Wizard101

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wizard101
Wizard101
Wizard101
Kehittäjä KingsIsle Entertainment, Inc.
Julkaisija

KingsIsle Entertainment, Inc. Gameforge

Taiwan Taomee Entertainment

Shanghai Taomee Entertainment
Pelimoottori Gamebryo
Julkaistu

USA: 2. syyskuuta 2008

EU: 3. maaliskuuta 2009
Lajityyppi massiivinen monen pelaajan verkkoroolipeli
Pelimuoto moninpeli verkkopeli ilmainen
Ikäluokitus PEGI 12
Alusta Windows Mac
Jakelumuoto PC, internetistä ladattava
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Wizard101 on KingIsle Entertainmentin kehittämä velhomaailmaan liittyvä MMORPG-peli. Pelaaja ottaa nuoren velho-oppilaan hahmon ja saa suoritettavakseen erilaisia tehtäviä (quests) Spiraalissa (The Spiral), joka on joukko maailmoja, johon peli sijoittuu. Tehtäviä suorittaessaan velho-oppilas saa lisää kokemusta (experience), oppii uusia loitsuja ja kerää varusteita (gear), kultaa (gold) ja raaka-aineita (reagents). Pelin kuluessa velho-oppilas saa pääsyn suurempaan määrään alueita.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näkymä Wizard Cityn Olde Town-alueelta.

Liikkuminen pelissä tapahtuu reaaliajassa, mutta taistelut ovat vuoropohjaisia ja muistuttavat rakenteeltaan keräilykorttipelejä, joihin on lisätty animaatiot.

Pelihahmo saa tehtäviä tapaamiltaan henkilöiltä (NPC). Selvyyden vuoksi henkilöt, jotka antavat tehtäviä, on merkitty pään yllä olevilla keltaisilla huutomerkeillä. Jo vastaanotettu tehtävä merkitään hopealla kysymysmerkillä, ja palauttaessaan tai lisäohjeita hakiessaan kysmysmerkki on keltainen. Tehtävän suorittamisen jälkeen yleensä viimeinen tehtävään liittyvä henkilö neuvoo mistä seuraavan tehtävän saa, ellei kyseessä ollut sivutehtävä. Tehtävät voidaan jakaa merkittävyytensä mukaan joko pää- tai sivutehtäviin. Päätehtävät vievät tarinaa eteenpäin, ja koko pelin kaikkine alueineen voi pelata läpi suorittamalla vain päätehtävät. Sivutehtäviä ei ole välttämätöntä suorittaa, mutta niistä saa kokemusta ja palkkioita, toisinaan päätehtäviä paremmin.

Pelaajat voivat keskustella muiden pelaajien kanssa käyttämällä joko yleistä keskustelukanavaa tai yksityistä tekstikeskustelua. Yleinen keskustelu näkyy pelihahmojen yllä puhekuplina ja tapahtuma- ja keskustelulokissa tekstinä. Yksityinen keskustelu näkyy vain kyseisten henkilöiden tapahtuma- ja keskustelulokissa. Pelin amerikkalaisversiossa on yleisesti käytössä filtteröity keskustelukanava, sekä keskusteluvalikko alle 13-vuotiaille pelaajille. Muiden pelaajien pelihahmojen kanssa voi vaihtaa vain aarrekortteja, jotka ovat parannettuja versioita tavallisista loitsukorteista. Toisin kuin opitut loitsukortit, aarrekortteja voi käyttää vain kerran, jonka jälkeen ne katoavat.

Pelioikeudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaminen on ilmaista, mutta maksamattomilla pelaajilla on pääsy vain joihinkin Wizard Cityn alueisiin, jotka ovat The Commons, Ravenwood, Unicorn Way, Olde Town, Shopping District, Triton Avenue, Haunted Cave, Pet Pavilion, Nightside ja Fairegrouns, sekä rajoitettuun Grizzleheimin esittelyyn. Pääsyn muihin alueisiin saa joko ostamalla jäsenyyden (membership) tai ostamalla kruunuja (crowns), joilla voi ostaa pysyvän pääsyn haluamiinsa alueisiin. Varsinaisilla jäsenillä on pääsy kaikkiin Spiraalin alueisiin, ja jäsenmaksu maksetaan joko yhdeksi tai useammaksi kuukaudeksi eteenpäin kerrallaan. Muita jäsenyyden etuja ovat mm. mahdollisuus osallistua rankattuihin PvP-otteluihin tai lemmikkiraveihin, parannetut käsityökyvyt, nopeampi energian palautuminen, paremmat keskusteluoikeudet, suurempi reppu ja pidempi ystävälista.

Pelihahmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelihahmon tilannetta kullakin hetkellä kuvaavat useat muuttujat.

Kokemus ja taso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suorittamalla tehtäviä ja voittamalla taisteluja pelihahmo kerää pelin kuluessa kokemusta. Tietyn kokemusmäärän saatuaan pelihahmo ylenee uudelle tasolle (level). Pelihahmo aloittaa tasolta yksi ja voi tällä hetkellä saavuttaa korkeintaan tason 125. Pelihahmon taso vaikuttaa useisiin asioihin.

Varustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelihahmo voi valita hallussaan olevista esineistä käyttöön yhden kustakin seuraavasta luokasta: päähine (hat), viitta (robe), jalkineet, taikasauva (wand), veitsi (athame), sormus (ring), amuletti (amulet), loitsupakka (spell deck). Pelihahmon on täytettävä esineiden vaatimat taso- ja koulukuntakriteerit. Lisäksi pelihahmolla voi olla käytössä yksi lemmikki (pet) ja yksi kulkuväline (mount), joka nopeuttaa liikkumista pelissä. Kulkuvälineen nopeutena voi olla +20% ja +40% normaalista kävelyvauhdista.

