Wikiprojekti:Ohjeita julkisten taideteosten, muistomerkkien ja muistolaattojen valokuvaamiseen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tässä ohjeita siihen, miten julkisia taideteoksia, muistomerkkejä sekä muistolaattoja pitäisi kuvata Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luetteloihin. Ohjeita voidaan antaa myös kuvien tallentamiseen ja merkitsemiseen.

Kuvan tarkoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvan tarkoitus on se, että katsoja tunnistaa luettelossa julkaistun kohteen helposti.

Rajaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuva taideteoksesta, muistomerkistä tai -laatasta pitäisi rajata siten, että kohde on kuvan pääaihe. Useimmiten kuvaajat rajaavat kohteen liian väljästi. Luettelossa voidaan julkaista vain yksi kuva kustakin kohteesta. Teoksen ympäristöä ei kuvata.

Voit ottaa kohteesta useita kuvia varalle, jos arvelet että siitä kirjoitetaan artikkeli.

Jos teos on moniosainen ja eri osat ovat kaukana toisistaan, valitaan yksi osa. Tällöin kuvan sivulla pitää mainita, että kuvassa on yksi osa teoksesta.

Harkinnan mukaan jalustan voi joko rajata pois tai ottaa mukaan kuvaan, mutta itse taideteos on kuvan pääaihe.

Yritä välttää "taiteellisia" kuvauskulmia. Keskeistä on kohteen tunnistettavuus, usein riittää kuva suoraan edestä kulmasta, josta katsoja kohdetta tavallisesti katsoo.

Esimerkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvan tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin kännykkäkameran tarkkuus riittää yleensä luetteloiden kuviin.

Joskus kohteen joutuu kuvaamaan vastavaloon. Oleellista on se, että lukija tunnistaa kohteen. Muistomerkin tekstin olisi hyvä olla luettavissa kuvasta.

Huonosti kuvattuja kohteita voi kuvata uudelleen.

Tallennus ja merkitseminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olisi hyvä tallentaa kuva sellaisella tiedostonimellä, josta sen kohteen voi tunnistaa (esim. "Tiedosto:Pekka Jylha Olen ita olen lansi 1999.jpg"). Näin kuvan käyttö myöhemmin on helpompaa.

Kuva tallennetaan Commonsiin, jos sen tekijän kuolemasta tai teoksen valmistumisesta on kulunut yli 70 vuotta. Commonsiin voi tallentaa esimerkiksi muistolaattoja, joilla ei lähdetietojen mukaan ole tekijää. Tekijä on tavallisesti taiteilija. Valmistajaa (esim. Suomen Graniitti Oy) ei mainita.

Kuvat núoremmista teoksista tallennetaan suomenkieliseen Wikipediaan valitsemalla "Tallenna tiedosto". Sivulla voi mainita, mistä teoksesta valokuva on, ja mainita sen tekijä, nimi ja paljastusvuosi, sekä sijainti siten, että lukija ymmärtää sen helposti. Kuvaukseen ei merkitä lähteitä.

Sivulla pitää mainita sekä kuvan kohteen eli teoksen, että valokuvaajan oikeudet. Valokuvaaja voi myös luopua oikeuksistaan valokuvaan. Kuvan käytöstä sitaattioikeudella kussakin artikkelissa ilmoitetaan taideteos-mallineella ({{taideteos|Artikkelin nimi}}, joka tuottaa tällaisen tekstin.

Kuva tallennetaan luetteloon pienoiskuvana näin: [[Tiedosto:Eero Hiironen Aalto 1980.jpg|100px]].

Väärään paikkaan tallennettu taideteoskuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos taideteoskuva, joka on vielä tekijänoikeuden rajoitusten alainen, on tallennettu syystä tai toisesta Wikimedia Commonsiin, niin valokuva pyydetään ennemmin tai myöhemmin poistettavaksi. Commonsissa voi olla vain vapaasti lisensoituja ja vapaasti käytettävissä olevia valokuvia. Suomen tekijänoikeuslain perusteella sitaattioikeudella käytettävät taideteoskuvat eivät ole vapaasti käytettävissä olevia kuvia ja siksi ne tallennetaan suomenkieliseen Wikipediaan. Jos poistettavaksi pyydettävän valokuvan huomaa Commonsissa ja valokuva on käytössä patsasluettelossa, kannattaa valokuva siirtää fi-wikiin, ennen kuin se poistetaan Commonsista. Tällöin valokuvan lähteeksi tulee kyseinen Commonsin kuvasivu.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]