Wikiprojekti:Wikigap

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Wikiprojekti:Wikigap/FAQ)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Wikigap on 8.5.2018 Helsingissä Tiedekulmassa klo 9–16 järjestettävä tapahtuma, jossa kirjoitetaan Wikipedia-artikkeleita eri aloilla ansioituneista naisista.

Tarkoitus on, että tapahtumaan tullaan valitun aiheen ja luonnoksen kanssa, joka muokataan tapahtumassa julkaisukuntoon. Kirjoittamisesta kiinnostuneille olemme koonneet listan artikkeliehdotuksista, mutta paikan päälle voi tulla myös ilman valmista artikkeli-ideaa! Kirjoittamisen sijaan voi esimerkiksi osallistua artikkelien kuvittamiseen kuvapisteellä tai tuottaa Wikipedian etusivulle uusia “tänä päivänä”- ja “tiesitkö, että” -knoppeja.

Tärkeää on, että kirjoitetuille asioille löytyy lähteet. Kun teksti alkaa olla julkaisuvalmis, se toimitetaan valmiiksi Wikipedia-artikkeliksi kokeneempien Wikipedistien avustuksella.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

90 prosenttia Wikipediaan sisältöä tuottavista henkilöistä on miehiä. Wikipediassa on neljä kertaa enemmän artikkeleita miehistä kuin naisista.[1] Luvut toki vaihtelevat eri alueiden välillä, mutta on ilmeistä, että Wikipediassa on kieliversiosta riippumatta selvästi vähemmän tietoa naisista kuin miehistä. #WikiGap-tapahtumalla haluamme muuttaa tämän.

#WikiGapissä ihmiset ympäri maailman kokoontuvat kirjoittamaan artikkeleita Wikipediaan naisista eri alojen asiantuntijoina ja esikuvina.

Maaliskuun 8. päivänä – Kansainvälisenä naistenpäivänä – käynnistyneessä #WikiGap-tapahtumassa parannetaan naisten edustusta netissä lisäämällä heitä käsittelevien artikkeleiden määrää Wikipediassa. #WikiGap järjestetään noin 50 maassa.

Suomessa #WikiGap toteutetaan 8. toukokuuta kello 9-16 Helsingin yliopiston Tiedekulmassa.

Tervetuloa kaventamaan naisten ja miesten välistä kuilua netissä kirjoittamalla Wikipediaan uusia artikkeleita suomalaisista naisista tieteen, talouden ja politiikan aloilla.

Aikaisempaa kokemusta Wikipediaan kirjoittamisesta ei vaadita, mutta tarvitset mukaasi oman tietokoneen.

Wikipedian muokkaamisen alkeita voi tulla opettelemaan Tiedekulmaan 23. huhtikuuta klo 17–20. Vapaa pääsy!

Ilmoittautuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmoittaudu mukaan viimeistään 30. huhtikuuta ja kerro kenestä naisesta tai mistä aihealueesta haluaisit kirjoittaa. Ilmoittaudu pian, sillä paikkoja on rajoitettu määrä.

Lomakkeella voi ilmoittautua myös 23. huhtikuuta järjestettävään Wikipedia-perehdytykseen. Palaamme huhtikuun puolessavälissä vahvistuksen ja lisätiedon merkeissä.

Tehdään yhdessä netistä ja maailmasta tasa-arvoisempi!

Ohjeita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kenestä voi kirjoittaa
Tämä Wikiprojekti keskittyy suomalaisiin naisiin. Lisäksi artikkelit elävistä henkilöistä tulee kirjoittaa henkilön yksityisyyttä kunnioittaen. Wikipedian tehtävä ei ole herättää kohua tai levittää juoruja. Elävistä henkilöistä kirjoittaessa on huomioitava lainsäädäntö ja kolme keskeistä käytäntöä: Neutraali näkökulma, Tarkistettavuus ja Ei uutta tutkimusta. Tämä tarkoittaa sitä, että kun kirjoitat jostain henkilöstä, niin valitse sellainen henkilö josta löydät toimitettuja lähteitä. Sopivia lähteitä ovat esimerkiksi henkilöstä kertovat kirjat, lehtijutut, dokumenttiohjelmat tai uutiset.
Lähteen lisääminen
Kuinka lisätä viite Wikipediaan visuaalisella muokkaimella? (youtube-video)
Hashtag #wikigap
Kun muokkaat artikkeleita, niin käytä muokkausyhteenvedossa hashtagia #wikigap jotta löydämme muokatut artikkelit.

Järjestäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

yhteystiedot
Zache (Kimmo Virtanen, info@wikimedia.fi)

Artikkelitoiveet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden nainen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Sinistä punaiset listalta artikkelissa Vuoden nainen, nämä puutteet löytyvät ohesta.
 • Muidenkin vuoden naiseksi valittujen artikkelien tasoa voi parantaa.
 • Joillekin puuttuville artikkeleille on annettu lähdeviite-ehdotuksia. Hae lisää!

Historia ja kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaisia tekniikan alan naisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulossa Suomalaisen Tiedeakatemian[6] ja Suomen Tiedeseuran naisjäsenet
 • aihetta valmistelee: Käyttäjä:Paju; lista on keskeneräinen
 • kullekin pyritään hakemaan vähintään kaksi lähdeviite-ehdotusta
 • Suomen Tiedeseuran varsinaisista jäsenistä naiset, joista ei vielä artikkelia:[7]
Tieteilijöitä, jotka ovat Wikidatassa, mutta joista ei ole artikkelia

Liiketalous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talouselämän päättäjänaiset-listan naiset
 • sinistä eli tee uupuva artikkeli listan sijalla 10.-20. ollevia talouselämän vaikuttajista
 • Päättäjänaiset 2017, sijoilla 21-100 olleita toimitusjohtajia tai hallituksen puheenjohtajia (ei vielä artikkelia).[43] Huom! Varmista nykyasema, osalla toimipaikka on jo ehtinyt vaihtua viime vuodesta:

Sekalaista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saamelaisnaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisää artikkelitoiveita alkuperäiskansojen naisista

Naisia merkittävissä EU-tehtävissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • naiset johtivat ainakin seuraavia EU:n erillisvirastoja (ei vielä artikkelia):

Luettelo maailman sadasta vaikutusvaltaisimmista naisesta Forbesin mukaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Artikkelissa on taulukoitu amerikkalaisen talousjulkaisu Forbesin vuosittaisen maailman 100:n vaikutusvaltaisimman naisen listan 2017 top-20.[60] Moni nimi kaipaa artikkelia. Listatuista henkilöistä uupui artikkeli esimerkiksi Youtuben toimitusjohtaja Susan Wojcickista (tämän maailmanlistan sijalla 6) ja finanssikonserni Santanderin hallituksen puheenjohtaja Ana Patricia Botínista (sijalla 9).

Artikkelit joista joku on jo ilmoittanut kirjoittavansa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luodut artikkelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietolähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Artikkelipyyntöihin liittyviä valmiita hakuja: ARTO[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linkit johtavat viitteisiin henkilöitä käsittelevistä artikkeleista ARTO-tietokannassa. Tietokannasta löytyvät artikkelin ja julkaisun tiedot. Linkit eivät osoita suoraan ko. artikkeleihin. (Linkeissä voi olla toimintaongelmia.)

Näin teet haun ja hankit aineiston:

 • avaa ARTO-tietokanta (https://arto.linneanet.fi/)
 • valitse Perushaku ja hakutyyppi asiasana - selaus
 • anna henkilön nimi muodossa sukunimi etunimi ja klikkaa Hae
 • Voit tilata artikkelikopioita oman kirjastosi kautta Varastokirjastosta maksutta, ellei ko. lehden numeroa löydy kirjastostasi. Varastokirjaston periaatteiden mukaan artikkeli tulee digitaalisena kirjastoosi, joka tulostaa sen Sinulle.

