Wikipedia:Suositellut artikkelit/Valitut palat 2008

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo kaikista etusivulla valittuina paloina 7.1.2008 – 31.12.2008 esitellyistä suositelluista artikkeleista. Katso myös:


29.12.2008[muokkaa wikitekstiä]

Wilhelm Steinitz2.jpg

Wilhelm Steinitz (18. toukokuuta 1836 Praha12. elokuuta 1900 New York) oli itävaltalais-amerikkalainen shakinpelaaja ja shakin ensimmäinen maailmanmestari.

Steinitz tunnustettiin maailman johtavaksi pelaajaksi, kun hän oli voittanut Adolf Anderssenin 1866, mutta virallisen maailmanmestaruuden hän saavutti vasta voitettuaan Johannes Zukertortin 20 vuotta myöhemmin.

Steinitz kehitti runsaasti shakin asemallista ja strategista teoriaa. Hän puolusti voitollisesti mestaruustitteliään kahdesti Mihail Tšigorinia ja kerran Isidor Gunsbergia vastaan, mutta hävisi 1894 Emanuel Laskerille. Steinitzin ja Laskerin välille järjestettiin uusintaottelu, jonka Steinitz myös hävisi. Hän kuoli muutamaa vuotta myöhemmin New Yorkissa.

22.12.2008[muokkaa wikitekstiä]

Scottie Pippen in Finland.jpg

Korisliiga-kausi 2007–2008 oli 68. kausi, jolloin pelattiin miesten koripallon Suomen mestaruudesta. Korisliiga-kauteen sarjanousijana lähti historiansa ensimmäistä pääsarjakauttaan pelaava Kauhajoen Karhu ja hallitsevana mestarina Espoon Honka.

Kauden päätteeksi Espoon Honka voitti historiansa seitsemännen Suomen mestaruuden. Finaalisarjan hävinnyt Kouvot voitti hopeaa ja Lappeenrannan NMKY pronssia. Runkosarjan voitti Lappeenrannan NMKY. Kauhajoen Karhu putosi runkosarjan päätteeksi takaisin I-divisioonaan. Vuoden pelaajaksi valittiin mestarijoukkueen Petteri Koponen.

Kauden merkittävimmät mediatapahtumat olivat NBA-legenda Scottie Pippenin kahden ottelun mittainen vierailu Korisliigassa sekä Jerald Fieldsin ja Monte Cummingsin dopingtesteistä paljastunut kannabiksen käyttö.

15.12.2008[muokkaa wikitekstiä]

Mayhem Glasgow Barfly 2004.jpg

Black metal on metallimusiikin suuntaus, joka sai alkunsa 1980-luvun alussa ja on kehittynyt nykyiseen muotoonsa lähinnä Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa 1990-luvun alkupuolella. Black metalia soittavia yhtyeitä on runsaasti ympäri maailmaa, mutta tunnetuimmat ovat enimmäkseen kotoisin Pohjoismaista.

Black metal -yhtyeet pyrkivät luomaan synkän ja kylmän äänimaailman nopeatempoisilla kappaleilla, joissa korostuvat rock- ja metallimusiikin kolmen soinnun kaavoista poikkeavat sovitukset, terävät ja diskanttiset sähkökitarat sekä murinalaulu. Myös musiikilliset kokeilut ovat tavallisia. Toisaalta black metalia soittavat yhtyeet saattavat erota toisistaan paljonkin musiikin, sanoitusten ja aatteiden suhteen.

Tyylilajille ja erityisesti sanoituksille ominaista on äärimmäinen hyökkäävyys, kristinuskoa ja sen väitettyä kaksinaismoraalia kohtaan osoitettu viha ja saatananpalvontaan viittaaminen.

8.12.2008[muokkaa wikitekstiä]

Sepsi-78-n logo.svg

Sepsi-78 on Seinäjoella toimiva jalkapalloseura. Seuran virallinen nimi kokonaan on Jalkapalloseura Sepsi-78. Sepsi-78:n edeltäjä perustettiin vuonna 1930 nimellä Seinäjoen Palloseura eli SePS, mistä on johdettu nykyisen seuran nimi. Nimi jouduttiin muuttamaan, kun SePS meni konkurssiin vuonna 1977. Perustettaessa SePS:n lajeihin kuului jalkapallon lisäksi myös jääpallo. SePS:n tilalle perustettu Sepsi-78 pelasi kaudella 2007 jalkapallon Kakkosen C-lohkossa. Kakkoseen se nousi kaudeksi 2005. Viime vuosikymmeninä Sepsi on kunnostautunut ”hissijoukkueena” Suomen kolmannen ja neljännen sarjatason välillä. Vuonna 2007 Sepsi-78:n edustusjoukkue yhdistyi TP-Seinäjoen vastaavan kanssa Seinäjoen Jalkapallokerhoksi, joten Sepsi panostaa nykyisin lähinnä juniorityöhön. Sepsillä olikin vuonna 2008 noin 200 junioria, kun kolme vuotta aiemmin niitä oli ainoastaan 70. Yhdistymisen jälkeen uutena edustusjoukkueena jatkoi Vitosessa pelannut seuran entinen kakkosjoukkue, joka putosi kaudeksi 2009 Kutoseen.

1.12.2008[muokkaa wikitekstiä]

JJ Lehto (Petit Le Mans, 2004).jpg

Jyrki Juhani Järvilehto, ajajanimeltään JJ Lehto, (s. 31. tammikuuta 1966 Espoo) on suomalainen kilpa-autoilija. Hän on kaksinkertainen Le Mansin 24 tunnin ajon voittaja ja neljäs suomalainen Formula 1 -kilpailija.

Järvilehto osallistui urallaan 70 Grand Prix -kilpailuun, joista 62:ssa hän pääsi osallistumaan kilpailun lähtöön. Hän keräsi yhteensä 10 MM-pistettä ja yhden palkintosijan. Järvilehdon F1-uran parhaaksi saavutukseksi jäi San Marinon GP:n kolmas sija 1991. F1-uransa jälkeen Järvilehto saavutti suurempaa kilpailumenestystä Yhdysvalloissa, sillä hän voitti muun muassa American Le Mans Series -sarjan mestaruuden vuonna 2004 ja Sebringin 12 tunnin ajon kahdesti, vuosina 1999 ja 2005. Nykyään Järvilehto kommentoi MTV3 Max -kanavalla Formula 1 -kilpailuja ja on yksi kanavan F1-asiantuntijoista.

24.11.2008[muokkaa wikitekstiä]

PaulmorphyHair.jpg

Paul Charles Morphy (22. kesäkuuta 183710. heinäkuuta 1884) oli yhdysvaltalainen shakinpelaaja. Häntä pidetään aikansa vahvimpana pelaajana ja epävirallisena maailmanmestarina. Vaikka hänen aktiiviuransa kesti vain noin kolme vuotta, hän jätti silti jälkensä shakin historiaan. Hänen shakkiuransa oli hyvin värikäs. Uransa loputtua Morphy sairastui vakavaan masennukseen, ja hänen mielenterveytensä kärsi. Tästä hän sai nimen ”shakkipelin ylpeys ja suru”. Hän kuoli aivoverenvuotoon jo 47 vuoden ikäisenä.

