Käyttäjä:Dodi 8238/Eturistiriita

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

n · k · m

Eturistiriita Wikipediassa viittaa yhteensopimattomuuteen Wikipedian ja yksittäisen muokkajaan tavoitteiden välillä. Wikipedian tavoitteena on tuottaa neutraali ja luotettavasti lähteistetty tietosanakirja. Eturistiriitainen muokkaaminen viittaa Wikipedian muokkaamiseen omien etujen edistämisen tarkoituksessa.[1] Se viittaa myös omien ulkoisten suhteiden (kuten perheen, ystävien tai työnantajan) etujen edistämiseen.[2] Silloin kun ulkoinen suhde vaikeuttaa (tai silloin kun voidaan kohtuudella sanoa, että vaikeuttaa) rooliasi Wikipedian muokkaajana, sinulla on eturistiriita. Tämä on usein ilmaistu näin: Kun ulkoisten etujen edistäminen on muokkaajalle tärkeämpää kuin Wikipedian etujen edistäminen, silloin kyseisellä muokkaajalla on eturistiriita.

Eturistiriitaista muokkaamista ei suositella. Se saattaa aiheuttaa julkista häpeää henkilöille ja ryhmille, joiden etuja yrität edistää. Käyttäjätunnuksesi saatetaan estää, jos tekemäsi muokkaukset aiheuttavat häiriötä tietosanakirjan toiminnalle. "[V]alehtelu sidonnaisuudesta johonkin henkilöön tai muuhun tahoon" on vastoin Wikimedia-säätiön käyttöehtoja.[3]

Maksettu vaikuttaminen on eturistiriitaisen muokkaamisen muoto, johon sisältyy taloudellisen korvauksen vastaanottaminen henkilöltä tai organisaatiolta Wikipedian käyttöön kyseisen henkilön tai organisaation etujen edistämiseksi. Minkäänlaisen näkemyksen edistäminen artikkeleissa on kielletty neutraali näkökulma ja mitä Wikipedia ei ole -käytännöissämme ja maksettua vaikuttamista pidetään erityisen törkeänä vaikuttamisen muotona. Maksettuja vaikuttajia suositellaan olemaan muokkaamatta heidän eturistiriitaa koskevia artikkeleita suoraan ja suositellaan mieluummin ehdottamaan muutoksia kyseisten artikkeleiden keskustelusivuilla. Wikimedia-säätiön käyttöehdot sanovat, että "sinun tulee ilmoittaa työnantajasta, asiakkaasta ja yhteistyötahosta, jolta saat tai odotat saavasi korvausta muokkauksistasi".[4]

Kun tutkit eturistiriitaista muokkaamista, ole huolellinen ettet paljasta muokkaajan henkilöllisyyttä vastoin heidän tahtoa. Wikipedian häirinnänvastaiset käytännöt menevät tämän mielipidekirjoituksen etusijalle.

Jos ehdotat muutoksia tähän tai mihinkään eturistiriitoja koskevaan käytäntöön tai käytösohjeeseen, sinun tulisi ilmoittaa kyseisessä keskustelussa jos saat korvausta Wikipedian muokkaamisesta.

Wikimedia-säätiön asema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikimedia omistaa Wikipedian ja määrittelee käyttöehdot kaikille, jotka käyttävät Wikipediaa. Wikimedia-säätion käyttöehdot ovat vuodesta 2014 asti sisältäneet osion nimeltä "Kielletyt toimintatavat", joka sisältää seuraavan alaosion:

Ilmoittamatta tehdyt maksetut muokkaukset

Nämä käyttöehdot kieltävät petolliseen toimintaan ryhtymisen. Tähän luetaan sidonnaisuuksien vääristely, toisena henkilönä esiintyminen ja petos. Osana näitä velvoitteita, sinun tulee ilmoittaa työnantajasta, asiakkaasta tai sidonnaisuudesta, jolta saat tai odotat saavasi korvausta tekemistäsi tallennuksista tai muokkauksista. Sinun tulee tehdä tämä ilmoitus vähintään yhdellä seuraavista tavoista:

  • lausunnolla omalla käyttäjäsivullasi,
  • lausunnolla keskustelusivulla maksettujen muokkausten liitteenä tai
  • lausunnolla maksetun muokkauksen yhteenvedossa.

