Wilhelm Andstén

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gabriel Wilhelm Andstén (31. heinäkuuta 1818 Helsinki31. toukokuuta 1894) oli suomalainen tehtailija ja Helsingissä toimineen Wilh. Andsténin kaakelitehtaan perustaja.

Andsténin isä oli rakennusmestari. Tultuaan kisälliksi Andstén lähti Pietariin jossa hän työskenteli fajanssitehtaassa. Vuonna 1842 hän perusti Helsingin Sörnäisiin kaakeli- ja fajanssitehtaan joka oli ensimmäinen laatuaan Suomessa. Tehtaan päätuotteena olivat uunikaakelit mutta se valmisti myös seinä- ja lattialaattoja, pienoispatsaita ja erilaisia talousesineitä. Se oli 1900-luvun alussa Suomen kolmen suurimman keramiikkatehtaan joukossa (muita olivat Arabia ja Turun Kaakelitehdas).

Andstén johti tehdasta vuoteen 1890 saakka. Hänen jälkeensä tehtaan johdossa olivat Otto Andstén (1890–1916) ja Curt Andstén (1916–1918). Turun kaakelitehdas osti 1918 tehtaan ja yhdisti sen omistamaansa Tikkurilan kaakelitehtaaseen. Tehdas toimi sitten Tikkurilassa nimellä Wilh. Andsténs Fabriksaktiebolag Dickursby aina vuoteen 1937 saakka.

Andsténin puoliso oli Anna Maria Skogling. Meri- ja satamakapteeni ja valtiopäivmies Oscar Wilhelm Andstén oli heidän poikansa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]