Terveys, mana ja energia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nämä ominaisuudet riippuvat pelihahmon tasosta ja varustuksesta sekä ominaisuuksien käytöstä. Pelihahmon terveys (health) kuluu taisteluissa vastustajan onnistuneissa hyökkäyksissä. Terveyden laskiessa nollaan pelihahmo häviää taistelun ja palaa kunkin maailman pääalueelle. Useimmat taistelussa käytettävät loitsut kuluttavat manaa (mana), mutta esimerkiksi kilvet (shield) eivät kuluta manaa. Tarvittavan manan määrä riippuu loitsun tasosta (rank). Energiaa (energy) käytetään velhon harrastuksiin, joita voivat olla kasvien hoito, lemmikkien koulutus ja kalastaminen. Energia palautuu käytön jälkeen hitaasti maksimiarvoonsa, samoin terveys, mutta vain tietyillä alueilla. Terveyttä ja manaa saa lisää myös keräämällä punaisia (terveys) ja sinisiä (mana) valopalloja tai manan voi palauttaa pelaamalla minipelejä. Lisäksi ominaisuuksiin voi vaikuttaa erilaisilla juomilla (potion). Pelaajan päästessä tason ylemmäs kaikki kolme palautuvat maksimiinsa. Energian todella hitaan palautumisen seurauksesta on kannatettavaa käyttää kaikki energia ennen uudelle tasolle siirtymistä.

Loitsuvoima, lisätarkkuus, resistanssi, kriittinen luokitus ja torjuntaluokitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taisteluissa käytettäviin loitsuihin liittyy kullekin loitsulle ominainen onnistumistodennäköisyys (accuracy). Loitsujen onnistumistodennäköisyyttä voi lisätä varusteista tai lemmikiltä saadulla lisätarkkuudella, joka usein vaihtelee eri koulukuntiin kuuluvien loitsujen välillä. Lisäksi onnistumistodennäköisyyttä voi vahvistaa toisilla loitsuilla. Myös tietyn koulukunnan loitsujen voimakkuutta (loitsuvoima) tai vastustuskykyä niille (resistanssi, resistance) voidaan lisätä varusteiden ja lemmikkien avulla. Kriittinen luokitus (critical rate) määrittää todennäköisyyden sille, että loitsun voimakkuus tuplaantuu. Vastaavasti torjuntaluokitus (block rate) määrittää todennäköisyyden sille, että kriittinen loitsu torjutaan, jolloin sen voimakkuus jää normaalin suuruiseksi.

Koulutuspisteet, kulta, voimapistetaso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluksi tasojen 1-20 aikana pelaaja saa 4 tason välein uusia koulutuspisteitä, myöhemmin 5 tason välein. Joistakin tehtävistä saa myös koulutuspisteitä palkkioksi. Koulutuspisteitä käytetään uusien, muiden kuin oman koulukunnan, loitsujen oppimiseen. Pelissä ansaittua kultaa voi käyttää mm. varusteiden, asunnon, reseptien, raaka-aineiden tai siemenien ostamiseen. Voimapistetaso määrittää taistelun aikana todennäköisyyden saada voimapiste (power pip) normaalin (loitsu)pisteen sijaan. Voimapiste toimii kahtena loitsupisteenä oman koulukunnan loitsuja käytettäessä.

Taistelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neljän velhon ryhmä taistelussa Nastrondissa Grizzleheimissa

Yksittäiseen taisteluun voi kerrallaan ottaa osaa korkeintaan kahdeksan olentoa, joista korkeintaan neljä taistelee samalla puolella. Taistelun alkaessa kukin osallistuja siirtyy paikalleen yhteen taistelupiirin sisällä olevasta kahdeksasta ympyrästä (katso kuva oikealla). Taistelu käydään vuoropohjaisena, vuoron kiertäessä myötäpäivään alkaen joko oman puolen tai vastustajien puolen ensimmäisestä ympyrästä. Kukin pelaaja voi vuorollaan yrittää tehdä yhden ennen taistelua kokoamastaan loitsupakasta löytämistään loitsuista. Taistelu päättyy, kun kaikkien samalla puolella olevien pelihahmojen terveys on nollassa. Voitokkaasta taistelusta saa palkkioksi kokemusta ja yleensä jo(i)takin seuraavista: kultaa, varusteita, lemmikin, kulkuvälineen, siemeniä, raaka-aineita, välipaloja, sisustusesineitä tai aarrekortteja. Hävityn taistelun jälkeen pelaaja siirtyy taistelupaikasta riippuen takaisin kyseisen maailman aloituskohtaan.

Koulukunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelihahmo valitsee pelin alussa oman koulukuntansa seitsemästä taikuuden lajista, joita Wizard Cityssä opetetaan. Kukin koulukunta opettaa erilaisia loitsuja, jotka kaikki pelihahmo oppii viimeistään suoritettuaan kaikki tehtävät. Eri koulukunnat eroavat toisistaan mm. loitsujen onnistumisprosentissa, varusteissa ja pelihahmojen maksimiterveydessä. Kullakin koulukunnalla on oma professorinsa, joka opastaa velho-oppilasta opinnoissa ja oma puunsa, joka tuntee koulukunnan historian ja jolta saa mm. reseptejä kyseisen koulukunnan arrekorttien valmistamiseen. Elämän, kuoleman ja myytin koulukuntia kutsutaan henkikoulukunniksi (spirit schools). Vastaavasti tulen, jään ja myrskyn koulukuntia kutsutaan elementtikoulukunniksi (elemental schools).

