William Quan Judge

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Teosofia
Theosophicalseal.svg
Luokka:Teosofia
Perustajat

Helena Blavatsky
Henry Steel Olcott
William Quan Judge

Henkilöitä

Annie Besant
A. P. Sinnett
Pekka Ervast
Luokka: Teosofit

Organisaatio

Teosofinen Seura
TS -Adyar

Teoksia

Hunnuton Isis
Salainen oppi
Teosofian avain
Mahatmakirjeet
Lisää...

Muuta

Ruusu-Risti · Esoterismi

William Quan Judge.

William Quan Judge (13. huhtikuuta 185121. maaliskuuta 1896) oli mystikko, esoteerikko ja okkultisti, sekä yksi Teosofisen Seuran perustajista. Hän syntyi Dublinissa Irlannissa. Judgen ollessa 13-vuotias perhe muutti Yhdysvaltoihin. Hän sai kansalaisuuden 21-vuotiaana ja valmistui lakimieheksi.

Judge oli yksi niistä seitsemästätoista jotka kokosivat alkuperäisen Teosofisen Seuran. H.P. Blavatskyn ja Henry Steel Olcottin tavoin hän pysyi järjestössä, kun muut jättivät sen. Kun Olcott ja Blavatsky siirtyivät Intiaan, Judge jäi Yhdysvaltoihin, jossa hän piti seuran toimintaa käynnissä samalla kun työskenteli asianajajana.

Judge kirjoitti teosofisia artikkeleita useisiin teosofisiin lehtiin sekä johdantonumeron The Ocean of Theosophy -lehteen 1893. Hänestä tuli Teosofisen Seuran Amerikan osaston pääsihteeri 1884, Abner Doubledayn toimiessa pääjohtajana.

Blavatskyn kuoleman jälkeen 1891, Judge sekaantui Olcottin ja Annie Besantin kiistelyyn joka koski niin sanottuja "Mahatmakirjeitä". Tämän seurauksena hän lopetti yhteistyönsä Olcottin ja Besantin kanssa 1895, ja otti enemmistön seuran Amerikan osastosta itselleen. Hän ehti johtaa uutta organisaatiotaan vuoden ennen kuolemaansa, jonka jälkeen johto siirtyi Katherine Tingleylle.

Olcottin ja Besantin johtama osasto tunnetaan nykyisin nimellä Theosophical Society - Adyar, ja Judgen johtama nimellä Theosophical Society, mutta usein tarkennuksella "International headquarters, Pasadena, California."

Pasadenan osastosta irtosi vuonna 1898 Temple of the People ja vuonna 1909 United Lodge of Theosophists tai ULT.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]