Wikiprojekti:Oodi/15. heinäkuuta 2019

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Oodi-wikiprojektissa on tarkoitus pitää wikitapaamisia Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Päämääränä tapaamisilla on opintopiirin tapaan esitellä Wikipediaan liittyviä projekteja ja tekniikoita. Samalla se toimii paikkana, johon aloittelevatkin wikipedistit voivat tulla muokkaamaan avointa tietosanakirjaa yhdessä muiden kanssa.

15.7.2019 klo 15–18 Oodi, ryhmätyötila 3[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä tapaamisessa käännämme Wiki Loves Monumentsissa kuvattavien suomalaisten kulttuuriperintökohteiden nimiä erityisesti ruotsiksi. Tapahtumassa voi halutessaan kääntää kulttuuriperintökohteiden tietoja myös mille muulle kielelle tahansa.

Ota mukaan oma läppäri!

  • Onko sinulla käyttäjätunnus Wikipediassa? Jos mahdollista, tee tunnus jo ennen tapahtumaa. Wikipedian tai muiden Wikimedia-projektien tunnus käy WIkidatassa ja päinvastoin.
  • Hieman tietoa Wikidatasta ja Wiki Loves Monumentsista
  • Kieliasetukset Wikidatassa

Hieman tietoa Wikidatasta ja Wiki Loves Monumentsista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wiki Loves Monuments -kilpailu järjestetään vuosittain eri puolilla maailmaa, ja siinä kuvattavat kohteet ovat kunkin maan kulttuuriperintökohteita. Suomessa mukana on suuri osa Museoviraston kohteista. Merkittäviä vielä puuttuvia kokonaisuuksia ovat kuntien kaavalla suojellut ja Ahvenanmaan kohteet.
  2. Kohteiden tiedot tallennetaan Wikidataan. Wikidata on yhteisesti muokattava, avoin, rakenteisen tiedon wikiprojekti. Se palvelee muita Wikimedia-liikkeen projekteja Wikipediaa, Wiktionaryä, Wikimedia Commonsia jne. Se on vapaasti ihmisten ja koneiden luettavissa ja muokattavissa, sillä datan tekijänoikeus on Creative Commons Nolla ja rajapinnat tietokoneiden käyttöön ovat yleisesti käytössä olevilla standardeilla tehtyjä.
  3. Wiki Loves Monumentsin tietoja luetaan Wikidatasta Wikipediassa oleville listoille, joiden kautta lataaminen tapahtuu, karttasovelluksiin ja esimerkiksi alla mainittuun käännöstyökaluun.
  4. Kilpailukuvat tallennetaan Wikimedia Commonsiin avoimillla Creative Commons -lisenseillä. Wiki Loves Monuments -kilpailun avulla moni Wikidata-kohde ja Wikipedia-artikkeli saa uusia, korkealaatuisia kuvia, joita kuka tahansa voi käyttää avoimen lisenssin ehtojen mukaisesti.

Työkaluja ja -tapoja käännösten tekemiseen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sopivalla käännöstyökalulla onnistuu kohteiden valinta, kääntäminen ja muutosten tallentaminen.

TABernacle useiden nimien ja kuvauksien kääntämiseen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TABernacle-työkalulla Wikidatasta haettuja kohteita voi kuvata haluamillaan kielillä helposti.

Wiki Loves Monuments -sivujen huoltosivut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiprojekti Wiki Loves Monumentsin sivuilla on valmiita huoltolistoja ja lisää voi tehdä.

Haku Wikidatasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Wikidata Query Service. WDQS:llä haetun tiedon voi tallentaa eri muodoissa, esimerkiksi csv-muodossa taulukkolaskentaohjelmaan tai OpenRefineen viemistä varten. Voit säädellä hakua niin, että se hakee esimerkiksi vain tietyllä paikkakunnalla olevia kohteita tai jonkin muun hakuehdon perusteella. TABernaclen haku on myös SPARQL-haku, joka kannattaa ensin tehdä tällä työkalulla.

Tee oma kysely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voit yhdistellä alla olevista blokeista sopivan hakuehdon, jolla saat näkyviin itseäsi kiinnostavat käännöskohteet. Haut toimivat sekä TABernaclessa että Wikidata Query Servicessä. Jos yhdistät liian monta monimutkaista hakua, se voi olla hakupalvelulle liian työlästä eikä kohteita löydy lainkaan.

Lisää aina alkuun tämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SELECT DISTINCT ?item ?itemLabel WHERE {
SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "[AUTO_LANGUAGE],fi,sv,en,se". } # Ensimmäisessä osiossa aloitetaan haku ja pyydetään näyttämään nimet tietyillä kielillä, kun käytetään Wikadatan hakupalvelua.

Lisää aina yksi allaolevista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

?item wdt:P1435/wdt:P279* wd:Q55845509. # Kaikki Suomessa listatut kulttuuriperintökohteet
?item wdt:P1435 wd:Q54824224 . # Valitse vain Rakennusperintörekisteriin merkityt suojellut kohteet. Voit vaihtaa Q-koodilla merkittyä rekisteriä.

Voit halutessasi lisätä yhden tai useampia näistä ehdoista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

?item wdt:P131 wd:Q1010550. # Valitse vain ne, jotka ovat tietyssä kunnassa. Voit vaihtaa Q-alkuisen koodin toiseksi.
  • Suomen kunnat (sisältää myös joitakin vanhoja kuntia, mutta niiden mukaan ei ole yleensä merkitty kulttuuriperintökohteita)
SERVICE wikibase:around { # Vain lähelläsi olevia kohteita
?item wdt:P625 ?coord.
bd:serviceParam wikibase:center "[AUTO_COORDINATES]".
bd:serviceParam wikibase:radius "1". # Voit säätää etäisyyttä
}
wd:Q136893 wdt:P625 ?loc . # Tietyn kohteen ympärillä olevia paikkoja. Valitse kohde hakemalla Wikidatasta sille Q-koodi ja vaihda se tähän.
SERVICE wikibase:around { 
?item wdt:P625 ?location .
bd:serviceParam wikibase:center ?loc .
bd:serviceParam wikibase:radius "1" . # Voit säätää etäisyyttä
}
FILTER(NOT EXISTS {
?item rdfs:label ?lang_label.
FILTER(LANG(?lang_label) = "sv") # Vain ne, joiden nimi puuttuu tällä kielellä. Voit vaihtaa kielen toiseksi. Kielikoodit fi=suomi, sv=ruotsi, en=englanti, se=pohjoissaame.
})
FILTER(NOT EXISTS {
?item schema:description ?lang_desc.
FILTER(LANG(?lang_desc) = "sv") # Vain ne, joiden kuvaus puuttuu tällä kielellä. Voit vaihtaa kielen toiseksi. suomi=fi, ruotsi=sv, englanti=en, pohjoissaame=se.
})
?item wdt:P31/wdt:P279* wd:Q24398318 . # Valitse vain tietynlaisia kohteita ja niiden variantteja. Vaihda Q-koodi haluamaksesi.

Lisää aina loppuun tämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

} # Viimeinen rivi

Lisää tunnuksesi kirjoittamalla kolme tildeä. Voimme tiedottaa vastaavista tapahtumista tulevaisuudessa käyttäjätilisi kautta.

Yhteensä 4 osallistujaa

Wiki Loves Monuments

Wikidata