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elämä-koulukunnan (life) edustajia kutsutaan parantajiksi (theurgist). Parantajat ovat ainoita, jotka oppivat joukkoparannusloitsuja. Parantajilla on korkein luontainen (ilman varusteita tai muita parannuksia) loitsujen onnistumistarkkuus (90 %). Elämä-koulukunnan professorina toimii Moolinda Wu ja elämänpuu on nimeltään Blossom. Molemmat asustavat Wizard Cityn Ravenwoodissa. Elämä-koulukunnan hyökkäysloitsut saavat bonuksen kuolema-ja tasapaino-koulukunnan olentoja vastaan taistellessa. Vastaavasti elämä- koulukunnan olennot ovat heikkoja kuolemalle.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuolema-koulukunnan (death) edustajia kutsutaan nekromantikoiksi (necromancer). Kuolema-loitsujen luontainen onnistumistodennäköisyys on 85 %. Kuolema-loitsut eivät yleensä ole voimakkaimpien loitsujen joukossa, mutta nekromantikoilla on paljon loitsujen tehostamiseen tarvittavia teriä (blade) ja ansoja (trap). Monien kuolema-loitsujen etuna on, että puolet vastustajalle aiheutetusta vauriosta palautuu terveytenä loitsun tekijälle. Nekromantikko onkin usein hyökättyään täydessä terveydessä tai lähellä sitä. Kuolema-koulukunnan professorina toimi Malistaire Drake, joka kadotessaan siirsi kuolemankoulun tuntemattomaan paikkaan, jättäen tilalle vain suuren reiän. Kuolemanopiskelijoiden ohjaajana toimii aluksi Malorn Ashtorn, joka on itsekin kuolemanopiskelija ja oleskelee kuolemankoulun raunioilla Ravenwoodissa. Myöhemmin opinnoissa auttaa sijaisprofessori Dworgyn, joka asustaa aluksi tuntemattomassa paikassa Wizard Cityn Nightsidessa, Rainbow Bridgen lähellä olevan vesiputouksen takana. Kuolemanpuu Mortis sijaitsee myös Nightsidessa. Kuolema-koulukunnan hyökkäysloitsut saavat bonuksen elämä-ja tasapaino-koulukunnan olentoja vastaan. Kuoleman olennot ovat heikkoja elämä-koulukunnalle.

Myytti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myytti-koulukunnan (myth) edustajia kutsutaan esiinkutsujiksi (conjurer). Myytti-loitsujen luontainen onnistumistodennäköisyys on 80 %. Myytti-koulukunnan edustajat erikoistuvat kutsumaan esiin olentoja, jotka auttavat heitä taisteluissa. Myyttikoulun professorina toimii Malistairen veli Cyrus Drake ja myytti-koulukunnan puu on nimeltään Ivan. Molemmat, professori että puu, löytyvät Ravenwoodista. Myytti-koulukunnan hyökkäysloitsut saavat bonuksen myrsky-ja tasapaino-koulukunnan olentoja vastaan. Myytti ottaa vahinkobonusta myrskyltä.

Tuli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuli-koulukunnan (fire) edustajia kutsutaan pyromantikoiksi (pyromancer). Tuli-koulukunnan loitsuista monet aiheuttavat tuhoa usean kierroksen ajan. Niiden luontainen onnistumistodennäköisyys on 75 %. Tulikoulun prfessorina toimii Dalia Falmea ja tulipuuna Bernie. Molemmat löytyvät Ravenwoodista. Tuliloitsut saavat bonuksen jää-koulukunnan edustajia vastaan, ja vastaavasti tuli-koulukunnan olennot ottavat vahinkobonusta jäästä.

Jää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jää-koulukunnan (ice) edustajia kutsutaan ihmeidentekijöiksi (thaumaturge). Ihmeidentekijöiden loitsujen luontainen onnistumistodennäköisyys on 80 %. Jää-koulukunnan loitsut eivät ole voimakkaimpien joukossa, mutta ihmeidentekijöillä on eniten luontaisia terveyspiteitä ja yleensä paras resistanssi kaikkien koulukuntien loitsuille. Jääkoulun professorina toimii Lydia Greyrose ja jää-koulukunnan puu on nimeltään Kelvin. Molemmat löytyvät Ravenwoodista. Jää-koulukunnan hyökkäysloitsut saavat bonuksen tuli-koulukunnan olentoja vastaan, ottavat vahinkobonuksen myös tulelta.

Myrsky[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myrsky-koulukunnan (storm) edustajia kutsutaan ennustajiksi (diviner). Ennustajien loitsut ovat pelin voimakkaimpia, mutta toisaalta loitsujen luontainen onnistumistodennäköisyys on heikoin kaikista, 70 %. Myrsky-koulukunnan professorina toimii Halston Balestrom ja myrskypuuna Torrence. Molemmat löytyvät Ravenwoodista. Myrskyloitsut saavat bonuksen myytti-koulukunnan olentoja vastaan taistellessa, ja ottavat vahinkoa tuplasti enemmän samaiselta koululta.

