Wikipedia:Suositellut artikkelit/Valitut palat 2006

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo etusivulla valittuina paloina 2. tammikuuta 2006 – 1. tammikuuta 2007 esitellyistä suositelluista artikkeleista.


Afrikannorsut (Loxondonta) on suku, joka kuuluu norsujen heimoon. Savanninorsua ja metsänorsua kutsuttiin ennen yhteisnimellä afrikannorsu, mutta ne on todettu nykyään omiksi lajeikseen. Afrikannorsut ovat maalla elävistä nisäkkäistä suurimpia: afrikannorsu voi saavuttaa kuudesta kahdeksaan metriin pituutta ja painoa monta tonnia.

Afrikannorsut ovat uhanalaisia, ja niitä on jäljellä arvioista riippuen muutama sata tuhatta yksilöä. Ennen näitä valtavia eläimiä oli Afrikassa yli 27 miljoonaa, mutta ihmisen toiminta on alentanut kantaa huomattavasti.

Maniac Mansion on LucasArtsin vuonna 1987 julkaisema graafinen seikkailupeli. Pelin juoni kertoo viktoriaanisessa kartanossa maailmanvalloitusta valmistelevasta hullusta tiedemiehestä, joka on kidnapannut nuoren naisen, ja joukosta teinejä, jotka ryhtyvät pelastustoimiin ja murtautuvat kartanoon aamukolmelta. Tyyliltään peli on parodia kauhu-B-elokuvista.

Maniac Mansion mullisti graafisten seikkailupelien lajityypin esitellen elokuvamaisen kerronnan ja uuden käyttöliittymän. Peli ohjelmoitiin sitä varten kehitetyllä SCUMM-komentosarjakielellä, jota käyttäen LucasArts teki edelleen useita seikkailupelejä.

Ernesto Rafael Guevara de la Serna (14. kesäkuuta 19289. lokakuuta 1967), joka tunnetaan yleisesti nimellä Che Guevara, oli argentiinalaissyntyinen marxilais-leniniläinen vallankumouksellinen ja sissijohtaja. Guevara oli Fidel Castron johtaman 26. heinäkuuta -liikkeen jäsen. Liike otti vallan diktaattori Fulgencio Batistalta 1959. Vallankumouksen jälkeen Che Guevarasta tuli valtahierarkiassa toinen heti Castron jälkeen Kuuban uudessa hallinnossa. Hän toimi lyhyen aikaa kansallispankin johtajana sekä teollisuusministerinä, mutta siirtyi takaisin vallankumoukselliseen toimintaan. Hän yritti tuloksetta käynnistää vallankumouksia useissa maissa, erityisesti Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Boliviassa. Boliviassa toimiessaan pienen sissiryhmän johdossa hän jäi Bolivian armeijan yksikön vangiksi 8. lokakuuta 1967. Bolivialaiset teloittivat Guevaran seuraavana päivänä.

Bonsai (jap. 盆栽) eli ruukkupuu tarkoittaa puuta, joka on kasvatettu ruukussa niin, että se alkaa muistuttaa lajitovereitaan pienoiskoossa. Sana bonsai on japania ja tarkoittaa "ruukkuistutusta" (bon = ruukku, sai = istutus).

Ei ole mitään tiettyä lajia, josta automaattisesti kasvaisi bonsai, sillä teoriassa mistä tahansa puusta voidaan kasvattaa bonsai – jotkut lajit vain soveltuvat muita paremmin bonsaitaiteeseen.

Go on kiinalainen kaksin pelattava lautapeli. Pelin juuret sijoittuvat kiinalaisen mytologian mukaan yli 4000 vuoden taakse, historiallisesti vähintään 500 eaa. edelle. Säännöt gossa ovat hyvin yksinkertaiset, mutta pelaaminen tarjoaa runsaasti haasteita ja vaatii kaikessa monimuotoisuudessaan runsaasti strategista silmää kuten esimerkiksi länsimaissa tunnetumpi shakki. Gossa on tavoitteena vallata pelilaudalta pinta-alaltaan suurempi alue kuin vastustaja. Pelaaja ansaitsee pisteitä vallatun alueen koosta riippuen. Gossa voi myös vangita vastustajan kiviä, joista myös saa pisteitä. Eniten pisteitä kerännyt voittaa.


