William Lönnberg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
William Lönnberg 1920-luvulla

Otto William Lönnberg (22. marraskuuta 1887 Helsinki11. toukokuuta 1949 Kööpenhamina) oli suomalainen ekpressionistinen, Marraskuun ryhmään kuulunut taidemaalari.

Hänen tuotantonsa koostui pääasiassa henkilö- ja muotokuvista, mutta hän maalasi myös maisemakuvia. Hänen töissään oli paljon laajoja, kirkkaita väripintoja, jotka oli sommiteltu huolellisesti keskenään. Lönnberg tunnettiin myös taitavana piirtäjänä.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lönnberg opiskeli Taideteollisessa keskuskoulussa 1903–1906 ja Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1906–1908. Hän vieraili Hampurissa Jalmari Ruokokosken toverina ja asettui sitten Tanskaan, jossa hän oleili kaikkiaan 14 vuotta. Italiassa ja Ranskassa hän vieraili 1920-luvulla. Palattuaan Suomeen Lönnberg toimi opettajana Vapaassa Taidekoulussa sekä Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa.

Taidemaalarina Lönnberg kuului Jalmari Ruokokosken ja Tyko Sallisen ohella tanskalaisen räätälimestari Niels-Peder Rydengin kokoamaan ekpressionististen taiteilijoiden ryhmään eli niin sanottuun Rydengin koloniaan. Lönnberg asui Rydengin luona Helsingørissä lähes kolme vuotta ja meni vuonna 1923 naimisiin Rydengin tyttären Alman kanssa.

Kesäaurinko

Lönnberg osallistui Suomen Taiteilijain näyttelyihin vuosien 1909 ja 1949 välillä. Hän toimi Suomen taiteilijaseuran varapuheenjohtajana, seuran kunniajäsen hänestä tuli vuonna 1948. Lönnberg kuoli Kööpenhaminan matkallaan vuonna 1949. Sinne hänet oli valittu pohjoismaisen taidenäyttelyn Suomen osaston komissaariksi.

Lönnbergin vanhemmat olivat työmies Otto Wilhelm Lönnberg ja Eva Kristina Karvonen.

Maalauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]