Wikipedia:Yksinkertaiset eturistiriitaohjeet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Perusteellisempi mielipidekirjoitus: Wikipedia:Eturistiriita

Nämä yksinkertaiset eturistiriitaohjeet on tarkoitettu muokkaajille, jotka haluavat tehdä yhteistyötä Wikipedian yhteisön kanssa aiheesta, johon heillä on läheinen suhde. Eturistiriitainen muokkaaminen viittaa Wikipedian muokkaamiseen omien etujen edistämisen tarkoituksessa. Se viittaa myös omien ulkoisten suhteiden (kuten perheen, ystävien tai työnantajan) etujen edistämiseen. Kun ulkoisten etujen edistäminen on tärkeämpää muokkaajalle kuin Wikipedian etujen edistäminen, silloin kyseisellä muokkaajalla on eturistiriita. Eturistiriidan omaavia henkilöitä suositellaan erittäin voimakkaasti olemaan muokkaamatta artikkeleita, joita heidän eturistiriita koskee. Maksettujen vaikuttajien ei tulisi muokata eturistiriitaa koskevia artikkeleita suoraan ja kehotetaan mieluummin ehdottamaan muutoksia kyseisten artikkeleiden keskustelusivuilla.

Kun omaksut käytäntömme ja käytösohjeemme, yrität säilyttää neutraalin näkökulman ja olet avoin suhteistasi artikkeleiden aiheisiin, voimme opastaa sinua rakentavaan kanssakäymiseen yhteisömme kanssa.

  • Ole avoin eturistiriidastasi.
  • Älä muokkaa itsestäsi, perheestäsi tai ystävistäsi, organisaatiostasi, asiakkaastasi tai kilpailijastasi kertovia artikkeleita.
  • Julkaise ehdotuksia ja lähteitä artikkelin keskustelusivulla tai omalla sivullasi.
  • Roolisi on tehdä yhteenvetoja, tiedottaa ja lähteistää, ei mainostaa, kaunistella tai myydä.
  • Artikkeleissa vaaditaan aiheen merkittävää käsittelyä aiheesta riippumattomissa luotettavissa lähteissä.
  • Totea faktoja ja tilastoja: älä ole epämääräinen tai yleistävä.
  • Käytä aikaa lähteiden ja käytäntöjen sisäistämiseen.
  • Pyydä puolueettomia ja ulkopuolisia muokkaajia arvostelemaan ehdotuksesi.
  • Tee työtä meidän kanssamme ja me tulemme tekemään työtä sinun kanssasi.

Wikimedia-säätiö omistaa Wikipedian ja määrittelee käyttöehdot kaikille, jotka käyttävät Wikipediaa. Käyttöehdot ovat vuodesta 2014 asti sisältäneet osion nimeltä "Kielletyt toimintatavat". Se sisältää seuraavan avoimuutta vaativan alaosion käyttäjille, joille maksetaan Wikipedian muokkaamisesta:

Ilmoittamatta tehdyt maksetut muokkaukset

Nämä käyttöehdot kieltävät petolliseen toimintaan ryhtymisen. Tähän luetaan sidonnaisuuksien vääristely, toisena henkilönä esiintyminen ja petos. Osana näitä velvoitteita, sinun tulee ilmoittaa työnantajasta, asiakkaasta ja yhteistyötahosta, jolta saat tai odotat saavasi korvausta muokkauksistasi. Sinun tulee tehdä tämä ilmoitus vähintään yhdellä seuraavista tavoista:

  • lausunnolla omalla käyttäjäsivullasi,
  • lausunnolla keskustelusivulla maksettujen muokkausten liitteenä tai
  • lausunnolla maksetun muokkauksen yhteenvedossa.

Tähän soveltuvat lait tai yhteisön ja Wikimedia-säätiön käytännöt ja käytösohjeet, kuten eturistiriitoja käsittelevät, voivat edelleen rajoittaa maksettuja muokkauksia tai vaatia yksityiskohtaisemman lausunnon.

Wikimedia-säätiö laati usein kysytyt kysymykset -sivun maksetuista muokkauksista ilmoittamisesta silloin kun uudet käyttöehdot tulivat voimaan.

Wikipedian yhteisö on rakennettu tiettyjen periaatteiden varaan. Nämä periaatteet on tiivistetty Viiteen pilariin ja käyttäjien yhteisesti hyväksymiin käytäntöihin. Näin periaatteet liittyvät eturistiriitoihin:

