Wikipedia:Keskustelusivu

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Wikipedia:Keskustelu)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
n · k · m

Keskustelusivuja on kahdenlaisia. Tavallinen keskustelusivu liittyy esimerkiksi artikkeliin, mallineeseen, luokkaan, ja sillä keskustellaan kyseisen artikkelin, mallineen tai luokan kehittämiseen liittyvistä asioista. Käyttäjäsivun keskustelusivulla puolestaan käyttäjät voivat keskustella keskenään tai jättää viestejä. Jokaisella Wikipedian sivulla on oma keskustelusivunsa (poikkeuksena Toiminnot-nimiavaruus).

Pyri pitämään keskustelu yhdessä paikassa. Kommentteja ei pidä kopioida lukuisille eri keskustelusivuille, koska se tekee keskustelun seuraamisesta vaikeaa. Mikäli sama viesti on kopioitu lukuisiin paikkoihin, se voidaan tarpeen vaatiessa poistaa. Kahvihuonesivujen keskustelusivuja käytetään ainoastaan kahvihuonesivusta keskusteluun, kahvihuonesivua yleiseen keskusteluun.

Keskustelusivujen tarkoitus

[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin keskustelusivu on tarkoitettu artikkelin kirjoittamista ja kehittämistä koskevaan keskusteluun. Tämä tarkoittaa, että keskustelusivu ei sovellu mielipiteiden vaihtamiseen tai artikkelin käsittelemästä aiheesta väittelemiseen muutoin kuin siinä laajuudessa, mikä on artikkelin kehittämisen kannalta hyödyllistä. Aivan erityisesti keskustelusivuja ei pidä käyttää mielipidepalstana oman maailmankatsomuksensa tai poliittisen mielipiteensä ilmaisemiseen. Tämänkaltaiset kommentit voidaan poistaa keskustelusivuilta.

Keskustelusivujen tarkoitus on keskustella eri näkemyksistä siitä, miten artikkelia voidaan kehittää niin, että se on neutraalin näkökulman mukainen ja tosiasioihin keskittyvä. Keskustelusivuja voi myös käyttää, kun haluaa kysyä selvennystä johonkin epäselvään sanamuotoon tai epätarkasti esitettyyn tosiasiaan.

Älä koske muiden kommentteihin

[muokkaa wikitekstiä]

Muiden kommentteja ei saa muuttaa

[muokkaa wikitekstiä]

Muiden keskustelijoiden kommentteja ei saa pääsääntöisesti muuttaa. Toisten jättämien viestien asiasisällön muuttaminen on kielletty, myöskään ilmaisua mahdollisine kirjoitusvirheineen ei saa muuttaa. Jos on tarvetta, kommenttien ulkoasua voi "siistiä" säätämällä esimerkiksi sisennyksiä. Mikäli keskustelun seurattavuus sitä vaatii, kommentteja voi selventää muotoiluilla tai lisäyksillä, jotka eivät muuta alkuperäisen viestin sanomaa tai ilmaisua. Kommenttien järjestystä voi muuttaa loogiseksi, mikäli järjestys on sekaantunut. Keskustelun otsikko kuuluu myös ensimmäiseen kommenttiin, eikä sitä pidä ilman keskustelun aloittajan lupaa muuttaa vaikka keskustelu olisi ajautunut johonkin toiseen aiheeseen. Keskustelussa olevia linkkejä voi korjata, mikäli ne osoittavat selkeästi väärään paikkaan. Myös muita yksiselitteisesti virheelliseen wiki-syntaksiin liittyviä korjauksia voi tarvittaessa tehdä.

Keskustelujen siirtäminen ja uudelleenjärjestely

[muokkaa wikitekstiä]

Mikäli keskustelusivulla on viestejä, jotka kuuluisivat jollekin toiselle keskustelusivulle, ne on siirrettävä sellaisenaan asiaan kuuluvalle sivulle.

Siirrettyjen viestien tilalle on jätettävä ilmoitus siirrosta ja linkki uuteen sijaintiin. Kuitenkin Wikipedian kahvihuoneen eri osastojen välillä tapahtuvien keskusteluketjujen siirrossa riittää, että siirtämisestä annetaan sopivalla tavalla tieto kaikille kyseiseen keskusteluun osallistuneille käyttäjille.

Mikäli keskustelu on ajautunut pois alkuperäisen otsikon aiheesta, keskustelun voi jakaa uudella otsikolla. Tarvittaessa kommentteja voi organisoida uuden otsikon alle. Uuden otsikon pitää olla neutraali ja ilmaista keskustelun aihe.

Mitä keskustelusta saa poistaa?

[muokkaa wikitekstiä]

Keskustelusta saa poistaa häiriköinnin, selkeät asiattomuudet sekä henkilökohtaiset hyökkäykset, jotka eivät kohdistu poistajaan. Jos kommentti sisältää henkilökohtaisen hyökkäyksen, kommentin voi poistaa kokonaan. Ilmiselvän häiriköinnin poistamista lukuun ottamatta kommenttien poistaminen tulee jättää hyväksytyille käyttäjille.

Käyttäjäsivuja koskevalla käytäntösivulla on lueteltu muita tapauksia, joissa sisältöä saa poistaa käyttäjän keskustelusivulta.

