William Manchester

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
William Manchester
Henkilötiedot
Syntynyt1. huhtikuuta 1922
Attleboro, Massachusetts, Yhdysvallat
Kuollut1. kesäkuuta 2004 (82 vuotta)
Middletown, Connecticut, Yhdysvallat
Kansalaisuus  Yhdysvallat
Ammatti kirjailija, historioitsija
Kirjailija
Aikakausi 1951–2012
Esikoisteos Disturber of the Peace: The Life of H.L. Mencken (1951)
Pääteokset Presidentin kuolema: 20.-25. marraskuuta 1963 (1967)
American Caesar: Douglas MacArthur, 1880-1964 (1978)
Goodbye, Darkness: A Memoir of the Pacific War (1981)
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

William Raymond Manchester (1. huhtikuuta 19221. kesäkuuta 2004) oli yhdysvaltalainen kirjailija ja historioitsija. Hänen läpimurtoteoksensa oli Presidentin kuolema: 20.25. marraskuuta 1963, joka käsitteli presidentti John F. Kennedyn murhaa ja ilmestyi vuonna 1967.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisvuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

William Manchester syntyi pienessa Attleboron kaupungissa Massachusettsin osavaltiossa vuonna 1922. Hänen isänsä kuoli kun Manchester oli teini-iässä. Lapsena Manchester harrasti lukemista ja kirjoitti ensimmäiset tarinansa 11-vuotiaana. Manchester opiskeli englantia Massachusettsin yliopistossa ja journalismia Missourin yliopistossa, josta hän valmistui vuonna 1947. Opiskeluaikana hän työskenteli myyjänä yliopiston kaupassa ja kilpaili lyhyen aikaa uinnissa.

Sodassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Manchester kirjoitti useiden elämäkertojen lisäksi myös omaelämäkerrallisen kuvauksen hänen kokemuksistaan sotilaana toisessa maailmansodassa, joka ilmestyi vuonna 1981. Hän palveli Tyynenmeren sodassa, jossa hän haavoittui kahdesti. Ensimmäisen haavoittumisen jälkeen Manchester palasi puolikuntoisena rintamalle ja haavoittui uudestaan. Manchester myönnettiin Purple Heart -kunniamerkki urheudesta vuonna 1945. Heti sodan jälkeen Manchester tutustui toiseen veteraaniin John F. Kennedyyn Bostonissa.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sodan jälkeen Manchester työskenteli lehtimiehenä, jonka jälkeen hän siirtyi opettamaan ja kirjoittamaan Connecticutin Wesleyan Universityyn. Manchester kirjoitti monta palkittua sota-aiheista henkilökuvaa, muun muassa kenraali Douglas MacArthurista ja Winston Churchillistä.

Manchester kirjoitti useita teoksia hänen hyvästä tutustaan presidentti John F. Kennedystä. Murhan jälkeen presidentin leski Jacqueline Kennedy ja veli Robert Kennedy palkkasivat Manchesterin kirjoittamaan laajan kuvauksen murhasta. Kriitikoiden mielestä Manchester suhtautui liiankin myötämielisesti presidentti Kennedyyn ja tämän perheensä henkilökuvan kirjoittajaksi.[1] Jacqueline Kennedy halusi lopulta estää kirjan julkaisemista koska hän katsoi sen sisältävän liian intiimejä yksityiskohtia Kennedyjen elämästä.[2] Kirjassa löytyi myös paljon kriittisiä kohtia, jotka olivat suunnattuja silloista presidenttiä Lyndon B. Johnsonia kohtaan.[1] Asia eteni oikeuteen asti, jossa päästiin kuitenkin sopuun.[1]

Manchesterin viimeinen teos oli hänen kesken jäänyt Churchill -trilogian kolmas osa. Kirjan viimeisteli toimittaja Paul Reid ja se ilmestyi 2012.

Viimeiset vuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Manchester kärsi myöhemmällä iällä kahdesta vaikeasta sairauskohtauksesta, joiden jälkeen hän ei enää pystynyt kirjoittamaan. Hän kuoli vuonna 2004 kodissaan Middletownissa Connecticutin osavaltiossa.

Perhesuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Manchester oli naimisissa Julia Marshallin kanssa vuodesta 1948 tämän kuolemaan asti vuonna 1998. Heillä oli kolme lasta.

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Presidentin kuolema: 20.-25. marraskuuta 1963. (The Death of a President: November 20-November 25,1967). Suomentanut Juhani Pietiläinen, Kari Sajavaara. Helsinki: Tammi, 1967.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c A Clash of Camelots Vanity Fair. lokakuu 2009. Viitattu 4.2.2013. (englanniksi)
  2. A Clash of Camelots Vanity Fair. lokakuu 2009. Viitattu 5.2.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]