Wikipedia on tietosanakirja.
Tietosanakirjana Wikipedia on luotu tietolähteeksi, ei mainospaikaksi. Mainostaminen ja markkinointi eivät kuulu tänne.
Wikipediaa kirjoitetaan neutraalista näkökulmasta.
Käytäntömme ja tapamme ovat kehittyneet käsittelemään kaikkia asioita puolueettomalla tavalla.
Wikipedia on vapaata aineistoa, jota kuka tahansa voi muokata, käyttää ja levittää.
Tekemällä muokkauksen Wikipediaan muokkaajat antavat muille luvan muokata, käyttää ja jakaa kirjoittamaansa materiaalia vapaasti. Kaikki julkaistu teksti on oltava vapaasti käytettävissä käyttöehtojemme määrittelemällä tavalla. Kopioiminen ja liittäminen yrityksen kotisivuilta tai muualta voisi tuoda artikkeliin puolueellista sisältöä ja rikkoisi tekijänoikeuksia. Sellainen materiaali poistetaan heti, kun se huomataan.
Kaikkien Wikipedian käyttäjien tulisi käyttäytyä kohteliaasti ja toisiaan kunnioittavasti.
Muokkaajat, jotka ovat täällä ammatillisista syistä saattavat turhautua, kun he huomaavat, että Wikipedia ei ole sellainen tiedotusväline, jollainen he luulivat sen olevan. Tämänkaltaisissa tilanteissa tarvitaan yhteistyötä, pitkämielisyyttä ja kohteliaisuutta.
Wikipedialla ei ole ehdottomia sääntöjä (säännön henki on kirjoitettua sanaa oleellisempi).
Sääntöjen seuraaminen kirjaimellisesti ei takaa, että lisäämäsi sisältö säilytettäisiin. Wikipedian yhteisö pitää terveen järjen käyttöä perusperiaatteenaan. Muokkaajat, jotka seuraavat sääntöjä kirjaimellisesti ymmärtämättä niiden henkeä tai ovat hyökkääviä eivät menesty.
Mitä tämä merkitsee minulle?
  1. Wikipedia on tarkoitettu tietolähteeksi, ei markkinointiin
  2. Lähteistä ja tiedota, älä myy tai mainosta
  3. Älä kopioi lähteitä tai yrityksen asiakirjoja sana sanalta
  4. Ole kärsivällinen ja avoin yhteistyölle: opi heiltä, joiden kanssa olet tekemisissä
  5. Älä yritä ohittaa vaatimuksia: tee hyvää työtä ja muut huomaavat sen

Eturistiriita[muokkaa wikitekstiä]

Eturistiriitojen muotoja[muokkaa wikitekstiä]

  • Artikkeleiden aiheet tai yritysten omistajat: Tämä asettaa sinut eturistiriitaan ja sinun tulisi pidättäytyä asianomaisten artikkeleiden muokkaamiselta. Ehdota mieluummin muutoksia artikkeleiden keskustelusivulla muiden muokkaajien arvioitavaksi. Wikipedia on julkinen resurssi, jota hoitaa maailmanlaajuinen yhteisö. Sinä et omista artikkeleita itsestäsi ja niiden tulisi kuvastaa tarjolla olevaa julkista tietoa, jota on olemassa aiheesta. Tähän luetaan myös kritiikki. Tämä sanottuna, pidämme paikkansapitävyyttä vakavana asiana ja teemme kovasti työtä vältääksemme aiheettoman harmin aiheuttamisen eläville henkilöille.
  • Maksetut muokkaajat ja vaikuttajat: Eturistiriitaa käsittelevä mielipidekirjoitus neuvoo: "Jos sinulla on taloudellinen sidonnaisuus aiheeseen – mukaanlukien mutta ei rajoitettu omistajana, työntekijänä, alihankkijana tai muuna sidosryhmän jäsenenä – sinua suositellaan olemaan muokkaamatta asiaa koskevia artikkeleita suoraan." On olemassa merkittävää skeptisyyttä sille, että maksetut muokkaajat kykenisivät tekemään työtä, joka on samanhenkistä Wikipedian päämäärien kanssa. Tämänkaltainen toimintatapa on usein johtanut takaiskuun yhteisössä ja mediassa. Ehdota mieluummin muutoksia artikkeleiden keskustelusivulla muiden muokkaajien arvioitavaksi. Vältä kokonaisten luonnosten ehdottamista jos näitä ei ole arvioitu huolella. Kaupallisen toiminnan tapauksessa, yrityksen tekemään luonnokseen liittyy piilomainonnan riski.

    Jos sinulla on eettinen tai ammatillinen velvollisuus muokata Wikipediaa asiakkaasi tai työnantajasi etujen edistämiseksi, sinulla on silloin eturistiriita eikä sinun tulisi muokata asianomaisia artikkeleita suoraan, eturistiriitailmoituksen tehneenä tai ilman. Tämä neuvo pätee asianajajiin, suhdetoiminta-ammattilaisiin, yritysten tiedottajiin, markkinoijiin ja muihin, joilla on samantyyppinen asema. Wikimedia-säätio pitää maksettua vaikuttamista "black hat" -käytäntönä[1] ja vaatii, että jokaisen muokkaajan tulisi ilmoittaa työnantajasta, asiakkaasta tai yhteistyötahosta, jolta saa tai odottaa saavan korvausta muokkauksista.[2]

