William B. Allison

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
William B. Allison
William allison.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 2. maaliskuuta 1829
Perry, Ohio
Kuollut 4. elokuuta 1908
Dubuque, Iowa
Poliitikko
Puolue republikaaninen puolue
Puoliso Anna Carter Allison,
Mary Neally Allison

William Boyd Allison (2. maaliskuuta 1829 Perry, Ohio4. elokuuta 1908 Dubuque, Iowa) oli yhdysvaltalainen republikaanipoliitikko, joka teki pitkän uran Yhdysvaltain kongressissa. Allison oli Iowan edustaja Yhdysvaltain edustajainhuoneessa vuosina 1863–1871 ja senaatissa 1873–1908. Kongressiedustajana Allison muistetaan Bland-Allison Act (Yhdysvaltain palauttaminen kaksimetallikantaanan) ja Hepburn Act (rautatieliikenteen säännöstelyn lisääminen) -lakialoitteistaan. Senaattorina Allisonia on myöhemmin kuvailtu hyvin vaikutusvaltaiseksi. Allison oli myös kahdesti mukana presidenttikilvassa (1888 ja 1896), mutta ei koskaan selvinnyt puolueensa esivaaleja pidemmälle.[1]

Yhdysvaltain sisällissodan alussa Allison toimi Iowassa hallintotehtävissä ja auttoi sotajoukkojen kokoamisessa. Allisonille annettiin everstiluutnantin arvo, vaikka hän ei ilmeisesti osallistunut kertaakaan varsinaisiin sotatoimiin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "Allison, William B." Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Ultimate Reference Suite. Chicago: Encyclopædia Britannica, 2015.