Digitoituja sanoma- ja aikakauslehtiä 1771-1910[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen vuotta 1911 käsitteleviin artikkeleihin voi löytyä lähteitä vanhoista sanoma- ja aikakauslehdistä http://digi.kansalliskirjasto.fi :stä. Palvelun leiketoiminnon avulla saa valmiin lehtiviite-koodin wikiartikkeliin lisättäväksi. Esimerkkileike josta viittauskoodin saa näkyviin w-ikonista. Lisätietoja: http://blogs.helsinki.fi/scriptaselecta/2014/07/04/lehtileikkeita-wikipediaan-lahteiksi/ Lisäksi wikipedia-linkin voi tehdä suoraan sivulle, sivun laidasta "-ikoni ja Wikipedia-välilehti.

Google Books[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Google Booksista löytyy otteita kirjojen teksteistä. Sivuja saattaa puuttua tarkoituksellisesti.

Google Scholar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Google Scholarista löytyy viittauksia tieteellisiin julkaisuihin. Tiedossa olevan julkaisun avulla voi löytää viittauksia siihen.

Yksittäisiä lähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Suomenkielisen Wikipedian henkilöartikkeleista 18 prosenttia käsittelee naisia. Luvut ovat samansuuntaiset myös kansainvälisesti. (Tuoretta tietoa biografia-artikkeleiden sukupuolijakaumasta: Wikipedia Gender Indicators (WIGI))
 2. a b c d e f g h i j k l m n Vuoden nainen Suomen liike- ja virkanaisten liitto, bpw-finland.fi. Viitattu 21.3.2018.
 3. Annastiina Henttinen: Kauppaneuvos Augusta Ohlsson (1882–1967). Oy Carl Knief Ab:n toimitusjohtaja (ISSN 1799-4349 (Verkkojulkaisu)) Suomen talouselämän vaikuttajat. Osa Kansallisbiografia-verkkojulkaisua. Studia Biographica 4. 18.12.2013. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, kansallisbiografia.fi. Viitattu 21.3.2018. (maksullinen)
 4. Tapani Mauranen: Kauppaneuvos Maja Genetz (1901–1970). Oy Nikolajeff Ab:n toimitusjohtaja, Suuros Oy:n toimitusjohtaja, Työmaahuolto Oy:n toimitusjohtaja (ISSN 1799-4349 (Verkkojulkaisu)) Suomen talouselämän vaikuttajat. Osa Kansallisbiografia-verkkojulkaisua. Studia Biographica 4. 18.12.2013. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, kansallisbiografia.fi. Viitattu 21.3.2018.
 5. Ellonen, Leena (toim.): Suomen professorit 1640–2007, s. 299. Helsinki: Professoriliitto, 2008. ISBN 978-952-99281-1-8.
 6. a b Kotimaiset jäsenet päivätty 5.2.2018. Suomalainen Tiedeakatemia, acadsci.fi.
 7. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v Jäsenluettelo - Suomen tiedeseuran varsinaiset jäsenet (pdf) 23.11.2017. Suomen Tiedeseura, scientiarum.fi. Viitattu 24.3.2018.
 8. Ellonen, Leena (toim.): Suomen professorit 1640–2007, s. 83. Helsinki: Professoriliitto, 2008. ISBN 978-952-99281-1-8.
 9. Tiedekuntien hallinto Åbo Akademi, abo.fi. Viitattu 21.3.2018.
 10. Malin Elisabet Brännback Åbo Akademi, abo.fi. Viitattu 21.3.2018. (englanniksi)
 11. Ellonen, Leena (toim.): Suomen professorit 1640–2007, s. 88 (vain lyhyt maininta). Helsinki: Professoriliitto, 2008. ISBN 978-952-99281-1-8.
 12. Susanna Fellman. Professor Göteborgin yliopisto, gu.se. Viitattu 15.3.2018. (ruotsiksi)
 13. Ellonen, Leena (toim.): Suomen professorit 1640–2007, s. 116. maininta Susannan syntymävuodesta professori-isä Johan Fellmania käsittelevässä artikkelissa. Helsinki: Professoriliitto, 2008. ISBN 978-952-99281-1-8.
