva kuunsirppi ei enää ole safiirin sininen kuten muilla, normaaleilla, tulokkailla vaan se on muuttunut punaiseksi. Myös heidän silmänsä hehkuvat verenpunaisina ja heillä on suuremmat ja mahtavammat voimat kuin normaaleilla vampyyreilla. Punaiset tulokkaat ovat vaaraksi ihmisille, väkivaltaisia ja verenhimoisia hirviöitä, joilla ei ole enää inhimillisyyttä, sillä kuollessaan he menettivät sen. Normaaleista vampyyreista heidät erottaa myös se, että he alkavat palaa auringon valossa. He loukkaantuvat pahoin auringon valon koskettaessa ihoa ja pahimmassa tapauksessa kuolevat.

Tulsan Yön talo (todellisuudessa Cascia Hall)

Lähtöasetelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjasarja sijoittuu Tulsaan Oklahomaan. Sarjan päähenkilö on 16-vuotias Zoey Redbird. Aivan sarjan ensimmäisen kirjan alussa, Merkityssä, hänet merkitään ja hän joutuu muuttamaan Yön taloon.[1] Zoey ei kuitenkaan ole täysin normaali vampyyritulokas: hänen otsassa oleva kuunsirppi on kokonaan täyttynyt, mutta muilla tulokkailla on vain sen rajat. Merkkinsä vuoksi Zoey saa paljon huomiota, mistä hän ei pidä lainkaan, sillä suuri elämän muutos ja kaikki muukin hämmentävät jo valmiiksi. Uuteen elämään sopeutuminen ei ole hänelle täysin helppoa.[1] Yön talossa Zoey saa hyviä ystäviä, niin kuin ikävä kyllä vihamiehiäkin. Hänen uusia ystäviään ovat Stevie Rae (hänen huonetoverinsa), Damien sekä "kaksoset" Shaunee ja Erin.

Pian sen jälkeen, kun Zoey on mennyt Yön taloon, Zoey huomaa, että hänellä on erityisiä kykyjä.[1] Vampyyrien jumalatar Nyks on suonut hänelle aivan ainutlaatuisia kykyjä: Zoey pystyy hallitsemaan kaikkia viittä elementtiä.[2] Nämä elementit ovat ilma, tuli, vesi, maa ja henki. Kukaan aikaisemmin ei ole saanut kykyä hallita kaikkia niitä ja vain hyvin harva vampyyri saa edes yhden elementin voimat. Uudet kyvyt erottavat Zoeyn vielä vahvemmin kaikista muista tulokkaista, eikä Zoey ole kovin mielissään siitä. Zoey kuitenkin hyväksyy sen.

Pikku hiljaa Zoeylle alkaa selvitä, että jotain on pielessä Tulsan Yön talossa. Hänelle paljastuu kauheita asioita, joita hän kuitenkin joutuu aluksi salaamaan muilta. Aikaisemmat suuret ongelmat vaikuttavat pienen pieniltä tulevien suurten kauheiden asioiden rinnalla.

Sarjaan kuuluvat kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Merkitty (2010) - Marked (2007)
 2. Petetty (2010) - Betrayed (2007)
 3. Valittu (2011) - Chosen (2008)
 4. Piinattu (2011) - Untamed (2008)
 5. Vainottu (2012) - Hunted (2009)
 6. Lumottu (2012) - Tempted (2009)
 7. Kahlittu (2013) - Burned (2010)
 8. Vapautettu (2013) - Awakened (2011)
 9. Määrätty (2014) - Destined (2011)
 10. Salattu (18. elokuuta 2014) - Hidden (2012)
 11. Paljastettu (2015) - Revealed (2013)
 12. Pelastettu (2015) - Redeemed (2014)
 13. Loved (2017) Rakastettu
 14. Lost (2018) Kadotettu

Sisarteokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • The Fledgling Handbook 101 (2010)
 • Dragon's Oath (2011)
 • Lenobia's Vow (2012)
 • Neferet's Curse (2013)
 • Kalona's Fall (2014)