Tähän soveltuvat lait, tai yhteisön ja Wikimedia-säätiön laatimat käytännöt ja käytösohjeet kuten ne jotka käsittelevät eturistiriitoja, voivat edelleen rajoittaa maksettuja muokkauksia tai vaatia yksityiskohtaisemman lausunnon.
Wikimedian hankkeen yhteisö voi hyväksyä vaihtoehtoisen maksettuja muokkauksia koskevan käytännön. Jos hanke hyväksyy vaihtoehtoisen ilmoituskäytännön, voit noudattaa sitä käytäntöä tässä osiossa esitetyn käytännön sijaan silloin kun edistät kyseistä hanketta. Vaihtoehtoinen maksettuja muokkauksia koskeva käytäntö kumoaa nämä vaatimukset vain jos kyseisen hankkeen yhteisö on hyväksynyt sen ja lisännyt sen vaihtoehtoiset maksettuja muokkauksia koskevat käytännöt -sivulle. Lisää tietoa löydät meidän UKK maksettujen muokkausten ilmoittamisesta -sivulta.

Pidätämme oikeuden käyttää omaa harkintavaltaamme yllä lueteltujen ehtojen soveltamisen osalta.

Wikipedian asema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

n · k · m

Wikipedia on tietosanakirja. Se ei ole kanava, jonka kautta voit mainostaa tai edistää omaa toimintaasi. Sen täytyy siksi sisältää vain sen sisältökäytäntöjä noudattavaa sisältöä ja wikipedistien on asetettava tietosanakirjan edut etusijalle. Ulkopuolisen edun etusijalle asettava muokkaaja saattaa altistua eettiselle ristiriidalle, jota kutsutaan eturistiriidaksi. Artikkelin kirjoittajan, kirjoittajan perheen, työnantajan, asiakkaan, yhteistyötahon tai liiketoiminnan etujen tai näkyvyyden edistämiseksi lisätty sisältö asettaa kirjoittajan eturistiriitaan.

Eturistiriitaista muokkaamista ei suositella. Häiriötä aiheuttavat eturistiriitaiset muokkaajat voivat saada eston. Eturistiriitaisia muokkaajia, jotka haluavat muokata vastuullisesti, suositellaan seuraamaan Wikipedian käytäntöjä tunnollisesti. Heitä suositellaan myös ilmoittamaan eturistiriidastaan omalla käyttäjäsivullaan ja kyseisen artikkelin keskustelusivulla sekä pyytämään muiden muokkaajien näkemyksiä. Jos sinulla on eturistiriita ja haluat ehdottaa muutosta, joka voisi tulla nähdyksi puolueellisena, on suositeltavaa että teet ehdotuksen asianomaisella keskustelusivulla.

Maksettu vaikuttaminen on eturistiriitaisen muokkaamisen muoto (katso WP:EISUHDETOIMINTAA alempana). Maksettuja vaikuttajia suositellaan olemaan muokkaamatta heidän eturistiriitaa koskevia artikkeleita suoraan ja suositellaan mieluummin ehdottamaan muutoksia kyseisten artikkeleiden keskustelusivuilla. Nämä muutosehdotukset voidaan toteuttaa tai olla toteuttamatta. On myös suositeltavaa, että maksetut vaikuttajat kertovat eturistiriidastaan käyttöehtojen edellyttämällä tavalla.

Huomaa, että sinä et voi kontrolloida artikkeleita ja muut voivat poistaa ne, säilyttää ne tai lisätä niihin informaatiota, joka olisi muuten jäänyt vähemmän tunnetuksi. Vaikka wikipedistit harvoin ilmiantavat muokkaajia ja heidän rahoittajia, muut mediakanavat usein tekevät. Tämä on joissain tapauksissa johtanut asianomaisten organisaatioiden nolaamiseen.

Mikä on eturistiriita?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulkoiset suhteet; ensisijaiset ja toissijaiset roolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muokatessaan Wikipediaa, wikipedistin ensisijainen rooli on olla wikipedisti. Ulkoiset suhteet (toissijaiset roolit) voivat vaikeuttaa tätä ensisijaista roolia. Silloin kun ulkoinen suhde vaikeuttaa (tai silloin kun voidaan kohtuudella sanoa, että vaikeuttaa) henkilön ensisijaista roolia Wikipedian muokkaajana, hänellä on eturistiriita. Syytetyn vaimona oleminen vaikeuttaisi tuomarin ensisijaista roolia puolueettomana tuomarina. Tutkinnan alla olevan yrityksen liikekumppanina oleminen vaikeuttaisi toimittajan ensisijaista roolia puolueettomana tutkijana.

