Wikipedia:Lehdistötiedote 400 000 artikkelia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

29.8.2016
Lehdistötiedote
Julkaisuvapaa

Wikipediassa 400 000 artikkelia[muokkaa wikitekstiä]

  • Suomenkieliseen Wikipediaan on kirjoitettu neljässadastuhannes artikkeli. Rajan rikkonut artikkeli Praksiteleen Hermes luotiin 29.8.2016 kello 14.31. Muita merkkipäivänä luotuja artikkeleita ovat muun muassa p-Kloorianiliini ja Suomi kuvina.
  • Wikipedian kirjoittajat valmistautuvat Suomen itsenäisyyden juhlavuoteen laatimalla laadukkaita artikkeleita Suomesta. Ensi vuonna järjestettävässä kansainvälisessä tapahtumassa niitä on mahdollisuus kääntää kymmenille kielille.


Wikipedia täytti alkuvuodesta 15 vuotta – suomenkielisen version juhlapäivää vietetään ensi vuonna. Samana vuonna itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta, minkä kunniaksi tietosanakirjan yhteisö on aloittanut projektin sadan keskeisen Suomea käsittelevän artikkelin kehittämiseksi ja kääntämiseksi muille kielille. Vuonna 2017 käynnistetään kansainvälinen käännöskilpailu, johon odotetaan kymmeniä osallistujia erikielisistä Wikipedioista.[1]

Erikielisten Wikipedioiden joukossa suomenkielinen Wikipedia on artikkelimäärältään 22. ja aktiivisten muokkaajien määrän perusteella 21. sijalla. Kielen puhujien määrään suhteutettuna se on Wikipedioiden kärkiluokkaa.[2]

Viime vuosina Wikipedian sisältöjä on kehitetty myös yhteistyössä kulttuuri- ja muistiorganisaatioiden kanssa, mistä esimerkkinä on naistenpäivänä järjestetty Sata naista Wikipediaan -muokkaustapahtuma Kaisa-kirjastossa sekä lukuisat muut niin Porissa, Oulussa kuin Rovaniemellä asti järjestetyt muokkaustapahtumat. Wikipedian Lähdekirjaston kautta kirjoittajille myönnetään käyttöoikeuksia laadukkaisiin julkaisuihin ja tietokantoihin kuten Kansallisbiografiaan.

Luotettava ja paikkansapitävä[muokkaa wikitekstiä]

Wikipedia on ainoa suomenkielinen yhä päivitettävä tietosanakirja ja yksi Suomen suosituimmista verkkosivuista[3]. Joka päivä luodaan yli 50 uutta artikkelia ja satoja jo aiemmin luotuja artikkeleita päivitetään. Joka kuukausi aktiivisia kirjoittajia on yli 400, ja noin 80 erityisen aktiivista käyttäjää tekee yli sata muokkausta kuukaudessa.[4] Loppuvuodesta 2015 suomenkielisen Wikipedian sivulatauksissa mobiilikäyttäjät ohittivat ensi kertaa pöytäkoneen käyttäjät.[5]

Helsingin Sanomien vuonna 2013 tekemän tutkimuksen mukaan suomenkielinen Wikipedia on pääosin faktoiltaan virheetön ja arkisessa tiedonhaussa luotettava.[6] Wikipedia on oivallinen työkalu parhaiden lähteiden löytämiseen. Artikkelien tietojen tulee olla tarkistettavissa luotettavista lähteistä, minkä takia kappaleiden ja virkkeiden yhteydessä on lähdeviitteitä. Niitä on merkitty yli kahteen kolmasosaan artikkeleista.

Wikipedian sisällön parantamiseksi on luotu aihekohtaisia projekteja ja laatumerkintöjä. Vertaisarvioinnin kautta nostetaan esille erityisen laadukkaita ”suositeltuja” ja ”hyviä artikkeleita” sekä perustiedot kattavia ”lupaavia artikkeleita”. Jotkin niistä ovat laadukkaimpia ja kattavimpia suomenkielisiä esityksiä omasta aiheestaan. Nämä sivut käyvät läpi arvioinnin ja äänestyksen, jossa pyritään varmistamaan neutraali näkökulma, kattavuus ja lähteistys. Yhteensä erilaisen laatumerkinnän saaneita sivuja on 4 232 kappaletta, joista suositeltuja on 331 kappaletta, hyviä 453 kappaletta ja lupaavia 3 448.

Wikipediaa voi nykyisin muokata helppokäyttöisellä visuaalisella muokkaimella, joka muistuttaa moderneja tekstinkäsittelyohjelmia. Sen avulla kuvien ja lähdeviitteiden lisääminen on helppoa vasta-alkajallekin.

Sisältö monipuolistuu yhteistyöllä[muokkaa wikitekstiä]

Wikipedia on yhteisöllinen projekti, jonka sisältöä tuottavat vapaaehtoiset kirjoittajat eli wikipedistit. Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan lähestyessä kirjoittajat ovat aloittaneet Suomi 100 -projektin, jonka tavoitteena on parantaa keskeisiä Suomea koskevia artikkeleita yhteistyössä. Tähän mennessä 54 Suomi-artikkelia on kehitetty jonkin laatumerkinnän arvoiseksi, esimerkiksi suositellut saimaannorppa ja saamelainen muinaisusko. Myös artikkelien englanninkielisiä versioita on kehitetty, ja niiden kääntämiseksi muunkielisiin Wikipedioihin käynnistetään kansainvälinen kilpailu vuoden 2017 lopulla.