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
 • Zoey Redbird on sarjan päähenkilö. Hänet merkitään sarjan ensimmäisessä osassa ja hän muuttaa Tulsan Yön taloon. Zoey saa jumalatar Nyksiltä lahjaksi kyvyn hallita kaikkia elementtejä (ilma, tuli, vesi, maa ja henki). Hän on ensimmäinen, jolle suodaan näiden kaikkien elementtien lahjat. Zoey on 16-vuotias, ruskeasilmäinen ja tummatukkainen, ja hänen sukujuuret johtavat cherokee-intiaaneista. Hän käy läpi muutoksen kirjassa Pelastettu.
 • Nyks on vampyyrien jumalatar. Hänen sanotaan olevan yön henkilöitymä. Nyks suo vampyyreille erilaisia lahjoja kuten elementin lahjan. Hänen puolisokseen paljastuu Kalona, kun tämä kuolee, Nyx antaa hänelle anteeksi ja toivottaa tämän tervetulleeksi takaisin tuon puoleiseen puolisonaan.
 • Stevie Rae Johnson on Zoeyn paras ystävä sekä hänen huonetoverinsa Tulsan Yön talossa. He ystävystyvät Zoeyn tullessa Yön taloon, silloin Stevie Rae on vielä vampyyritulokas. Stevie Raelle Nyks antaa maan lahjan. Sarjan toisessa osassa, Petetyssä, hänen ruumiinsa hylkii muutoksen vampyyriksi ja hän kuolee, mutta paljastuukin, että hän muuttuu epäkuolleeksi. Valitussa Afroditen uhrauksen ansioista hän saa ihmisyytensä takaisin ja hänestä tulee aivan uudenlainen vampyyri, ensimmäinen punainen vampyyri, jonka otsaa koristava merkki on punainen. Myöhemmin hänestä tulee punainen vampyyri ylipapitar.
 • Afrodite LaFont on sarjan alussa Zoeyn vihamies, Yön talon suosituin sekä Pimeyden tytärten johtaja. Hän on 19-vuotias ja kaunis pitkähiuksinen blondi. Afrodite on itserakas ja käyttäytyy ilkeästi ja tämän vuoksi häntä kutsutaankin nimellä "noita-akka helvetistä". Myöhemmin hänen suosionsa romahtaa ja hänestä tulee Zoeyn ystävä. Afrodite on saanut Nyksiltä kyvyn nähdä näkyjä tulevaisuudesta. Tehdessään uhrauksen Stevie Raen puolesta hän menettää tatuointinsa. Hän ei ole enää tulokas, mutta ei ole myöskään täysin ihminen, sillä saa vielä näkyjä tulevasta.
 • Erin Bates on vampyyritulokas ja Zoeyn ystävä. Hänen paras ystävänsä on Shaunee, joka on hänen "kaksosensa". Erin on blondi ja rakastaa yli kaiken kenkiä. Myös hänellä on kyky hallita elementtiä. Erinin elementti on vesi. Myöhemmin hän hylkii muutosta Neferetin mennessä hänen lävitseen.
 • Shaunee Cole on Erinin "kaksonen" ja myös vampyyritulokas. "Kaksosensa" tavoin hänkin pitää todella paljon kengistä, mutta hän ei ole blondi kuten Erin vaan tummaihoinen kaunotar. Hänelläkin on elementin lahja, tuli. Shaunee käy läpi muutoksen kirjassa Pelastettu.
 • Damien Maslin on Zoeyn hyvä ystävä. Hän on homo ja seurustelee Jackin kanssa. Hänen elementtinsä on ilma. Damien käy läpi muutoksen kirjassa Pelastettu.
 • Jack Twist on Damienin poikaystävä. Hän on vampyyritulokas, ja hän kuolee Vapautetussa, sarjan kahdeksannessa osassa.
 • Neferet on Tulsan Yön talon ylipapitar. Hän johtaa Yön taloa. Aivan sarjan alussa hän vaikuttaa todella mukavalta ja huolehtivalta, mutta totuus on täysin toinen. Hän on hylännyt jumalatar Nyksin polun ja kääntynyt Pimeyden puoleen. Lopulta hänet saadaan vangituksi luolaan, mutta Aurox joutuu uhraamaan henkensä tämän vangitsemiseksi.
 • Sylvia Redbird on Zoeyn isoäiti. Hän on viisas cherokee-nainen ja asuu laventelifarmilla.
 • Heath Luck on Zoeyn ihmispoikaystävä. Hän on leimautunut Zoeyn kanssa, mutta leima murtuu pariin kertaan, lopullisesti silloin, kun Kalona tappaa hänet Lumotussa.