Tasapaino[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tasapaino-koulukunnan (balance) edustajia kutsutaan taikureiksi (sorcerer). Taikurit ovat pelin joustavimpia hahmoja. He voivat toimia ryhmässä parantajina tai muiden hyökkäysten tehostajina, mutta voivat myös aiheuttaa paljon vaurioita itse. Tasapainoloitsujen luontainen onnistumistodennäköisyys on 85 %. Tasapaino-koulukunnan professorina toimii Alhazred ja tasapainopuuna Niles. Molemmat löytyvät Krokotopian Krokosphinxistä. Aloittelevia velho-oppilaita opastaa Arthur Wethersfield Ravenwoodissa.

Astraalikoulukunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päästyään Celestiaan ja saavutettuaan vähintään tason 50 pelihahmo voi opetella myös loitsuja myös kolmesta astraalikoulukunnasta, joita ovat:

 • Aurinko:

Aurinko-koulukunnan (sun) loitsut vaikuttavat yhden loitsun ominaisuuksiin esim. lisäämällä loitsun onnistumistodennäköisyyttä tai loitsun aiheuttaman vaurion määrää.

 • Tähti:

Tähti-koulukunnan (star) loitsut luovat pelihahmon ympärille auran, joka kestää neljä seuraavaa loitsuvuoroa ja jolla vaikutetaan pelihahmon ominaisuuksiin, kuten loitsuvoimaan tai resistenssiin.

 • Kuu:

Kuu-koulukunnan (moon) loitsut aiheuttavat pelihahmolle muodonmuutoksen toiseksi olennoksi, jolla on erilaiset ominaisuudet ja käytössä erilaiset loitsut kuin pelihahmolla.

Asuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuori velho lemmikkilohikäärmeensä kanssa Kuolema koulukunnan talon sisäänkäynnin luona.

Pelin alussa kukin pelihahmo saa oman opiskelijahuoneen joko poikien tai tyttöjen asuntolasta Ravenwoodissa. Myöhemmin on mahdollista rakentaa käsityönä tai ostaa kullalla tai kruunuilla talo tai linna, jossa on myös oma piha-alue. Yhdellä pelihahmolla voi olla myös useita asumuksia. Oman asunnon voi sisustaa haluamallaan tavalla löytämillään, ostamillaan tai käsityönä tekemillään esineillä. Kaikissa asunnoissa on kaksiosainen arkku, johon voi säilöä tavaroita. Toinen osa on pelihahmon oma varasto, johon on pääsy pelihahmon kaikista asunnoista ja toinen osa on pelaajan kaikkien pelihahmojen käytössä ja sen avulla voi siirtää useimpia esineitä pelihahmolta toiselle.

Lemmikit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelihahmo voi saada haltuunsa munan usealla eri tavalla pelin kuluessa: suorittamalla tiettyjä tehtäviä, voittamalla tiettyjä vastustajia, pelaamalla minipelejä tai ostamalla munan joko kullalla tai kruunuilla. Munasta kuoriutuu lemmikki jonkin ajan kuluttua. Kuoriutuminen kestää lajista riippuen muutamasta minuutista noin yhteen vuorokauteen. Samalla pelihahmolla voi olla useita lemmikkejä, mutta käytössä vain yksi kerrallaan. Kuoriutunutta lemmikkiä voi kouluttaa Wizard Cityssä The Pet Pavilion -alueella pelaamalla lemmikin kanssa yhtä neljästä lemmikkipelistä (tanssi-, kanuuna-, pudotus- ja labyrinttipeli). Pelaaminen kuluttaa pelihahmon energiapisteitä lemmikin tasosta riippuvan määrän. Pelin jälkeen lemmikki saa kokemusta sen mukaan, miten hyvin peli on sujunut. Kunkin pelisession jälkeen lemmikille voi syöttää yhden välipalan, joka myös lisää lemmikin kokemusta. Kun lemmikkiä on koulutettu riittävästi, se ylenee uudelle tasolle. Tasoja on yhteensä viisi. Kuoriutuessaan lemmikki on poikanen ja muut tasot ovat nuori (125 koulutuspistettä), aikuinen (375), muinainen (875) ja eeppinen (1875). Saavuttaessaan kunkin neljästä jälkimmäisestä tasosta lemmikki saa aina kaksi uutta taitoa. Toinen näistä auttaa velho-oppilasta taistelussa ja toinen auttaa lemmikkiä lemmikkiraveissa, joka on lemmikkien välinen kilpailu. Eräät lemmikit oppivat automaattisesti vielä yhden kyvyn saavutettuaan tietyn tason (jokin ylimääräinen loitsukortti).

Puutarhanhoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Velho-oppilas hoitamassa puutarhaansa asuntonsa piha-alueella.

Saavutettuaan tason 12 pelihahmo voi aloittaa kasvien kasvatuksen asunnossaan tai sen piha-alueella. Puutarhanhoidossa käytetään puutarhaloitsuja, jotka voi opetella saavutettuaan riittävän tason puutarhurina. Puutarhanhoidossa pelihahmon osaamista kuvaa erillinen kokemus/tasojärjestelmä. Pelihahmo aloittaa tasolta yksi suoritettuaan johdannon puutarhanhoitoon ja voi edetä maksimissaan tasolle 15. Kokemusta saa aina, kun kerää satoa kasvattamistaan kasveista. Saadun kokemuksen määrä riippuu kasvista.

Siemeniä pelihahmo saa palkintona tehtävistä tai taisteluista, ostamalla kullalla tai kruunuilla tai satona kasvattamistaan kasveista. Kullakin siemenlajilla on tasovaatimukset, jotka pelihahmon on täytettävä voidakseen kasvattaa niitä. Siemenet istutetaan niille sopiviin ruukkuihin tai muokattuihin maa-alueisiin. Oikein hoidetuilla kasveilla on neljä kehitysvaihetta: siemen, nuori kasvi, aikuinen kasvi ja vanhus. Kasvit antavat satoa aikuisena (mahdollisesti useita kertoja) ja kerran vanhuksena, jonka jälkeen kasvi katoaa. Hoitamaton kasvi lakastuu ja lopulta kuolee. Satona kasveista saa kokemusta, välipaloja, raaka-aineita, siemeniä ja aarrekortteja.

Käsityöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelihahmo kehittyy käsityötaidoissa suorittamalla käsityötehtäviä aloittelijasta suurmestariksi. Käsityön tekemiseen pelihahmo tarvitsee reseptin, joita voi ostaa useasta eri paikasta Spiraalissa kullalla. Reseptissä kerrotaan työhön tarvittavat raaka-aineet, jotka hahmo voi kerätä palkintoina taisteluista ja tehtävistä, ostamalla, korjaamalla kasvien satoa tai jalostamalla käsityöllä tietyt raaka-aineet toisiksi. Tämän jälkeen käsityön valmistamiseen tarvitaan vielä oikea työpöytä. Omaan asuntoon sijoitettavia työpöytiä on neljä: perus-, kortti-, varustus- ja kalustekäsityöpöytä. Eräiden esineiden tekeminen onnistuu vain Grizzleheimissa sijaitsevassa Hall of the Ice Forgessa. Käsityönä voi valmistaa varusteita, välipaloja, aarrekortteja, linnoja, sisustusesineitä ja raaka-aineita.

PvP[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja voi osallistua PvP-taisteluun Wizard Cityn Unicorn Way:llä sijaitsevassa Areenassa. Mahdolliset taistelumuodot ovat kaksintaistelu (1v1) tai joukkuetaistelu (2v2, 3v3 tai 4v4). Joukkueen voi muodostaa itse, eikä koulukuntien suhteen ole rajoituksia, mutta vastustaja tai vastustajajoukkue valitaan satunnaisesti samantasoisten (pelaajien kekimääräinen taso ja PvP-luokitus) joukkueiden joukosta. Taisteluihin osallistumisesta saa palkkioksi Areenalippuja (voitosta 14 ja häviöstä 4), joilla voi ostaa esineitä ja lemmikkejä Areenakaupasta.

Kullakin pelihahmoilla on oma PvP-luokitus, joka määräytyy käytyjen taistelujen perusteella. PvP-luokitus on samantyyppinen kuin shakissa käytössä oleva Elo-luku. Mitä kovempi vastustaja sitä enemmän PvP-luokitus kasvaa voitosta ja sitä vähemmän se pienenee häviöstä. Uuden pelihahmon luokitus on aina 500. Jos pelihahmon PvP-luokitus nousee yli tietyn rajan, saa pelihahmo uuden PvP-arvonimen. Näitä ovat Sotamies (522), Korpraali (525), Kersantti (550), Veteraani (600), Ritari (650), Kapteeni (700), Komentaja (800) ja Sotapäällikkö (900).

Tarina ja maailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spiraali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauan sitten, ensimmäiset olennot, Isoisä Bartleby ja Isoäiti Korppi loivat yhden maailman ja titaanit. Titaaneja ovat lohikäärmeet (dragons), jättiläiset (giants) ja meriliskot (tritons). Lohikäärmeet loivat tulitaikuuden ja hallitsivat maata, jättiläiset loivat jäätaikuuden ja hallitsivat taivasta ja meriliskot loivat myrskytaikuuden ja hallitsivat merta. Jonkin ajan kuluttua titaanit alkoivat taistella keskenään ja sota repi maailman palasiksi. Bartleby lauloi titaanit uneen ja sirpaleista muodostui Spiraali, joukko erillään olevia maailmoja, joihin peli sijoittuu.

Isoisä Bartleby asustaa Wizard Citystä, joka on maailma, jossa Merle Ambrosen perustama velhokoulu sijaitsee. Muita tunnettuja spiraalin maailmoja ovat Krokotopia, Marleybone, Mooshu, Dragonspyre, Grizzleheim, Celestia, Zafaria ja Wysteria. Kukin maailma koostuu useasta pienemmästä alueesta. Kullakin maailmalla on tietty teema ja kullakin alueella omanlaisensa olennot. Kussakin maailmassa on oma spiraalikammio, jonka kautta pelihahmo voi siirtyä muiden maailmojen spiraalikammioihin spiraaliavaimen avulla. Kullakin spiraaliavaimella pääsee vain tiettyyn maailmaan.

Wizard City[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wizard City on Maailmanpuu Bartlebyn kotimaailma ja muistuttaa tyyliltään jonkinlaista utopistista keskiaikaista kaupunkia. Merle Ambrosen perustama Ravenwood School of Magical Arts sijaitsee Wizard cityssä. Kullakin Wizard Cityn osa-alueella on oma tiettyyn koulukuntaan perustuva teemansa.

Krokotopia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Krokotopia on keskittynyt hiekka-autiomaan keskellä olevan keitaan ympärille ja muistuttaa Faaraoiden ajan Egyptiä pyramideineen ja sfinkseinen. Krokotopiassa asuvat krokotiilimäiset krokit, jotka ovat orjuuttaneet salamantereita muistuttavat manderit.

Grizzleheim[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grizzleheim perustuu viikinkikulttuuriin ja skandinaaviseen mytologiaan. Sitä asuttavat pääasiassa karhut, sudet ja korpit.