Ludvig XIV (Ludvig Jumalan antama, ransk. Louis Dieudonné, lempinimeltään Aurinkokuningas, ransk. Le Roi Soleil; 5. syyskuuta 1638 Saint-Germain-en-Laye1. syyskuuta 1715 Versailles) oli Ranskan ja Navarran kuningas 14. toukokuuta 1643 lähtien aina kuolemaansa saakka. Hän oli kolmas Bourbon-sukuinen ja siten kapetingien dynastiaan kuulunut hallitsija. Hän on pisimpään Ranskaa hallinnut valtionpäämies. Absolutismiin eli ehdottomaan itsevaltiuteen perustuva monarkia saavutti hänen aikanaan huippunsa, ja hallitsijasta muodostui kaiken inhimillisen toiminnan keskipiste.

Margit Sandemo (omaa sukua Underdal, s. 23. huhtikuuta 1924 Valdres) on norjalais-ruotsalainen kirjailija. Hän on ollut pohjoismaiden myydyin kirjailija 1980-luvulta lähtien, jolloin hänen 47 kirjaa käsittävä romaanisarjansa Jääkansan tarina julkaistiin. Hän on kirjoittanut monia muitakin kirjasarjoja, kuten Noitamestarin ja Legenden om Ljusets rike -sarjan.


Shakki eli šakki on strateginen lautapeli, jossa kaksi pelaajaa siirtelee vuorotellen omia nappuloitaan 8×8 ruudun kokoisella usein mustavalkoisella ruutulaudalla. Molemmilla pelaajilla on 16 nappulaa, jotka yhdessä muodostavat "armeijan" (mustan ja valkoisen), jonka tavoitteena on voittaa vastapuolen armeija. Vastapuoli voitetaan siten, että sen armeijan tärkein nappula (kuningas) saadaan sellaiseen tilanteeseen, jossa se ei voi välttää lyödyksi tulemista seuraavalla vuorolla. Shakki on yksi syvällisimmistä ja monimutkaisimmista peleistä – arviot sallittujen asemien eli pelitilanteiden määrästä shakkilaudalla vaihtelevat 1043:n ja 1050:n välillä.


Itärintama oli toisen maailmansodan aikana Keski- ja pääasiassa Itä-Euroopassa käytyjen sotatoimien nimitys, jota käytetään rinnakkain Länsi-Euroopassa sijainneen länsirintaman kanssa. Itärintamalla vastakkain olivat natsi-Saksa liittolaisineen ja Neuvostoliitto kesäkuun 1941 ja toukokuun 1945 välisenä aikana. Itärintaman tapahtumat johtivat Neuvostoliiton nousuun teolliseksi ja sotilaalliseksi supervallaksi lähes 50 vuodeksi, monien Itä- ja Keski-Euroopan maiden miehitykseen ja niin sanottujen kansandemokratioiden syntymiseen.



Paavi (lat. papa) on Rooman piispa, katolisen kirkon ylin hengellinen johtaja ja Vatikaanin päämies. Paavi valitaan virkaansa paavinvaalilla eli niin sanotulla konklaavilla. Nykyinen paavi on saksalaissyntyinen Benedictus XVI.

Paavi on merkittävä moraalinen johtaja yli miljardille katolilaiselle ja hänen mielipiteensä huomioidaan, vaikkei Vatikaanilla itsellään olekaan merkittävää sotilaallista tai poliittista valtaa. Paavia pidetään apostoli Pietarin seuraajana. Tämä antaa hänelle katolisessa kirkossa tiettyjä erikoisoikeuksia, joita perustellaan Raamatulla.



Keno Don Hugo Rosa (taiteilijanimeltään Don Rosa, syntynyt 29. kesäkuuta 1951 Louisville, Kentucky, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen sarjakuvapiirtäjä. Rosa on tunnetuimpia Disneyn eläinmaailman piirtäjiä. Koulutukseltaan Rosa on rakennusinsinööri. Rosa on tunnettu yksityiskohtaisesti piirretyistä tarinoistaan ja tarkoista historiallisista viittauksistaan. Hänen historiaan ja mytologiaan kytkeytyviin töihinsä lukeutuu myös Kalevala-aiheinen Aku Ankka -sarjakuva Sammon salaisuus (englanniksi The Quest for Kalevala), jossa Roope Ankka etsii Sampoa, Kalevalassa esiintynyttä taikaesinettä.


