William Henry Fitzhugh Lee

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
William Henry Fitzhugh Lee

William Henry Fitzhugh Lee (31. toukokuuta 183715. lokakuuta 1891), tunnetaan nimillä Rooney Lee tai W. H. F. Lee, oli Robert E. Leen ja Mary Anna Randolph Custisin toinen poika. Hän oli maanviljelijä, konfederaation ratsuväenkenraali ja myöhemmin kongressin jäsen.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lee syntyi Arlingtonin talossa Arlingtonissa Virginiassa. Hän meni Harvardin yliopistoon ja seurasi isänsä jalanjälkiä menemällä Yhdysvaltain armeijaan 1857 toisena luutnanttina. Hän palveli 6. Yhdysvaltain jalkaväessä Albert Sidney Johnstonin alaisena ja otti osaa Utahin sotaan mormoneja vastaan. Vuonna 1859 hän erosi armeijasta työskennelläkseen "White House" -plantaasillaan Pamunkeyjoen etelärannalla New Kent Countyssa Virginiassa.

Sisällissodan alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sisällissodan alussa Leestä tuli konfederaation armeijan ratsuväen kapteeni, ja hänet ylennettiin pian majuriksi. Hän palveli alussa läntisimmässä Virginiassa prikaatikenraali William W. Loringin alaisena 1861 ja alkuvuonna 1862. Hänet sijoitettiin everstiluutnantiksi prikaatikenraali J. E. B. Stuartin alaisuuten. Myöhemmin hänestä tuli 9. Virginian ratsuväen eversti.

Antietam[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

South Mountainin taistelun jälkeen Lee ylennettiin prikaatikenraaliksi. Hän taisteli Antietamin taistelussa serkkunsa Fitzhugh Leen alaisena. Hän komensi 3. prikaatia Stuartin ratsuväendivisioonasta Fredericksburgin ja Chancellorsvillen taisteluissa. Hän haavoittui Brandy Stationin taistelussa Gettysburgin kampanjan alussa ja jäi Unionin joukkojen vangiksi Hickory Hillissä Virginiassa kaksi viikkoa myöhemmin ollessaan toipumassa.

Sodan loppu ja myöhemmät vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lee oli sotavankina New Yorkin osavaltiossa, kunnes hänet vaihdettiin konfederaation armeijaan 25. helmikuuta 1864. Hänet vaihdettiin unionin sotavankina olleeseen prikaatikenraali Neal S. Dowiin. Huhtikuussa hänet ylennettiin kenraalimajuriksi, ja hän komensi ratsuväen armeijakuntaa Petersburgin läpimurron ja isänsä armeijan perääntymisen aikana Appomattox-taistelussa. Sodan lopussa hän oli toiseksi korkea-arvoisin konfederaation ratsuväenupseeri. Hän antautui isänsä kanssa Appomattoxin käräjätalolla. Sodan jälkeen hänet valittiin Virginian senaattiin ja Yhdysvaltain kongressiin 1887, jossa oli vuoteen 1891. Hän kuoli Ravensworthissa ja hänet on haudattu Leen kappeliin Lexingtoniin Virginiaan.


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:William Henry Fitzhugh Lee