Wikiprojekti:Historian jännät naiset Wikipediaan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Opastusta Wikipedian muokkaamiseen
Paikka
Helsingin keskustakirjasto Oodi
Huone
2 kerros, ryhmätila 3
Aika
7.3.2020 kello 10 - 13


jatkona tarvittaessa käytössä on myös Oppimistila 3 kello 13 - 16

Historian jännät naiset Wikipediaan on Wikimedia Suomi ja Historian jännät naiset -Facebook-ryhmän tapahtuma, jossa kutsumme sinut kansainvälisen naistenviikon kunniaksi muokkaamaan Wikipediaa joko paikan päälle Oodiin 7.3. kl 10 tai sitten osallistumaan etänä. Tapahtuma tekee tunnetuksi Wikimedian WikiGap-aloitetta, jonka tavoitteena on kaventaa Wikipedian sukupuolivinoumaa. Vain 19% suomenkielisen Wikipedian elämäkerroista on kirjoitettu naisesta.

Maailman käytetyimmästä tietosanakirjasta puuttuu lukematon määrä naisia, jotka ovat jättäneet oman jälkensä mm. historian, kulttuurin, tieteen ja politiikan saralla ja tähtäämme siihen, että saisimme suomenkielisessä Wikipediassa naisten elämänkertojen osuuden yli 20 prosenttiin.


Ohjelma Oodissa 7.3.2020

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Esittely kuinka Wikipediaa muokataan ja Wikipedian muokkaamista
  • Paikalla kahvia, teetä ja pientä naposteltavaa.
  • Osallistujalla tulee olla mukana oma kannettava tietokone/tabletti.
Etäosallistuminen

Jos haluat osallistua itsenäisesti etänä, voit lisätä hashtagin #historianjännätnaiset muokkausyhteenvetoon, jolloin tunnistamme muokatut artikkelit siitä. Voit myös ilmoittautua Viikon kilpailuun (2.3. - 8.3.2020), aiheena naiset ja muunsukupuoliset.

Ohjeita osallistujille

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Yleistä
Olemme tehneet alle listan naisista, joista on kirjoitettu Historian jännät naiset -Facebook ryhmään, mutta voit kirjoittaa kenestä tahansa naisesta tai muunsukupuolisesta. Mikäli tulet paikan päälle Oodiin, voit tulla myös ilman valmista artikkeli-ideaa, mutta saat eniten konkreettista, jos olet miettinyt tekstiä valmiiksi ja se toimitetaan Wikipedia-artikkeliksi tapahtumassa Wikipedistien opastuksella.
Tärkeää on, että kirjoitetuille asioille löytyy lähteet. Kun teksti alkaa olla julkaisuvalmis, sen voi toimittaa valmiiksi Wikipedia-artikkeliksi kokeneempien Wikipedistien avustuksella.
Kenestä voi kirjoittaa
Tämä Wikiprojekti keskittyy naisiin ja muunsukupuolisiin. Lisäksi artikkelit elävistä henkilöistä tulee kirjoittaa henkilön yksityisyyttä kunnioittaen. Wikipedian tehtävä ei ole herättää kohua tai levittää juoruja. Elävistä henkilöistä kirjoitettaessa on huomioitava lainsäädäntö ja kolme keskeistä käytäntöä: Neutraali näkökulma, Tarkistettavuus ja Ei uutta tutkimusta. Tämä tarkoittaa sitä, että kun kirjoitat jostain henkilöstä, niin valitse sellainen henkilö, josta löydät toimitettuja lähteitä. Sopivia lähteitä ovat esimerkiksi henkilöstä kertovat kirjat, lehtijutut, dokumenttiohjelmat tai uutiset.
Käyttäjätunnuksen tekeminen
Jos sinulla ei vielä ole Wikipedian käyttäjätunnusta, luo mielellään tunnus ennen tapahtumaa. Katso Johanna Janhosen vinkit tunnuksen valintaan.
Lähteen lisääminen
Kuinka lisätä viite Wikipediaan visuaalisella muokkaimella? (youtube-video)
Muokkauksen tallentaminen
Lisää artikkelia tai muokkausta tallentaessa muokkausyhteenvetoon hashtag #historianjännätnaiset. Hashtagilla merkityt muokkaukset ovat tunnistettavissa tapahtuman aikaansaannoksiksi!
Jos teet artikkelista välitallennuksen etkä halua muiden heti muokkaavan keskeneräistä artikkelia, voit lisätä artikkelin alkuun mallineen Työstetään joko visuaalisen muokkaimen Lisää-toiminnolla tai wikikoodissa {{Työstetään|~~~~)}}.
Kuvia

Kuvia voi laittaa Wikimedia Commonsiin luokkaan Category:Historian jännät naiset Wikipediaan

Avustajat ja lisätietoja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Kimmo Virtanen (Zache, info@wikimedia.fi)

Ilmoittaudu osallistujaksi lisäämällä käyttäjänimesi tämän otsikon alle

Tapahtumassa luodut artikkelit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Uudet artikkelit
Muokatut ja täydennetyt artikkelit
  • Lisää muokkaamasi artikkelit tähän
  • Kerttu Vuolab (lisätty kuva)
  • Kaarina Kailo (viitteistys alkuun, täydennystä mm. tieteilijämalline, siistitty rakennetta, poistettu toistoa)

Ajankohtaisia artikkeleita

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]