Irene (syntyi 750755, kuoli 803) oli Bysantin keisarinna ja keisari Leo IV:n vaimo vuosina 769780. Miehensä kuoltua Irene hallitsi Bysantin valtakuntaa poikansa Konstantinos VI:n nimissä. Poikansa kuoleman jälkeen vuonna 797 Irene hallitsi yksin aina vuoteen 802 asti, jolloin hänet syrjäytettiin. Irene oli poikkeuksellinen keisarinna siinä mielessä, että hän hallitsi Bysantin valtakuntaa omalla nimellään ja käytti itsestään keisarin maskuliinista arvonimeä basileios. Irenen aikana pidettiin seitsemäs ekumeeninen kirkolliskokous, jossa tuomittiin ikonoklasmi.


Kadonnutta aikaa etsimässä on suomenkielinen yleisnimitys ranskalaisen kirjailijan Marcel Proustin romaanisarjalle À la recherche du temps perdu, jonka hän kirjoitti vuosina 19081909 ja 1922. Kirja julkaistiin ensimmäisen kerran Ranskassa vuosina 1913–1927. Teossarja on lähes kokonaisuudessaan julkaistu myös suomeksi.


Korintin sota käytiin vuosina 395 eaa.387 eaa. Ateena, Argos, Korintti ja Theba yrittivät Persian avustuksella kukistaa Spartan, josta oli peloponnesolaissodan jälkeen tullut Kreikan suurvalta. Ateena oli peloponnesolaissodan takia menettänyt sen vallassa olleet alueet eli niin sanotun Ateenan imperiumin Spartalle. Sodan tärkein syy oli kuitenkin Spartan mielivaltainen käyttäytyminen sen heikompia liittolaisia kohtaan.


Epameinondas (m.kreik. Ἐπαμεινώνδας, noin 418 eaa.362 eaa.) oli thebalainen sotapäällikkö ja valtiomies, jonka johdolla Theba riistäytyi Spartan vallasta. Epameinondaan johtama thebalainen armeija kukisti spartalaisten armeijan Leuktran taistelussa ja tämän jälkeen Theba nousi lyhyeksi aikaa johtoasemaan Kreikassa. Epameinondas muutti myös Kreikan poliittista karttaa vapauttamalla Spartan alaisuudessa olleen Messenian, jonka heloottiväestö oli elänyt Spartan orjuudessa lähes 200 vuotta. Epameinondaan kuoleman jälkeen Theba menetti kuitenkin valta-asemansa ja joutui 300-luvun lopulla Makedonian vallan alle.



Nova (lat. Stella nova, eli uusi tähti) on ”räjähtävä” tähti, jossa valkoisen kääpiötähden pinnalla tapahtuu fuusioreaktio. Tämä fuusioreaktio nostaa valkoisen kääpiön kirkkautta räjähdysmäisesti, mutta ei kuitenkaan ole tarpeeksi voimakas tuhoamaan sitä. Novia arvellaan esiintyvän Linnunradassamme noin 20-60 kpl, joskin niiden tarkkaa lukumäärää on vaikea arvioida.


Pantheon (m.kreik. Πάνθειον, Pántheion, kaikkien jumalien temppeli) on parhaiten säilynyt antiikinaikainen monumentti Roomassa. Se rakennettiin alun perin pyhäköksi seitsemälle planeetalle ja niiden jumalille. Nykyään se toimii roomalaiskatolisena kirkkona. Pantheonin pyöreä cella kupoleineen on maailmankuulu, ja sitä ovat myöhempien sukupolvien arkkitehdit ihailleet ja jäljitelleet. Rakennukseen on haudattu suurmiehiä, kuten Rafaello ja yhdistyneen Italian ensimmäinen kuningas Viktor Emanuel II. Sanasta onkin tullut myöhempinä aikoina synonyymi valtiomiesten hautapaikalle.


Nintendo (jap. 任天堂, ニンテンドー, Nintendō) (NASDAQ: NTDOY) on japanilainen monikansallinen yritys, jolla on maine tunnetuimpana ja vanhimpana itsenäisenä yrityksenä pelikonsolimarkkinoilla, kuten myös käsikonsolimarkkinoiden johtajana. Yritys on tullut tunnetuksi laitteittensa lisäksi myös monista pelinimikkeistään, kuten Mario, Donkey Kong, Pokémon ja The Legend of Zelda.