17.11.2008[muokkaa wikitekstiä]

Radiohead.jpg

Radiohead on englantilainen vaihtoehtorockyhtye Oxfordshirestä. Yhtye koostuu laulaja Thom Yorkesta, kitaristi Jonny Greenwoodista, kitaristi Ed O'Brienista, basisti Colin Greenwoodista ja rumpali Phil Selwaysta. Radiohead on julkaissut seitsemän studioalbumia. Yhtye on myynyt yli 25 miljoonaa äänitettä, vaikka mukaan ei lasketa albumia In Rainbows.

10.11.2008[muokkaa wikitekstiä]

Kid A on englantilaisen rockyhtyeen Radioheadin neljäs studioalbumi, joka julkaistiin vuonna 2000. Se oli maailmanlaajuisesti kaupallinen menestys, ja sitä myytiin Yhdistyneessä kuningaskunnassa platinalevyyn oikeuttava määrä yhdessä viikossa. Se on myös Radioheadin ensimmäinen ja tähän mennessä ainoa julkaisu, joka nousi suoraan Yhdysvaltojen albumilistoilla ensimmäiselle sijalle; tämä siitä huolimatta, että levyltä ei ollut julkaistu etukäteen hittisingleä tai musiikkivideota.

3.11.2008[muokkaa wikitekstiä]

Jodo honte no kamae.jpg

ZNKR jōdō on Japanin kendoliiton säännöillä harjoiteltava nykyaikainen budō-laji, jossa käytetään aseena puista 128 cm pitkää -sauvaa. Jōdō merkitseekin ”kepin tietä”.

Jōdōssa harjoitellaan parin kanssa ennalta sovittuja liikesarjoja, katoja. Toisella osallistujalla on miekkaharjoittelussa käytettävä puinen harjoitusmiekka bokken ja toisella jō-sauva.

Koska jōdō on budō-laji, opiskelu on sekä kehon että mielen, taidon ja asenteen harjoittamista. Tarkoitus ei ole vahingoittaa vastustajaa, vaan osoittaa aseen monipuolisuus eri tekniikoita hyödyntämällä. Jō on erittäin muuntautumiskykyinen ase. Kaikkien budō-taitojen perusolemuksen sanotaan yhdistyvän jōdōssa. Keppi on yhtä aikaa kuin iskevä miekka tachi, pistävä keihäs yari tai pyyhkäisevä salkoase naginata. Jōdō perustuu Musō Gonnosuke Katsuyoshi-nimisen samurain 1600-luvun alkupuolella kehittämään taistelutaitoon, Shindō Musō-ryū jōjutsuun, jonka nimi sittemmin muutettiin Shindō Musō-ryū jōdōksi.

27.10.2008[muokkaa wikitekstiä]

Mithridates VI Louvre.jpg

Mithridates VI Eupator Dionysos (m.kreik. Μιθριδάτης Εὐπάτωρ Διόνυσος, 132 eaa.63 eaa., myös Mithridates Suuri) oli Pontoksen kuningas 120 eaa.63 eaa. Hänen isänsä oli kuningas Mithridates V Euergetes. Mithridates oli Pontoksen merkittävin kuningas ja Rooman valtakunnan vaarallisin vihollinen ensimmäisellä vuosisadalla eaa.

Mithridates laajensi valtakuntaansa ympäri Mustanmeren rantoja, ja hän ajautui kolmesti sotaan Rooman valtakuntaa vastaan. Ensimmäisessä sodassa (89 eaa.85 eaa.) hän valtasi suuren osan Vähää-Aasiaa ja Rooman valtakunnalle kuuluneet osat, jolloin hänen sanotaan teloittaneen 80 000 roomalaista. Mithridates valtasi myös Kreikan, mutta konsuli Sulla kukisti hänen joukkonsa vuonna 85 eaa. ja Mithridateen oli luovuttava valloituksistaan. Toinen sota (83 eaa.81 eaa.) oli suppeampi laajuudeltaan. Kolmannessa sodassa (73 eaa.63 eaa.) roomalaiset sotapäälliköt Lucullus ja Pompeius kukistivat Mithridateen perusteellisesti. Mithridates surmasi tai surmautti itsensä jouduttuaan poikansa Farnakes II:n syrjäyttämäksi.

20.10.2008[muokkaa wikitekstiä]

Sauli Tapani Lehtonen (10. huhtikuuta 1975 Jyväskylä9. syyskuuta 1995 Sipoo) oli suomalainen iskelmä- ja tangolaulaja, joka kruunattiin kymmenenneksi tangokuninkaaksi vuonna 1994 Seinäjoen tangomarkkinoilla. Lehtonen oli tunnettu siitä, että hän lauloi silmät suljettuina. Hän kuoli hirvikolarissa vuonna 1995.

Lehtosta pidettiin lahjakkaana ja luonnollisena laulajana, joka keskittyi ja eläytyi voimakkaasti esiintyessään. Hän ehti tehdä vain yhden albumin, ja sen myynti on ylittänyt platinalevyyn oikeuttavan rajan. Lisäksi Lehtosen kuoleman jälkeen ilmestyi keskeneräiseksi jäänyt albumi, jota täydennettiin konserttitaltioinneilla.

13.10.2008[muokkaa wikitekstiä]

Mannerheimin ratsastajapatsas HKI.jpg

Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsas Helsingissä on kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen veistämä monumentti, jossa Suomen marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim ratsastaa hevosellaan. Se sijaitsee marsalkan nimikkokadulla Mannerheimintiellä Helsingissä. Patsas paljastettiin 4. kesäkuuta 1960 Mannerheimin syntymäpäivänä. Mannerheim oli Suomen presidenteistä ensimmäinen, jolle alettiin suunnitella patsasta, mutta K. J. Ståhlbergin patsas ehti valmistua jo 1959. Veistostyypiksi perusteltiin ratsastajapatsasta, koska Mannerheim oli ratsumies, mutta myös siksi, että maailmalla ratsastajapatsaita on pystytetty hallitsijoille ja suurille sotapäälliköille. Suomalaisessa kuvanveistossa ei ole juuri ollut vastaavia patsaita aikaisemmin. Lahdessa tosin paljastettiin Mannerheimin ratsastajapatsas jo joulukuussa 1959, noin puoli vuotta ennen Helsingin monumenttia.

6.10.2008[muokkaa wikitekstiä]

Raimo Helminen Ilves.jpg

Raimo Ilmari Helminen (s. 11. maaliskuuta 1964 Tampere) on entinen suomalainen jääkiekkoilija ja maailmanmestari. Hän pelasi keskushyökkääjän pelipaikalla.

Helminen pelasi sarjatasolla ammattilaisena 26 vuotta. Hän aloitti SM-liigassa kaudella 1982–1983, ja hänen viimeinen kautensa oli kausi 2007–2008. Häntä pidetään Tampereen Ilveksen tunnuskuvana. Myös hänen maajoukkueuransa oli ainutlaatuinen.