Ammattietiikkaan erikoistunut yhdysvaltalainen filosofi Michael Davis on kuvaillut eturistiriidan "vakionäkymää" näin:

Eturistiriita on tilanne, jossa joku henkilö P (luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö) on tietyssä suhteessa yhteen tai useampaan päätökseen. Vakionäkymän mukaan, P:llä on eturistiriita vain jos (1) P:llä on suhde toiseen, joka vaatii P:tä harjoittamaan päätöksentekoa tämän puolesta ja (2) P:llä on (erityinen) etu, joka vaikeuttaa asianmukaisen päätöksenteon hoitamisen kyseisessä suhteessa.[5]

Ulkoiset suhteet – henkilökohtaiset, uskonnolliset, poliittiset, akateemiset, taloudelliset tai lailliset – voivat aiheuttaa eturistiriidan. Maalaisjärki säätelee, kuinka lähellä suhteen on oltava ennen kuin siitä tulee huolenaihe Wikipediassa. Yhtyeen managerin ei kannata kirjoittaa artikkelia kyseisestä yhtyeestä. Henkilön puolison ei kannata kirjoittaa henkilöartikkelia kyseisestä henkilöstä. Aiheiden asiantuntijoita toivotetaan kuitenkin tervetulleiksi edistämään artikkeleita, jotka koskevat heidän osaamisalueitaan. Heidän kannattaa kuitenkin varmistaa, ettei heidän ulkoiset suhteet kyseisellä alalla vaikeuta heidän ensisijaista roolia Wikipediassa.

Näennäinen, mahdollinen ja todellinen eturistiriita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Näennäinen eturistiriita ilmenee kun P:llä ei ole eturistiriitaa, mutta joku voisi perustellusti ajatella, että P:llä on sellainen. Michael Davis kirjoittaa, että näennäiset ristiriidat ovat yhtä paheksuttavia kuin mahdolliset ja todelliset, sillä ne aiheuttavat epäilyä. Näennäiset eturistiriidat tulisi siksi selvittää aina kun mahdollista.[6]
  • Mahdollinen eturistiriita ilmenee kun P:llä on eturistiriita tietyn päätöksen suhteen, mutta ei vielä ole tilanteessa, jossa kyseistä päätöstä olisi toteutettava.[7]
  • Mahdollinen eturistiriita muuttuu todelliseksi eturistiriidaksi kun P on asemassa, jossa hän voi toteuttaa päätöksen.[7]

Merkittävän yrityksen omistavalla wikipedistillä olisi mahdollinen eturistiriita jos kyseessä olisi yrityksestä kertovaa artikkelia koskevan päätöksen tekeminen. Hänellä olisi todellinen eturistiriita jos hän toteuttaisi kyseisen päätöksen (esimerkiksi luomalla artikkelin, muokkaamalla artikkelia tai kommentoimalla artikkelia koskevassa poistokeskustelussa). Toisella wikipedistillä olisi näennäinen eturistiriita jos olisi syytä uskoa, että hän olisi yrityksen omistaja vaikka hän ei välttämättä olisi todellisuudessa.

Puolueellinen muokkaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eturistiriita ei ole ainoastaan puolueellinen.[8] Eturistiriita ei muodostu yksistään uskomuksista ja haluista. Wikipediassa henkilön uskomukset ja halut voivat johtaa puolueelliseen muokkaamiseen, mutta puolueellista muokkaamista voi myös tapahtua ilman, että henkilöllä olisi eturistiriitaa.

Mitä haittaa on eturistiriidasta?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Davis kirjoittaa, että eturistiriidat ovat vakionäkymän mukaan kuin "likaa herkässä mittarissa". Hän tunnistaa kolme ongelmaa, jotka voivat tulla eturistiriidasta. Eturistiriidan omaava henkilö P voi ensinnäkin olla kykenemätön käyttämään hyvää harkintaa. Davis kirjoittaa, että ristiriitaiset henkilöt usein "yliarvioivat oman luotettavuutensa" ja ovat kykenemättömiä huomaamaan missä määrin ristiriita on vaikuttanut heidän arviointiinsa. Toiseksi, jos eturistiriidan omaavaan henkilöön P luottavat ihmiset eivät tiedä, että hänellä on eturistiriita, P pettää heidän luottamusta antamalla heidän uskoa, että hänen arviointikyky on luotettavampi kuin se todellisuudessa on. Kolmanneksi, vaikka P poistaisi moraalisen ongelman ilmoittamalla eturistiriidastaan häneen luottaville ihmisille, tekninen ongelma olisi vielä jäljellä. P olisi edelleen vähemmän kyvykäs kuin hän olisi muuten ja voisi tämän lisäksi tuoda muiden – mukaan lukien oman ammattikunnan – maineen kyseenalaiseksi.[9]

Pakeneminen, tunnustaminen tai hallinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Davis ehdottaa, että on olemassa kolme tapaa, jolla eturistiriidan omaava henkilö voisi lähestyä asiaa:

  1. siitä voi paeta jääviydellä, jolloin P poistaa itsensä yhdestä kilpailevista suhteista;
  2. sen voi tunnustaa heille, jotka luottavat P:n arviointikykyyn. He voivat näin päättää poistavatko he P:n tai hakevatko he kolmannen osapuolen mielipidettä siitä, onko P harjoittanut päätöksentekoaan; ja
  3. sitä voi hallita tunnustuksella tai tunnustamatta. P voisi esimerkiksi pyytää muita seuraamaan tarkasti silloin, kun hän tekee jotain mihin hänen ristiriitansa voisi vaikuttaa.[10]

