Wikipedia:Uutisarkisto/2003 arkisto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Uutisarkisto/20032004

Joulukuu[muokkaa wikitekstiä]

Marraskuu[muokkaa wikitekstiä]

 • 16-vuotias jepualaistyttö Hanna Poutanen löydettiin kuolleena sunnuntaiaamuna Evijärven nuorisoseuran tanssilavan läheltä. Ruumis oli raahattu piiloon urheilukentän välinevaraston taakse. Tyttö oli ollut illalla tanssilavalla diskossa katsomassa rap-tähti Jonnaa, eikä palannut kotiin kavereidensa kanssa. Huolestuneet vanhemmat lähtivät etsimään tyttöä ja löysivät hänet aamulla kuolleena. Syylliseksi epäillään samanluokkalaista poikaa, jonka kanssa 1987 syntynyt tyttö oli seurustellut. (30.11.)

Syyskuu[muokkaa wikitekstiä]

Elokuu[muokkaa wikitekstiä]

 • Laaja sähkökatko pimensi koko Helsingin ja Vantaan sekä osittain muita alueita pääkaupunkiseudusta. Muun muassa metrot, raitiovaunut ja junat pysähtyivät ja useat radioasemat mykistyivät. Hissit ja liikennevalot olivat niin ikään sähköttä ja Linnanmäen huvipuistossa jouduttiin evakuoimaan ihmisiä pysähtyneistä laitteista. Katko alkoi klo 20:20 ja kesti alueesta riippuen 15-90 minuuttia. Useita palohälytyksiä tuli dieselillä toimivien varavoimakoneiden käynnistymisen takia eri voimaloissa. Puoli tuntia ennen jakelun keskeytymistä verkossa oli ongelmia sähkön laadun kanssa, kun jännite ja taajuus heittelivät. Katkon syyksi paljastui asennustöiden yhteydessä Helsingin Kruununhaassa oikosulkuun mennyt jakeluasema. [18] [19] (23.8.)
 • Muusikko Gösta Sundqvist kuoli äkilliseen sydämenpysähdykseen Helsingissä. Laulajana ja lauluntekijänä tunnettu Sundqvist oli aina kuolemaansa asti pysynyt hyvässä kunnossa. (15.8.)

Heinäkuu[muokkaa wikitekstiä]

 • Etelä-Suomessa on paljastunut useita huijauksia, joissa on ostettu harvinaisia keräilyautoja ja jätetty maksut tylysti maksamatta. Kyseinen taitavasti ihmisiä käsittelevä "Tommi"-niminen mies on huijannut viimeisten 10 vuoden aikana mm. tietokone-, matkapuhelin- ja autoalalla. [28] (17.7.)
 • Terroristit surmasivat 16 ihmistä ja kymmenet loukkaantuivat Moskovan rock-festivaaleilla tehdyssä iskussa. (6.7.)

Kesäkuu[muokkaa wikitekstiä]

 • Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoo, että NATO voisi olla hyvä valinta maalle nykyisessä maailmantilanteessa. Suomi on ollut aikaisemmin hyvin varovainen liittoutumisten kanssa ja tunnettu maailmalla puolueettomuudestaan. Jos NATOsta tulee Etyjin tapainen järjestö, Suomen jäsenyydelle ei olisi mitään estettä. Jos siitä tulisi Yhdysvaltain johtama "amerikkalaisten liittoutumien reserviarmeija", se ei kävisi Suomelle Tuomiojasta. [30] (7.6.)

Toukokuu[muokkaa wikitekstiä]

 • Indonesian hallituksen ja Acehin maakunnan kapinallisten väliset neuvottelut katkesivat, ja taistelut alkoivat uudelleen. (19.5.)
 • Tiedelehti Nature raportoi, että kaikki suuret kalalajit maailman valtamerissä ovat niin pahasti ylikalastettuja, että vain 10% vuoden 1950 kalakannasta on jäljellä. Tiedemiehet, jotka tekivät raportin otaksuvat, että maailman meret eivät ole enää lähelläkään luonnollista tilaansa. Hait, Atlantin turska ja Tyynenmeren sardiinit on merkitty erityisesti sukupuuttouhkaisina. Tiedemiehet suosittelevat rajuja toimenpiteitä valtamerikalastuksen vähentämiseksi. (15.5.)

Huhtikuu[muokkaa wikitekstiä]

 • Kolme ihmistä menehtyi SARS:iin Kanadassa. WHO:n tilastojen mukaan SARS:iin on sairastunut jo yli 3000 ihmistä ympäri maailmaa. Tautiin on kuollut 125 ihmistä. [68] (12.4.)
 • Eurooppalainen ydintutkimusorganisaatio, CERN on käynnistänyt tutkimusprojektin, jossa tutkitaan maailman syntyä. [75] (4.4.)
 • KONE Oyj:n hallituksen pitkäaikainen puheenjohtaja Pekka Herlin on kuollut. (4.4.)
 • RKP valittiin aloittamaan hallitusneuvottelut keskustan ja SDP:n kanssa. Tätä kritisoitiin paljon, sillä mm. vihreitä ei otettu mukaan. (4.4.)

Maaliskuu[muokkaa wikitekstiä]

 • Uutisvälineet kertoivat ennen salaisiksi luokitelluista Suomen Pankin pöytäkirjoista ilmenevän, että euron muuntokurssista sovittiin jo 11. lokakuuta 1996. (31.3.)