Marleybone[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marleybone, Regent's Square

Marleybone muistuttaa tyyliltään viktoriaanisen aikakauden Lontoota ja sen asukkaat ovat pääasiassa koiria, kissoja tai rottia. Monet Marleybonen rakennuksista ja alueista löytyvät myös Lontoosta. Marleybonelaisen Spiraalin maantieteellisen seuran jäseniä tapaa usein myös muissa Spiraalin maailmoissa.

Mooshu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mooshu muistuttaa feodaaliajan Japania. Mooshua halitsee Keisari ja sen asukkeina on mm. samuraita, ninjoja ja talonpoikia, sekä erilaisia itämaisia taruolentoja.

Wysteria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wysteria on pieni kaupunki, jossa sijaitsee rikkaille ja lahjattomille tarkoitettu velhokoulu Pigswick Academy. Picswick Academy järjestää vuosittain spiraalinmestaruuskilpailut.

Dragonspyre[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Velho-oppilas Dragonspyren keskustassa sijaitsevalla tulivuorella.

Dragonspyre koostuu useasta erillisestä kehästä, jotka sijaitsevat keskellä olevan tulivuoren ympärillä. Dragonspyre on vanha militaristinen yhteiskunta, joka tuhoitui suurelta osin kun Lohikäärmetitaani herätettiin.

Celestia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Celestialaiset kehittivät aikoinaan oman taikuuden lajinsa, astraalitaikuuden. Myrskytitaani upotti aikoinaan Celestian aaltojen alle. Suurin osa nykyisestä Celestiasta sijaitsee meren pohjalla, jonne osa vanhasta Celestiasta pelastettiin valtavien läpinäkyvien kupukattojen avulla. Celestiassa vallitsee sotatila Morganthen joukkojen ja paikallisten välillä.

Zafaria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zafaria on Afrikka-aiheinen maailma. Sen neljä pääheimoa ovat elefantit, seeprat, leijonat ja apinat. Zafaria on myös Morganthen vanha kotimaailma.

Avalon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juonikaaret[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin pääjuoni koostuu useasta erillesestä juonikaaresta, jotka saavat alkunsa Rehtori Ambrosen pelihahmolle antamista tehtävistä.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Malistaire[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli alkaa Wizard Citystä, jonka velhokoulun oppilaaksi pelihahmo saapuu. Wizard Cityä ovat vaivanneet viime aikoina lukuisat levottomuudet. Kadut eivät ole enää turvallisia kun erilaiset olennot hyökkäilevät asukkaiden kimppuun. Koulun rehtori Merle Ambrose pyytää velho-oppilasta auttamaan ongelmien selvittämisessä. Ongelmien aiheuttajaksi paljastuu kadonnut professori Malistaire Drake, joka aikoi ottaa Wizard Cityn haltuunsa.

Pelihahmo seuraa Malistairea toiseen maailmaan, Krokopiaan. Malistaire etsii Torahampaan veljeskuntaa (the Order of the Fang), joka on salainen Krok-velhojen ryhmä. Veljeskunnalla on hallussaan Krokonomicon kirja, voimakkain Elämä- ja Kuolema-taikuudeen lähde. Pelihahmo yrittää löytää Krokonomiconin ennen Malistairea. Lopulta selviää, että Krokonomicon on tietyn sarkofagin sisällä, mutta sarkofagi on lähetetty toiseen maailmaan, Marleyboneen.

Matkattuaan Marleyboneen pelihahmo saa kuulla, että sarkofagia säilytetään Royal Museumissa. Malistaire auttaa mestarivaras Meowiartya pakenemaan Newgaten vankilasta. Yhdessä he varastavat Krokonomiconin ja linnoittautuvat Big Ben-tornin huipulle. Pelihahmo voittaa Meowiartyn, mutta Malistaire onnistuu pakenemaan Krokonomicon mukanaan.

Malistaire aikoo matkata Dragonspyreen, mutta tarvitsee spiraaliavaimen, jonka voi saada vain Mooshun Keisarilta. Ambrose lähettää pelihahmon Mooshuun varoittamaan Keisaria. Malistaire ehtii perille ennen pelihahmoa ja varastaa spiraaliavaimen Keisrilta. Samalla Malistaire langettaa voimakkaan kirouksen Keisariin, joka loukkaantuu pahasti. Saadakseen spiraaliavaimen Dragonspyreen, jonne Malistaire on matkannut, pelihahmon on löydettävä parannuskeino Keisarille.

Parannettuaan Mooshun Keisarin pelihahmo seuraa Malistairea Dragonspyreen. Malistaire on paennut suurelle tulivuorelle, joka sijaitsee Dragonspyren keskustassa. Malistaire aikoo esiinkutsua Lohikäärmetitaanin ja pakottaa tämän herättämään kuolleen vaimonsa Sylvian henkiin. Lohikäärmetitaani saisi aikaan valtavaa tuhoa, joten Malistaire on pysäytettävä ennen kuin hän ehtii toteuttaa aikeensa. Päästäkseen tulivuorelle, pelihahmon on avattava useita portaaleja ja opittava ratsastamaan lohikäärmeellä. Pelihahmon saapuessa tulivuorelle Malistaire on juuri kutsumassa Lohikäärmetitaania esiin. Pelihahmon on voitettava Malistaire estääkseen Spiraalia tuhoutumasta.

Korppinoidat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rehtori Ambrose kuulee, että Grizzleheimissa on ongelmia ja lähettää pelihahmon Grizzleheimiin auttamaan. Korppinoidat (Coven), joka on joukko pahoja korppeja, on usuttanut karhut ja sudet sotaan toisiaan vastaan. Pelihahmo paljastaa Korppinoitien olevan syyllisiä ja lopettaa sodat. Korppinoidat aikovat tuoda Ikitalven Spiraaliin, mutta pelihahmo ehtii ajoissa estämään Korppinoitien aikeet.

