Wolf-Heinrich von Helldorf

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wolf-Heinrich von Helldorf

Wolf-Heinrich Graf von Helldorf (14. lokakuuta 1896 Merseburg15. elokuuta 1944 Berliini) oli Berliinin poliisiylipäällikkö. Hänet teloitettiin yhtenä osallisena heinäkuun 20. päivän salaliittoon liittyen.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhaan aatelissukuun kuulunut Wolf-Heinrich von Helldorf syntyi Merseburgissa vuonna 1896. Aatelisarvoltaan hän oli Helldorfin kreivi (Graf von Helldorf). Ensimmäisessä maailmansodassa von Helldorf palveli luutnanttina vuonna 1915.

Berliinin poliisipäällikkönä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wolf-Heinrich von Helldorf liittyi Sturmabteilungiin vuonna 1931. Vuonna 1933 hän sai lisää vastuuta ja nimitettiin Brandenburgin SS:n päälliköksi. Samana vuonna hänet valittiin Saksan valtiopäivien jäseneksi. Helldorf oli myös hyvin läheinen Joseph Goebbelsin kanssa. Tosin Goebbels oli maininnut päiväkirjassaan heinäkuussa 1938 Helldorfin haluavan lisätä juutalaisuutta Berliinin gettossa, etenkin varakkaita juutalaisia piti saada lisää.

20. päivän salaliitto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helldorfin tehtävä oli alun perin johtaa Berliinin poliisien toimintaa salaliiton aikana, eikä niinkään sekaantua vallankaappaukseen. Myöhemmin Helldorf kuitenkin totesi, että Hitler pitää syöstä vallasta ja kansallissosialistien toiminta saada loppumaan.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helldorf katsottiin osasyylliseksi Hitlerin salamurhayritykseen ja hänet tuomittiin kuolemaan Roland Freislerin johtamassa kansantuomioistuimessa. Helldorf hirtettiin Plötzenseen vankilassa 15. elokuuta 1944.