Wolfgang von Kempelen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wolfgang von Kempelenin omakuva.

Johann Wofgang Ritter Kempelen de Pázmánd, tunnettu myös unkarinkielisellä nimellään Kempelen Farkas (23. tammikuuta 1734 Bratislava26. maaliskuuta 1804 Wien)[1] oli unkarilainen keksijä.

Kempelen kehitteli mekaanista käsikäyttöistä puhekonetta, joka oli merkittävä ja aito kehitysaskel fonetiikan alalla. Mekaaninen puhekone tuotti ensimmäisenä koneena maailmassa kokonaisia sanoja ja lauseita. Saavutuksiaan hän esitteli vuonna 1791 ilmestyneessä kirjassaan Mechanismus der mensclichen Sprache nebst Beschreibung einer sprechenden Maschine. Mekaaninen puhekone on esillä Deutsches Museumissa, Münchenissä.

Kempelenin tunnetuin keksintö on kuitenkin mekaaninen shakkiautomaatti Turkkilainen, joka hämmästytti sekä mekaniikallaan että pelitaidoillaan niin Euroopassa kuin Amerikassakin. Turkkilainen oli kuitenkin huijausta. Sen sisällä oli pienikokoinen ihminen, joka hoiti pelaamisen, ja koneisto oli tarkoitettu pelkästään yleisön hämäämiseen. Huijaus esitettiin yleisölle ensimmäistä kertaa vuonna 1769 Schönbrunnin linnassa Itävallan keisarinna Maria Teresian hovissa[2]. Kun Turkkilainen oli 1800-luvulla Yhdysvalloissa, Edgar Allan Poe kirjoitti vuonna 1850 koneen nähtyään kertomuksen Von Kempelen and his Discovery.

Vuonna 2004 Budapestissa pidettiin fonetiikan kongressi, joka oli omistettu von Kempelenin muistolle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. lindahall.org: Wolfgang von Kempelen
  2. Raeste, Eero: Kone siirtää jo itse omat nappulansa. Helsingin Sanomat, 9.4.1984, s. 16. Näköislehden aukeama (tilaajille).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]