 • Erik Night on Zoeyn poikaystävä. Hän on aluksi vampyyritulokas, mutta muuttuu sitten vampyyriksi. Myöhemmin Zoey ja hän eroavat. Erikistä tulee jäljittäjä, joka merkitsee tulevat vampyyritulokkaat.
 • James Stark on aluksi vampyyritulokas, mutta hän kuolee ja hänestä tulee punainen vampyyri. Stark on Zoeyn soturi ja vartija, sekä poikaystävä. Hänen kykynsä on se, että hän osaa ampua jousipyssyllä aina siihen mihin haluaa, on tähdättävä asia mikä tahansa ja missä tahansa.
 • Darius kuuluu Erebuksen poikiin. Hän seurustelee Afroditen kanssa ja on tämän soturi.
 • Kalona on langennut Nyksin soturi. Hän on kääntänyt selkänsä Valolle ja valinnut Pimeyden. Kalona on korppi-ilkkujien isä. Myöhemmin hän kuitenkin siirtyy takaisin Valon puolelle ja hänestä tulee tärkeä liittolainen Zoeylle ja hänen ystävilleen. Hän ehtii tehdä kamalia asioita elämänsä aikana, mutta kuolessaan saa lopulta Nyxiltä anteeksi. Hän on Erebuksen veli. Heillä oli pitkään hyvin ristiriitainen suhde.
 • Aya- Cherokee-naisten mudasta luoma kaunis nainen, joka luotiin rakastamaan Kalonaa ja vangitsemaan hänet ikuisiksi ajoiksi maan sisään. Suunnitelma onnistui, mutta tuhannen vuoden päästä Neferet sai Kalonan pois maan alta. Aya syntyi uudestaan Zoeyana.
 • Refaim on korppi-ilkkuja ja Kalonan suosikkipoika. Lumotussa Stevie Rae pelastaa hänet, koska tuntee sääliä tätä kohtaan. Stevie Rae huomaa inhimillisyyden korppi-ilkkujassa, ja päättää olla kertomatta hänestä muille. Pahat punaiset tulokkaat vangitsevat Stevie Raen katolle auringon noustessa, ja Refaim vuorostaan pelastaa Stevie Raen katolta. Refaim tarjoaa Stevie Raelle verta, sillä tämä on kuolemaisillaan. Stevie Rae juo hänen vertaan, ja he leimautuvat. Pikku hiljaa Refaim alkaa kääntää selkänsä pimeydelle, ja Vapautetussa jumalatar Nyks muuttaa Refaimin ihmiseksi, mutta aina päiväsaikaan hän muuttuu korpiksi.
 • Lohikäärme Lankford on vampyyri ja Tulsan Yön talon miekkamestari. Hän myös johtaa Tulsan Erebuksen poikia. Hänen puolisonsa on Anastasia.
 • Anastasia Lankford on Tulsan Yön talon rituaaleja opettava professori. Hän on vampyyri ja Lohikäärme Lankfordin vaimo. Anastasia kuitenkin kuolee, kun Refaim tappaa hänet.
 • Loren Blake on vampyyri ja Tulsan Yön talon hovirunoilija. Hän flirttailee Zoeyn kanssa ja leimautuu tähän, mutta oikeasti hän on Neferetin rakastaja. Neferet murhaa hänet sarjan kolmannessa osassa, Valitussa.
 • Lenobia on vampyyri ja ratsastusopettaja Tulsan Yön talossa.
 • Kramisha on punainen vampyyritulokas. Hänen lahjansa jumalattarelta on se, että hän kirjoittaa ennustavia runoja, profetioita.
 • Dallas on punainen vampyyritulokas. Hän seurustelee Stevie Raen kanssa, mutta hän valitsee Pimeyden ja muuttuu punaiseksi vampyyriksi Kahlitussa. Hän saa yhteyden sähköön. Petettyään Stevie Raen ja Zoeyn, hänet ja hänen seuraajansa tapetaan.
 • Aurox on Pimeyden Neferetille luoma ase joka jää epätäydelliseksi väärän uhrin vuoksi ja joka on saanut Zoeyn kuolleen poikaystävän Heathin sielun. Olento ruokkii itseään tunteilla ja muuttuu pedoksi (sonni), jollaisena ei kykene kontrolloimaan itseään. Muuten hän omaa komean nuoren miehen hahmon. Hän uhrautuu muuttumalla kiveksi, joka lukitsee Neferetin luolaan. Zoey kuitenkin vapauttaa hänen sielunsa kivestä ja Aurox menee tuonpuoleiseen
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]