John William Coltrane (lempinimeltään Trane, 23. syyskuuta 1926 Hamlet, Pohjois-Carolina17. heinäkuuta 1967 Long Island, New York) oli yhdysvaltalainen jazzmuusikko, jonka pääinstrumentti oli saksofoni vaikka hän soitti myös klarinettia. Kuuluisuuteen Coltrane nousi Miles Davisin ensimmäisessä kvintetissä. Coltranen merkittävin luomiskausi sijoittuu vuosien 1955 ja 1967 väliselle ajalle, jolloin hän äänitti levyjä, jotka vaikuttivat ratkaisevasti modernin jazzin kehitykseen ja joita pidetään jazz-musiikin suurina mestariteoksina.

Tuvalu on Tyynellä valtamerellä sijaitseva saarivaltio ja perustuslaillinen monarkia. Saaria on aiemmin kutsuttu muun muassa nimillä Ellicesaaret ja Laguunisaaret.

Tuvalu on yksi maailman pienimmistä maista. Pinta-alaltaan se on maailman neljänneksi ja asukasluvultaan toiseksi pienin itsenäinen valtio. Sen lähimmät naapurimaat ovat Kiribati, Salomonsaaret, Fidži, Samoa, Wallis ja Futuna (Ranska) sekä Tokelau (Uusi-Seelanti).

Peloponnesolaissota käytiin pääasiassa Ateenan ja Spartan johtamien liittojen välillä vuosina 431 eaa.404 eaa. Persialaissotien jälkeen Ateenan valta oli kasvanut valtavasti, ja muut kaupunkivaltiot pelkäsivät Ateenasta tulevan liian voimakkaan. Lopulta sota syttyi Spartan ja Ateenan välillä. Peloponnesolaissota oli yksi antiikin Kreikan historian käännekohdista. Sota veti mukaansa miltei kaikki kreikkalaiset kaupunkivaltiot, ja sen aikana kuoli ennennäkemätön määrä ihmisiä. Sodan aikana kumpikin osapuoli teki myös julmuuksia, joilta aikaisemmin oli säästytty.

Suomen kieli kuuluu uralilaiseen kielikuntaan, sen suomalais-ugrilaisen haaran itämerensuomalaisiin kieliin. Suomen kieli on rakenteeltaan varsin agglutinoiva, kieliopillisia suhteita ilmaistaan taivutuksella, minkä johdosta sanajärjestyksen vaihtelulla ilmaistaan lähinnä informaatiorakennetta (uusi/vanha informaatio, jonkin lauseenjäsenen korostaminen). Lauseenjäsenten perusjärjestys on subjekti-predikaatti-objekti.

Sokrates (m.kreik. Σωκράτης, 470 eaa.399 eaa.) oli Antiikin Kreikassa Ateenassa asunut filosofi. Hän on yksi kaikkien aikojen merkittävimpiä filosofeja, ja häntä voidaan pitää koko länsimaisen filosofian isänä.

Sokrates oli ensimmäinen, joka toi filosofiaan etiikan aikaisemman luonnonfilosofian ja fysiikan lisäksi, ja suuntasi koko filosofiansa palvelemaan nimenomaan ihmisten elämäntapojen parantamista. Hän tahtoi kyselemällä saada ihmiset muodostamaan selviä käsitteitä kaikista asioista, jotta he pääsisivät näin käsiksi oikeaan tietoon. Jos ihminen esimerkiksi tunsi hyveen käsitteen, hän teki Sokrateen mukaan automaattisesti sitä mikä on hyvää.

Henkilökultti on poliittisen johtajan ympärille liitettävää ylistystä ja hänen nostamistaan ainutkertaisen sankarin asemaan. Henkilökulttia on menestyksekkäästi rakennettu muun muassa Adolf Hitlerin ja Josif Stalinin ympärille. Termiä käytti ensimmäisen kerran Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri Nikita Hruštšov vuonna 1956 tuomitessaan Josef Stalinin XX puoluekokouksessa. Termi henkilökultti eroaa karismaattisen johtajuuden käsitteestä sillä, että sitä pidetään yleisesti negatiivisena. Toisin kuin yleisessä, esimerkiksi elokuvatähtiin tai muihin julkisuuden henkilöihin kohdistuvassa sankarinpalvonnassa, tai uskonnollisia johtajia kohtaan osoitetussa kunnioituksessa henkilökultin kohteena on poikkeuksetta poliittinen johtaja.

