Wikipedia:Medianäkyvyys/2022

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tällä sivulla on lueteltu uutisointeja ja juttuja, joita on julkaistu Wikipediasta suomalaisessa mediassa tai suomenkielisestä Wikipediasta mediassa.

Wikipedia uutisissa[muokkaa wikitekstiä]

Helmikuu
Maaliskuu
Huhtikuu
Kesäkuu
Syyskuu
Lokakuu
Marraskuu
Joulukuu


Wikipedia mainitaan[muokkaa wikitekstiä]

  • Hosseini, Silvia: Oikein pitkä tie Helsingin Sanomat. 2.1.2022. Viitattu 2.1.2022. "Äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineessa vaikuttaa piilokaanon: heikosti lukevat lukion ekaluokkalaiset pannaan tavaamaan Seitsemää veljestä, mikä on heille liian vaikeaa. Tai lukemisen sijaan teetetään tehtävä, jossa pitää tutustua kirjailijaan – toisin sanoen lukea Wikipedia-artikkeli. Se taas on ihan liian helppoa."
  • Seiska, 8.1.2022, Milla Leinonen, Jenni Poikelus täytti 34 vuotta - outo syntymäpäivä hämmentää: "En tiiä ite enää" (Wikipedian mukaan tänään on mun syntymäpäivä. Mun mielestä se oli eilen (...). Laitoin joskus Instaan mun syntymäpäivään liittyvän päivityksen 7. tammikuuta ja sit joku merkkas sen Wikipediaan lähteeks mun syntymäpäivälle. Sit myöhemmin Seura teki musta jutun, johon merkkas mun syntymäpäivän käyttäen lähteenä Wikipediaa. Sit joku päivitti Wikipediaan mun syntymäpäivän lähteeks sen Seuran jutun.)
  • Oskari Onninen: Onko kukaan enää mitään? Helsingin Sanomat 6.2.2022. – Kuka kukin on -kirjaa käsittelevässä artikkelissa mainitaan Wikipedia useita kertoja. ”Asetelma onkin ollut päinvastainen kuin ensiksi ajattelisi. Ruotsissa sikäläisen Wikipedian artikkeleita kirjoittavat aktiivit ovat kiittäneet paikallista Vem är det -henkilötietosanakirjaa erinomaiseksi lähteeksi.
  • Nord, Minna: Venäjän suurlähetystön alueen nimi muutettiin Zelenskyin puistoksi reittioppaassa Iltalehti. 10.3.2022. Viitattu 10.3.2022. Avoin katukartta toimii verkkotietosanakirja Wikipedian tavoin, johon kuka tahansa voi päivittää sinne kartta- ja paikkatietoja.
  • Kiviranta, Varpu: Volodymyr Zelenskyy Park ilmestyi Venäjän suurlähetystön kohdalle HSL:n Reittioppaassa Yle Uutiset. 10.3.2022. Viitattu 10.3.2022. Se on ikään kuin karttojen Wikipedia. Kuka tahansa voi tehdä siihen muokkauksia.
  • Wallenius, Miki: Kuvasovellus tekee kenestä tahansa kulttuuriperinnön luojan: näin omat kotikulmat voi dokumentoida tulevia sukupolvia varten Yle Uutiset. 3.4.2022. Viitattu 5.4.2022. Tässä luodaan tulevaisuuden kulttuuriperintöä. Jatkossa kuvista voi olla hyötyä museoille, tutkijoille, Wikipedialle ja kenelle tahansa paikasta kiinnostuneelle,...
  • Helin, Satu: Venäjän valheet – Minkälaista tietoa venäläiset saavat netistä? Yle Uutiset. 10.4.2022. Viitattu 10.4.2022. Googlen kymmenestä ensimmäisestä hakutuloksesta pääset avaamaan vain kaksi. Molemmat vievät venäjänkieliseen Ukrainan sodasta kertovaan Wikipedia-artikkeliin.