Suomen maajoukkueessa Helminen pelasi 331 ottelussa, joten hän on pelannut enemmän maaotteluja kuin kukaan toinen jääkiekkoilija maailmassa. Helminen pelasi Suomen edustusjoukkueessa 19 arvoturnauksessa, joukossa on kuudet olympialaiset, mikä on saavutus, johon ei ole yltänyt yksikään toinen jääkiekkoilija. Helmisellä on yhteensä kuusi MM- ja kolme olympiamitalia.

29.9.2008[muokkaa wikitekstiä]

Stephen Hawking.StarChild.jpg

Stephen William Hawking, CBE, FRSA, FRS (s. 8. tammikuuta 1942 Oxford, Iso-Britannia) on yksi maailman johtavista teoreettisista fyysikoista. Hän työskentelee Cambridgen yliopiston Lucas-professorina eli virassa, jossa on aiemmin työskennellyt muun muassa Isaac Newton. Hawking on toiminut Cambridgen yliopiston professorina vuodesta 1977 lähtien ja matematiikan professorina vuodesta 1979 lähtien.

Suuren yleisön keskuudessa Hawking on erityisesti tunnettu vuonna 1963 todetun ALS-taudin takia. Sairaus on aiheuttanut hänelle lähes täydellisen liikuntakyvyttömyyden. Hänelle on tehty henkitorveen avanne, minkä vuoksi hän on myös menettänyt puhekykynsä, ja hän viestii pyörätuoliinsa liitetyllä puhesyntetisaattorilla, jonka avulla hän voi kirjoittaa sanoja kirjain kirjaimelta ja lauseita sana sanalta puhesyntetisoijan puhuttavaksi. ALS on ollut Hawkingilla erittäin pitkään, yli 40 vuotta; tyypillisesti potilaat menehtyvät noin 3–5 vuoden kuluttua toteamisesta.

Eräät Hawkingin kosmologiaa käsittelevät teokset ovat ovat olleet hyvin menestyneitä ja niinpä hänellä on maine myös tieteen kansantajuistajana.

22.9.2008[muokkaa wikitekstiä]

Vladimir Kramnik 2005.jpg

Vladimir Borisovitš Kramnik (ven. Владимир Борисович Крамник, s. 25. kesäkuuta 1975 Tuapse, Venäjän SFNT, Neuvostoliitto) on shakin suurmestari. Hän oli shakin maailmanmestari 20002007.

Kramnik voitti Garri Kasparovin MM-ottelussa Lontoossa vuonna 2000, jolloin hänestä tuli shakin 14. klassinen maailmanmestari. Hän puolusti menestyksellisesti mestaruuttaan otteluissa Péter Lékóta vastaan Brissagossa vuonna 2004 ja silloista FIDE:n maailmanmestari Veselin Topalovia vastaan Elistassa vuonna 2006, mikä teki hänestä ensimmäisen kiistattoman maailmanmestarin sitten vuoden 1993, jolloin Kasparov erosi FIDE:stä.

Kramnik menetti tittelinsä Viswanathan Anandille Meksikon MM-turnauksessa syyskuussa 2007. Kramnik ja Anand pelaavat ottelun maailmanmestaruudesta Bonnissa lokakuussa 2008.

15.9.2008[muokkaa wikitekstiä]

Charles Bell - Jan van Riebeeck se aankoms aan die Kaap.jpg

Etelä-Afrikan siirtomaahistoria alkoi ensimmäisten hollantilaisten siirtolaisten saapuessa maahan vuonna 1652. Ajanjaksoa leimasi konfliktit toisaalta siirtolaisten ja maan alkuperäisasukkaiden ja toisaalta buurien ja 1790-luvulla alueelle saapuneiden brittien välillä. Siirtomaakausi päättyi vuonna 1910 perustetun Etelä-Afrikan unionin muodostamiseen. Siirtomaa-aikana nykyisen Etelä-Afrikan valtion alueella sijaitsi Kapmaan ja Natalin siirtokuntien, itsenäisten buuritasavaltojen: Transvaalin ja Oranjen vapaavaltion sekä erilaisten protektoraattien lisäksi joukko alkuperäisasukkaiden kuningaskuntia, joista merkittävin oli kuningas Shakan luoma zuluvaltio.

8.9.2008[muokkaa wikitekstiä]

Satsuma-samurai-during-boshin-war-period.jpg

Japanin historiaan on vaikuttanut erityisesti maan maantieteellinen sijainti. Saarivaltiona Japani on historiansa aikana onnistunut sulauttamaan ulkopuoliset kulttuurivaikutteet rauhassa, ja meri on estänyt mantereelta tulevien valloittajien pääsyn saarille. Japanin sijainti on toisaalta myös mahdollistanut eristäytymisen ulkomaailmasta: Japanin historialle luonteenomaisia ovatkin pitkät eristyneet ajanjaksot ja voimakkaatkin ulkomaisten vaikutteiden kaudet. Japanin edullinen ilmasto on luonut otolliset olosuhteet suurenkin väestön ylläpitämiselle.

1.9.2008[muokkaa wikitekstiä]

Mutinan taistelu.svg

Mutinan sota oli vuonna 43 eaa. käyty Rooman sisällissota, joka käytiin Marcus Antoniuksen ja hänen vastustajiensa välillä. Antonius piiritti Mutinassa (nyk. Modena) yhtä Caesarin murhaajista Decimus Junius Brutus Albinusta, jota auttamaan saapuivat senaatin lähettämät konsulit Aulus Hirtius ja Gaius Vibius Pansa Caetronianus. Taisteluihin osallistui myös Caesarin adoptoima Octavianus. Konsuli Pansa kuoli Mutinan lähettyvillä käydyssä Forum Gallorumin taistelussa saamiinsa haavoihin ja Hirtius kaatui Mutinan kaupungin ulkopuolella käydyssä taistelussa.

Sota päättyi, kun Antonius ja Octavianus muodostivat toisen triumviraatin, jonka kolmanneksi jäseneksi otettiin Lepidus.

25.8.2008[muokkaa wikitekstiä]

BentoXVI-30-10052007.jpg

Paavi Benedictus XVI (syntymänimeltään Joseph Alois Ratzinger, s. 16. huhtikuuta 1927 Marktl am Inn, Baijeri, Saksa) on Rooman piispa ja katolisen kirkon johtaja vuodesta 2005.

Benedictus XVI on Vatikaanin virallisten luetteloiden mukaan 265. paavi ja ensimmäinen saksalainen paavi sitten Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan muodostamisen 1100-luvulla. Edeltäjänsä Johannes Paavali II:n kuolemaan saakka kardinaali Ratzinger toimi uskonopin kongregaation johdossa ja valintaansa saakka kardinaalikollegion dekaanina.

Paaviksi tullessaan Benedictus XVI oli 78-vuotias. Tällöin hänestä tuli vanhin paaviksi valittu sitten vuoden 1730, jolloin Klemens XII valittiin myös 78-vuotiaana tehtävään.

18.8.2008[muokkaa wikitekstiä]

MS Global Freighter.JPG

M/S Global Freighter (IMO 7528568) on suomalaisen Lillbacka Powerco Oy:n omistama ro-ro-rahtialus. Aluksen hoidosta vastaa ahvenanmaalainen ASP Ship Management Scandinavia Oy. Alus on rakennettu vuonna 1977 Hyundai Shipbuilders & Heavy Industriesin telakalla Ulsanissa Etelä-Koreassa. Global Freighter on rekisteröity Suomen lipun alle ja sen kotisatama on Maxmo. Nykyisin suomalainen rahtivarustamo Finnlines liikennöi aluksella reitillä LyypekkiSassnitz (Mukran)–Pietari. Reitti kulkee nimellä TransRussiaExpress.

