Xbox

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta X-BOX)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo alkuperäisestä Xbox-pelikonsolista. Xbox-tuotesarjasta on olemassa erillinen artikkeli.
Xbox
Kehittäjä Microsoft
Tuotesarja Xbox
Sukupolvi Kuudes sukupolvi
Julkaisu
  • EU 14. maaliskuuta 2002[1]
  • JP 22. helmikuuta 2002[1]
  • NA 15. marraskuuta 2001[1]
Valmistusmaa
Laitteisto
  • CPU: Intel 733 MHz (Pentium III)
  • GPU: Nvidia 250 MHz (NV2A)
Muisti 64 MB DDR SDRAM -muistia
Tallennusväline DVD-ROM
Lisälaitteet Xbox DVD Movie Playback Kit,
Xbox Advanced SCART Cable,
Xbox Live Communicator Headset,
Xbox Memory Unit,
Xbox System Link Cable
Myydyt yksiköt 24 miljoonaa[2]
Myydyin peli Halo 2, n. 8 miljoonaa kpl (tilanne 9. toukokuuta 2006)[3]
Pelit Luettelo Xbox-peleistä
Seuraaja Xbox 360
Kotisivut www.xbox.com
Lisää videopeliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
Xboxin alkuperäinen Duke-peliohjain
Myöhemmin julkaistu Xboxin S-ohjain

Xbox on Microsoftin kehittämä pelikonsoli, joka tuli markkinoille Pohjois-Amerikassa 15. marraskuuta 2001 ja Euroopassa 14. maaliskuuta 2002. Se kilpaili markkinoilla Sony PlayStation 2:n ja Nintendo GameCuben kanssa. Xboxin julkaisuhinta oli 499 euroa, mutta Microsoft pudotti hintaa Euroopassa huomattavasti 26. huhtikuuta heikon menekin vuoksi.[4][1] Suomessa konsolin alennettu hinta asettui noin 325 euroon.[5] Hyvityksenä Microsoft tarjosi Xboxin julkaisuhintaan ostaneille ilmaiseksi kaksi valitsemaansa peliä ja yhden lisäohjaimen.[5][6] Syksyllä 2006 Xboxia myytiin erikoistarjouksissa alle sadalla eurolla listahinnan ollessa jonkin verran yli sata euroa.[7]

Xboxissa on vakiona paikka neljälle ohjaimelle, kahdeksan gigatavun kiintolevy (joissakin malleissa kymmenen gigatavun, josta kuitenkin vakiona vain kahdeksan gigatavua käytössä) pelitallennuksia ja musiikkia varten ja verkkosovitin sisäänrakennettuna, tehden Xboxista aikaansa nähden ensimmäisen pelikonsolin, jossa oli laajakaistaominaisuudet valmiina.[8] Sillä voi myös soittaa DVD-elokuvia, jos siihen ostaa niin sanotun ”DVD-kitin”. Xbox tukee reaaliaikaisia Dolby Digital 5.1 -ääniä myös peleissä.

Lisävarusteena Xboxiin saa muun muassa muistikortin pelitallennuksien siirtämiseen konsolista toiseen, lisäohjaimia moninpelejä varten sekä linkkikaapelin kahden Xboxin liittämiseksi yhteen. Lisäksi on saatavana erilaisia kaapeleita laitteen liittämiseksi televisioon ja vahvistimeen.

Konsoli aloitti samannimisen tuotesarjan.

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Xboxin eniten myyneitä pelejä ovat muun muassa Halo: Combat Evolved (8,2 miljoonaa) ja Halo 2 (8,5 miljoonaa). Yhteensä kaikki pelisarjan pelit ovat myyneet 2020-luvulle tultaessa yli 80 miljoonaa kappaletta.[8]

Xboxin julkaisun yhteydessä tulleet pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelit konsolin julkaisun yhteydessä[1]:

Xbox Live[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Xbox Live on Microsoftin Xboxille kehittämä maksullinen verkkopelaamisen mahdollistava palvelu.[8] Ominaisuuksiin kuuluu muun muassa ladattava sisältö ja puhekommunikointi. Vuoden 2005 alussa Microsoft ilmoitti Livellä olevan maailmanlaajuisesti 1,4 miljoonaa käyttäjää.

Tekniset tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konsolin sisältö kovalevyn ja CD-aseman irroittamisen jälkeen

Modaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Xboxia on myös mahdollista muokata (”modata”), mutta tällöin koneen takuu raukeaa. Xboxiin voidaan vaihtaa muun muassa suurempi kiintolevy, jotta saataisiin lisää tilaa pelitallennuksille, peleille, musiikille ja videoille. Xboxin oman käyttöjärjestelmän voi vaihtaa toiseen, kuten Linuxiin tai muokattuun dashboardiin. Modaamalla Xboxin ja käyttämällä sopivia ohjelmia, voidaan peleistä ottaa varmuuskopioita ja saada Xbox hyväksymään niiden käytön. Toisaalta tämä mahdollisuus houkuttelee myös käyttämään laittomia piraattikopioita, joiden pelaaminen Microsoftin Live-palvelussa on kuitenkin estetty. Modattuun Xboxiin saa myös emulaattoriohjelmia, jolloin sillä voi pelata vanhempien tietokoneiden ja pelikonsolien pelejä. Xboxiin voi kiinnittää sopivalla liittimellä hiiren ja näppäimistön, mikä auttaa tietokoneohjelmien käyttöä. Xboxia voi myös ”modata” tietokoneen avulla lataamalla oikeita ohjelmia tietokoneelle, jolloin on mahdollista muokata pelin tallennuksia.

Modatun Xboxin päätarkoitus nykyään pelaamisen lisäksi on käyttää sitä viihdekeskuksena Xbox Media Center -ohjelmiston avulla. Näin konsolilla voidaan toistaa MPEG-4-koodattuja elokuvia, kuunnella musiikkia, katsella valokuvia sekä toistaa DVD-elokuvia ilman erillistä kauko-ohjainta. Lisäksi Xboxin kanssa samaan verkkoon kytketyltä tietokoneelta voidaan toistaa verkon välityksellä kaikkia edellä mainittuja tietoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Pelit-lehti 3/2002
  2. Web.archive: Gamers Catch Their Breath as Xbox 360 and Xbox Live Reinvent Next-Generation Gaming (englanniksi)
  3. Money.cnn: Grand Theft Auto, Halo 3 headed to Xbox 360 (englanniksi)
  4. Eurogamer.net-uutinen: "Microsoft confirms price cut" [1] (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)
  5. a b Pelit-lehti 5/2002
  6. Eurogamer.net-uutinen: "Xbox owners, pay attention" [2] (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)
  7. http://www.mbnet.fi/hintaseuranta/tuote.aspx/8148 (Arkistoitu – Internet Archive)
  8. a b c Xbox teki räiskintäpelaamisesta valtavirtaa – konsolin syntymästä on 20 vuotta, ja sinä aikana tavat pelata mullistuivat Yle. Viitattu 9.9.2021.
  9. Anand Lal Shimpi: Hardware Behind the Consoles - Part I: Microsoft's Xbox (sivu 2) 21.11.2001. Anandtech. Viitattu 20.8.2019. (englanniksi)
  10. Anand Lal Shimpi: Hardware Behind the Consoles - Part I: Microsoft's Xbox (sivu 3) 21.11.2001. Anandtech. Viitattu 20.8.2019. (englanniksi)
  11. Microsoftin lehdistötiedote: Inform Santa: Xbox Has Arrived [3] (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]