XKeyscore

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Xkeyscore -ohjelman logo

Xkeyscore tai XKEYSCORE (lyh. XKS) on tietokonejärjestelmä, jonka tarkoituksena on mahdollistaa maailmanlaajuisesti kerätyn Internet-datan analysointi ja tiedonhaku. Järjestelmää käytti ensimmäisenä Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto (NSA). Ohjelmaa käyttävät myös muiden maiden tiedusteluvirastot, mukaan lukien Australian Defence Signals Directorate, Uuden-Seelannin Government Communications Security Bureau ja Saksan Bundesnachrichtendienst.[1]

Ohjelman käyttötarkoitus tuli julki heinäkuussa 2013, kun The Sydney Morning Herald ja O Globo -lehdet kirjoittivat siitä Edward Snowdenin vuotamien asiakirjojen perusteella. Ohjelman koodinimi oli entuudestaan tunnettu, koska se on mainittu aikaisemmissa artikkeleissa ja on monen muun koodinimen tavoin nähtävissä julkisissa työkuvauksissa ja työntekijöiden ansioluetteloissa mainittuna.[2][3]

3. heinäkuuta 2014, saksalainen Norddeutscher Rundfunk -yleisradioyhtiö julkaisi otteita Xkeyscoren lähdekoodista.[4] Asiantuntijaryhmä teki lähdekoodi analysoinnin järjestelmästä ja kirjoitti siitä raportin.[5] Hiljattain julkaistut artikkelit ovat maininneet, että Xkeyscore käyttää rodun, sukupuolen, etnisyyden ja sijainnin kaltaisia henkilötietoja liputtamaanselvennä tietynlaisia datajoukkoja.

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Snowden Interview Transcript. NDR. Arkistoitu 28.1.2014. Viitattu 27.1.2014. (englanniksi)
  2. Greenwald, Glenn – Ackerman, Spencer: How the NSA Is Still Harvesting Your Online Data – Files Show Vast Scale of Current NSA Metadata Programs, with One Stream Alone Celebrating 'One Trillion Records Processed' 27.6.2013. The Guardian. Viitattu 5.8.2013. (englanniksi)
  3. Layne, Ken: Job Networking Site LinkedIn Filled With Secret NSA Program Names sploid.gizmodo.com. 18.6.2013. Viitattu 6.8.2013. (englanniksi)
  4. xkeyscorerules100 Panorama. 3.7.2014. Norddeutscher Rundfunk. Viitattu 17.9.2014. (englanniksi)
  5. J. Appelbaum, A. Gibson, J. Goetz, V. Kabisch, L. Kampf, L. Ryge: NSA targets the privacy-conscious Panorama. 3.7.2014. Norddeutscher Rundfunk. Viitattu 17.9.2014. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:XKeyscore

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta XKeyscore.