William Quan Judge

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
William Quan Judge.

William Quan Judge (13. huhtikuuta 185121. maaliskuuta 1896) oli mystikko, esoteerikko ja okkultisti, sekä yksi Teosofisen Seuran perustajista. Hän syntyi Dublinissa Irlannissa. Judgen ollessa 13-vuotias perhe muutti Yhdysvaltoihin. Hän sai kansalaisuuden 21-vuotiaana ja valmistui lakimieheksi.

Judge oli yksi niistä seitsemästätoista, jotka kokosivat alkuperäisen Teosofisen Seuran. H.P. Blavatskyn ja Henry Steel Olcottin tavoin hän pysyi järjestössä, kun muut jättivät sen. Kun Olcott ja Blavatsky siirtyivät Intiaan, Judge jäi Yhdysvaltoihin, jossa hän piti seuran toimintaa käynnissä samalla kun työskenteli asianajajana.

Judge kirjoitti teosofisia artikkeleita useisiin teosofisiin lehtiin sekä johdantonumeron The Ocean of Theosophy -lehteen 1893. Hänestä tuli Teosofisen Seuran Amerikan osaston pääsihteeri 1884, Abner Doubledayn toimiessa pääjohtajana.

Blavatskyn kuoleman jälkeen 1891 Judge sekaantui Olcottin ja Annie Besantin kiistelyyn, joka koski niin sanottuja "Mahatmakirjeitä". Tämän seurauksena hän lopetti yhteistyönsä Olcottin ja Besantin kanssa 1895 ja otti enemmistön seuran Amerikan osastosta itselleen. Hän ehti johtaa uutta organisaatiotaan vuoden ennen kuolemaansa, jonka jälkeen johto siirtyi Katherine Tingleylle.

Olcottin ja Besantin johtama osasto tunnetaan nykyisin nimellä Theosophical Society - Adyar ja Judgen johtama nimellä Theosophical Society mutta usein tarkennuksella "International headquarters, Pasadena, California."

Pasadenan osastosta irtosi vuonna 1898 Temple of the People ja vuonna 1909 United Lodge of Theosophists tai ULT.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]