 14. Ellonen, Leena (toim.): Suomen professorit 1640–2007, s. 168-169. Helsinki: Professoriliitto, 2008. ISBN 978-952-99281-1-8.
 15. a b Pekka Rautio: Professori Eila Helander − kirkkososiologi ajankohtaisen tutkimuksen pulssilla 3.3.2014. Helsingin yliopisto, helsinki.fi. Viitattu 15.3.2018.
 16. a b Arvo Vuorela: Piispojen tilaama laaja selvitys: Kirkon ei tule luopua vihkioikeudesta 6.9.2017 (päivitetty 13.9.2017. yle.fi. Viitattu 15.3.2018.
 17. Ellonen, Leena (toim.): Suomen professorit 1640–2007, s. 185. Helsinki: Professoriliitto, 2008. ISBN 978-952-99281-1-8.
 18. Marika Mäklin: Gunilla Holm ny svenskspråkig professor i pedagogik 21.6.2006. Helsingin yliopisto, helsinki.fi. Viitattu 15.3.2018. (ruotsiksi)
 19. Mia Smeds: Director Gunilla Holm received the Maikki Friberg Equality Prize 29.5.2017. justed.org. Viitattu 15.3.2018. (englanniksi)
 20. Kristina Lindström Helsingin yliopiston Tuhat-tutkimusportaali, tuhat.helsinki.fi. Viitattu 21.3.2018.
 21. The power of the bean 4.9.2015. Helsingin yliopisto, helsinki.fi. Viitattu 21.3.2018.
 22. Pauliina Remes (useita avattavia välilehtiä, mm. lyhyt biografia ja julkaisut omiana sivunaan) Uppsalan yliopisto, uu.se. Viitattu 21.3.2018. (ruotsiksi)
 23. Ellonen, Leena (toim.): Suomen professorit 1640–2007, s. 600. Helsinki: Professoriliitto, 2008. ISBN 978-952-99281-1-8.
 24. Ringbom CV academia.edu
 25. Ellonen, Leena (toim.): Suomen professorit 1640–2007, s. 682. Helsinki: Professoriliitto, 2008. ISBN 978-952-99281-1-8.
 26. Lena Sisula-Tulokas (myös CV) Helsingin yliopiston Tuhat-tutkimusportaali, tuhat.helsinki.fi. Viitattu 22.3.2018.
 27. Professor Liisa Steinby, PhD Turun yliopisto, utu.fi. Viitattu 22.1.2018.
 28. Pauline Stenberg Helsingin yliopiston Tuhat-tutkimusportaali, tuhat.helsinki.fi. Viitattu 22.3.2018.
 29. Ellonen, Leena (toim.): Suomen professorit 1640–2007, s. 703. Helsinki: Professoriliitto, 2008. ISBN 978-952-99281-1-8.
 30. Sisko Loikkanen: Franciska Sundholm. Intohimoinen tutkija (pdf) (artikkelisarja Suomalaiset naiset ja kemia. Sarjassa esitellään ansioituneita suomalaisia naiskemistejä) Kemia-lehti, 1/2016, s. 34. Viitattu 24.3.2018.
 31. a b Ellonen, Leena (toim.): Suomen professorit 1640–2007, s. 704. Helsinki: Professoriliitto, 2008. ISBN 978-952-99281-1-8.
 32. Ellonen, Leena (toim.): Suomen professorit 1640–2007, s. 825. Helsinki: Professoriliitto, 2008. ISBN 978-952-99281-1-8.
 33. Ellonen, Leena (toim.): Suomen professorit 1640–2007, s. 781. Helsinki: Professoriliitto, 2008. ISBN 978-952-99281-1-8.
 34. Gunilla Widén. Professor at Åbo Akademi University
 35. Google Scholar -profiili; artikkelihaku (englanniksi)
 36. Susanne Wiedmer tuhat.helsinki.fi, sis. ORCID-tunniste
 37. Google Scholar -artikkelihaku
 38. Ellonen, Leena (toim.): Suomen professorit 1640–2007, s. 852. Helsinki: Professoriliitto, 2008. ISBN 978-952-99281-1-8.
 39. Taina Schakir: Intian Basaarin perustajalla oli parhaimmillaan 27 liikettä ympäri Suomen – Hippivaatteita tuotiin suoraan omasta tehtaasta Intiasta, kunnes lama pakotti sulkemaan kauppoja Helsingin Sanomat. 21.10.2017.