Alus on liikennöinyt suuren osan käyttöhistoriastaan Itämerellä Ruotsin lipun alla nimellä Stena Freighter. Vuonna 2004 alus siirtyi suomalaisomistukseen ja Suomen lipun alle nimellä Global Freighter. Alus on ollut mukana muutamassa onnettomuudessa, joissa kahdessa uppoaminen on ollut lähellä: ensimmäisen kerran vuonna 1981 Miamin ja Costa Rican välillä ja toisen kerran vuonna 2004 Turunmaan saaristossa.

11.8.2008[muokkaa wikitekstiä]

Radiohead.okcomputer.albumart.jpg

OK Computer on englantilaisen Radiohead-yhtyeen vuonna 1997 julkaisema albumi. Albumia on vuoteen 2007 mennessä myyty Britanniassa kolminkertaiseen platinalevyyn ja Yhdysvalloissa kaksinkertaiseen platinalevyyn oikeuttava määrä. Monet Radiohedin ihailijat pitävät albumia yhtyeen tuotannon kohokohtana varsinkin sen monipuolisuuden takia. Se sisältää klassikoiksi muodostuneet kappaleet ”Paranoid Android”, ”Karma Police” ja ”No Surprises”, jotka julkaistiin myös singleinä. Niistä tehtiin myös musiikkivideot.

4.8.2008[muokkaa wikitekstiä]

Paavo Nurmi sytyttää olympiatulen 1952.jpg

Vuoden 1952 kesäolympialaiset (19. heinäkuuta 19523. elokuuta 1952) olivat järjestyksessä 13. järjestetyt kesäolympialaiset. Ne olivat ensimmäiset ja toistaiseksi ainoat Suomen isännöimät olympialaiset ja yksi eniten huomiota saaneista Suomessa koskaan järjestetyistä tapahtumista.

Helsinki oli alkujaan saanut hoidettavakseen vuoden 1940 kesäolympialaiset, jotka kuitenkin peruutettiin toisen maailmansodan takia. Lopulta Helsingille myönnettiin sodan jälkeen vuoden 1952 kesäolympialaisten järjestäminen. Kisojen avajaiset olivat 19. heinäkuuta, ja Paavo Nurmi sytytti olympiatulen.

Kisoihin osallistui 4 925 urheilijaa, joista naisia oli 518. Kisoihin osallistui 69 maata, joista yhteensä 43 pääsi mitaleilla 149 lajissa. Yhdysvallat oli menestynein osanottajamaa. Toiseksi suurimman mitalisaaliin sai ensimmäistä kertaa kisoihin osallistunut Neuvostoliitto. Isäntämaa Suomi oli mitalitilaston kahdeksas.

28.7.2008[muokkaa wikitekstiä]

Battle of Nordlingen.jpg

Nördlingenin taistelu (joskus myös Allbuchin taistelu) käytiin 6. syyskuuta 1634 kolmikymmenvuotisen sodan aikana lähellä Nördlingenin kaupunkia Etelä-Saksassa. Taistelussa Matthias Gallasin johtamat keisarilliset löivät perin pohjin protestanttien yhdistyneen armeijan. Taistelu oli yksi sodan tärkeimmistä ja täydellinen katastrofi ruotsalaisille. Se käänsi sotaonnen keisarille suotuisaksi ja tuhosi ruotsalaisten haaveet sodan lopettamisesta heille edullisilla ehdoilla. Taistelun jälkeen Ranskan oli pakko puuttua kolmikymmenvuotiseen sotaan aktiivisesti, ja Saksan sisäinen uskonsota muuttui valtioiden väliseksi konfliktiksi.

21.7.2008[muokkaa wikitekstiä]

Ombrellino-keys.svg

Vuoden 2005 konklaavi eli paavin valitseva kardinaalien kokous pidettiin Roomassa 18. huhtikuuta19. huhtikuuta 2005. Konklaavi valitsi seuraajan 2. huhtikuuta samana vuonna menehtyneelle paavi Johannes Paavali II:lle, joka oli toiminut paavina vuodesta 1978.

Konklaavi valitsi toisena kokoontumispäivänään uudeksi paaviksi saksalaisen Joseph Ratzingerin, joka otti paavilliseksi nimekseen Benedictus XVI:n. Yhteensä konklaavissa suoritettiin neljä äänestystä.

14.7.2008[muokkaa wikitekstiä]

Keke Rosberg Williams FW09 1984 Dallas F1.jpg

Formula 1 ja suomalaiset kertoo Formula 1 -sarjasta suomalaisten näkökulmasta. Suomalaisia F1-kuljettajia on ollut sarjan historiassa kaikkiaan yhdeksän, joista kahdeksan on ajanut Suomen lisenssillä. Ensimmäinen suomalainen F1-kuljettaja on Leo Kinnunen, joka osallistui yhden kilpailun lähtöön vuonna 1974. Ensimmäisenä suomalaisena vakituisesti ajoi Keke Rosberg. Hän saavutti ensimmäisenä suomalaisena piste- ja palkintosijan, paalupaikan, voiton ja mestaruuden. Suomalaisista menestynein on kaksinkertainen maailmanmestari Mika Häkkinen. Muut sarjassa ajaneet suomalaiset ovat Mikko Kozarowitzky, Jyrki Järvilehto, Mika Salo, Kimi Räikkönen, Heikki Kovalainen ja Nico Rosberg, jolla on Saksan kilpailulisenssi.

Formula 1:stä on uutisoitu Suomessa jo 1950-luvulta, mutta suosio kasvoi Keke Rosbergin menestyksen myötä. 1980-luvulta lähtien kilpailuja on näytetty Suomessa televisiosta.

Kuljettajien lisäksi muun muassa suomalainen Ossi Oikarinen on toiminut insinöörinä ja Aki Hintsa lääkärinä F1-sarjan eri talleissa. Kaudella 1974 sarjassa oli suomalainen talli AAW Racing Team, ja suomalaiset yritykset ovat toimineet sarjan sponsoreina.

7.7.2008[muokkaa wikitekstiä]

Francesco Hayez 017.jpg

Jerusalemin piiritys tapahtui vuonna 70 ensimmäisen juutalaissodan aikana, kun Tituksen johtama Rooman armeija valtasi Jerusalemin lähes viiden kuukauden piirityksen jälkeen.

Kaupunki ryöstettiin valtauksen jälkeen, ja roomalaiset polttivat sen temppelin, jonka mukana tuhoutuivat juutalaisten arvokkaat sukuluettelot. Lähes koko kaupunki hävitettiin, ja ainoastaan Herodeksen palatsin tornit ja osa länsimuuria säästyivät. Juutalaisia surmattiin valtava määrä: Josefuksen mukaan surmansa saaneita oli noin 1,1 miljoonaa ja vankeja otettiin 97 000, mutta nykyisin näitä lukuja pidetään yliarvioituina. Valloitus oli ankara, osaksi juutalaisten järjettömän peräänantamattomuuden vuoksi.