Pudasjärvi on Pohjois-Pohjanmaalla, Oulun läänin pohjoisosassa, Iijoen keskijuoksulla sijaitseva 9 300 asukkaan kaupunki. Pudasjärven keskusta on Kurenala. Kaupungin pinta-ala on 5 867 km², josta vesistöjä 229 km². Väestötiheys on täten 1,58 asukasta/km². Rajanaapureita ovat Ranua, Posio, Taivalkoski, Suomussalmi, Utajärvi, Ylikiiminki, Yli-Ii ja Kuivaniemi. Pudasjärvi kuuluu Oulunkaaren seutukuntaan. Kaupunki Pudasjärvestä tuli 1. tammikuuta 2004. Pudasjärvellä risteävät Oulusta Kuusamoon kulkeva valtatie 20 ja Kajaanista Rovaniemelle kulkeva kantatie 78. Läänin pääkaupunkiin Ouluun on matkaa 87 km. Kunnanvaakunan karhuaihe on peräisin vapaaehtoiskomppanian lipusta Kustaa III:n sodan ajalta (17881790).

Klassismi on länsimaisen taidemusiikin tyylikausi, joka sijoittuu noin vuosien 1750 ja 1830 väliselle ajanjaksolle. Klassismin musiikille ovat tyypillisiä laulavat, jaksottuvat melodiat, joita säestettiin kevyillä harmonioilla. Klassismin aikana sävellysmuodoista saivat nykyisen muotonsa muun muassa sonaatti, sinfonia ja jousikvartetto. Barokin aikana syntyneen oopperan suosio jatkui, mutta aikaisemman mahtipontisen ja jäykän opera serian rinnalle kehittyi keveämpiä ja koomisempia oopperan lajeja kuten opera buffa.

Suomen kielipolitiikka tarkoittaa Suomen valtion suhdetta eri kieliin ja eri kieliä puhuviin ihmisryhmiin. Suomen kielipolitiikan erityispiirteeksi nousi 1800-luvulta lähtien maan jo keskiajan perua oleva kaksikielisyys ja suomen ja ruotsin kielten väliset voimasuhteet, jota usein nimitetään myös kielikysymykseksi. Erityisesti Suomen itsenäisyyden alkuaikoina ruotsin ja suomen asemasta käytiin kiihkeää poliittista kamppailua. Vuoden 1919 hallitusmuodon 14 §, johon nykyinen kahden kansalliskielen malli perustuu, aiheutti syntyvaiheessaan paljon kiistaa ja se sisältyikin vasta neljänteen hallituksen eduskunnalle antamaan esitykseen.

Aleksanteri Suuri eli Aleksanteri III (m.kreik. Ἀλέξανδρος Γ' ὁ Μακεδών, Aléksandros ho Trítos ho Makedōn; heinäkuu 356 eaa.10. kesäkuuta 323 eaa.) oli Makedonian kuningas 336 eaa. – 323 eaa. Hän oli eräs antiikin merkittävimmistä sotapäälliköistä, joka valloitti muun muassa Egyptin ja Persian valtakunnan ja eteni aina Intiaan asti.

Łódźin ghetto (saksalaisissa asiakirjoissa Litzmannstadtin ghetto) oli toiseksi suurin juutalaisten ghetto natsien valtaamassa Puolassa toisen maailmansodan aikana. Vain Varsovan ghetto oli sitä suurempi. Łódźin kaupunkiin perustetusta ghetosta piti alun perin tulla vain väliaikainen kokoamispaikka, mutta siitä tehtiin suuri teollisuuskeskus, joka tarjosi työvoimaa kansallissosialistiselle Saksalle ja Wehrmachtille. Huomattavan tuotteliaisuutensa vuoksi ghetto selvisi elokuuhun 1944 saakka, jolloin jäljellä olevat juutalaiset kuljetettiin Auschwitziin. Łódźin ghetto tyhjennettiin Puolan ghetoista viimeisenä.