Myöhemmin Ambrose saa kuulla, että Korppinoidat ovat palanneet piiloistaan ja suunnittelevat Jäätitaanin (Ymir) herättämistä, joka toisi Ikitalven Spiraaliin. Pelihahmo matkaa Wintertuskiin (, joka on osa Grizzleheimia) estämään Korppinoitien aikeet. Pelihahmo vapauttaa Isoäiti Korpin, jonka korppinoidat ovat vanginneet. Isoäiti Korpin opastuksella pelihahmo kerää neljä kultaista sinettiä Ymirin neljältä jääjättiläispojalta, kuljettaa ne Nastrondiin ja sinetöi Jäätitaanin ikuiseen uneen.

Spiraalinmestaruuskilpailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saavutettuaan tason 25 pelihahmo saa kutsun rehtori Ambrosen luo. Vaikuttuneena pelihahmon saavutuksista Ambrose on valinnut pelihahmon edustamaan Wizard Citya Spiraalinmestaruuskilpailussa, joka on Wysteriassa järjestettävä Spiraalin maailmojen välinen velhoturnaus. Pelihahmo matkustaa Wysteriaan, kilpailee turnauksessa ja ratkaisee ohessa useita paikallisia ongelmia.

Morganthe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vedenalainen Celestia koostuu kupoleilla suojatuista alueista.

Marleybonelainen Spiraalin maantieteellinen seura on löytänyt kauan kadoksissa olleen Celestian, mutta joutunutnut vaikeuksiin. Saatuaan heiltä hätäkutsun Rehtori Ambrose päättää lähettää pelihahmon Celestiaan auttamaan. Paikalle saavuttuaan pelihahmolle selviää, että retkikunnan johtaja Sir Thurston Plunkett on kadunnut, retkikunnan kimppuun on hyökätty ja muu retkikunta on hajallaan ympäri Celestiaa. Vähitellen selviää myös osia Celestian historiasta. Morganthe niminen voimakas olento havitteli celestialaisten astraalitaikuutta ja hyökkäsi armeijoineen Celestiaan. Celestialaiset kutsuivat esiin Myrskytitaanin auttaamaan. Myrskytitaani petti celestialaiset, upotti Celestian mereen ja Celestia menetti samalla yhteyden muuhun Spiraaliin. Sir Plunkett löytyy ja selviää että Morganthe on palannut. Pelihahmo kohtaa lopulta Morghanten apureineen Chancelissa. Morghante pakenee, mutta uhoaa lähtiessään voitonvarmana: "Tämä ei ole ohi, velho! Tämä on vasta alkanut! Peili murtuu ... Torvi kutsuu. Minä isken varjoista ja taivaat ... sortuvat!"

Ryhmä Ravenwoodin vaihto-oppilaita on kadonnut Zafariassa, Morganthen entisessä kotimaailmassa. Rehtori Ambrose lähettää pelihahmon etsimään heitä. Kauan sitten Merle Ambrose ja Valon neuvosto (the Council of Light) löivät Morganthen Zafariassa ja hautasivat tämän voimanlähteet Hohtavalle vuorelle (the Shining Mountain) voimakkailla taioilla suojattujen lukkojen taakse. Morganthe on palannut ja kylvää epäsopua apureidensa kanssa Zafarian heimojen kesken. Morganthe aikoo rikkoa lukot ja anastaa takaisin menettämänsä voimanlähteet. Pelihahmo kohtaa Morganthen, joka on onnistunut murtamaan suojataiat ja saanut haltuunsa Varjojen pakkansa (the Deck of Shadows), joka on kokoelma pimeää taikuutta. Morganthe väittää voimiensa satakertaistuneen ja pyytää pelihahmoa liittymään hänen puolelleen. Pelihahmon kieltäydyttyä Morganthe jättää pelihahmon apuriensa hoideltavaksi ja poistuu paikalta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Kehitys ja historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Afrikka-teemainen Zafaria ilmestyi marraskuussa 2011.

Kingsisle Entertainment perustettiin vuonna 2005 ja sen yli sadan työntekijän ryhmä valmisteli Wizard101:tä seuraavat kolme vuotta salassa[1]. Pelin beetatestaus alkoi kesäkuussa 2008[2], avoin testaus saman vuoden elokuussa[3] ja julkaisu tapahtui 2. syyskuuta 2008[4]. Julkaisun jälkeen peliin on lisätty useaan otteeseen sekä uusia maailmoja ja pienempiä alueita, että kokonaan uusia ominaisuuksia.

2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tammikuussa 2009 avautui Dragonspyre ja uutena ominaisuutena ilmaantui pelaajien väliset taistelut (PvP)[5]. Maaliskuussa tehtävien saantiin ja palutukseen, sekä päävihollisten kohtaamisiin lisättiin puheäänet ja kertojan äänet[6]. Itse sisustettavat asumukset saapuivat toukokuussa 2009[7]. Grizzleheim avattiin heinäkuussa 2009 ja samalla lisättiin peliin käsityöt ja Bazaar-kauppa[8]. Saman vuoden syyskuussa lisättiin peliin liikkumista nopeuttavat kulkuvälineet[9].

2010[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukokuussa 2010 otettiin käyttöön uudistettu lemmikkisysteemi[10]. Seitsemäs maailma Celestia avautui lokakuussa 2010[11].