Toimintatapoja, joita ei pidetä eturistiriitaisina[muokkaa wikitekstiä]

  • Residenssiwikipedistit: Kokeneet ja luotetut wikipedistit joskus lyöttäytyvät yhteen samanhenkisen organisaation kanssa yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Residenssiwikipedistit voivat saada palkkaa työstään eikä tämä sinänsä ole eturistiriita niin kauan, kun tavoitteet ovat samansuuntaisia Wikipedian tavoitteiden kanssa. Ole varovainen ettet ota yllesi organisaation markkinointi- tai mainontatavoitteita. Pidä aina mielessä, että ensisijainen roolisi on olla wikipedisti. On suositeltavaa, että ilmoitat asiasta kun työskentelet kyseisten organisaatioiden artikkeleiden parissa.
  • Samassa linjassa olevien organisaatioiden konsultit: Kun organisaatio, joka suureksi osaksi jakaa tehtävämme tiedon jakamisessa (kuten yleishyödyllinen koulutusjärjestö) etsii jotakuta helpottamaan epävirallista yhteistyösuhdetta, tilanne on usein molempia osapuolia hyödyttävä. Nämä asemat voivat olla taloudellista voittoa tavoittelevat. Ole varovainen tilanteissa, joissa tehtävämme eivät ole yhteneväisiä. Vältä jopa epäasianmukaisen vaikutelman antamisen rajoittamalla operaatio vain yhteneväisiin tehtäviin ja antamalla täyden selostuksen mahdollisista huolenaiheista.
  • Kulttuuri- ja oppilaitosten työntekijät: Me haluamme, että asiantuntijat muokkaavat Wikipedian artikkeleita. Pelkkä työsuhde laitoksella ei ole eturistiriita.
n · k · m
  1. Rekisteröidy omalla käyttäjätunnuksella. Käyttäjätunnuksesi tulisi edustaa sinua yksityishenkilönä, ei yritystäsi tai organisaatiotasi kokonaisuutena. Tunnus voi olla oikea nimesi tai se voi olla nimi, jonka keksit edustamaan itseäsi, mutta se ei saisi olla yrityksesi tai asiakkaasi virallinen nimi. Sen ei myöskään tulisi olla tuotteen tai palvelun nimi tai sellaista mainostava. Käyttäjätunnusta ei myöskään saa jakaa muiden kanssa. Käytäntöjen rikkominen voi johtaa estoon kunnes käyttäjätunnus on vaihdettu. Jotkut muokkaajat ovat käyttäneet muotoa Organisaatio_nimi ilmaistakseen, että kyseessä on organisaation jäsen, joka muokkaa yksityishenkilönä.
  2. Lue merkittävyys -käytäntömme. Jokainen yritys, taiteilija, taideteos, tapahtuma tai verkkosivusto ei voi saada Wikipedia-artikkelia. Wikipedia ei ole yrityshakemisto tai markkinointiesitteiden kokoelma. Ainoat aiheet joilla voi olla artikkeli ovat ne, joita on käsitelty huomattavan laajasti aiheesta riippumattomissa luotettavissa lähteissä. Jos aiheesi ei vielä ole saanut tämänkaltaista huomiota itsenäisissä lähteissä, silloin sinun tulisi odottaa ja harkita artikkelipyynnön jättämistä myöhemmin.
  3. Ilmoita eturistiriidastasi. Olemalla avoin siitä kuka olet ja kenelle teet työtä on helpoin tapa saavuttaa yhteisön luottamus, saada heiltä apua ja vältää kiusalliset paljastukset väärinkäytöksistä. Tee selkeä ilmoitus taustastasi ja tavoitteistasi käyttäjäsivullasi ja eturistiriitaasi liittyvien artikkeleiden keskustelusivuilla. Tässä on muutama positiiviinen esimerkki eturistiriitalausunnoista: 1, 2, 3, 4, 5. Jos artikkelissa on neutraaliusongelmia, artikkeliin voidaan myös lisätä {{Neutraalius}}-malline.
  4. Älä tee muokkauksia suoraan artikkeleihin. Jotkut Wikipedian käyttäjät suosittelevat erittäin voimakkaasti olemaan muokkaatta artikkeleita suoraan, jos muokkaajalla on eturistiriita aiheeseen. Turvallisin tapa välttää tämä on yksinkertaisesti olla muokkaamatta artikkeleita, joita eturistiriitasi koskee. Tämä ei tarkoita, että muokkauksesi ovat epätoivottuja. Suoran muokkaamisen sijaan voit ehdottaa muutoksia, pyytää muita arvioimaan ehdotuksesi, keskustella mahdollisista ongelmista ja antaa muiden tehdä muutokset.
  5. Seuraa mainontaa koskevia lakeja: Kannustamme muokkaajia seuraamaan omien maidensa lakeja ja ohjeita verkossa tapahtuvasta mainonnasta. Yhdysvaltain Federal Trade Commission -virastolla on Endorsement Guidelines ja Dot Com Disclosures. Saksalainen tuomioistuin Münchenissa teki tuomion, jossa todettiin, että jos yritys tai sen alaiset muokkaavat Wikipediaa tarkoituksenaan vaikuttaa asiakkaisiinsa, muokkaukset lasketaan piilomainonnaksi ja Euroopan reilun kaupankäynnin lain rikkeeksi (katso Sopimattomat kaupalliset menettelyt -direktiivi). Yhdistyneen kuningaskunnan Advertising Standards Authority saapui samanlaiseen päätökseen vuonna 2012. ASA löysi, että Twitter -yhteisöpalvelusta löytyviä viestejä ei oltu merkitty selvästi markkinoinniksi ja rikkoivat siksi ASA:n sääntöjä.
