Wikiprojekti:Laatupaja/Linjaukset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Laatupajan etusivu

Tämä Laatupaja-projektin alasivu listaa käytänteitä, joita projektiin osallistuvat ovat katsoneet noudattamisen arvoisiksi.

Arviointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös: Arvosana

Tasosta 4 lähtien artikkeli tarvitsee jonkinlaisen usean hengen arvioinnin saadakseen tasomerkinnän. Sitä alempia voivat antaa seuloja-tyyppiset käyttäjät.

Käytäntö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin alkuun laitetaan Malline:Taso ja keskustelu, perustulut, yms. artikkelin keskustelusivulle. Malline tulostaa joko Enkipedian kaltaisen tekstin artikkelin otsikon alle tai Fikipedian kaltaisen ikonin artikkelin yläkulmaan. (Maallikolle teksti olisi selvää suomea, kun taas ikoni vaatii erityistä Wikipedia-tietoa. Lisäksi ikonihan voi olla myös tekstin kanssa.)

Laatutasot
Nykytermi Lyh. Selitys Käytössä? Numero Artikkelin taso
ei 7 Hyväksytään Encyclopedia Galacticaan.
Suositeltu artikkeli Suositeltu artikkeli kiitettävä on 6 Artikkelissa on tiivistelmä, olennaisimmat osa-alueet ja toissijaisetkin osa-alueet ovat hyvällä tasolla. Ei puutteita. Artikkeli on tasapainoinen kokonaisuus.
hyvä artikkeli Hyvä artikkeli hyvä on 5 Artikkelissa on tiivistelmä, olennaisimmat osa-alueet ovat hyvällä tasolla ja toissijaisetkin osa-alueet ovat kelpo tasolla.
lupaava artikkeli Lupaava artikkeli tyydyttävä on 4 normaalisuoritus, Artikkelissa on tiivistelmä ja kelvollista sisältöä keskeisimmistä asioista. Voi olla myös heikompia osioita toissijaisista asioista.
jokseenkin tyydyttävä on? 3 Artikkelissa on tiivistelmä ja kaikkein olennaisimmista asioista laajempaakin kelvollista esitystä.
puutteellinen on? 2 Artikkelissa on tiivistelmä, mutta ei muuta kelvollista sisältöä keskeisistä asioista.
tynkä Wiki letter w.svg heikko on 1 Artikkelissa ei ole edes tiivistelmää. Se täyttää kuitenkin artikkelin vähimmäisvaatimukset eli antaa luokijalle jotain relevanttia tietoa.
poistettava roska hylätty on 0 Hylätty. Parempi ilman.

Vastine koulumaailmassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Väitöskirjojen arvosanat yliopistossa
Arvolause Lyh. Selitys Suomennos Muuta Väitöskirjan taso
laudatur l. (loistava) ’(häntä) kiitetään’ tai
’(häntä) ylistetään’
  Väitöskirja on kaikilta osiltaan erityisen ansiokas ja kunnianhimoinen.
eximia cum laude approbatur ecl (kiitettävä) ’(hänet) erinomaisten kiitosten kera hyväksytään’   Väitöskirjassa on useita huomattavia ansioita ilman näitä mitätöiviä puutteita.
magna cum laude approbatur mcl (hyvä) ’(hänet) suurten kiitosten kera hyväksytään’   Väitöskirja on keskimääräistä parempi. Siinä on selkeitä ansioita ilman näitä mitätöiviä puutteita.
cum laude approbatur cl (tyydyttävä) ’(hänet) kiitosten kera hyväksytään’  
 
Väitöskirja on normaalisuoritus. Työn tavoitetaso.
non sine laude
approbatur
nsl (jokseenkin tyydyttävä) ’(hänet) ei ilman kiitosta hyväksytään’   Väitöskirjassa on selkeitä puutteita ilman riittävästi kompensoivia erityisansioita.
lubenter approbatur lub (puutteellinen) ’(hänet) mielihyvin hyväksytään’   Väitöskirjassa on useita huomattavia puutteita ilman riittävästi kompensoivia erityisansioita. Se voi olla myös liian niukka.
approbatur a. (heikko) ’(hänet) hyväksytään’   Väitöskirjassa on vakavia puutteita. Se täyttää kuitenkin tiedekunnan väitöskirjalle asettamat vähimmäisvaatimukset.
improbatur I hylätty ’(hänet) hylätään’   Väitöskirja hylätään.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *