Wilde (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wilde
Ohjaaja Brian Gilbert
Käsikirjoittaja Julian Mitchell
Tuottaja
Säveltäjä Debbie Wiseman
Kuvaaja Martin Fuhrer
Leikkaaja Michael Bradsell
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö Sony Pictures Classics
Levittäjä PolyGram Filmed Entertainment
Netflix
Ensi-ilta 15. lokakuuta 1997
Kesto 118 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti $ 10 000 000 (arv.)
Tuotto $ 2 158 775 (US)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Wilde on Oscar Wilden elämästä kertova brittiläinen elokuva vuodelta 1997. Elokuvan on ohjannut Brian Gilbert ja sen nimiroolia näyttelee Stephen Fry. Julian Mitchellin tekemä käsikirjoitus perustuu Richard Ellmannin Pulitzer-palkittuun Wilde-elämäkertaan vuodelta 1987.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuvan tapahtumat alkavat vuodesta 1882. Oscar Wilde on luentokiertueella Yhdysvalloissa, ja hän vierailee Coloradon Leadvillessa. Värikkäästä persoonallisuudestaan huolimatta Wilde löytää yleisönsä paikallisten kaivosmiesten parissa huvittaen heitä kertomuksilla renessanssimies Benvenuto Cellinistä.

Wilde palaa Lontooseen. Hän menee naimisiin Constance Lloydin kanssa, ja pariskunnalle syntyy pian kaksi lasta. Heidän luonaan vierailunsa aikana asuva kanadalainen Robbie Ross (Michael Sheen) viettelee Oscarin ja auttaa tämän sinuiksi homoseksuaalisuutensa kanssa. Lady Windermere's Fan -näytelmän ensi-illassa Oscar kohtaa keikarimaisen lordi Alfred Douglasin (Jude Law), ja kaksikon välille puhkeaa kiihkeä ja myrskyisä rakkaussuhde.

Alfredin isä, Queensberryn markiisi, ei hyväksy poikansa suhdetta. Hän solvaa Wildea, ja Wilde nostaa kanteen kunnianloukkauksesta. Tapaus tuo julki hänen sukupuolisen suuntautumisensa, minkä seurauksena hänet pidätetään ja häntä vastaan nostetaan kanne haureudesta. Maastapakenemisen sijasta Wilde päättää taistella syytettä vastaan, mutta hän häviää ja saa kahden vuoden pakkotyötuomion. Tuomionsa suoritettuaan Wilde vierailee vaimonsa haudalla ja kertoo Robbielle, ettei hänen enää anneta tavata lapsiaan.

Wilde matkustaa manner-Eurooppaan lordi Alfredin perässä. Kuvateksti kertoo heidän eronneen kolme kuukautta myöhemmin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.