  6. Kirjoita luonnos alasivulla. Jos haluat esittää artikkelipyynnön aiheesta, johon sinulla on eturistiriita, tai jos haluat ehdottaa muutoksia olemassaolevaan artikkeliin, voit tehdä luonnoksen omalle alasivulle. Voit tämän jälkeen pyytää jotakuta arvioimaan luonnostasi esim. IRC-kanavan tai kahvihuoneen kautta. Voit vaihtoehtoisesti julkaista muutosehdotuksesi artikkelin keskustelusivulla. Huomaa, että jotkut wikipedistit pitävät artikkeleiden aiheiden tekemien (tai niiden puolesta tehtyjen) luonnosten luomista kyseenalaisena ja epäeettisenä. Luonnoksen tulisi pyrkiä puolueettomuuteen. Ei ole kuitenkaan mitään takeita sille, että sitä hyväksyttäisiin. Sitä ei myöskään tulisi sisällyttää Wikipediaan ilman riittävää arviointia usealta muokkaajalta. Tämän arvioinnin tulisi olla suhteellinen artikkelin aiheen laajuuteen ja kiistanalaisuuteen. Luonnosta voidaan joutua muokkaamaan tinkimättömästi, jotta siitä tulisi yhdenmukainen käytäntöjemme kanssa.
  7. Lähteet, lähteet, lähteet. Tätä ei voida korostaa liikaa. Wikipedia on olemassa siksi, että se olisi parhaiden julkaistujen lähteiden yhteenveto, ei jonkun yrityksen sisäisten tavoitteiden tai tehtävän.
    • Älä käytä yrityksen tai ryhmän itse julkaistuja lähteitä luonnoksen perustana.
    • Tee yhteenveto siitä, mitä itsenäisissä, julkaistuissa ja luotettavissa lähteissä on sanottu aiheesta.
    • Hyviin lähteisiin tyypillisesti lukeutuu uutisartikkelit ja uutisverkkosivut, lehtiartikkelit, asiantuntijoiden kirjoittamat yhteenvedot ja akateemiset julkaisut. Huonoihin lähteisiin tyypillisesti lukeutuu itse julkaistut blogit, lehdistötiedotteet ja lähteet, joilla on suora sidonnaisuus aiheeseen.
    • Muiden muokkaajien on kyettävä tarkistaa voidaanko tietoa tukea luotettavalla lähteellä. Tämä tehdään merkitsemällä lähteet.
  8. Pyri neutraloimaan eturistiriitasi. Kun kirjoitat luonnosta tai ehdotat muutoksia keskustelusivulla, yritä kirjoittaa puolueettomasti. Sinun tulisi leikkiä ettei sinulla ole taloudellista osuutta yrityksessä ja kirjoittaa netraalista näkökulmasta. Sinun suurin kilpailijasikin tulisi voida ajatella, että kirjoittamasi on oikeudenmukaista ja tasapuolista. Tulisi olla mahdotonta nähdä kirjoittiko joku yrityksessäsi työssä oleva sen mitä kirjoitit. Pienennät muuten mahdollisuuksia, että luonnostasi tai muutoksiasi hyväksyttäisiin julkaistavaksi.
  9. Vältä spamaamista. Artikkeleiden ei tulisi sisältää linkkejä mainostaviin sivuihin tai sisältöön. Yksinkertainen linkki organisaation viralliseen kotisivuun on sallittu ja riittävä.
  10. Pyydä muita muokkaajia arvioimaan luonnoksesi. Pyydä palautetta kokeneelta ja ulkopuoliselta muokkaajalta. Olemme täällä auttaaksemme muotoilulla, oikoluvulla, järjestelyllä, viittauksilla ja valokuvilla sekä korjaamaan mainostavaa tai tietosanakirjaan kuulumatonta sisältöä. Voit pyytää ulkopuolisen mielipidettä kahvihuoneesta tai IRC-kanavastamme.
  11. Älä kiirehdi. Vaikka sinulla tai yritykselläsi olisi määräaika, johon mennessä jonkin asian tulisi olla tehtynä, Wikipedialla ei ole. Toimimme aikataululla, joka koostuu kuukausista, vuosista ja vuosikymmenistä. Julkaisemme mielellämme artikkelisi kun se on valmis, ei kun sinun määräaika umpeutuu. Muokkaajien tulisi tietää, että me emme vastaa määräaikoihin; vastaamme lähteille ja sisältökäytäntöjen noudattamiselle. Jos yritys ei vielä ole merkittävä, siitä ei julkaista artikkelia ennen kuin se on merkittävä. Jos löydät virheen olemassaolevasta artikkelista, on silti parasta pyytää yhteisön mielipidettä asiasta ennen kuin teet muutoksia suoraan artikkeliin.
  12. Älä käytä muita artikkeleita puolusteluun: Jos löydät muita artikkeleita, jotka ovat samanlaisia kuin se jota suunnittelet ehdottaa, mutta niissä on yllä kuvailtuja ongelmia, ei ole hyvä idea käyttää niitä perusteluna ehdotuksellesi. Ne voidaan merkitä ja poistaa minä hetkenä hyvänsä. Perusta ehdotuksesi käytäntöihimme ja ohjeisiimme. Kasvatat näin todennäköisyyttä, että ehdotuksesi hyväksytään ja pienennät todennäköisyyttä, että artikkelisi poistetaan.
  13. Hyväksy, että muut muokkaajat voivat ja tulevat muokkaamaan kaikkia artikkeleita: Sitten kun artikkeli on julkaistu tai sitä on muokattu, kukaan ei kontrolloi sen sisältöä. Kaikilla muokkajilla on oikeus lisätä sisältöä artikkeliin tai poistaa sisältöä artikkelista käytäntöjemme määrittelemillä tavoilla. Jos aiheesta on olemassa jotain julkisuudessa, jota et haluaisi päätyvän artikkeliin, se tulee ehkä päätymään sinne jossain vaiheessa. Ratkaisu tähän on tehdä tasapuolinen yhteenveto aiheen sekä hyvistä että huonoista puolista. Näiden on oltava suhteutettuja huomioon, jota ne ovat saaneet luotettavissa lähteissä.
  14. Opi eturistiriitaisen muokkaamisen historiasta. Tämän ohjeen lisäksi on olemassa kattava kooste Wikipediassa esiintyneistä eturistiriitatapauksista: en:Conflict of interest editing on Wikipedia. Jos haluat tietää miksi on olemassa skeptisyyttä tai vihamielisyyttä maksettuja muokkaajia kohtaan, sinun tulisi lukea se. Voit myös oppia esitelmästä, jonka suhdetoiminta-ammatilaiset ovat tehneet eturistiriitaisia muokkaajia varten: Speaking Different Languages? Corporate Communications and Wikipedia.