  • Vilkman, Sanna: Toivon lähettiläs Yle Uutiset. 12.6.2022. Viitattu 12.6.2022. Vaikka Viktor Drevitski on ukrainalainen, ei hän jaksa närkästyä siitä, että Wikipediaa myöten häntä tituleerataan venäläisnäyttelijäksi.
  • Juhani Lindholm, Sanottu ja tehty. Parnasso 3/2022 s. 11 Wikipedia-artikkelin tärkeilemätön maininta "Hyrkäs valmistui maisteriksi 1990-luvun lopulla 27 vuoden opintojen jälkeen" voisi aivan hyvin olla hänen itsensä kirjoittama.
  • Punkari, Pasi: Työväentalot kartoitetaan koko Suomesta – taloista tehdään ehdotuksia Unescon maailmaperintölistalle 21.6.2022. Yle. Viitattu 21.6.2022. ”Työväentaloista on meneillään maailmanlaajuinen sarjanimeämishanke, jota johtaa Tanskan työväenmuseo Arbejdermuseet. Maailmanperintölistalla ei ole tällä hetkellä yhtään työväenliikkeeseen liittyvää kohdetta. Kaikista Suomen työväentaloista pyritään selvityksen aikana laatimaan artikkeli verkon avoimeen tietosanakirjaan Wikipediaan. Alussa Wikipediassa oli tietoja noin 20 työväentalosta, nyt tietoja on saatu yli sadasta.” Suomessa työväentaloja kartoittaa Työväenmuseo Werstas.
  • Paukku, Timo: Tekoälyn kuuluisa testi vuodelta 1950 nykyaikaistetaan – Vielä ei ole tekoälyä, joka läpäisisi älyttömän tiukan seulan Helsingin Sanomat. 29.6.2022. Viitattu 1.7.2022. Yhdessä kokeessa tekoälyn pitää päivittää artikkeli Wikipediaan uuden tiedon perusteella.
  • Janhonen, Johanna: Onko kaikista asioista pakko olla mielipide? Suur-Jyväskylän Lehti. 31.8.2022. Viitattu 12.9.2022. Viitattu Wikipedian artikkeliin mielipiteistä ja pohdittu wikipedistien roolia mielipidevaikuttajina
  • Salo, Sanna: William ja Catherine perivät Charlesin ja Camillan tittelit: tärkein vielä tulossa Iltalehti. 9.9.2022. ”Tällä hetkellä Williamia ja Catherinea kutsutaan parin virallisella Instagram-tilillä Cornwallin ja Cambridgen herttuaksi ja herttuattareksi. Wikipedia-sivullaan Williamiin viitataan Rothesayn, Cornwallin ja Cambridgen herttuana.”
  • Salminen, Solmu: Venäläinen johtaja kuollut omituisesti Iltalehti. 29.9.2022. Jutussa kerrotaan venäläisen rautatieyhtiön erään johtajan kuolemasta epäselvissä olosuhteissa ja todetaan lopuksi: ”Kuluvana vuonna toistakymmentä venäläistä vaikuttajaa on kuollut epäselvissä olosuhteissa. ... Kuolemat ovat herättäneet niin paljon huomiota, että niitä varten on perustettu oma Wikipedia-sivu.” Jutun lopussa oleva linkki johtaa englanninkielisen Wikipedian artikkeliin.
  • Anna Kortelainen kirjoittaa Turun Sanomien kolumnissaan 1.10.2022 lähdeviitteiden käytöstä tietokirjoissa mainiten Wikipedian neljästi. Hän kirjoittaa muun muassa ”Wikipediassakin on viitteet eikä se tiettävästi ole vienyt siltä yhtäkään lukijaa.” Lehden digitilaajat voivat lukea artikkelin täältä. (Viitattu 8.10.2022)

Wikipedia muussa mediassa[muokkaa wikitekstiä]



Wikipedia kirjallisuudessa[muokkaa wikitekstiä]

Wikipedia lähteenä[muokkaa wikitekstiä]