William T. Anderson

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
William T. Anderson

William T. "Bloody Bill" Anderson (183926. lokakuuta 1864) oli etelävaltioiden sissijohtaja Yhdysvaltain sisällissodassa, joka tunnettiin raakuudestaan Unionin sotilaita, Jayhawker-sissejä, ja Unionia kannattavia siviilejä kohtaan Missourissa ja Kansasissa.

Hän oli syntynyt Kentuckyssä ja kasvoi Huntsvillessä Randolph Countyssä Missourissa. Hänen isänsä oli hatuntekijä William C. Anderson. Hänen isänsä matkusti pian Kaliforniaan, jolloin Bill muutti äitinsä ja veljiensä kanssa Agnes City Townshipiin Kansasiin. Hän työskenteli jonkin aikaa vankkurireiteillä ja oli epäiltynä rikoksista, lähinnä hevosvarkauksista Missourissa. Kesällä 1863 Anderson oli veljensä kanssa liittynyt William Clarke Quantrillin komentamaan etelävaltioita kannattavaan sissijoukkoon. Hänen siskonsa Mary, Josephine ja Martha oli viety Kansas Cityyn vankilaan epäiltynä etelävaltioiden sissien avustamisesta. Vankila romahti 14. elokuuta, jolloin neljä naista, mukaan lukien Josephine kuolivat ja Mary rampautui. Tämä sai Andersonin kohtelemaan erittäin raa´asti Unionin sotilaita ja siviilejä. Anderson osallistui Lawrencen kaupungin ryöstöön Kansasissa 21. elokuuta 1863. Noin 200 miestä ja poikaa surmattiin ja kaupungin rakennukset poltettiin. Tämän jälkeen hän perusti oman sissikomppanian Missourissa maaliskuussa 1864. Hänen joukkoonsa kuuluivat Jesse James ja Frank James, ja heillä oli tapana ampua vankinsa ja koristaa hevostensa suitset näiden päänahoilla. 27. syyskuuta 1864 Anderson ja hänen miehensä syyllistyivät Clementin massamurhaan Missourissa. He ryöstivät siviilejä ja tappoivat 22 Unionin sotilasta, jotka olivat menossa koteihinsa lomalle. Tämän jälkeen Unionin majuri A.V.E Johnston järjesti väijytyksen Andersonille, mutta etelävaltioiden sissit nujersivat hänet ylivoimalla. Antautuneet ammuttiin ja 120 Unionin miestä sai surmansa.

Unionin eversti Samuel P. Cox otti nyt tehtäväkseen Andersonin eliminoimisen. Hän paikansi Andersonin Ray Countyyn Missouriin, Hän järjesti Andersonille väijytyksen, jossa Andersonia ammuttiin päähän. Hänet ruumiinsa vietiin Richmondiin Missouriin ja asetettiin julkisesti näytteille ja valokuvattiin. Hänet haudattiin Richmondin pioneerien hautausmaahan merkitsemättömään hautaan.