Artikkeliluonnosten ja -ehdotusten tekeminen[muokkaa wikitekstiä]

Useat wikipedistit ovat antaneet neuvoja yrityksille ja suhdetoiminta-ammattilaisille, että heidän kannattaisi kirjoittaa artikkelista luonnos ja ehdottaa näitä luonnoksia muokkaajille, jotta he voisivat kopioida ne tietosanakirjaan. Merkittävä osa yhteisöstä pitää yritysten luonnosten kirjoittamista epäeettisenä, koska lukijat eivät voi tietää, että he ovat lukemassa artikkelin aiheen kirjoittamaa tekstiä.[3]

Muokkaajien tulisi käyttää tarvittavaa huolellisuutta kun arvioivat eturistiriitaisen henkilön kirjoittamia luonnoksia, koska sellainen muokkaaja voi olla edistämässä jonkun muun kuin Wikipedian etuja. Hänellä voi olla velvollisuus edistää työnantajansa etuja. Muokkaajien ei tulisi antaa eturistiriitaisen muokkaajan yhteiskunnallisen aseman, työpaikan aseman tai sitkeyden vaikuttaa omiin päätöksiin. Perusteluita tulisi käsitellä kuin ne olisivat kenen tahansa muun tekemiä. Jos eturistiriitainen muokkaaja tekee muokkauspyynnön keskustelusivulle, muiden muokkaajien ei tulisi tuntea painostusta tehdä niin kuin pyydetään. Eturistiriitaisen muokkaajan tekemiä muokkauspyyntöjä, jotka ovat tulleet VRTS-tukitiimin kautta, tulisi myös käsitellä kuin ne olisivat kenen tahansa muun tekemiä. Ainoa poikkeus on, jos muokkauspyyntö tulee Wikimedia-säätiön edustajalta. VRTS-tukitiimin vapaaehtoisilla ei ole mitään erityistä valtuutusta.

Eturistiriitaisen muokkaajan / yrityksen edustajan / maksetun vaikuttajan ehdottama luonnos voi sisältää:

a) asioita, jotka koskevat kiistanalaista yritystä, organisaatiota tai julkista henkilöä,
b) suuren määrän tekstiä tai muutoksia,
c) tekstiä itse kiistanalaisuuksista tai
d) uskomattomia ​​väitteitä.