Pakeneminen, tunnustaminen tai hallinta riippuu tarjolla olevista vaihtoehdoista, ristiriidan vakavuudesta, tunnustamisen vaikutuksista yksityisyyteen ja heikentyneen arviointikyvyn harjoittamisen seurauksista.[10]

Wikipediassa esiintyvien eturistiriitojen muotoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taloudelliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maksettu muokkaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso yllä kuvaillut Wikimedia-säätiön käyttöehdot. Mitä seuraa on riippuvainen käyttöehdoista ja jos ilmenee ristiriitaisuuksia, käyttöehdot menevät näiden suuntaviivojen edelle.

Maksettu muokkaminen viittaa käytäntöön, jossa vastaanotetaan rahaa Wikipedian muokkaamisesta. Artikkeleihin mainosmaisella sävyllä sisältöä lisäävien maksettujen muokkaajien voidaan olettaa rikkovan neutraalin näkökulman käytäntöämme.[11] Mainonta, myynninedistäminen, suhdetoiminta ja markkinointi ovat kiellettyjä WP:EI -käytännössämme.

Maksettujen muokkaajien, varsinkin niiden joille maksetaan tuntipalkaa tai jotka toimivat "laskutettavien tuntien" periaatteella, kannattaa kunnioittaa hankkeen vapaaehtoista luonnetta ja pitää keskustelut ytimekkäinä. Muokkaajien ei tulisi tarvita altistua pitkille tai toistuville keskusteluille jonkun kanssa, jolle maksetaan väittelystä. Muokkaaja, joka kieltäytyy hyväksymästä hänen asemaansa vastaan tehtyä yksimielistä päätöstä väittelemällä pahoinvointiin saakka on todennäköisesti rikkonut useaa käytösohjetta ja käytäntöä. Yksi näistä on WP:Häiriköivä muokkaustyyli.

Rahan tai palkintojen vastaanottaminen Wikipedian muokkaamisesta ei aina ole ongelmallista. On olemassa esimerkkejä harmittomista maksetuista muokkauksista. Yksi harmiton esimerkki on wikipedistien kirjastojen, arkistojen ja museoiden kaltaisten organisaatioiden kanssa tehty yhteistyö. Toinen harmiton esimerkki on englanninkielinen reward board, jossa muokkaajat saavat julkaista taloudellisia tai muita kannustimia osana avointa prosessia, jonka tavoitteena on yleensä nostaa artikkeleiden laatua suositellun tai hyvän tasolle (ole kuitenkin huomaavainen pyynnöistä, jotka haastavat ymmärrystäsi puolueettomuudesta). Avoimuus ja neutraalius ovat ensisijaisia jos valitset harjoittaa tämänkaltaista maksettua muokkaamista. Wikipedian sisällön puolueellistavaa tai käytäntöjämme rikkovaa muokkausta ei hyväksytä.

Maksettu vaikuttaminen, suhdetoiminta ja markkinointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maksettu vaikuttaminen – toisin sanoen, jonkun asian tai henkilön maksettu edistäminen Wikipediassa – on maksetun muokkaamisen muoto. Wikimedia-säätiön toiminnanjohtaja Sue Gardner kirjoitti lokakuussa 2013, että säätiö piti maksettua vaikuttamista "black hat" -käytäntönä, joka "rikkoo keskeisiä periaatteita, jotka ovat tehneet Wikipediasta niin arvokkaan niin monelle ihmiselle".[12]

Jos seuraava koskee sinua:

vastaanotat tai odotat vastaanottavasi rahallista tai muunlaista korvausta Wikipedian muokkamisesta organisaation edustajana (työntekijänä tai alihankkijana; työntekijänä tai alihankkijana yritykselle, jonka organisaatio on palkannut hoitamaan sen suhdetoimintaa; omistajana, viranomaisena tai muuna sidosryhmän jäsenenä; tai sinulla on toinen läheinen taloudellinen suhde aiheeseen, josta haluat kirjoittaa),

silloin sinua suositellaan olemaan muokkaamatta Wikipediaa alueilla, joissa kyseisten ulkoisten suhteiden voidaan kohtuudella sanoa vaikeuttavan kykyäsi säilyä puolueettomana. Jos sinulla on taloudellinen sidonnaisuus aiheeseen – mukaan lukien mutta ei rajoitettu omistajana, työntekijänä, alihankkijana tai muuna sidosryhmän jäsenenä – sinua suositellaan olemaan muokkaamatta asiaa koskevia artikkeleita suoraan.