 40. Juhani Tolvanen: Anne käärii sikareita Paraisilla – perinteikäs ja ainoa sikaritehdas manner-Euroopassa Ilta-Sanomat. 14.2.2016.
 41. Juhani Tolvanen: Kommentti: Viimeiset suomalaiset sikarit on kääritty – liki 200-vuotinen historia sammui Ilta-Sanomat. 24.3.2018.
 42. Jyrki Iivonen: Tupakkateollisuus rullaa alamäkeä Anne Raution käsissä syntyy kallein suomalainen sikari Helsingin Sanomat. 15.8.1995.
 43. Eija Pöysä (toim.): Yritysraportti 2017, s. 265–272. Saara Kohon artikkeli Naiset vallan ytimessä (Päättäjänaiset 2017). Talouselämä-lehti, 2017. ISBN 978-952-14-3306-1.
 44. Director of ECDC - Dr Andrea Ammon Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus, ecdc.europa.eu. Viitattu 22.3.2018. (englanniksi)
 45. Dr Andrea Ammon takes up office as ECDC Director 14.7.2017. Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus, ecdc.europa.eu. Viitattu 22.3.2018. (englanniksi)
 46. The Director Euroopan unionin elinten käännöskeskus, cdt.europa.eu. Viitattu 22.3.2018. (englanniksi)
 47. Yhteinen kriisinratkaisuneuvosto (SRB) Euroopan unioni, europa.eu. Viitattu 22.3.2018. (suomeksi)
 48. The Board. Elke König, Chair Yhteinen kriisinratkaisuneuvosto, srb.europa.eu. Viitattu 22.3.2018. (englanniksi)
 49. EU Commission proposes renewal of mandate for chair of bank watchdog SRB 29.11.2017. Reuters, reuters.com. Viitattu 22.3.2018. (englanniksi)
 50. Alexander Weber: EU Banks Told to Get Crisis-Ready, Remove Wind-Down Hurdles 18.12.2017. Bloomberg, bloomberg.com. Viitattu 22.3.2018. (englanniksi)
 51. Euroopan tasa-arvoinstituutti (EIGE) Euroopan unioni, europa.eu. Viitattu 22.3.2018. (suomeksi)
 52. Director of European Institute for Gender Equality to start work 6.4.2009. European Platform of Women Scientits, epws.org. Viitattu 22.3.2018. (englanniksi)
 53. CV of Virginija Langbakk (pdf) 6.11.2017. Euroopan tasa-arvoinstituutti, eige.europa.eu. Viitattu 22.3.2018. (englanniksi)
 54. Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen (ESMA) Euroopan unioni, europa.eu. Viitattu 22.3.2018. (suomeksi)
 55. Who's who Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen (ESMA), esma.europa.eu. Viitattu 22.3.2018. (englanniksi)
 56. FSA director Verena Ross to become chief of EU regulator The Telegraph, telegraph.co.uk. Viitattu 22.3.2018. (englanniksi)
 57. Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto (EU-OSHA) Euroopan unioni, europa.eu. Viitattu 22.3.2018. (suomeksi)
 58. Ylimmän tason henkilöstö Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto, osha.europa.eu/. Viitattu 22.3.2018. (suomeksi)
 59. Kollegio (2014-2019). Komissaarit (kustakin komissaarista avautuu lisätietoa nimeä klikkaamalla) Euroopan komissio, ec.europa.eu. Viitattu 23.3.2018.
 60. The World's 100 Most Powerful Women (2017) 2017. Forbes, forbes.com. Viitattu 28.3.2018. (englanniksi)
 61. Mäkinen, Riitta & Engman, Marja (toim.): Naisten aika : valkoinen varis ja muita oppineita naisia. Helsinki: Gaudeamus, 2015. ISBN 978-952-495-372-6.
 62. Leinonen, Tuula: 100 vuotta suomalaista animaatiota. Helsinki: Aalto ARTS Books, 2014. ISBN 978-952-60-5183-3.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]