Ensimmäinen juutalaissota päättyi kolme vuotta myöhemmin, kun roomalaiset valtasivat Masadan linnoituksen piirityksen jälkeen.

30.6.2008[muokkaa wikitekstiä]

MotherTeresa 094.jpg

Äiti Teresa, oikealta nimeltään Agnes Gonxha Bojaxhiu, (26. elokuuta 1910 Skopje, Osmanien valtakunta5. syyskuuta 1997 Kalkutta, Intia) oli maailmankuulu albanialaissyntyinen roomalaiskatolilainen nunna. Hän perusti Rakkauden lähetyssisaret -nimisen sääntökunnan, jonka työstä Kalkutan köyhien parissa raportoitiin laajalti.

Äiti Teresa sai lukuisia huomionosoituksia työstään, ja hänelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 1979. Katolinen kirkko julisti vuonna 2003 äiti Teresan autuaaksi. Vuonna 2007 julkaistiin yksityiskirjeitä, joissa äiti Teresa kirjoitti ahdistuneena, ettei hän tuntenut Jumalan läsnäoloa.

23.6.2008[muokkaa wikitekstiä]

Jordan Grand Prix'n logo.png

Jordan Grand Prix on entinen irlantilainen Formula 1 -talli, jonka perusti Edmund "Eddie" Jordan vuonna 1990. Talli kilpaili F1-sarjassa kausilla 19912005. Midland Group osti tallin tammikuussa 2005, mutta talli kilpaili vielä kaudella 2005 Jordan-nimellä.

Kauden 2005 päätteeksi talli oli osallistunut 250 Grand Prix'hin, joista se oli voittanut neljä, saavuttanut kaksi paalupaikkaa ja kaksi kilpailun nopeinta kierrosta. Pisteitä talli saavutti jokaiselta kaudelta, yhteensä 291. Vähiten pisteitä kertyi kaudella 1992 (1 p.) ja eniten 1999 (61 p.). Pistesijoille Jordanin autolla yllettiin 110 ja palkintosijoille 19 kertaa.

Tallin parhaat vuodet sijoittuvat 1990-luvun loppuun – tarkemmin kauteen 1999, jolloin talli saavutti kahden voiton ja yhden paalupaikan lisäksi valmistajien MM-sarjan kolmannen sijan.

16.6.2008[muokkaa wikitekstiä]

Narniantarinat.jpg

Narnian tarinat on seitsemän lapsille suunnatun fantasiakirjan muodostama sarja, jonka C. S. Lewis kirjoitti 1950-luvulla. Se on tekijänsä parhaiten tunnettu työ ja lastenkirjallisuuden klassikko. Kirjojen tapahtumapaikka Narnia on kuvitteellinen maa, jossa eläimet puhuvat, taikuus on yleistä ja hyvyyden voimat taistelevat pahaa vastaan. Päähenkilöinä ovat yleensä meidän maailmastamme Narniaan joutuvat lapset, joiden tehtävänä on auttaa narnialaisia. Apua ja tukea he saavat majesteettiselta Aslan-leijonalta, Narnian todelliselta luojalta ja valtiaalta. Vain Hevosessa ja pojassa kaikki päähenkilöt ovat syntyperäisiä narnialaisia.

Narnia-kirjoja on käännetty 41:lle eri kielelle ja myyty yli 85 miljoonaa kappaletta. Suomessa sarjan levikki on kohonnut runsaaseen 170 000:een. Narnia-kirjoista on tehty myös useita sovituksia muun muassa näytelmiksi, elokuviksi ja tv-sarjoiksi.

9.6.2008[muokkaa wikitekstiä]

Metal gear solid 3 snake eater.jpg

Metal Gear Solid 3: Snake Eater (lyhennettynä MGS3) on hiiviskelypeli, jonka on ohjannut Hideo Kojima. Snake Eaterin kehitti Kojima Productions ja julkaisi Konami vuosina 2004 ja 2005 PlayStation 2:lle. Sekä pelaajat että kriitikot ottivat pelin hyvin vastaan. Peli on myynyt noin neljä miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti. Pelin arvosteluista muodostettu keskiarvo GameRankingsissa on 92 %.

Peli on juonellisesti ensimmäinen osa Metal Gear -pelisarjassa, ja sen suora jatko-osa on Metal Gear Solid: Portable Ops. Pelin kylmän sodan aikaiseen Neuvostoliittoon sijoittuva tarina seuraa FOX-yksikön agentin Naked Snaken edesottamuksia hänen yrittäessään pelastaa asesuunnittelijaa ja tuhota kokeellista ja uudenaikaista asetta. Sarjan aikaisempien osien sijoittuessa suurimmaksi osaksi nykyaikaisiin rakennuksiin Snake Eaterissa pelialueena toimii neuvostoliittolainen viidakko. Vaikka asetelma on muuttunut, pelin pääpaino on pysynyt edelleen hiiviskelyssä ja erilaisille alueille soluttautumisessa. Snake Eaterin tarina kerrotaan lukuisten välinäytösten ja radiokeskustelujen avulla.

2.6.2008[muokkaa wikitekstiä]

Pietro Ottoboni by Francesco Trevisani.jpg

Kardinaalinepos (lat. cardinalis nepos; ital. cardinale nipote) merkitsi kardinaalia, jonka nimittänyt paavi oli tämän sukulainen. Yleensä kyseessä oli juuri eno tai setä.

Paavien tapa nimittää sukulaisiaan kardinaalinepoksiksi sai alkunsa keskiajalla, ja huippunsa tapa saavutti 1500- ja 1600-luvulla.Paavien Avignonin vankeudesta aina Innocentius XII:n vuonna 1692 julkaistuun nepotisminvastaiseen Romanum decet pontificem -bullaan saakka hallinneet paavit ilman kardinaalinepoksia olivat selvä poikkeus. Samoin kaikki renessanssin aikana hallinneet kardinaaleja nimittäneet paavit käyttivät kardinaalinepoksia, jotka yleensä olivat heidän veljen- tai sisarenpoikiaan.

26.5.2008[muokkaa wikitekstiä]

Metal gear solid.jpg

Metal Gear Solid (jap. メタルギアソリッド, Metaru Gia Soriddo, lyhenne MGS) on Konamin julkaisema ja kehittämä hiiviskelypeli, jonka on käsikirjoittanut, ohjannut ja tuottanut pelisuunnittelija Hideo Kojima. Peli julkaistiin alun perin PlayStation-konsolille sekä Japanissa että Pohjois-Amerikassa vuonna 1998 ja Euroopassa vuonna 1999, mutta Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa julkaistiin vuonna 2000 myös PC-versio. Pelin pohjalta on tehty myös muutamia päivitettyjä versioita. Metal Gear Solid on tunnetun Metal Gear -pelisarjan ilmestymisjärjestyksessä neljäs ja virallisessa aikajärjestyksessä viides osa.