Barokkimusiikki on termi, jolla tarkoitetaan kaikkea 1600-luvulla ja 1700-luvun alkupuolella sävellettyä länsimaista taidemusiikkia. Barokin aikana painotettiin näyttävyyttä: mahdin korostaminen näkyi muodissa, teatterin kulissirakennelmissa sekä tavassa puhua ja kirjoittaa. Barokkitaiteessa rakastettiin ylenpalttista koristelua, mutta ulkonaisen loiston ohella siihen sisältyy hyvin paljon aitoa herkkyyttä ja uskonnollista lämpöä.

Hoatsin eli haisukäki (Opisthocomus hoazin) on eteläamerikkalainen lintu ja heimonsa ainoa laji. Se elää sademetsässä ja syö pääasiassa puiden lehtiä. Lajin tieteellisestä luokittelusta on käyty tutkijoiden kesken kovaa kädenvääntöä näihin päiviin asti. Nykykäsityksen mukaan se kuuluu käkilintujen heimoon. Hoatsin on monella tapaa erikoinen lintulaji. Se on muun muassa ainoa lähes yksinomaan lehtiä syövä lintu ja ainoa nykyisin elävä lintulaji, jolla on poikasvaiheessa kynnet siivissä.

22.5.2006 07.22[muokkaa wikitekstiä]

Renessanssimusiikki on taidemusiikkia, joka on sävelletty vuosien 1400–1600 välisenä aikana. Aikakauden alun määrittäminen on vaikeaa, koska 1400-luvulla ei tapahtunut yhtäkkistä musiikillisen ajattelun muutosta, vaan musiikki sai vuosisadan aikana hiljalleen enemmän ja enemmän "renessanssimaisia" piirteitä.

15.5.2006 06.51[muokkaa wikitekstiä]

Aristoteles (m.kreik. Ἀριστοτέλης, 384 eaa.322 eaa.) oli antiikin kreikkalainen filosofi ja tiedemies. Häntä pidetään opettajansa Platonin ohella yhtenä länsimaiseen ajatteluun eniten vaikuttaneista filosofeista. Aristoteelinen luonnontiede ja sen mukainen maailmankuva hallitsivat tieteessä antiikista uuden ajan alkuun saakka.

7.5.2006 23.26[muokkaa wikitekstiä]

Ydinvoima tai ydinenergia on energiantuotantoa, joka perustuu hallittuun atomiydinten fissio- tai fuusioreaktioon tai muihin ydinreaktioihin, kuten radioaktiiviseen hajoamiseen. Ydinvoiman tuotannossa osa ydinpolttoaineen atomien massasta muuttuu energiaksi, joten ydinpolttoaineen energiasisältö on hyvin suuri tavanomaisiin polttoaineisiin verrattuna.


30.4.2006 23.20[muokkaa wikitekstiä]

Georgian tasavalta eli Georgia tai Gruusia (georgiaksi საქართველო, latinisaatio Sakartvelo) on 1991 itsenäistynyt valtio Kaukasiassa. Sen rajanaapurit ovat Venäjä pohjoisessa ja Turkki, Armenia ja Azerbaidžan etelässä. Georgia sijaitsee Mustanmeren rannalla, ja maassa asuu noin 4,5 miljoonaa ihmistä.


24.4.2006 07.17[muokkaa wikitekstiä]

Suomalainen muinaisusko tarkoittaa suomalaisten ja karjalaisten pakanallisten eli esikristillisten uskontojen muotoja, joita oli olemassa ennen kristinuskoa ja vielä kristinuskon aikanakin. Uskonnollisuus ja perinteet ovat pitkään olleet jonkinlaista kristinuskon ja vanhemman pakanallisuuden sekoitusta, jossa on palvottu ja kunnioitettu sekä kristittyä Jumalaa, Jeesusta ja pyhimyksiä että suomalaisia jumaluuksia ja haltijoita.

16.4.2006 23.09[muokkaa wikitekstiä]

Karuselli on huvittelulaite, jossa keskeistä on horisontaalinen pyörivä liike. Perinteinen karuselli koostuu pystyakselin ympäri pyörivästä alustasta sekä sille asetelluista erilaisista istuimista. Tyypillisesti matkustajat ratsastavat puusta tai nykyään useimmiten lasikuidusta valmistetuilla eläimillä, jotka liikkuvat ylös ja alas laukkamaista liikettä matkien.

