Wikipedia:Tiiviit artikkelit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tiivis artikkeli.

Tiivis artikkeli -merkintä on lupaavien artikkelien tapainen laatumerkintä. Merkinnän on tarkoitus kertoa, että yhteisön mielestä artikkelissa on kunnollinen johdanto ja se on muodollisesti kunnossa.

Merkintä sopii artikkeleille, jotka eivät vielä ole riittävän laajoja lupaaviksi artikkeliksi. Keskeistä on, että artikkeliin on merkitty lähteet. Sen ansiosta tiedot ovat tarkistettavissa. Tällöin artikkelia on mahdollista kehittää edelleen esimerkiksi lupaavan tasolle. Ensisijainen kohde merkinnälle ovat uudet ja lyhyet artikkelit, joiden saattaminen merkinnän vaatimalle tasolle tulisi olla kenen tahansa saavutettavissa.

Merkinnän saaneet artikkelit löytyvät luokasta tiiviit artikkelit ja ehdokkaat luokasta tiiviiksi ehdotetut artikkelit.

Tiivis artikkeli -tason on tarkoitus kannustaa kirjoittamaan lyhyitä lukijalle hyödyllisiä artikkeleita, jotka vastaavat perinteisen tietosanakirjan pienartikkeleita. Helposti saavutettavana laatutasona tiivis artikkeli -merkintä antaa samalla uusille käyttäjille mallin, johon tähdätä artikkelia muokatessaan. Tällöin tuon tason saavuttaminen palkitsee antamalla kokemuksen siitä, että on saanut jotain valmista aikaiseksi, mikä puolestaan motivoi tekemään parempia artikkeleita.

Merkinnän saamiseen kuuluva vertaisarviointi myös ohjaa kirjoittajia myönteisellä tavalla yhteisön pariin; kirjoittaja saa palautetta artikkelistaan ja samalla artikkelille tulee tehtyä muun muassa muun kuin pääasiallisen kirjoittajan tekemä kielenhuolto. Ohjeistus ja aikaisessa vaiheessa tehty vertaisarviointi myös ohjaa artikkelin muotoa kohti sekä muita saman aihepiirin artikkeleita, että lupaavia, hyviä ja suositeltuja sivuja.

Esimerkkejä tavoiteltavasta lopputuloksesta.

Tiivis artikkeli -merkintään riittää artikkeli, jossa on tiiviisti perustiedot sisältävä aloitus. Tämä vastaa suppean painetun hakuteoksen hakusanaa.

Tiiviin artikkelin kriteerit:

  • Määritelmä ja johdanto: Artikkelissa pitää olla määritelmä ja tarvittaessa lyhyt johdanto.
  • Muoto: Artikkelin muodon pitää vastata Wikipedia-artikkelien yleisiä tyyliohjeita (wikitykset, otsikoinnit ym.).
  • Oikoluku: Artikkelin tekstin tulee olla ymmärrettävää suomea.
  • Lähteet: Artikkeliin on merkitty lähteet, suositellusti viitemallineita käyttäen. (Ohjeita ja apuvälineitä on Lähdeprojektin sivuilla.)
  • Luokat: Artikkeli on luokiteltu.
  • Kielilinkit: Artikkeli on linkitetty muunkielisten wikipedioiden artikkeleihin (ks. Wikipedia:Kieltenväliset linkit)

Helpohkosti kuntoon saatavia osioita ovat myös seuraavat, mutta niitä ei vaadita välttämättöminä.

  • Kuva: Kuvitusta ei vaadita. Artikkelissa voi olla kuva, mikäli vapaa kuva on saatavilla ja sen käyttö on tarkoituksenmukaista. (Wikimedia Commons)
  • Tietolaatikko: Artikkelissa voi olla tietolaatikko, esimerkiksi henkilömalline. Mikäli aihepiiriin ei kuulu tietolaatikkoa, se jätetään pois.
  • Paikkatiedot: Mikäli aihepiiriin liittyy paikkatietoja, kuten koordinaatit tai kartta, ne voidaan lisätä. Koordinaateista tulee tarkistaa, että ne osoittavat oikeaan paikkaan. (Katso ohjeita sivulta Wikipedia:Wikiprojekti Maantieteelliset koordinaatit.)
  • Aiheesta muualla -linkit (Ohje:Linkit)
  • Kirjallisuutta-osio tai teosluettelo (Malline:Kirjaviite)

Vertailukohtana: artikkeleilta, joilla on jokin status, edellytetään yleisesti:

  • Sisällön tulee olla objektiivinen, neutraali ja faktuaalisesti tarkka.
  • Artikkelin tulisi noudattaa Wikipedian tyyliohjeita.
  • Artikkelin tulisi olla muodoltaan linjassa muiden vastaavan aihepiirin artikkeleiden kanssa.
  • Lähteet tulee mainita.
  • Kielen tulisi olla selkeää.

