William Banting

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
William Banting laihtumisensa jälkeen

William Banting (17961878) oli englantilainen puuseppä ja hautausurakoitsija, joka teki vähähiilihydraattista ruokavaliota tunnetuksi suurelle yleisölle. Hänen ruokavalioperiaatteensa levisivät niin laajalle, että ruotsin kielen verbi banta (suom. laihduttaa) on johdettu hänen nimestään.[1]

Banting kärsi vuosikaudet ylipainosta ja siitä johtuvista muista oireista, kuten pahenevasta kuuroudesta. Hän pääsi viimein eroon liikalihavuudestaan muuttamalla jyrkästi ruokavaliotaan korvalääkäri William Harveyn suosituksen mukaisesti. Ruokavalio pohjautui ranskalaisen fysiologi Claude Bernardin ajatuksiin maksan, sokerin ja tärkkelyksen roolista aineenvaihdunnassa.

Banting piti uutta ruokavaliotaan niin merkittävänä, että julkaisi aiheesta kertovan Letter on Corpulence Addressed to the Public -kirjasen vuonna 1863. Julkaisun sisältämät ajatukset tyrmättiin yleisesti lääketieteen edustajien parissa epätieteellisinä, mutta suuri yleisö otti ne innolla vastaan havaittuaan ruokavalion toimivaksi.

William Bantingia voidaan perustellusti pitää vähähiilihydraattisen ruokavalion "isänä", vaikka viime vuosikymmeninä Robert Atkinsista on ollut tunnetuin kyseisen ruokavalion puolestapuhuja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Svenska Akademiens ordbok (Hakusana 'banta') g3.spraakdata.gu.se.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.