Voit käyttää artikkeleiden keskustelusivuja (mene asiaa koskevan artikkelin sivulle ja paina 'Keskustelu' -painiketta sivun ylälaidassa) muutosten ehdottamiseen. Voit myös kysyä kysymyksiä WP:Kahvihuoneessa. Sinun tulisi ilmoittaa sidonnaisuudestasi kun käytät keskustelusivuja, kahvihuonetta tai vastaavia. Ehdotetut muutokset käyvät läpi samat toimitukselliset standardit kuin kaikki muutkin muutokset ja muut muokkaajat voivat valita olla toteuttamatta niitä.

"Pullistelevien kappaleiden" ja mainosten kirjoittaminen on kiellettyä.

Lakeja piilomainontaa vastaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikkien muokkaajien odotetaan noudattavan markkinoinnin tunnistettavuutta koskevaa lakia, joka on määritelty Kuluttajansuojalain 2 luvun 4 §:ssä. Mainonta on ilmoituksesta huolimatta kielletty WP:EI -käytännössämme.

Yhdysvalloissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomenkielinen Wikipedia on yhdysvaltalainen sivusto. Sisältöasioissa on noudatettava sekä Suomen että Yhdysvaltojen lainsäädäntöä. Kaikkien muokkaajien odotetaan tämän takia noudattavan Yhdysvaltain piilomainontaa koskevia lakeja, jotka löytyvät Federal Trade Commission -viraston kuvailemina Endorsement Guidelines ja Dot Com Disclosures -asiakirjoista.

Euroopan unionissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukokuussa 2012 Münchenin Oberlandesgericht -tuomioistuin määräsi, että jos yritys tai sen alaiset muokkaavat Wikipediaa tarkoituksenaan vaikuttaa asiakkaisiinsa, muokkaukset lasketaan piilomainonnaksi ja Euroopan reilun kaupankäynnin lain rikkeeksi (katso Sopimattomat kaupalliset menettelyt -direktiivi). Tuomiossa todettiin, että lukijoiden ei voida olettaa etsivän käyttäjä- ja keskustelusivuilta muokkaajien tekemiä ilmoituksia sidonnaisuuksistaan yrityksiin. Oikeustapaus sai alkunsa kun yhtiö nosti kanteen kilpailijaansa vastaan saksankieliseen Weihrauchpräparat -artikkeliin tehdyistä muokkauksista. Tuomio on luettavissa tässä.

Tekijänoikeudet, lisensointi ja maksettu muokkaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ellei toisin ole mainittu, työnantajalle tuotetun sisällön tekijänoikeus kuuluu yleensä kyseiselle työnantajalle. Kolmanteen osapuoleen työsuhteessa olevia muokkaajia muistutetaan siitä, että kaikki Wikipediaan lisäämäsi materiaali julkaistaan peruuttamattomasti Creative Commons Attribution/Share-Alike 3.0- ja GFDL-lisensseillä. Heitä kannustetaan varmistamaan, että heidän työnantajat ovat täysin tietoisia tästä asiasta. Kaikki lisäykset – keskustelusivujen kommentit mukaan lukien – ovat vapaasti kopioitavissa, muokattavissa, poistettavissa, jäljennettävissä ja lainattavissa. Ainoa ehto on, että lisäyksen yhteydessä on nimettävä Wikipedia lähteenä.

Laillinen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos olet osapuoli oikeustapauksessa, tai olet läheisessä suhteessa yhteen asianomaisista, sinun ei kannata kirjoittaa tapauksesta tai tapaukseen liittyvästä osapuolesta tai asianajotoimistosta.

Poliittinen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muokkaajien ei kannata muokata artikkeleita, jos heillä on poliittinen eturistiriita aiheeseen. Esimerkkejä:

  • Valtion työntekijöiden ei kannata muokata artikkeleita heidän virastoista, valtiosta tai poliittisista puolueista tai heidän poliittisista vastustajista, oppositioryhmistä tai kiistanalaisista ​​poliittisista aiheista kertovia artikkeleita jos heidän tarkoituksena on muokata artikkelia sellaisesta näkökulmasta, joka olisi poliittisesti edullista henkilön työnantajalle.
  • Poliittisten ehdokkaiden tai heidän henkilöstön ei kannata muokata artikkeleita heidän vastustajista.
  • Neutraalista näkökulmasta kirjoitettua luotettavasti lähteistettyä ja merkittävää sisältöä ei kannata poistaa artikkeleista jos tarkoituksena on suojella puolueen, viraston tai valtion poliittisia etuja.

Kampanjointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toiminta, jota sisäpiiriläiset voivat pitää yksinkertaisesti "sanan levittämisenä", saattaa näyttää mainosmaiselta tai propagandamaiselta ulkomaailmalle. Sinulla saattaa olla eturistiriita jos muokkaat artikkeleita samaan aikaan kun olet mukana saman aihealueen näkyvyyttä edistävässä kampanjassa.