10.4.2006 07.28[muokkaa wikitekstiä]

Keskiajan musiikki käsittää Euroopassa tehdyn musiikin itsenäisen kristillisen musiikkiperinteen synnystä 300–400-luvuilla aina 1300-luvun loppuun asti. Keskiajan musiikki on hyvin voimakkaasti yhteydessä kristilliseen kirkkoon ja sen juuriin juutalaisessa perinteessä. Monet taidemusiikin piirteet kehittyivät keskiajan aikana nimenomaan kirkon piirissä, muun muassa nuottikirjoitus ja polyfonia.

3.4.2006 07.28[muokkaa wikitekstiä]

Suomen sisällissota käytiin Suomen kansanvaltuuskunnan johtamien punakaartien ja Suomen senaatin johtamien suojeluskuntien välillä 27. tammikuuta14. toukokuuta 1918. Ulkovalloista Neuvosto-Venäjä tuki punakaarteja, Saksa ja Ruotsi valkokaarteja. Sota oli osa Euroopan suurvaltojen ja Yhdysvaltojen välillä vuosina 1914–1918 käytyä ensimmäistä maailmansotaa ja sen aiheuttamaa valtiollista ja yhteiskunnallista murrosvaihetta tällä mantereella.

27.3.2006 07.18.[muokkaa wikitekstiä]

Lestadiolaisuus on konservatiivinen 1800-luvun puolivälissä syntynyt luterilaisuuden herätysliike, jonka kannattajia on pääasiassa Suomessa, Norjassa, Pohjois-Amerikassa, Ruotsissa, Venäjällä ja Virossa. Pienempiä ryhmiä on muun muassa Afrikassa, Etelä-Amerikassa ja Keski-Euroopassa. Lestadiolaisuus on Pohjoismaiden suurin herätysliike ja se toimii kirkon sisällä. Se on myös laajimmalle levinnyt Pohjoismaissa syntynyt uskonnollinen liike.

20.3.2006 08.30[muokkaa wikitekstiä]

Ruandan kansanmurha on vuonna 1994 Ruandassa tapahtunut joukkomurha, jossa joukko äärihuturyhmiä, muun muassa Interahamwe (tai Interhamwe), tappoi sadan päivän aikana noin 800 000 tutsia ja maltillista hutua. Muun muassa kolonialismin aikana syntyneet etniset jännitteet käynnistivät presidentti Juvénal Habyarimanan lentokoneen alasampumisen jälkeen hallituksen organisoiman massiivisen kansanmurhan, joka jatkui noin 100 päivää.

13. maaliskuuta 2006 kello 08.25[muokkaa wikitekstiä]

Kenkänokka (Balaeniceps rex) on suuri haikaralintu ja Balaenicipitidae-heimon ainoa nykyisin elävä laji. Tämä reilun metrin mittaiseksi kasvava lintu on saanut nimensä erittäin suuresta nokastaan, joka muistuttaa muodoltaan aavistuksen verran puukenkää. Lajia tavataan Keski-Afrikan suoalueilla, jossa se pyydystää ravinnokseen pääasiassa keuhkokaloja.

6. maaliskuuta 2006 kello 09.31[muokkaa wikitekstiä]

Viikingit ovat skandinaavista alkuperää olevia aseistautuneita merenkulkijoita 700–1000-luvuilla jaa. Skandinaaviset aikalaiset ilmeisesti käyttivät riimukirjoituksissa ja myöhemmissä saagoissa esiintyvää nimitystä viikinki vain ryöstö- ja sotaretkien osanottajista. Sanalla on tällöin saattanut olla kielteinenkin merkitys, kuten nykyisin sanalla merirosvo. Nykyisin viikinkikäsite on kuitenkin laajentunut tarkoittamaan myös kaupparetkien ja tutkimusmatkojen osanottajia tai jopa viikinkiretkiä varustaneita heimoja kokonaisuudessaan.

27. helmikuuta 2006 kello 09.24[muokkaa wikitekstiä]

Gaius Julius Caesar (13. heinäkuuta 100 eaa.15. maaliskuuta 44 eaa.) oli roomalainen valtiomies, sotilas ja kirjailija. Hän valloitti Gallian Rooman valtakunnalle ja oli ensimmäinen roomalainen joka yritti valloittaa Britannian. Caesar aloitti ja voitti kansalaissodan, jonka jälkeen hänestä tuli valtakunnan kiistaton johtaja.