Tämän takia vaaditaan perusteellinen arviointi luonnoksesta. Kuvittele, että tämä on liukuva asteikko. Asteikko alkaa pienestä yleishyödyllisestä yhteisöstä, joka ehdottaa muutosta faktaan niiden historiasta tai toiminnasta. Tämänkaltaiseen muutosehdotukseen riittää tavallinen arviointi. Asteikon toisessa päässä voi olla esimerkiksi merkittävä öljy-yhtiö, joka ehdottaa muutoksia heidän omaan ympäristösuoritukseen. Tämänkaltainen muutosehdotus oikeuttaa erittäin yksityiskohtaisen arvioinnin monelta eri käyttäjältä ja monesta eri näkökulmasta. Perusteelliset arvioinnit edellyttävät laajan avoimuuden, monen äänen (varsinkin kriitikoiden) aktiivisen osallistumisen ja selkeät ilmoitukset keskustelualueilla, että tämänkaltaiset keskustelut ovat käynnissä.

Mitä tehdä, jos jotain menee pieleen[muokkaa wikitekstiä]

  • Jos yrityksestäsi kertova artikkeli poistetaan: Yritä ymmärtää syy lukemalla poiston perustelut. Oliko se mainostava? Puuttuiko siitä hyvät lähteet? Oliko aiheen merkittävyyden perustelu riittämätön? Korjaa nämä ongelmat jos kirjoitat uuden artikkelin. Jos epäilet että artikkeli poistettiin väärin perustein, yritä ensin keskustella poiston tehneen ylläpitäjän kanssa asiasta.
  • Jos tunnuksesi estetään. Pysy rauhallisena ja yritä ymmärtää miksi. Oliko artikkelisi peittelemättä mainostava? Edustaako käyttäjätunnuksesi kokonaista yritystä tai organisaatiota eikä sinua yksilönä? Estetty käyttäjä voi valittaa estostaan sähköpostitse ensisijaisesti asianosaiselle ylläpitäjälle tai harkintansa mukaan myös toiselle ylläpitäjälle. Mikäli estetylle käyttäjälle on jätetty oman keskustelusivun muokkausoikeus, voi keskustelusivua käyttää estosta valittamiseen. Estosta valittaminen estoa kiertämällä voi johtaa uuteen estoon. Estosta voi valittaa myös lähettämällä sähköpostia ylläpitäjien sähköpostilistalle, jonka osoite on .
  • Jos hyviä lähteitä ei ole olemassa artikkelillesi: Tee enemmän tutkimustyötä. Pyydä kahvihuoneesta apua lähteiden löytämiseen. Edistä aiheen katetta ottamalla yhteyttä laadukkaisiin lähteisiin ja pyydä heitä kirjoittamaan siitä. Odota ja yritä uudelleen.
  • Jos artikkelissasi on virhe: Pienet oikeinkirjoitukselliset, kieliopilliset tai täysin kiistattomat asiavirheet voit korjata itse. Huomattavan muutoksen (tai sellaisen, jonka joku voisi tulkita kiistanalaiseksi) tapauksessa pyydä muiden muokkajien mielipidettä ja anna heidän päättää tekevätkö he muutoksen.
  • Jos joku muokkaa artikkelia: Muista ettei kukaan (ei edes artikkelin aihe) omista artikkeleita. Hyväksy että muut tulevat tekemään muutoksia niihin. Suosittelemme että keskustelet heidän kanssa kohteliaalla tavalla ja rakentavasti.
  • Jos joku vandalisoi artikkelia: On parempi antaa muiden kumota vandalismi. Jos kukaan muu ei tee, voit kumota ilmiselvän vandalismin itse menemällä artikkelin muutoshistoriaan sivun yläreunan Näytä historia -linkistä. Muista että vandalismi pätee vain tietoisesti tehtyihin epäasiallisiin muutoksiin, ei muutoksiin joiden kanssa olet eri mieltä. Sisältöä koskevat erimielisyydet tulisi käsitellä keskustelusivulla kohteliaalla tavalla.
  • Jos haluat pyytää jotakuta muuta tekemään muutoksen puolestasi: Julkaise muokkauspyyntösi artikkelin keskustelusivulla tai pyydä apua kahvihuoneesta.
  • Jos olet vahvasti eri mieltä toisten muokkaajien kanssa eivätkä he halua muuttaa mieltään: Säilytä kohteliaisuus. Lue asiaa koskevat käytännöt. Pyydä ulkopuolisen muokkaajan mielipidettä aiheeseen liittyvästä kahvihuoneen osastosta. Voit myös laatia kommenttipyynnön.
  • Jos olet pyytänyt palautetta mutta et ole saanut vastausta: Ole avoin identiteetistäsi ja eturistiriidastasi; käytä artikkelin keskustelusivua; nosta ongelmia esille kahvihuoneessa tai muissa keskustelutiloissa; pyydä palautetta aiheeseen liittyvän Wikiprojektin keskustelusivulta; pyydä että artikkeli suojataan niin, että sitä ei voi muokata ilman käyttäjätunnusta; ota yhteyttä info-fi@wikimedia.org -osoitteeseen; tai hae apua välityslautakunnalta.
  • Jos meinaat hukkua Wikipedian käytäntöihin: Älä kiirehdi. Pyydä apua. Kysy kysymyksiä. Muista että olemme täällä auttaaksemme sinua emmekä ole sinun vihollisiasi.