Keskustelusivun selkeä käyttö

[muokkaa wikitekstiä]
 • Allekirjoita aina omat kommenttisi kirjoittamalla ~~~~ vaikka sinulla ei olisi käyttäjätunnusta.
 • Jos aloitat keskustelun uudesta aiheesta, lisää väliotsikko (== Väliotsikko ==) keskustelullesi.
   Otsikon tulisi olla niin lyhyt ja ytimekäs, että se määrittää aiheen mahtuen työpöytänäkymässä mielellään yhdelle riville.
 • Erota kommenttisi edellisestä tyhjällä rivillä.
 • Lisää kommenttisi aikajärjestyksessä.
 • Jos vastaat jonkun muun kommenttiin, sisennä oma kommenttisi yhtä sisemmäksi kuin kommentti jota kommentoit käyttämällä kaksoispistettä (:), tähän tyyliin:
Artikkelissa lukee ''xyz'', mutta N N:n mukaan asia on ''abc''. --Teppo

: Totta, mutta M. M.:n teoksen Foobar mukaan N. N.:n näkemys on kiistanalainen, koska ''ijk'' --Matti

:: Voisiko asian muotoilla vaikka ''deadbeef''? --Teppo

::: Sopii minulle --Matti

Pitkälle edenneen keskustelun voi siirtää vasempaan reunaan mallineella {{Outdent}}, lyhenne {{Od}}, tällä tavalla:

::::::Tämä on edeltävä kirjoitus, sisennetty 6 kertaa
{{Outdent|6}} Aloita uusi kommentti

joka näkyy:

Tämä on edeltävä kirjoitus, sisennetty 6 kertaa

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Aloita uusi kommentti

Vanhat kommentit

[muokkaa wikitekstiä]

Jos keskustelusivu kasvaa huomattavan suureksi, vanhat kommentit tulee siirtää arkistoon. Yleensä arkisto on alasivu, jolla on nimi ”Arkisto 1”, ”Arkisto 2” ja niin edelleen. Alasivu erotetaan vinoviivalla (”Keskustelu:Artikkelin nimi/Arkisto 1” tai käyttäjäkeskustelun ollessa kyseessä ”Keskustelu käyttäjästä:Käyttäjätunnus/Arkisto 1”).

Keskustelusivulle täytyy tällöin luoda selvästi näkyvä linkki arkistoon esimerkiksi näin: ;Arkistot :{{Arkistolinkit|linkkejä=1|linkkietuliite=Arkisto, osa}}

Arkistointi tehdään kopioimalla keskustelusivun sisältö arkistosivulle. Siirtotoimintoa ei saa käyttää arkistointiin, koska se rikkoisi muokkaushistorian.

Vanhoilla kommenteilla tarkoitetaan vähintään kuukauden vanhoja viestejä, eikä sitä uudempia viestejä tule siirtää arkistoon. Arkistoon ei myöskään saa siirtää keskusteluja, jotka ovat vielä ajankohtaisia.

Poikkeustilanteita (esimerkiksi poistetun artikkelin keskustelusivun poisto) lukuun ottamatta vanhoja kommentteja ei poisteta keskustelusivuilta arkistoimatta. Jos muutat myöhemmin mieltäsi, voit yliviivata aikaisemman kommenttisi sijoittamalla sen <s> ja </s> -elementtien väliin.

Allekirjoittamattomat kommentit

[muokkaa wikitekstiä]

Jos joltakin kommentilta puuttuu allekirjoitus, voit lisätä sen toisen puolesta käyttämällä {{Allekirjoittamaton}}-mallinetta: {{subst:Allekirjoittamaton|Käyttäjätunnus}}. Tapauksissa, joissa allekirjoittamattoman kommentin on jättänyt IP-käyttäjä, tulisi käyttää {{AllekirjoittamatonIP}}-mallinetta: {{subst:AllekirjoittamatonIP|IP-osoite}}.

IP-osoitteiden keskustelusivut

[muokkaa wikitekstiä]

Anonyymien käyttäjien (IP-osoitteiden) keskustelusivut voidaan poistaa rutiininomaisesti, mikäli seuraavat ehdot täyttyvät:

 1. IP-osoitetta ei ole milloinkaan estetty
 2. keskustelusivulla ei ole substaamattomia mallineita (esim. {{Proxy}})
 3. ei lainkaan muokkauksia viimeisen vuoden aikana
 4. keskustelusivulla ei muutoksia viimeisen vuoden aikana
 5. keskustelusivulle ei ole viittauksia

Automaattinen arkistointi

[muokkaa wikitekstiä]

Keskustelusivun voi määrittää automaattisesti arkistoituvaksi seuraavalla koodinpätkällä. Huomaa, että botti ei luo automaattisesti linkkejä luoduille arkistosivuille, vaan ne pitää tehdä käsin.

{{User:HarrivBOT/config
|maxarchivesize = 100K
|counter = 1
|algo = old(30d)
|archive = {{FULLPAGENAMEE}}/Arkisto%(counter)d
}}
;Arkistot
*[[/Arkisto 1|Arkisto, osa 1]] 

Sivulla Käyttäjä:HarrivBOT/config on lisäohjeita.