2011[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuussa 2011 avattiin kahdeksas maailma Wysteria[12]. Marraskuussa 2011 avattiin uusi maailma Zafaria, pelihahmojen maksimitaso nostettiin 60:stä 70:een ja kaikkiin koulukuntiin lisättiin uusia loitsuja[13].

2012[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukokuussa ilmestyi Wizard101 historian suurin uudistus. Uusi maailma Avalon avattiin, velho-oppilaiden maksimitaso nostettiin 70:stä 80:een, kaikkiin koulukuntiin lisättiin uusia loitsuja ja maksimitaso puutarhanhoidossa nostettiin 10:stä 15:een. Näiden lisäksi ilmestyi useita pienempiä muutoksia.

Wizard101-pelistä on julkaistu omat versiot Iso-Britanniassa, Saksassa, Italiassa, Ranskassa, Espanjassa, Kiinassa, Taiwanissa, Hongkongissa, Macaossa ja Amerikoissa.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmikuussa 2009 Wizard101 ylitti miljoonan registeröidyn pelaajan rajan[14] ja saman vuoden syyskuussa ylittyi viiden miljoonan registeröidyn pelaajan raja[15]. Internetmarkkinointitutkimusyhtiö comScore rankkasi Wizard101.com:in viidenneksi elokuussa 2010 ja kahdeksanneksi joulukuussa 2010 julkaisemallaan kävijämäärän perusteella kymmenen nopeiten kasvavaa internetyritystä-listallaan[16]. KingIsle Entertainmentin lehdistötiedotteen mukaan Wizard 101 ylitti 20 miljoonan rekisteröidyn käyttäjän rajan heinäkuussa 2011 [17]. Peliarvostelujen kokoajasivusto gamestats.com antaa Wizard101:lle arvosanan 8.4/10 [18]. Yhtä lukuun ottamatta käytetyt arvostelut on tehty ennen useimpia peliin tehtyjä uudistuksia ja laajennuksia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Gaming and Technology Vets Team Up To Form KingsIsle Entertainment Inc. KingsIsle Entertainment lehdistötiedote. 28. 4. 2008. KingsIsle Entertainment. Viitattu 24. 4. 2012. (englanniksi)
 2. Kids Head to Wizard School as Wizard101 Beta Goes Live KingsIsle Entertainment lehdistötiedote. 11. 6. 2008. KingsIsle Entertainment. Viitattu 25. 9. 2011. (englanniksi)
 3. KingsIsle Entertainment Launches Open Beta Testing Phase for Wizard101 KingsIsle Entertainment lehdistötiedote. 6. 8. 2008. KingsIsle Entertainment. Viitattu 25. 9. 2011. (englanniksi)
 4. KingsIsle Entertainment Launches Wizard101 KingsIsle Entertainment lehdistötiedote. 2. 9. 2008. KingsIsle Entertainment. Viitattu 25. 9. 2011. (englanniksi)
 5. Wizard101 Launches Dragonspyre and PvP in Wizard101 KingsIsle Entertainment lehdistötiedote. 20. 1. 2009. KingsIsle Entertainment. Viitattu 25. 9. 2011. (englanniksi)
 6. Wizard101 Finds Its Voice KingsIsle Entertainment lehdistötiedote. 12. 3. 2009. KingsIsle Entertainment. Viitattu 24. 4. 2012. (englanniksi)
 7. Players Can Now Own and Decorate Their Own Castles and Lands KingsIsle Entertainment lehdistötiedote. 6. 5. 2009. KingsIsle Entertainment. Viitattu 25. 9. 2011. (englanniksi)
 8. Largest Wizard101 Expansion Introduces Crafts, Bazaar, & More KingsIsle Entertainment lehdistötiedote. 2. 7. 2009. KingsIsle Entertainment. Viitattu 25. 9. 2011. (englanniksi)
 9. Wizard101 Announces Mounts for you to Ride KingsIsle Entertainment lehdistötiedote. 15. 9. 2009. KingsIsle Entertainment. Viitattu 25. 9. 2011. (englanniksi)
 10. KingsIsle Entertainment Launches Advanced Pets System for Wizard101 KingsIsle Entertainment lehdistötiedote. 26. 5. 2010. KingsIsle Entertainment. Viitattu 25. 9. 2011. (englanniksi)
 11. KingsIsle Entertainment Unveils the New World of Celestia KingsIsle Entertainment lehdistötiedote. 11. 10. 2010. KingsIsle Entertainment. Viitattu 25. 9. 2011. (englanniksi)
 12. Wizard101 Launches Wysteria Update KingsIsle Entertainment lehdistötiedote. 19. 8. 2011. KingsIsle Entertainment. Viitattu 25. 9. 2011. (englanniksi)
 13. Wizard101 Welcomes the Vibrant World of Zafaria to the Spiral KingsIsle Entertainment lehdistötiedote. 18. 11. 2010. KingsIsle Entertainment. Viitattu 31. 3. 2012. (englanniksi)
 14. Wizard101 Rewards Millionth Registered Player 13. 2. 2009. Viitattu 23. 4. 2012.
 15. Wizard101 Celebrates First Anniversary & Five Million Players! 10. 9. 2009. Viitattu 24. 4. 2012.
 16. Määritä nimeke! Viitattu 23.4.2012.
 17. A MAGICAL SUCCESS STORY: US LAUNCH OF WIZARD101 HITS 20 MILLION REGISTERED USERS 6.7.2011. Viitattu 24.9.2011.
 18. Wizard101:stä kootut arvostelut gamestats.com:ssa 3.10.2011. Viitattu 3.10.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]