Kaikki mitä tarvitset tietää...[muokkaa wikitekstiä]

Kirjoittamisesta ja lähteistyksestä[muokkaa wikitekstiä]

  • Neutraali näkökulma: Kirjoita neutraalista näkökulmasta. Wikipedialla ei ole omaa "mielipidettä"; se vain tekee yhteenvetoja luotettavista lähteistä. Lukijoiden ei tulisi pystyä kertomaan kirjoittajan mielipidettä lukemastaan. Kirjoittajien ei tulisi vain kirjoittaa positiivista sisältöä neutraalisti. Heidän tulisi myös kirjoittaa vihollisen puolesta ja lisätä negatiivista sisältöä ja kritiikkiä neutraalilla tavalla.
  • Tarkistettavuus: Artikkeleiden tulisi sisältää vain materiaalia, joka on julkaistu luotettavissa lähteissä. Nämä ovat lähteitä, joilla on maine faktojen tarkistamisesta ja täsmällisyydestä. Esimerkkejä voivat olla sanomalehdet, akateemiset julkaisut, kirjat sekä televisio- ja radiolähetykset. Meidän standardit vaativat, että vaikka jokin asia olisi totta, sen tulisi silti olla julkaistu luotettavassa lähteessä ennen kuin sitä voi käyttää. Muokkaajien tulisi viitata luotettaviin lähteisiin aina kun materiaali on kiistanalainen tai tullut haastetuksi, muuten kuka tahansa voi poistaa sen. Velvollisuus lisätä luotettava lähde on kaikilla, jotka haluavat lisätä sisältöä.
    Valtion julkaisut voivat usein olla luotettavia lähteitä. (Ne voivat kuitenkin olla ensisijaisia lähteitä, jotka ovat vähemmän toivottuja kuin toissijaiset.)
  • Ei uutta tutkimusta: Artikkelit eivät voi sisältää aikaisemmin julkistamattomia väitteitä, käsitteitä, dataa tai teorioita. Ne eivät myöskään voi sisältää uutta analyysiä jos sen tarkoituksena on edistää jotain asemaa. Voit tehdä yhteenvedon, mutta sen on perustuttava lähteisiin. Tähän lukeutuu myös yritysten itse keräämä data, vaikka se olisi asiantuntijoiden tekemää ja markkinointimateriaalia. Ellei sitä ole julkaistu aiheesta riippumattomassa lähteessä, haluamme välttää sitä.
  • Muokkaa sivuja rohkeasti. Et voi tuhota Wikipediaa, koska jokaisen muokkauksen voi peruuttaa. Keskusteleminen on kuitenkin tärkeää. Muokkaajat jotka varaavat aikaa palautteelle ja ovat kohteliaita tulevat menestymään parhaiten.

Kanssakäymisestä muiden muokkaajien kanssa[muokkaa wikitekstiä]

Tehokkaasta työskentelystä[muokkaa wikitekstiä]

  • Käytä allekirjoitusta keskustelusivuilla: Käytä ~~~~ allekirjoituksena keskustelusivuilla. Tämä korvautuu käyttäjätunnuksellasi ja kellonajalla kun painat ”Tallenna sivu” -painiketta.
  • Käytä ylläpitäjien ilmoitustaulua tarvittaessa: WP:YI on tarkoitettu tietynlaisiin ylläpitäjiä vaativiin pyyntöihin tai ilmoituksiin.
  • Seuraa muutoksia tarkkailulistalla: Muokkaajat voiva lisätä sivuja tarkkailulistalle painamalla sivun ylälaidassa olevaa tähteä. Sivun oikeassa ylälaidassa olevasta Tarkkailulista -linkistä pääset seuraamaan mitä tarkkailulistallasi olevia sivuja on muokattu viime aikoina. Käytä sitä pysyäksesi ajan tasalla siitä, mitä on muuttunut.
  • Pyydä apua: Wikipedian yhteisöllä on runsaasti tietoa eri asioista. Sinä et varmaan ole ensimmäinen, jolla on ollut joku kysymys, huolenaihe, idea tai erimielisyys. Kahvihuone ja IRC-kanava ovat hyviä paikkoja saada apua. Saatat myös löytää vastauksen usein kysytyt kysymykset -sivultamme.

