Worms (videopeli)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Worms
Worms1.jpg
Kehittäjä Team17
Julkaisija Ocean Software
Tuottaja Martyn James Brown
Suunnittelija Andy Davidson
Taiteilija Rico Holmes
Säveltäjä Bjørn Lynne
Ohjelmoija Andy Davidson
Pelisarja Worms
Julkaistu 1995
Lajityyppi strategiapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Alusta Amiga, Game Boy, Jaguar, Macintosh, Sega Mega Drive, DOS, PlayStation, Sega Saturn, Super Nintendo Entertainment System
Jakelumuoto levyke, CD-ROM
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Worms on vuonna 1995 julkaistu Worms-tietokonepelisarjan ensimmäinen osa, jossa kaksi neljähenkistä matojoukkuetta sotii toisiaan vastaan. Pelissä voi pelata kahden pelaajan moninpelinä, yksin tietokonetta vastaan tai tietokone tietokonetta vastaan. Worms oli peli, joka nosti Team17:n julkisuuteen ja voitti useita palkintoja ja teki tietysti myös paljon rahaa. Vaikka peli ei toiminut kaikilla alustoilla yhtä hyvin, esimerkiksi Sega Mega Drivella ja Super Nintendo Entertainment System:llä, niin esimerkiksi DOS, PlayStation ja Amiga -versiot loistivat pelattavuudellaan.

Alun perin pelin loi Andy Davidson Blitz BASIC -nimiseen ohjelmointikisaan, jota ylläpiti Amiga Format -tietokonelehti. Pelin silloinen nimi oli Total Wormage (mahdollisesti viittaus Total Carnage -ampumapeliin), muttei voittanut kilpailua.[1]

Davidson lähetti pelin monelle julkaisijalle ilman menestystä. Hän vei pelin European Computer Trade Show'hun, jossa oli myös väkeä Team17:sta.[2] Team17 tarjoutui kehittämään peliä vielä hieman eteenpäin ja sen jälkeen julkaisemaan sen. Davidson suostui.

Pelin tarkoituksena on tappaa toisen joukkueen madot käyttäen monipuolista asearsenaalia erilaisissa, satunnaisesti generoiduissa kentissä. Madot voivat kuolla kolmella tavalla: menettämällä kaiken energiansa, hukkumalla veteen tai lentämällä ulos kentästä.

Vaikka Worms oli vasta pelisarjan ensimmäinen versio, niin Worms-peleille tyypilliset piirteet näkyivät jo: madoille saa keksiä yksilölliset nimet, aseet ovat mielikuvituksellisia ja pelin välitekstit nokkelia.

Worms.

Lisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

WormsReinforcementscover.jpg

Worms Reinforcements[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Worms Reinforcements julkaistiin 10. lokakuuta 1995, ja se on jatkoa alkuperäiselle Wormsille. Se sisältää muuten samojen elementtien lisäksi uusia yksinpelitehtäviä. Vaikka peli ulkoisesti ei paljoa ensimmäisestä osasta eroa, niin muutoksiakin oli. Reinforcementsissa pystyi neljä joukkuetta pelaamaan yhtäaikaisesti vastakkain kun ensimmäisessä osassa vastakkain pystyi pelaamaan maksimissaan kaksi joukkuetta. Uutuutena tuli myös mahdollisuus valita käytettävä mato ja ensimmäiseen osaan nähden madot pystyivät myös liikkumaan paremmin eivätkä olleet niin liimautuneita maahan kuin alkuperäisessä Wormsissa. Muita uudistuksia ovat moninpelituki ja muutamia uusia kenttiä. Lisäksi aseiden ja työkalujen määrää on lisätty alkuperäiseen peliin verrattuna ja joidenkin nimiä on vaihdettu.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CU Amiga-lehti antoi pelille arvosanaksi 94% arvostelussaan.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. European Ocean release (Worms, Amiga) Viitattu 11.7.2017.
  2. WORMS BLAST IGN. Viitattu 11.7.2017.
  3. Worms review Amiga Magazine Rack. Viitattu 11.7.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]