Miten myönnetään[muokkaa wikitekstiä]

1) Ehdottaja: Ehdottaja muokkaa artikkelin siihen tilaan, että hänestä kriteerit täyttyvät. Tämän jälkeen lisää artikkelin alkuun {{Tiivis artikkeli -ehdotus}}-mallineen, joka lisää artikkelin Tiiviiksi ehdotetut artikkelit -luokkaan. Tämän jälkeen hän aloittaa keskustelun artikkelin keskustelusivulla otsikolla ”Tiivis artikkeli -ehdotus”. Esimerkki: ”Ehdotan tiiviiksi artikkeliksi.” (allekirjoitus). Ehdotettuja artikkeleita voi olla enintään 30 yhtä aikaa.

2) Toinen mielipide: Toinen äänioikeutettu käyttäjä katsoo artikkelin läpi ja tarkistaa, että arviointikriteerit täyttyvät. Mikäli arviointikriteerit eivät täyty, niin keskustelusivulle kirjoitetaan mitä puuttuu. Tässä pyritään kertomaan mahdollisimman tarkasti mitä pitää korjata ja antamaan konkreettisia korjausehdotuksia.

Kun arvioija katsoo artikkelin täyttävän kriteerit, niin hän jättää sivulle oman kommenttinsa ja lisää artikkeliin {{Tiivis}} joka lisää sinisen tyhjän ympyrän artikkelin ylänurkkaan. (vertaa lupaavan artikkeli ympyrä). Mikäli hyväksyntää ei ole tapahtunut 30 päivän sisällä sekä artikkelin tai sen keskustelusivun viimeisestä muokkauksesta on kulunut 7 päivää, niin artikkeli poistuu arvioinnista.

3.) Arvioinnin poistaminen:Mikäli joku myöhemmin katsoo, ettei artikkeli ole kelvollinen, malline poistetaan ja poistaja lisää asiasta oman kommenttinsa keskustelusivulle.

Esimerkkiartikkelit[muokkaa wikitekstiä]

Tähän on listattuna artikkeleita, joiden kaltaisia arvioinnilla olisi tarkoitus saada luotua:

Luettelo vuoden 2012 projektissa läpikäydyistä artikkeleista.

Käyttöönottoehdotus[muokkaa wikitekstiä]

Tiivis artikkelit -statusta kokeillaan vertaisarvioinnin kevyempänä versiona vuoden 2018 ajan. Vuoden 2019 tammikuussa käydään läpi ja kirjataan kokemukset. Mikäli systeemi on toimiva, niin arviointitaso otetaan vakituisesti käyttöön. Jos ei, niin projektin järjestäjät huolehtivat arviointitason poistamisesta artikkeleista ja luettelo arvioiduista artikkeleista arkistoidaan vuoden 2012 wikiprojektin tavoin.

Esitettyjä hyötyjä
  • Kriteerit antavat päämäärän, joka rohkaisee muokkaamaan lyhyitä artikkeleita paremmiksi ja ajantasaisemmiksi.
  • Vertaisarviointi toimii yhteisöllisen sisällöntuottamisen välineenä. Nykyisin vertaisarviointia voi pyytää vain laajoille artikkeleille, mutta lyhyissäkin artikkeleissa on ongelmia tai ominaisuuksia, joille toisesta mielipiteestä olisi apua.
  • Kategoria lisää keveiden vertaisarviointien määrää, jolloin arviointi muuttuu osaksi kirjoittamisprosessia ja käyttäjät saavat kokemusta myös palautteen antamisesta.
  • Vakaaseen tilaan muokattu versio antaa artikkeleille suojaa vandalismilta.
  • Wikipedia:Lupaavat artikkelit muodostuvat nykyisin aiheista, joita ovat muokanneet aihealueen asiantuntijat. TA-statuksen voi antaa artikkelille, jossa on kunnollinen johdanto. Tavallisella muokkaajalla ei useinkaan ole taitoa, kiinnostusta tai aikaa enempään.
  • Jos artikkeli muuttuu huomattavasti, statuksen poistamisen artikkelista on tarkoitus olla yksinkertaista.

Kahvihuoneessa tai tämän sivun keskustelusivulla voi esittää näkemyksensä käytäntöehdotuksesta ja sen kokeilusta.

Ehdotuksen historia[muokkaa wikitekstiä]

  • Arviointitasoa kokeiltavaksi ehdotti alun perin Thi muodossa tarkistetut artikkelit ja se oli käytössä tammikuussa 2012 (tulokset)
  • Ehdotusta muokkasi Zache 2018 ja muutti edellisen kokemuksen perusteella sen nimeksi tiiviit artikkelit.