19.5.2008[muokkaa wikitekstiä]

Paavi Johannes Paavali I (syntymänimeltään Albino Luciani, 17. lokakuuta 1912, Forno d' Canale, nyk. Canale d'Agordo–28. syyskuuta 1978) oli katolisen kirkon johtaja eli paavi 34 päivän ajan vuonna 1978. Vatikaanin julkaiseman epävirallisen paaviluettelon mukaan hän oli järjestyksessä 263. paavi.

Nykyään paavi muistetaan pääosin hänen lyhyestä pontifikaatistaan ja yllättävästä kuolemastaan. Johannes Paavali I:n paavinkausi olikin paaviuden historian lyhin sitten vuonna 1605 hallinneen paavi Leo XI:n. Vain hiukan yli kuukauden kestänyt pontifikaatti synnytti useita erilaisia salaliittoteorioita, joista osan mukaan luonnollisen kuoleman sijasta paavi menehtyi murhan uhrina.

12.5.2008[muokkaa wikitekstiä]

The Thin Red Line Poster.jpg

Veteen piirretty viiva (The Thin Red Line, 1998) on psykologinen sotaelokuva, jonka tapahtumat sijoittuvat Guadalcanalin taisteluun toisen maailmansodan aikana. Se perustuu James Jonesin kirjaan Ohut punainen viiva, josta on tehty elokuvaversio samalla nimellä jo vuonna 1964.

Veteen piirretty viiva merkitsi ohjaaja Terrence Malickin paluuta elokuvan pariin 20 vuoden tauon jälkeen. Hänen edellinen ohjauksensa ja käsikirjoituksensa oli Onnellisten aika vuodelta 1978. Malickia pidetään outona nerona ja poikkeuksellisena henkilönä amerikkalaisessa elokuvamaailmassa.

5.5.2008[muokkaa wikitekstiä]

Cygnus cygnus 070416 IOL.jpg

Laulujoutsen (Cygnus cygnus) on suuri, valkea sorsalintu. Sen nokka on keltainen, eikä nokan tyvessä ole mustaa kyhmyä toisin kuin kyhmyjoutsenella. Se on leimallisesti pohjoisen lintu, joka pesii Euraasian mantereen pohjoisosissa ja siirtyy talveksi etelämmäs sulan veden perässä. Lajin nimesi Carl von Linné vuonna 1758. Laulujoutsen on Suomen kansallislintu, jota on kuvattu monissa taideteoksissa vuosisatojen ajan.

28.4.2008[muokkaa wikitekstiä]

Circuit Interlagos.svg

Brasilian Grand Prix 2007 oli Formula 1 -sarjan 17. ja kauden viimeinen osakilpailu kaudella 2007. Se ajettiin 21. lokakuuta Interlagosin radalla. Kilpailun voitti Ferrarilla ajanut Kimi Räikkönen, jolle voitto oli kauden kuudes ja joka voitti kolme kauden neljästä viimeisestä kilpailusta. Hyvän loppukauden ansiosta Räikkösestä tuli maailmanmestari, vaikka hänen eronsa MM-kärkeen oli kauden aikana suurimmillaan jo 26 pistettä.

21.4.2008[muokkaa wikitekstiä]

Flag of the Soviet Union.svg

Sosialististen neuvostotasavaltojen liitto (ven. Союз Советских Социалистических Республик, Sojuz Sovetskih Sotsialistitšeskih Respublik Loudspeaker.svg kuuntele ääntämys?), yleisemmin tunnettu nimellä Neuvostoliitto (ven. Советский Союз, Sovetski Sojuz), oli Neuvostoliiton kommunistisen puolueen hallitsema sosialistinen valtio, joka oli olemassa vuosina 19221991. Kylmän sodan aikana Neuvostoliitto oli maailman toinen supervalta. Vuonna 1991 se oli pinta-alaltaan maailman suurin valtio (22,4 miljoonaa neliökilometriä) ja väkiluvultaan kolmanneksi suurin (miltei 300 miljoonaa asukasta). Pääkaupunkina oli Moskova.

Neuvostoliitto koostui sosialistisista neuvostotasavalloista, joiden määrä vaihteli, mutta Neuvostoliiton hajotessa niitä oli viisitoista. Useimmat muodostivat hajoamisen jälkeen Itsenäisten valtioiden yhteisön hoitamaan Neuvostoliitolle kuuluneita yhteisiä asioitaan. Neuvostoliiton kansainvälisoikeudelliseksi seuraajavaltioksi tuli suurin neuvostotasavalloista, Venäjän SFNT, joka muuttui Venäjän federaatioksi vuoden 1993 perustuslailla.

14.4.2008[muokkaa wikitekstiä]

Trajan-Xanten.JPG

Trajanus (lat. Marcus Ulpius Nerva Traianus, 18. syyskuuta 539. elokuuta 117) oli Rooman keisari vuosina 98–117. Trajanus oli suosittu, sotaisa keisari, jonka aikana Rooman valtakunta oli laajimmillaan. Trajanus valloitti Daakian ja liitti Mesopotamian lyhyeksi aikaa valtakuntaan.

Trajanuksen suku oli kotoisin Hispaniasta. Kun vanha ja sotilaiden halveksima keisari Nerva nimitti hänet seuraajakseen vuonna 97, Trajanus oli tunnettu sotapäällikkö. Nervan kuoltua vuonna 98 Trajanuksesta tuli uusi keisari. Nöyrästä ja vaatimattomasta Trajanuksesta tuli pian senaatin suosikki ja hänelle annettiin arvonimi Optimus Princeps (”paras keisari”).

Vuonna 101 Trajanus aloitti Daakian valloituksen, ja vuonna 106 Daakiasta tehtiin Rooman provinssi. Seuraavaksi Trajanus ryhtyi kukistamaan Rooman perivihollista Parthiaa. Sota alkoi vuonna 113 ja päättyi vuonna 116 Parthian pääkaupungin Ktesifonin valtaukseen. Matkallaan kotiin Trajanus sairastui. Ennen kuolemaansa hän nimitti Hadrianuksen seuraajakseen.

7.4.2008[muokkaa wikitekstiä]

Malmedy Massacre.jpg

Malmedyn verilöyly on sotarikos, johon saksalainen sotilasyksikkö syyllistyi Ardennien taistelun aikana toisessa maailmansodassa. Tätä sotarikosta kutsutaan Malmedyn verilöylyksi joukkomurhan tapahtumapaikan lähellä sijainneen kaupungin Malmedyn mukaan. Välikohtauksessa murhattiin amerikkalaisia sotavankeja. Verilöyly ei ollut suurin eikä raain Waffen-SS:n tekemistä sotarikoksista, mutta se on yksi eniten julkisuutta saaneista.

31.3.2008[muokkaa wikitekstiä]

Flag of the Vatican City.svg

Vatikaani, virallisesti Vatikaanin kaupunkivaltio (lat. Status Civitatis Vaticanae, ital. Stato della Città del Vaticano) on Italian pääkaupungin Rooman ympäröimä, pinta-alaltaan ja väkiluvultaan maailman pienin itsenäinen valtio. Pinta-alaltaan se on vain 44 hehtaarin kokoinen.

Vatikaanin suvereeni valtionpäämies on paavi. Valtiomuodoltaan Vatikaani on teokratia ja kaikki poliittinen valta onkin valtion sisällä uskonnollisten henkilöiden käsissä. Käytännössä ylintä valtaa käyttävät paavin lisäksi tämän nimittämät kardinaalit, joiden tehtäviin kuuluu muun muassa paavin valitseminen.