20. helmikuuta 2006 klo 10:37[muokkaa wikitekstiä]

Vanhoillislestadiolaisuus on luterilainen lestadiolaisen herätysliikkeen suurin suuntaus, jolla on kannattajia pääasiassa Suomessa, Norjassa, Ruotsissa, Saksassa, Venäjällä, Virossa ja Yhdysvalloissa. Vanhoillislestadiolaisia on maailmanlaajuisesti noin 90 000–110 000. Hiljattain on seurakuntia syntynyt myös Ecuadoriin, Keniaan ja Togoon.

13. helmikuuta 2006 kello 12.41[muokkaa wikitekstiä]

Dekabristikapina on myöhemmin annettu nimitys Pietarissa ja Etelä-Venäjällä joulukuussa 1825 puhjenneelle sotilaiden kapinalle, jonka tarkoitus oli estää keisari Nikolai I:n kruunaus. Dekabristeiksi (venäjäksi Декабристы, Dekabristy - venäjän sanasta dekabr, joulukuu) kutsutut kapinalliset johtivat 3 000 sotilasta Pietarin senaatintorille 14. joulukuuta (gregoriaanisen kalenterin mukaan 26. joulukuuta). He vaativat länsimaisten ihanteiden mukaisesti Venäjälle perustuslakia ja maaorjuuden lakkauttamista. Keisarille uskolliset joukot kukistivat kapinan. Vuonna 1925, kapinan satavuotispäivänä, dekabristeja ihaillut kommunistinen hallinto nimesi senaatintorin uudelleen Dekabristien aukioksi.

6. helmikuuta 2006 kello 08.31[muokkaa wikitekstiä]

Latina, lingua latina, on indoeurooppalainen kieli, jota puhuttiin antiikin aikana Roomaa ympäröivällä Latiumin alueella. Se on sukua mm. sanskritille. Siitä tuli Rooman valtakunnan pääkieli. Romaaniseen kieliryhmään kuuluvat kielet kuten espanja ja ranska ovat kehittyneet latinasta. Latina oli pitkään Länsi-Euroopan lingua franca, ennen kuin ranska syrjäytti sen.

30. tammikuuta 2006 kello 00.32[muokkaa wikitekstiä]

Kalevan kirkko on vuosina 19641966 rakennettu moderni kirkkorakennus Kalevan kaupunginosassa Tampereella. Sen suunnittelivat arkkitehtipariskunta Reima ja Raili Pietilä. Valmistusvaiheessa rakennusta kritisoivat ulkomuotonsa vuoksi sekä osa työläiskaupungin ei-kristillisestä väestöstä että osa vanhoillisesta kirkkokansasta.

23. tammikuuta 2006 kello 08.23[muokkaa wikitekstiä]

H-molli-messu (BWV 232) on Johann Sebastian Bachin uran loppupuolen suurteos. Hyvin monet messun osat ovat parodioita Bachin aikaisemmista teoksista, uudelleen sovitettuna ja yhdistettynä. H-molli-messu sisältää Bachin säveltämää musiikkia lähes kahdenkymmenenviiden vuoden ajalta ja siinä on valtava tyylien kirjo.

16. tammikuuta 2006 kello 00.44[muokkaa wikitekstiä]

Venus on Aurinkokunnan toinen planeetta Auringosta lukien. Se tulee radallaan kaikista planeetoista lähimmäksi Maata ja on lisäksi kooltaan sekä koostumukseltaan hyvin samankaltainen, minkä takia sitä onkin usein kutsuttu Maan sisarplaneetaksi.

9. tammikuuta 2006 kello 00:19:14[muokkaa wikitekstiä]

Kasvit ovat monisoluisia, pääasiassa yhteyttämällä ravintonsa saavia eliöitä. Kuuden eliökunnan järjestelmässä ne muodostavat kasvikunnan (Plantae), yhden aitotumaisten eliöiden neljästä pääryhmästä eläinten, sienten ja alkueliöiden ohella.

2. tammikuuta 2006 kello 05:45:40[muokkaa wikitekstiä]

Ludwig van Beethoven (17701827) oli saksalainen säveltäjä klassismin ja romantiikan siirtymäkaudella. Hän oli aikansa merkittävin säveltäjä ja myös yksi koko musiikkihistorian vaikutusvaltaisimmista säveltäjämestareista.