Yhteistyön vaiheet[muokkaa wikitekstiä]

Wikipedia on vapaamuotoinen ja erittäin kiireinen paikka, jossa ei ole määräaikoja. Eturistiriitaiset muokkaajat voivat käyttää seuraavaa löysänä arviona, josta voi olla hyötyä mutta ei takaa vastausta. Jos yksi näistä vaiheista ei johda päätökseen etene seuraavaan vaiheeseen:

Vaihe Yhteydenpitotapa Todennäköinen odotusaika
Vaihe 1 Muokkauspyyntö keskustelusivulla 1 viikko
Vaihe 2 Kahvihuone ja/tai IRC-kanava 1 viikko
Vaihe 3 Ylläpitäjien ilmoitustaulu 1 viikko
Vaihe 4 Ota yhteyttä Wikipedian VRTS-tukitiimiin: info-fi@wikimedia.org 1 kuukausi tai enemmän
Vinkkejä
  • On parasta mennä vaiheet läpi järjestyksessä yksi kerrallaan. Tarkista kuitenkin kanavat jälkeenpäin siltä varalta, että joku olisi vastannut. Huomaa että VRTS-tukitiimi voi usein vain antaa sinulle yleistä ohjeistusta ja ohjata sinut takaisin asianomaiseen kanavaan, jossa olet jo ollut. Sinun kannattaa sen takia investoida näihin edeltäviin vaihtoehtoihin niin paljon energiaa kuin mahdollista. Jos yhden kuukauden jälkeen kukaan ei ole vastannut pyyntöihisi, olet vapaa jättämään viestin Jimmy Walesin keskustelusivulle kuten hän on pyytänyt.
  • Jos muut muokkaajat ovat vastanneet pyyntöihisi mutta eivät ole toteuttaneet niitä, koska he ovat eri mieltä sen kanssa mitä olet pyytänyt, sinun ei tulisi koskaan toteuttaa muutoksia muokkaamalla artikkelia itse. Keskustele asiasta mieluummin kohteliaalla tavalla ja yritä saavuttaa sanoitusta koskeva yhteisymmärrys, jonka jokainen voisi hyväksyä. Voit tarvittaessa pyytää ulkopuolisia muokkaajia osallistumaan keskusteluun.
  • Ainoat poikkeukset yllä kuvailtuihin asioihin tulisi olla puolueettomat muokkaukset: erityisesti yksiselitteisen vandalismin torjuminen, lähteistämättömien ja räikeiden valheiden tai asiavirheiden poistaminen sekä kirjoitus- ja kielioppivirheiden korjaaminen. Pyri puolueettomuuteen kaikessa mitä teet.

Tekninen tuki[muokkaa wikitekstiä]

Muotoilu[muokkaa wikitekstiä]

Napsauta tästä!
  • Muokkaus. Tehdäksesi luonnoksen omalle alasivullesi, kirjoita Käyttäjä:X (jossa X on tunnuksesi), kauttaviivan ja haluamasi sivun nimen Wikipedian hakukenttään (esimerkiksi Käyttäjä:X/hiekkalaatikko). Valitse sitten linkki "Voit kirjoittaa uuden artikkelin aiheesta Käyttäjä:X/hiekkalaatikko". Uuden keskustelun voi aloittaa painamalla keskustelusivun ylälaidassa olevaa [Lisää aihe] -linkkiä.
  • Yksinkertainen koodaus. Koodaus on hyvin yksinkertainen tapa muotoilla artikkelia merkkejä käyttämällä. Näitä voi lisätä käsin tai muokkaustilan alalaidasta olevasta laatikosta. Muuten voit kirjoittaa normaalisti.
  • Esikatselu ja tallennus. Jos haluat nähdä miltä kirjoituksesi näyttää ennen kuin tallennat, paina [Esikatsele] -painiketta; voit muuten painaa [Tallenna sivu] ja muutoksesi tulevat julkisiksi.
  • Artikkelin rakenne. Artikkelit seuraavat tiettyä rakennetta. Aloita johdannolla, joka tekee yhteenvedon artikkelista muutamassa kappaleessa. Lihavoita ensimmäinen maininta artikkelin aiheesta. Lisää artikkelin sisältö ensimmäisen tason väliotsikoiden (==Väliotsikko==) alaisiin osioihin. Viimeiset osiot voivat olla "Katso myös", "Lähteet" ja "Aiheesta muualla", tässä järjestyksessä.

Esimerkkejä artikkeleista[muokkaa wikitekstiä]

Wikipedian lupaavista artikkeleista voi katsoa esimerkkiä siitä miten lähteitä tulisi käyttää, miten kirjoitetaan puolueettomasti ja miten artikkelit tulisi muotoilla. Käytä niitä mallina. Voit painaa [Muokkaa wikitekstiä] -painiketta sivun ylälaidassa katsoaksesi sivulla käytettyä koodia. Voit käyttää koodia omassa luonnoksessasi tarvittaessa.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Wikipedia:Plain and simple conflict of interest guide