XM29 OICW

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
XM29 OICW moduleihinsa purettuna.

XM29 OICW (lyh. engl. Objective Individual Combat Weapon) oli 20 mm kranaatteja ampuvan kiväärin prototyyppisarjan nimi. Prototyypit kehitettiin osana OICW-ohjelmaa 1990-luvulla. OICW:sta käytettiin joskus myös termiä SABR (engl. Selectable Assault Battle Rifle).

Asejärjestelmän kehitti Alliant Techsystems. Heckler & Kochilla oli merkittävä rooli alihankkijana ja osatoimittajana. Useimmiten nähty versio XM29:stä koostui puoliautomaattisesta 20 mm kranaattikivääristä, jota täydensi piipun alla oleva HK G36:sta muokattu rynnäkkökivääri tai karbiini, kaliiperiltaan 5,56×45 mm NATO. Aseen päällä oli tietokoneohjattu tähtäysjärjestelmä sisäänrakennetulla laseretäisyysmittarilla, valonvahvistimella ja kuusinkertaisella optisella tähtäimellä.

XM29:n varhaiset versiot käyttivät erilaisia aseiden ja tähtäysjärjestelmien yhdistelmiä. Alliant Techsystems kokeili myös konfiguraatiota, jossa karbiini ja kranaatinheitin olivat vierekkäin, mutta päätyivät sittemmin muista rynnäkkökiväärin ja kranaatinheittimen yhdistelmistä (esimerkiksi M16 ja M203) tuttuun ratkaisuun, vaikkakin kivääri oli kranaatinheittimen alla, eikä päinvastoin. Eräissä prototyypeissä oli ainoastaan 20 mm kranaatinheitin ja joissakin kranaatinheittimen lisäksi MP7-konepistooli karbiinin sijaan.

XM29:n kranaattikivääriä on kutsuttu vaihtelevasti muun muassa myös kevyeksi puoliautomaattiseksi kanuunaksi tai kranaatinheittimeksi. Aseella voidaan ampua herätesytyttimin varustettuja kranaatteja. Herätesytytin aktivoituu muutaman metrin päässä kohteesta ja räjäyttää kranaatin ilmassa tehostetun paine- ja sirpalevaikutuksen aikaansaamiseksi. Pääasiallinen käyttötarkoitus aseen kranaattikiväärillä oli ryhmän tai joukkueen kevyt epäsuora tulituki, mutta suunnitelmien mukaan aseen karbiini olisi toiminut myös sotilaan henkilökohtaisena aseena.

XM29:n kehitysohjelma oli vastatuulessa sen koko elinkaaren ajan. Aseen liian suuri koko, paino ja 20 mm kranaatin heikko teho koituivat käytännössä ylittämättömiksi ongelmiksi ja ohjelma lopetettiin vuonna 2004. Kehitystyötä jatkettiin kuitenkin kolmessa erillisessä aseohjelmassa, joista "OICW Increment One" keskittyi uuden sukupolven karbiinin kehitykseen ja "OICW Increment Two" herätesytyttimin varustettujen kevyiden kranaattikiväärien ja -heittimien kehittämiseen. Kolmannessa ohjelmassa, nimeltään "OICW Increment Three", oli tarkoitus käynnistää kahdessa edellä mainitussa ohjelmassa kehitettyjen aseiden yhdistäminen.

XM8 kehitettiin vastaamaan OICW Increment Onen tarpeita, mutta ase ei lopulta päässyt massatuotantoon saakka. Sen sijaan Alliant Techsystems julkisti urakan uudelleen avoimeksi, jotta alan parhaat yritykset olisivat voineet tarjota ehdotuksiaan jatkokehitettäväksi. XM8 tai jokin muu vastaava ase oli luultavasti edelleen mukana alkaneessa tarjouskilvassa. Sen sijaan 25 mm:n kranaattikivääri nimeltä XM25 kehitettiin OICW Increment Two -ohjelman puitteissa ja sen odotettiin olevan XM29:n massatuotannon kranaatinheitinkomponentti.

OICW Increment One -ohjelma keskeytettiin yllättäen 31. lokakuuta 2005. Tällä hetkellä minkään OICW-ohjelman tila ei ole täysin selkeä, mutta ainakaan OICW Increment Three -ohjelmaa ei käynnistetä ennen kuin XM8 tai sen korvaava karbiinikomponentti on valmis ja hyväksytty.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta XM29 OICW.
Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.