Aihekohtaisten projektien lisäksi Wikipediassa on jokaviikkoisia kilpailuja sekä vuotuisia tapahtumia. Tällä viikolla Viikon kilpailussa kehitetään sieni-, jäkälä-, levä- ja sammalartikkeleita. Heinäkuun lähdetalkoissa lisättiin lähdeviitteitä 1 808 lähteettömään artikkeliin, elokuun kuvitustalkoissa puolestaan on lisätty kuvia yli 3 000 kuvattomaan artikkeliin.

Wikimedia Suomi -yhdistyksen puitteissa on aloitettu yhteistyöprojekteja Wikipedian ulkopuolisten organisaatioiden kanssa. GLAM eli muisti- ja kulttuuriorganisaatioiden kanssa on järjestetty muokkaustapahtumia, kuten runsasta mediahuomiota saanut naistenpäivän ”Sata naista Wikipediaan”. Uusimpia hankkeita on Suomen pelimuseon Wikiprojekti, jossa kehitetään suomalaisiin peleihin liittyviä artikkeleita tammikuussa 2017 avattavaan näyttelyyn liittyen.

Wikipedia on osa Wikimedia-perhettä, johon kuuluvat myös muun muassa kuvapankki Wikimedia Commons ja tietokanta Wikidata. Wikimedia Commonsin aineistot koostuvat nykyisellään yli 32 miljoonasta tiedostosta. Palveluun hyväksytään vain sellaiset sisällöt, joiden muokkaamista ja kaupallista käyttöä ei ole rajoitettu. Commonsin tavanomaisimpia hyödyntäjiä yksityishenkilöiden ohella ovatkin kaupalliset tiedotusvälineet. Wikidata sisältää avointa dataa, ja sinne on lisätty yli 19 miljoonaa kohdetta. Muun muassa Porin taidemuseo on käyttänyt palvelua taideteosten luetteloinnin apuna ja Yle käyttää sitä asiasanoituksessaan.

Wikimedian yhteisö haluaa kannustaa kaikkia nykyisiä ja tulevia sisällöntuottajia ottamaan tarkasteluun tuottamiensa sisältöjen lisensoinnin. Wikipedian tekstisisällöt on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä (CC-BY-SA 3.0). Wikipedian sisältöjä voi siis käyttää vapaasti, mutta samalla alkuperäinen tekijä tulee mainita ja uusi teos lisensoida samoilla ehdoilla.

Lisätietoja Wikipediasta[muokkaa wikitekstiä]

Tiedustelut ja haastattelupyynnöt[muokkaa wikitekstiä]

Suomenkielistä Wikipediaa koskevat kysymykset ja haastattelupyynnöt:

Jaakko Pirinen
Puhelin +358 40 070 9488
Sähköposti haltiamieli(at )gmail.com

Yhteydenotot Wikimedia Foundationiin liittyen englanniksi:

Wikimedia Foundation Inc.
Puhelin +1 415 839 6885
Sähköposti press(at )wikimedia.org

Puhelinnumerot ovat kansainvälisessä muodossa.

Tietoa Wikipediasta Internetissä[muokkaa wikitekstiä]

Kuvia vapaaseen käyttöön[muokkaa wikitekstiä]

  • Wikimedia Suomen ottamia kuvia Flickrissä ja Wikimedia Commonsissa. Kuvatekstien osalta voi olla yhteydessä lehdistövastaavaan Jaakko Piriseen. Kuvien yhteydessä tulee mainita kuvaaja ja kuvan lisenssi (joko CC BY SA 3.0 tai CC BY SA 4.0) (Esim: Kuvaajan nimi / CC BY SA 4.0).

Viitteet[muokkaa wikitekstiä]

  1. Samantyyppiseen Translating Ibero-America -kilpailuun osallistui toukokuussa 2016 yli 90 käyttäjää.
  2. Wikipedia Statistics (Erityisen aktiivisten muokkaajien (yli 100 muokkausta kuukaudessa) määrässä sijalla 21., aktiivisten (yli 5 muokkausta kuukaudessa) muokkaajien määrässä sijalla 22.) stats.wikimedia.org. 19.8.2016. Viitattu 29.8.2016.
  3. Top Sites in Finland (Alexa-ranking 8.) Alexa. Viitattu 29.8.2016.
  4. Wikipedia Statistics Finnish stats.wikimedia.org. 19.8.2016. Viitattu 29.8.2016.
  5. Suomenkielisen Wikipedian näyttökerrat 2008–2015 (Png) Wikipedia Statistics. Viitattu 29.8.2016.
  6. Koistinen, Olavi: HS selvitti: Näin luotettava Wikipedia on Helsingin Sanomat. 30.11.2013. ”Suomenkielinen Wikipedia on faktoiltaan pääosin virheetön. Virheettömyys on selvityksemme kuudesta mittarista se, josta Wikipedia-artikkelit saivat selvästi parhaat pisteet. - - Arkisessa tiedonhaussa Wikipediaan voi siis yleensä luottaa.” Viitattu 29.8.2016.
PD-icon.svg
Tämän lehdistötiedotteen tekstisisältö on käytettävissä Public domain -lisenssillä.