Itsestäsi tai työstäsi kirjoittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinä ja piirisi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinun ei kannata luoda tai muokata itsestäsi, perheestäsi tai ystävistäsi kertovia artikkeleita. Jos olet (tai he ovat) tarpeeksi merkittävä, joku muu tulee luomaan artikkelin. Sinun kannattaa myös välttää itsestäsi tai tuntemistasi henkilöistä kirjoittamista artikkeleihin, jotka kertovat muista aiheista. Tähän lukeutuu myös henkilöt, joiden kanssa sinulla voisi kohtuudella sanoa olevan vihamielinen suhde tosielämässä. Jos sinulla on henkilökohtaisesti läheinen suhde aiheeseen tai henkilöön, sinua suositellaan olemaan muokkaamatta kyseisiä artikkeleita suoraan ja lisäämättä artikkeliin aiheeseen liittyviä linkkejä. Sinun kannattaa myös olla avoin suhteestasi jos kommentoit artikkelia koskevilla keskustelusivuilla tai muissa keskusteluissa.

Itsestä tai läheisestä kertovan artikkelin muokkaaminen on hyväksyttävää jos artikkeli sisältää kunnianloukkauksen tai vakavan virheen, joka tulisi korjata pikaisesti. Jos teet tämänkaltaisen muokkauksen ilmoita asiasta WP:OTRS -tukitiimille.

Itsesi käyttäminen lähteenä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Materiaalin, jonka olet itse kirjoittanut tai julkaissut, sallitaan kohtuuden rajoissa, mutta vain jos se on olennaista, noudattaa sisältökäytäntöjä (mukaan lukien epäilyttäviä lähteitä koskevaa käytäntöämme) eikä ole liioiteltua. Lainausten on oltava kolmannessa persoonassa ja niiden ei tulisi antaa aiheetonta painoarvoa työllesi. Taivu yhteisön mielipiteelle jos olet epävarma.

Residenssiwikipedistit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Residenssiwikipedistit (engl. Wikipedian in residence) ovat muokkaajia, jotka tekevät yhteistyötä meidän tehtävän kanssa samassa linjassa olevien organisaatioiden kanssa:

voimaannuttamaan ja kannustamaan ihmisiä ympäri maailmaa keräämään ja kehittämään opetuksellista ja sivistävää aineistoa ja joko julkaisemaan sitä vapaalla lisenssillä tai luovuttamaan sen public domainiin (eli luopumaan sen tekijänoikeuksista). sekä levittämään tätä sisältöä tehokkaasti ja maailmanlaajuisesti, maksutta.[13]

Residenssiwikipedistit toimivat välihenkilöinä Wikipedian yhteisön ja samanhenkisen organisaation jäsenten välillä. Heidän ei kannata harjoittaa suhdetoimintaa tai markkinointia kyseisen organisaation puolesta. Heidän kannattaa toimia Outreach -hankkeen sivuilla määriteltyjen "Core characteristics of a Wikipedian in Residence" -neuvojen puitteissa. Heidän kannattaa tehdä läheistä yhteistyötä Wikipedian hankkeen tai yhteisön kanssa. Palkattuja tai ei, heidän kannattaa ilmoittaa residenssiwikipedistin asemastaan käyttäjäsivullaan ja organisaatiota koskevien artikkeleiden keskustelusivuilla kun he muokkaavat niitä. Kannustamme residenssiwikipedistejä ja heidän organisaatioiden jäseniä osallistumaan Wikipedian kehittämiseen.

Neuvoja muokkaajille, joilla saattaa olla eturistiriita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikipedian tahattomien seurauksien laki
Silloin kun itseäsi, ryhmääsi tai yritystäsi koskeva artikkeli on luotu, sinulla ei ole oikeutta sen sisällön kontrollointiin. Sinulla ei myöskään ole oikeutta sen poistoon muutoin kuin tavallisten kanavien kautta. Jokaisen muokkauksen sisältö on julkaistu peruuttamattomasti. Jos aiheesta on olemassa jotain julkisuudessa, jota et haluaisi päätyvän artikkeliin, se tulee ehkä päätymään sinne jossain vaiheessa.

Puolueettomat muokkaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eturistiriidan omaavien muokkaajien sallitaan tehdä tietynlaisia puolueettomia muokkauksia (huomaa kuitenkin WP:EISUHDETOIMINTAA yllä). He voivat:

  1. poistaa mainosmielessä lisättyjä linkkejä ja torjua yksiselitteistä vandalismia,
  2. poistaa sisältöä, joka yksiselitteisesti rikkoo artikkelit elävistä henkilöistä -käytäntöämme,
  3. korjata kirjoitus- ja kielioppivirheitä,
  4. kumota tai poistaa heidän omat eturistiriitaiset muokkaukset,
  5. tehdä muokkauksia, joiden tekemiselle on selvä yksimielisyys keskustelusivulla,[14] ja
  6. lisätä luotettavia lähteitä, etenkin jos toinen käyttäjä on pyytänyt niitä.[15]

Jos artikkelilla on vähän muokkaajia, harkitse muokkauspyynnön esittämistä toisen muokkaajan keskustelusivulla tai aiheeseen liittyvän Wikiprojektin keskustelusivulla.

