Wikiprojekti:Wiki Loves Monuments/kuvat muissa wikeissä/51

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

0 · 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37 · 38 · 39 · 40 · 41 · 42 · 43 · 44 · 45 · 46

Vaakuna on vaakunaselityksen määrittämä, kilvelle sijoitettu heraldinen tunnus.

Vaasan kirkon, jota kutsutaan myös Pyhän Kolminaisuuden kirkoksi, on arkkitehti Carl Axel Setterbergin suunnittelema kirkko Vaasan keskustassa.

Vaasan tarkka-ampujakasarmit on 1880-luvulla rakennettu kasarmialue Vaasassa, keskustan lounaisosassa ortodoksikirkon ympärillä ja Korsholmanpuistikon varrella. Aluetta käyttävät nyt monet taidealan toimijat kattonimellä Kulttuurikasarmi, ja siellä sijaitsevat muun muassa tanssin aluekeskus ja ruotsinkielinen työväenopisto Arbis.. Sairaalarakennus toimii hostellina.

Val-de-Grâcen kirkko on barokkityylinen kirkko Pariisin keskustassa, 5. arrondissementin alueella. Kirkko kuului alun perin osana Val-de-Grâcen nunnaluostariin, joka on nykyään Ranskan armeijan sotilassairaala.

Valamon Kristuksen kirkastumisen luostari (Uusi-Valamo) on Suomen ortodoksisen kirkon luostari Heinävedellä Etelä-Savossa. Luostari jatkaa aiemmin Laatokan Valamon saaristossa Suomen Neuvostoliitolle luovuttamalla alueella toimineen Valamon luostarin perinnettä kun tämä toisen maailmansodan jälkeen evakuoitiin Suomen nykyiselle alueelle.

Valamon luostarin pääkirkko eli uusi kirkko Heinävedellä on pyhitetty Kristuksen kirkastumisen muistolle. Ortodoksinen kirkko rakennettiin 1975–1976 ja sen vihki käyttöön arkkipiispa Paavali 5. kesäkuuta 1977 juhlallisin menoin.

Valdai on kaupunki, kaupunkikunta ja Valdain piirin hallinnollinen keskus Venäjällä Novgorodin alueella. Se sijaitsee Valdain ylängöllä Valdaiskojejärven rannalla 142 kilometriä Novgorodista kaakkoon. Kaupungissa on 16 000 ja kunnassa 17 000 asukasta.

Valkoinen torni on torni Thessalonikissa Kreikassa. Se sijaitsee kaupungin keskustassa Níkis-rantabulevardin varrella lähellä merenrantaa. Tornia pidetään kaupungin symbolina.

Valladolid [baʎaðoˈlið] on teollisuuskaupunki Pisuergajoen varrella Pohjois-Espanjassa. Valladolid on samannimisen maakunnan sekä Kastilia ja Leónin itsehallintoalueen pääkaupunki. Kaupungin asukasluku on noin 302 000 (1.1.2016).

Vallisaari on saari Helsingin edustalla, Suomenlinnan ja Santahaminan välissä. Suomen­linnasta sen erottaa Kustaan­miekan salmi. Saaren yhdistää maa­penger viereiseen Kuninkaan­saareen.

Valtion virastotalo on Seinäjoen Aaltokeskukseen kuuluva Alvar Aallon suunnittelema rakennus. Aallon alkuperäinen tarkoitus on ollut täydentää ja viimeistellä kaupungin uusi hallintokeskus kolmikerroksisella, valkoiseksi rapatulla virastotalolla. Ideana Aallolla oli suunnitella rakennusryhmän pääte, kirkosta lähtevän ja kansalaistorin halki kulkevan akselin päätekohta, "rauhallinen taustarakennus", kuten tiedetään Aallon ilmaisseenlähde?.

Valtioneuvoston linna sijaitsee Senaatintorin laidalla Kruununhaassa Helsingissä. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Carl Ludvig Engel, sen rakennustyöt alkoivat 1818 ja valmistuivat vuonna 1822.

Valtiopäivätalo on parlamenttirakennus Berliinissä, Saksassa. Rakennuksessa kokoontuu Saksan parlamentti eli liittopäivät.

Vammalan rautatieasema on rautatieasema Suomen rataverkkoon kuuluvalla rataosalla Tampere–Pori. Siellä pysähtyvät reitillä Tampere–Pori liikennöivät InterCity-junat. Lipun voi ostaa automaatista. Junat pysähtyvät pääasiassa raiteella 2, jonka vieressä on asemarakennus. Raiteelta 1 kulkee kolme Tampereelle kulkevaa vuoroa. Raide 3 ei ole käytössä.