24.3.2008[muokkaa wikitekstiä]

Petersdom von Engelsburg gesehen.jpg

Pietarinkirkko (ital. Basilica di San Pietro in Vaticano) on Vatikaanissa sijaitseva kirkko, joka myös toimii maan pääkirkkona. Rooman arkkihiippakunnan ja siten paavin tuomiokirkko on kuitenkin Lateraanikirkko. Pietarinkirkko on peräisin 1600-luvulta, vaikkakin sen rakennustyöt aloitti jo paavi Julius II vuonna 1506. Kirkko valmistui vuonna 1615, ja se vihittiin käyttöön vuonna 1626.

17.3.2008[muokkaa wikitekstiä]

Lordi 2006.jpg

Lordi on vuonna 1996 perustettu suomalainen hard rock/heavy metal-yhtye, joka tunnetaan hirviönaamioistaan ja -puvuistaan sekä pyrotekniikkaa hyödyntävistä konserteistaan. Yhtye keskittyy keulakuva-laulajaan sekä lauluntekijään, Rovaniemeltä kotoisin olevaan Tomi ”Mr. Lordi” Putaansuuhun. Läpimurtonsa Lordi teki vuonna 2002Would You Love a Monsterman?” -kappaleellaan. Yhtye sai kansainvälistä huomiota sen voitettua järjestyksessä 51. Eurovision laulukilpailun 20. toukokuuta 2006 kappaleellaan ”Hard Rock Hallelujah”.

10.3.2008[muokkaa wikitekstiä]

WMAP 2006 94 GHz temperature map.png

Alkuräjähdys on oletettu tapahtuma, jossa nykyinen maailmankaikkeus olisi saanut alkunsa kaiken aineen sisältävän massakeräymän hajotessa. Alkuräjähdys on nykyisen luonnontieteellisen tiedon mukaan tunnetun maailmankaikkeuden syntytapahtuma. Alkuräjähdysteoria on saavuttanut kosmologiassa vakiintuneen aseman. Teorian mukaan maailmankaikkeus syntyi äärimmäisen tiheästä ja kuumasta tilasta noin 13,7 miljardia vuotta (13,7 Ga) sitten ja on siitä lähtien jatkuvasti laajentunut.

3.3.2008[muokkaa wikitekstiä]

Stryper Concert 1986.jpg

Kristillinen metallimusiikki on metallimusiikin tyylilaji, jonka tekijät ovat uskoaan tunnustavia kristittyjä tai jonka sanoitukset sisältävät kristillistä tematiikkaa. Sanan varsinaisessa merkityksessä kristillinen metalli on enemmänkin käsite kuin tyylisuunta, koska sillä ei ole musiikillisia erityispiirteitä. Kristillisen metallin käyttö lajiterminä on kuitenkin muodostunut suhteellisen yleiseksi. Siitä huolimatta, että edustajia on metallimusiikin äärimmäisimmissäkin alalajeissa, kristillinen metallimusiikki nähdään usein metallimusiikin kevyempiin kuuluvana lajina. Esimerkiksi All Music Guiden määritelmän mukaan ”kristillinen metalli asettuu stadionrockin ja pop metalin väliin, vaikka satunnaiset yhtyeet ovat raskaampia.” Ainoa kristillisiä metalliyhtyeitä yhdistävä tekijä ovat kuitenkin sanoitukset. Niiden kristilliset teemat yhdistyvät usein yhtyeen edustaman alalajin tyypillisiin aiheisiin ja tuovat tavallisesti kristillisen näkökulman asiaan.

25.2.2008[muokkaa wikitekstiä]

Minardi PS05 British GP 2005.jpg

Minardi oli italialainen autourheilutalli, jonka perusti Gian Carlo Minardi vuonna 1979. Talli kilpaili aluksi Formula 2 -sarjassa, mutta se siirtyi kaudeksi 1985 Formula 1 -sarjaan. F1:ssä se kilpaili 19852005. Vuosina 2001–2005 tallin omisti Paul Stoddart, joka myi tallin Formula 1 -toiminnot energiajuomayhtiö Red Bullille, joka nimesi tallin uudelleen Scuderia Toro Rossoksi.

Kauden 2005 päätteeksi tallille jäi historian kirjaan 345 Grand Prix'ta, silti ilman ainuttakaan paalupaikkaa (yksi eturivipaikka Yhdysvaltain Grand Prix 1990, Pierluigi Martini), nopeinta kierrosta, palkintosijoitusta tai voittoa. Tallin historian paras sijoitus Formula 1 -kilpailussa on neljäs. Pierluigi Martini toi kahdesti auton maaliin neljäntenä kaudella 1991 ja Christian Fittipaldi kerran vuonna 1993. Pistesijoja talli saavutti 21 ja niissä 38 pistettä. Tosin nykyisellä pistejärjestelmällä pisteitä olisi kertynyt 120.

Mainitsemisen arvoista on myös se, että Fernando Alonso, Giancarlo Fisichella sekä Jarno Trulli aloittivat uransa Minardilla. Minardin kuljettajista Pierluigi Martinia voitaneen pitää Minardin kuuluisimpana kuljettajana, sillä hän ajoi tallissa kahdeksalla eri kaudella.

18.2.2008[muokkaa wikitekstiä]

CardinalCoA PioM.svg

Kardinaali on paavin myöntämä arvonimi, jonka kantajat ovat oikeutettuja valitsemaan paavin konklaavissa. Kardinaalin virka onkin toiseksi korkein arvonimi paavin jälkeen katolisessa kirkossa. Lisäksi kardinaaleilla on erityinen vastuu katolisen kirkon hallinnosta. Samoin käytännössä vain kardinaali voidaan valita paaviksi, vaikkakin periaatteessa jokainen katolilainen mies voidaan kohottaa paavinistuimelle.

Osa kardinaaleista toimii korkeissa hallintoviroissa Roomassa sijaitsevan Vatikaanivaltion yhteydessä toimivissa hallintoelimissä. Heitä kutsutaan kuuriakardinaaleiksi ja kirkon keskushallintoa vanhan Rooman valtakunnan esikuvan mukaan kuuriaksi. Suurin osa kardinaaleista toimii paikallisten hiippakuntien piispoina, vaikka heilläkin on kardinaalinarvon myötä myös vastuuta kokonaiskirkon hallinnosta.

Kardinaalilla on oikeus kantaa erityisiä arvonmerkkejä, ja hänen protokollan mukainen puhuttelunsa kuuluu "eminenssi". Paavi vihkii (virallisesti "luo") uudet kardinaalit kardinaalikollegion virallisessa kokouksessa, konsistoriumissa.

11.2.2008[muokkaa wikitekstiä]

Flag of South Africa.svg

Etelä-Afrikka on tasavalta aivan Afrikan mantereen eteläisimmässä kärjessä. Sen rajanaapureita ovat Namibia, Botswana, Zimbabwe, Mosambik ja Swazimaa. Lesothon valtio sijaitsee enklaavina Etelä-Afrikan sisällä. Maan ilmasto vaihtelee alueittain. Läntisessä Kapmaassa on välimerenilmasto ja sisämaa on puoliaavikkoa, jossa sataa kesäisin. KwaZulu-Natalissa on subtrooppista vyöhykettä. Etelä-Afrikkaa voidaan pitää Afrikan mantereen suurvaltana ja sillä on alueen ylivoimaisesti suurin talous. Maa on maailman johtavia mineraalien viejiä.