Jos toinen muokkaaja kieltäytyy (mistä tahansa syystä) silloin muokkaus on kyseenalainen. Sellaisista muokkauksista tulisi keskustella kyseisen artikkelin keskustelusivulla.

Valokuvat ja mediatiedostot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mahdollisen eturistiriidan omaavia henkilöitä kannustetaan tallentamaan asianmukaisesti lisensoituja hyvälaatuisia digitaalisia mediatiedostoja, jotka voisivat parantaa Wikipedian katetta aiheesta. Lisää tietoa löydät Commonsista löytyvistä ohjeistamme. Digitaalisten mediatiedostojen lisääminen artikkeliin voi joissain tapauksissa olla ei-kyseenalainen teko, jonka eturistiriidan omaava muokkaja voi tehdä suoraan. Muokkaajien on kuitenkin harjoitettava hienotunteisuutta ja nojata keskustelusivuun silloin kun kuvat voivat olla kiistanalaisia tai mainosmaisia. Jos kuvan lisäys tulee toisen muokkaajan haastamaksi, silloin kuva oli kyseenalainen.

Kulttuurialan ammattilaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museoiden kuraattoreita, kirjastotyöntekijöitä ja vastaavia kannustetaan auttamaan Wikipedian kehittämisessä. He voivat myös jakaa tietoa heidän resursseihin viittaavien linkkien muodossa. Linkit voidaan sijoittaa "Kirjallisuutta" tai "Aiheesta muualla" -osioon jos niitä ei voida käyttää luotettavina lähteinä ja jos ne ei riko aiheesta muualla -käytäntöämme. Pidä mielessä, että Wikipedia ei ole toisiopalvelin tai paikka, jossa voi säilyttää linkki-, kuva- tai mediakokoelmaa. Lisää tietoa löydät Wikipedia:GLAM -sivulta.

Jaetut käyttäjätunnukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Älä luo jaettua tai ryhmää edustavaa käyttäjätunnusta tai käytä yrityksesi nimeä käyttäjätunnuksena. Käyttäjätunnus on sinun, ei työnantajasi. On suositeltavaa, että sellaiset muokkaajat ilmoittavat sidonnaisuudestaan käyttäjäsivullaan.

Sidonnaisuuden ilmoittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jotkut muokkaajat päättävät ilmoittaa sidonnaisuudestaan tiettyyn aiheeseen. Tästä voi olla hyötyä siinä, että useimmat muut muokkaajat tulevat arvostamaan rehellisyyttäsi ja saattavat tarjota apuaan; luot perustan sille, että voit pyytää muita tekemään muokkauksia puolestasi tai arvioimaan materiaalia, jonka haluaisit julkaista itse. Ilmoittamisen haittapuoli on, että Wikipedian ulkopuoliset henkilöt (kuten toimittajat) voivat tunnistaa sinut ja tuottaa haitallista julkisuutta sinusta, ryhmästäsi tai yrityksestäsi. Joillain eturistiriitalausunnoilla on tapana ilmoittaa oma oikea nimi (katso käyttäjätunnus -käytännöstämme oman nimen käytöstä). Älä tee julkista eturistiriitalausuntoa jos se asettaa sinut vaaraan todellisessa maailmassa, esim. vaanijan kohteeksi.

Kuinka käsitellä eturistiriita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos muokkaaja on ilmoittanut, että hänellä on tässä mielipidekirjoituksessa kuvailtu eturistiriita tai on tehnyt yhden tai useamman käyttöehdoissa kuvaillun maksetun muokkauksen, tuo asia esille kyseisen muokkaajan keskustelusivulla kohteliaalla tavalla ja viittaa tähän mielipidekirjoitukseen. Jos muokkaaja rikkoo käytäntöjä/käyttöehtoja eikä muuta tapojaan huomautuksesi jälkeen, tuo asia esille ylläpitäjien ilmoitustaululla. Artikkeliin voidaan myös lisätä {{Neutraalius}}. Väitettä eturistiriidasta ei tulisi käyttää "valttikorttina" artikkelin sisältöä koskevassa keskustelussa.

