Koordinaatit: 52°26′N, 9°26′E

Wunstorf

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wunstorf
Wunstorfin kävelykeskustaa
Wunstorfin kävelykeskustaa
vaakuna
vaakuna

Wunstorf

Koordinaatit: 52°26′N, 9°26′E

Valtio Saksa
Osavaltio Ala-Saksi
Piirikunta Region Hannover
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 125,7 km²
Korkeus 43 m
Väkiluku (2018) 41 594
 – Väestötiheys 331 as./km²
Postinumero 31515
Suuntanumero(t) 05031, 05033

Wunstorfin sijainti Hannoverin alueella (Region Hannover).

Wunstorf on kaupunki Hannoverin alueella Ala-Saksin osavaltiossa Pohjois-Saksassa.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wunstorf sijaitsee Lüneburgin nummen ja Keski-Saksan vuorimaan vaihettumisvyöhykkeellä noin 20 kilometriä Hannoverista länteen ja noin 130 kilometriä Hampurista etelään.[1] Kaupungin luoteisosassa on Steinhuder-järvi, järven kaakkoisrannalla levittäytyy Steinhuden kaupunginosa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wunstorfin nimen takana on Wonherestorpe-niminen kylä noin vuodelta 700. Myöhemmin alueella oli Vuonherestorpin luostari, jonka Ludvig Saksalainen asetti kuninkaan suojeluun 14. lokakuuta 871. Ensimmäinen maininta Wunstorfista on vuodelta 1181 asiakirjassa, jossa paikkakuntaa kutsutaan termillä civitas. Keskiaikana kaupunkia hallitsi muun muassa von Rodenin aatelissuku. Vuonna 1570 Ortjes Dove apureineen yritti polttaa koko kaupungin: vain 208 taloa 700:sta säästyi. Muutamia vuosikymmeniä myöhemmin Wunstorfia koetteli kolmikymmenvuotinen sota.

Napoleonin sotien aikana Wunstorfin yli marssivat Preussin, Englannin, Ranskan ja jopa Ruotsin joukot. Kaupunki sai rautatieyhteyden 1847. Vuodesta 1885 Wunstorfiin alkoi kohota useita parantoloita ja vastaavia rakennuksia, jotka edelleen hallitsevat kaupunkikuvaa. Myös teollisuutta kehitettiin. Toisen maailmansodan jälkeen Berliinin ilmasiltaa hoidettiin muun muassa Fliegerhorstin lentotukikohdasta käsin, kenttä sijaitsee aivan kantakaupungin pohjoispuolella. Maaliskuussa 1974 Wunstorfiin liitettiin useita ympäröiviä maalaiskuntia.

Wunstorfin vanhoja rakennuksia on muun muassa St. Cosmas und Damian -kirkko, jonka historia alkaa vuodesta 871. Nykyisin kirkko on evankelinen. Kosmas ja Damianos olivat kaksosveljekset, jotka kuolivat kristittyinä marttyyreina noin vuonna 300.[2]

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wunstorfin suuria työnantajia on psykiatrinen sairaala KRH Psychiatrie Wunstorf. Teollisuutta ja logistiikkayrityksiä on runsaasti.

Wunstorfin rautatieasema, Bahnhof Wunstorf, sijaitsee rataosuudella HannoverMinden 21,4 kilometrin päässä Hannoverin päärautatieasemalta. Wunstorfista erkanee 101-kilometrinen rataosuus joka vie Bremeniin. Tieliikenteen tärkeimmät yhteydet ovat Bundesstraße 441, Bundesstraße 442 ja Bundesautobahn 2, joka on reititetty keskustan kaakkoispuolitse. Wunstorfilla on kaksi liittymää: Wunstorf-Kolenfeld ja Wunstorf-Luthe.

Lähteet ja viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Entfernung von Wunstorf nach_ Luftlinie.org. Viitattu 10.3.2020.
  2. Kosmas ja Damianos — lääkärien ja apteekkarien suojeluspyhimykset Suomen Lääkärilehti 1991: 8: 755. Arkistoitu 1.9.2019. Viitattu 12.3.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Wunstorf.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Wunstorf