Erityisesti mustat afrikkalaisnationalistit kutsuvat Etelä-Afrikkaa Azaniaksi. Muun muassa arkkipiispa Desmond Tutu ja Nelson Mandela ovat kuvanneet vuoden 1994 jälkeistä demokraattista monikulttuurillista Etelä-Afrikkaa Sateenkaarivaltioksi.

7.2.2008[muokkaa wikitekstiä]

Musée Châlons-St Grégoire edit 3.jpg

Pyhä Gregorius I (Gregorius Suuri) (n. 54012. maaliskuuta 604) toimi paavina vuosina 590–604). Paavina Gregorius oli Rooman kirkon aseman merkittävä rakentaja. Hän aloitti suuren käännytystoiminnan ja verotuksellaan varmisti kirkon taloudellisen riippumattomuuden. Hänen työtään oli myös kirkkoisä Augustinuksen ajatuksen ”kirkosta Jumalan valtakunnan edustajana maan päällä” vakiintuminen.

Martti Luther ja muut uskonpuhdistajat väittivät kirkon rappion ja pimeän keskiajan alkavan Gregoriuksesta. Tämä korosti erityisesti askeesia ja itsekidutusta, kehitti kiirastuliopin ja edisti pyhimysten palvontaa.

4.2.2008[muokkaa wikitekstiä]

Pope benedict15.jpg

Benedictus XV, alkuperäiseltä nimeltään Giacomo Marchese della Chiesa, (21. marraskuuta 185422. tammikuuta 1922) toimi paavina 3. syyskuuta 1914 alkaen aina kuolemaansa saakka. Italiassa syntynyt Benedictus XV oli Vatikaanin Annuario Pontificio -vuosikirjassa julkaistun, mutta epävirallisen, epäluotettavan ja perimätietoon perustuvan paaviluettelon mukaan 258. paavi. Hänen edeltäjänsä oli Pius X ja seuraajansa Pius XI. Ennen paaviuttaan Benedictus XV muun muassa toimi Bolognan arkkipiispana. Benedictus XV:n paavinkauden eli pontifikaatin tärkeimpiin tapahtumiin kuului ensimmäinen maailmansota, jota pasifistinen Benedictus XV vastusti. Paavi yrittikin useaan otteeseen vedota sodan eri osapuolia tekemään rauhan keskenään ja lopettamaan sotimisen.

31.1.2008[muokkaa wikitekstiä]

Pius XI, syntymänimeltään Ambrogio Damiano Achille Ratti, (31. toukokuuta 185710. helmikuuta 1939) toimi paavina 6. helmikuuta 1922 alkaen ja Vatikaanivaltion valtionpäämiehenä vuodesta 1929 aina kuolemaansa asti. Epäluotettavien ja perimätietoon perustuvien, mutta virallisten ja Vatikaanin käyttämien paaviluetteloiden mukaan Pius XI oli 259. paavi. Hänen paavinkautensa eli pontifikaattinsa tärkeimpiin tapahtumiin kuului vuonna 1929 tapahtunut Lateraanisopimusten solmiminen fasistisen Italian johtajan Benito Mussolinin kanssa. Sopimusten seurauksena Vatikaanivaltio perustettiin. Pius XI:n pontifikaatin tärkeisiin asioihin kuului myös paavin suhtautuminen fasismiin ja natsismiin. Varsinkin pontifikaattinsa loppupuolella Pius XI vastusti kiivaasti sekä fasismia että myös natsismia ja kommunismia.

28.1.2008[muokkaa wikitekstiä]

Pyhä Pius X, alk. Giuseppe Melchiorre Sarto, (2. kesäkuuta 183520. elokuuta 1914) oli katolisen kirkon johtaja eli paavi vuosina 19031914. Perimätietoon perustuvien, mutta virallisten ja Vatikaanin käyttämien paaviluetteloiden mukaan Pius X oli 257. paavi. Pius X:n paavinkauden eli pontifikaatin aikana tärkeäksi tekijäksi muodostui muun muassa modernismin vastustus, jota paavi tuki. Pius X olikin diplomaattista edeltäjäänsä Leo XIII:ta taantumuksellisempi.

Paavi Pius XII julisti Pius X:n pyhimykseksi vuonna 1954. Pius X oli ensimmäinen pyhimykseksi julistettu paavi sitten 1500-luvulla uskonpuhdistusta vastaan taistelleen Pius V:n.

21.1.2008[muokkaa wikitekstiä]

Masai01.jpg

Maasait ovat itäafrikkalainen paimentolaiskansa, joka elää pääosin Kenian ja Tansanian alueella. Huolimatta nykyaikaisen yhteiskuntajärjestelmän kehittymisestä myös Afrikkaan ovat maasait pääosin säilyttäneet oman luonnonläheisen elintapansa ja kulttuurinsa. Maasait ovat yksi Afrikan tunnetuimmista etnisistä heimoista.

14.1.2008[muokkaa wikitekstiä]

Battle of Gaugamela.jpg

Gaugamelan taistelussa vuonna 331 eaa. Aleksanteri Suuren johtama armeija kukisti Persian kuninkaan Dareios III:n armeijan. Lyötyään Dareioksen Issoksen taistelussa vuonna 333 eaa. Aleksanteri Suuri oli vallannut Foinikian ja Egyptin. Vuoden 331 syksyllä hän ylitti Eufratin ja hyökkäsi Persian valtakunnan sydämeen. Dareios oli tällä välin koonnut uuden armeijan, jonka kanssa hän odotti Aleksanteria Eufratin toisella puolella. Dareios valitsi taistelukentäksi Gaugamelan kylän lähistöllä olleen kentän, jossa hänen ratsuväkensä pystyisi helpommin käyttämään hyväkseen suurta lukumääräänsä. Dareioksen armeijaan kuului myös sotanorsuja, jotka olivat täysin uusi kokemus makedonialaisille.

7.1.2008[muokkaa wikitekstiä]

Traffic lights.jpg

Liikennevalo-ohjauksen päätavoitteina on parantaa liikenneturvallisuutta ja liikenteen sujuvuutta. Liikennettä voidaan ohjata risteyksissä liikennevalojen avulla. Joskus liikennevaloja lisätään muuallekin kuin risteyksiin, esimerkiksi mahdollistamaan jalankulkijoille turvallisen tien ylityksen. Liikennevalojen perusosat ovat liikennevalokoje, -opastimet, -pylväät, ilmaisimet sekä eri osat yhdistävä kaapelointi. Valojen ohjauskone sijaitsee laitteistosta riippuen usein ulkona lähellä valoja, keskusohjaus- ja kaukokäyttötietokoneet valoista huolehtivan toimistolla. Suomessa liikennevaloja hoitavat lähinnä kaupungit ja kunnat; pieni osa valoista on Tiehallinnon hoidossa.