Vanha Porvoo on Porvoon kaupungin vanhin kaupunginosa ja kaupungin historiallinen keskusta. Kaupunginosa on tunnettu turistikohde keskiaikaisen asemakaavansa ja hyvin säilyneiden 1700- ja 1800-luvun rakennusten vuoksi. Vanha Porvoo kuuluu niin kansallismaisemien kuin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöjen luetteloon.

Vanha Rauma on Raumalla sijaitseva vanha puutalokaupunginosa. Se on Pohjoismaiden laajin, yhtenäisin ja parhaiten säilynyt vanha puukaupunkialue, jonka asemakaava periytyy jo keskiajalta.

Vanha Vaasa on kaupunginosa Vaasassa, noin seitsemän kilometrin päässä keskustasta. Vaasan kaupunginhallinnon tilastoalueista Vanha Vaasa kuuluu Ristinummen suuralueeseen. Vuonna 2013 Vanhassa Vaasassa oli noin 700 asukasta.

Vanha kauppahalli on vuonna 1889 avattu helsinkiläinen kauppahalli, joka sijaitsee Etelärannassa lähellä Kauppatoria. Se on kaupungin kauppahalleista vanhin. Rakennuksen on suunnitellut Gustaf Nyström.

Helsingin vanha kirkko on nimensä mukaisesti Helsingin kantakaupungin vanhin kirkko. Se on vihitty käyttöön 17. joulukuuta 1826, ja sen on suunnitellut Carl Ludvig Engel.

Vanha kirkkopuisto on Helsingin keskustassa sijaitseva, Vanhaa kirkkoa ympäröivä puisto ja historiallinen hautausmaa. Se on helsinkiläisten suosituimpia piknik-paikkoja viihtyisyytensä ja sijaintinsa vuoksi. Vanha kirkko sijaitsee puiston reunassa Lönnrotinkadun varrella. Muilta puolilta puistoa rajoittavat Annankatu, Bulevardi ja Yrjönkatu.

Vanhakaupunki on Helsingin kantakaupunkiin kuuluva kaupunginosa Toukolan pohjoispuolella, Vantaanjoen suulla. Se kuuluu keskiseen suurpiiriin ja tarkemmin Vanhankaupungin peruspiirin, jonka alueella elää yli 22 000 asukasta.

Vantaanjoki on Vantaanjoen vesistön 101 kilometriä pitkä laskujoki eteläisessä Suomessa. Vantaanjoki alkaa Hausjärveltä Erkylänjärvestä ja laskee Suomenlahteen Helsingissä Vanhankaupunginlahdella. Valuma-alueen pinta-ala on 1 685 km² ja sen vaikutusalueella asuu noin 1,1 miljoonaa ihmistä. Vantaanjoki kulkee Hausjärven, Riihimäen, Hyvinkään, Nurmijärven, Vantaan ja Helsingin kautta. Pitkäkosken yläpuolelta Keravanjoen yhtymäkohtaan saakka se on Helsingin ja Vantaan rajana. Joen valuma-alue ulottuu myös Tuusulan, Keravan, Järvenpään, Mäntsälän, Sipoon, Espoon, Vihdin ja Lopen alueelle.

Vantaankoski on kulttuurihistoriallisesti merkittävä koski Vantaanjoessa. Koskella on pituutta 240 metriä ja pudotuskorkeutta 5 metriä.

Varassaari on kulttuuri- ja teollisuushistoriallisesti paikallisesti merkittävä saari Naissaaren eteläpuolella Vaajavirrassa Jyväskylän kaupungin Haapaniemen kaupunginosassa. Se rajoittuu itärannaltaan Vaajavirtaan. Lännessä ja pohjoisessa saari rajoittuu kolmiosaiseen lahteen. Lahden keskimmäistä osaa kutsutaan Varaslahdeksi ja pohjoisinta osaa Saunalahdeksi tai Liekkilammeksi. Niiden välissä on Summasalmi. Saarelle on kaksi tieyhteyttä.

Varissaari on linnakesaari Suomenlahdessa Kotkassa. Saarella sijaitsee Ruotsinsalmen merilinnoitukseen kuuluvan Fort Elisabethin linnoitusrakenteita ja raunioita. Linnoitus on saanut nimensä Venäjän keisarinnan Elisabetin mukaan.

0 · 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37 · 38 · 39 · 40 · 41 · 42 · 43 · 44 · 45 · 46