Jos muokkaaja johtaa toiset ajattelemaan, että hänellä saattaa olla eturistiriita tai että hän saattaa olla tehnyt yhden tai useamman maksetun muokkauksen, muista olettaa hyvää tahtoa. Harkitse seuraako muokkaajan lähteiden käyttö tarkistettavuus -käytäntöämme ja muita lähteitä koskevia käytäntöjämme ja olisiko ongelma vaikuttaminen. Lähteitä ja vaikuttamista koskevia kysymyksiä voi esittää kahvihuoneessa. Sukkanukesta voi tehdä ilmoituksen ylläpitäjien ilmoitustaululla.

Vältä henkilöllisyyden paljastamista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikipedia pitää tärkeänä muokkaajien kykyä tehdä muokkauksia nimettömästi. Kun tutkit eturistiriitaista muokkaamista, ole huolellinen ettet paljasta muokkaajan henkilöllisyyttä vastoin heidän tahtoa. Tarkastele mieluummin muokkaajan käyttäytymistä ja seuraa WP:Osoitepaljastin -sivulta löytyviä ohjeita.

Kohteliaisuuden tärkeys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustamaalaavia kommentteja artikkelin aiheesta, sen kirjoittajasta tai kirjoittajan motiiveista tulisi välttää, koska niiden voidaan nähdä rikkovan henkilökohtaisia hyökkäyksiä koskevaa käytäntöämme. Ne voivat myös lannistaa artikkelin luojaa niin, ettei hän enää tekisi arvokasta työtä tulevaisuudessa. Muista ettet pure uusia tulokkaita.

Yhden tarkoituksen tilien käsitteleminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjätunnuksen, jolla vaikuttaa olevan vain yksi tarkoitus ja mainostaa tai mustamaalaa henkilöä, yritystä, tuotetta, palvelua, sivustoa, järjestöä, ym. tulisi tehdä tietoiseksi tästä mielipidekirjoituksesta. Heitä tulisi myös varoittaa, että heidän ei kannata jatkaa ongelmia tuottavaa käytöstä. Käyttäjätunnus voidaan estää jos samanlainen muokkaustyyli jatkuu varoituksesta huolimatta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käytännöt, käytösohjeet ja viralliset sivut
Mielipidekirjoituksia

Nämä edustavat yksittäisten muokkaajien mielipiteitä:

Muistiinpanot ja lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tähän luetaan myös omien yrityksellisten tai taloudellisten etujen edistäminen Wikipedian muokkaamisen kautta.
  2. Huom: Sanalla "etu" viitataan tässä myös "hyötyyn" tai "voittoon".
  3. Wikimedia-säätiön käyttöehdot ovat osa Wikipedian käytäntöjä, katso Wikipedia:Käytännöt.
  4. Tämä on epävirallinen käännös 16. kesäkuuta 2014 hyväksytyistä englanninkielisistä käyttöehdoista. Alkuperäinen teksti: "[Y]ou must disclose your employer, client, and affiliation with respect to any contribution for which you receive, or expect to receive, compensation."
  5. Davis, Michael 2001. Introduction. Teoksessa Davis, Michael – Stark, Andrew (toim.): Conflict of Interest in the Professions. University of Oxford Press. Sivu 8. (englanniksi)
  6. Davis 2001, sivu 18.
  7. a b Davis 2001, sivu 15.
  8. Davis 2001, sivu 12.
  9. Davis 2001, sivut 11–12.
  10. a b Davis 2001, sivut 13–15.
  11. Resolution:Media about living people, Wikimedia Foundation Board of Trustees, 2009 ja 2013 (englanniksi)
  12. Gardner, Sue. "Press releases/Sue Gardner statement paid advocacy editing", Wikimedia Foundation, 21. lokakuuta 2013. (englanniksi)
  13. Tehtävämme määrittely Metassa. (englanniksi)
  14. Olisi kuitenkin parempi antaa jonkun muun tehdä kyseiset muokkaukset.
  15. Huomioi kuitenkin yllä annetut neuvot riippumattomien lähteiden käytön tärkeydestä.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Wikipedia:Conflict of interest

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Artikkeleita
  • Carson, Thomas L. "Conflicts of Interest and Self-Dealing in the Professions: A Review Essay," Business Ethics Quarterly, 14(1), tammikuu 2004 (sivut 161–182), sivu 168. (englanniksi)
  • Davis, Michael. "Conflict of Interest Revisited", Business & Professional Ethics Journal, 12(4), talvi 1993, sivut 21–41. (englanniksi)
  • Luebke, Neil R. "Conflict of Interest as a Moral Category", Business & Professional Ethics Journal, vol. 6, 1987, sivut 66–81. (englanniksi)
  • McDonald, Michael. "Ethics and Conflict of Interest", The W. Maurice Young Center for Applied Ethics, University of British Columbia. (englanniksi)
Linkkejä Wikipediassa ja Wikimediassa oleville sivuille
Ulkoiset linkit