Wikipedia:Kahvihuone (sekalaista)/Arkisto3

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä sivu on arkisto. Älä muokkaa tätä sivua. Luettelo kaikista arkistoista löytyy hakemistosta.

LISÄRESURSSEJA[muokkaa wikitekstiä]

SUOMI[muokkaa wikitekstiä]

Yleisradion kansallinen äänigalleria[muokkaa wikitekstiä]

Lisää resursseja kansallisesti kiinnostaviin artikkeleihin. Tasavallan presidentit on jo lisätty. Ehkäpä joku aiheesta kiinnostanut lisää artikkeleihin muut vaikkapa kohtaa Aiheesta muualla joka artikkeliin. Auru Aro 10. syyskuuta 2006 kello 22.48 (UTC)

VENÄJÄ[muokkaa wikitekstiä]

1 097 kaupunkia + väestönlaskentaluvut 1989 / 2002[muokkaa wikitekstiä]

Venäjällä on ilmestynyt verkkopalvelu Kansanensyklopedia Moj Gorod (kaupunkini), missä on 1 097 kaupunkia ja ainakin jonkinlaisia väkilukutietoja http://www.mojgorod.ru/cities/list.html Luvut ovat pyöristettyjä ja vuosien 1989 sekä 2002 luvut kannattaa katsoa virallisista väestölaskentaluvuista, mitkä annetaan 50 000 asukasta ylittävistä kaupungeista. Ne, jotka eivät taida kyrillisiä kirjaimia niin tuo linkki on saatavissa venäjäkielisten artikkeleiden faktalaatikon alaosasta ja väkilukutiedot ovat Moj gorodin lopussa.

Viralliset 1989 ja 2002 luvut ovat saatavissa linkistä http://en.wikipedia.org/wiki/Russian_Census_(2002) eteenpäin linkkaamalla.

Venäjä / liittovaltiopiirit[muokkaa wikitekstiä]

Liittovaltiosubjekteiin voidaan lisätä liittovaltiopiirit, mihin ne kuuluvat. Esimerkkinä Suomeen rajoittuva luoteinen piiri.

Tsaarinaikaisia VÄRIVALOKUVIA[muokkaa wikitekstiä]

Sergei_Mihailovitš_Prokudin-Gorski lasilevyille ottamia Yhdysvaltain kongressin kirjastolle hankittuja värivalokuvia. Entisöimätön luettelo tässä http://www.prokudin-gorsky.ru/English/database.php3?first=0 Tässä retusoituina http://www.museum.ru/museum/1812/Memorial/PG/colorpg_1.html

UKRAINA[muokkaa wikitekstiä]

Alueiden kaupungit[muokkaa wikitekstiä]

Ukrainaan voitaneen kehitellä samankaltaisia kuin mitä jo Venäjän osalta on. Ehdottaisin kuitenkin, että alueen vaakuna laitettaisiin vasemmalle puolelle ja mikäli sitä ei olisi niin lippu vasemmalle puolelle ja oikealle puolelle suomalaisista kuntien faktalaatikoista tuttuun tapaan alueen sijaintikartta. Näin ollen mallinne olisi infromatiivisempi kuin muissa Wikipedioissa.

http://ru.wikipedia.org/wiki/Хмельницкая_область

Luonnos

Coat of arms of Ivano-Frankivsk oblast Ivano-Frankivskin alueen kaupungit Map of Ivano-Frankivsk oblast
Päähallintopaikka: Ivano-Frankivsk

Bolehyv| Burstyn | Galitš | Gorodenka| Dolina| Kaluš| Kolomija | Kosov | Nadvornaja| Rogatyn| Snjatyn| Tlumatš | Tysmenitša|

Auru Aro 10. syyskuuta 2006 kello 22.52 (UTC)

Alueet[muokkaa wikitekstiä]

Ehdotus: hankitaan vasempaan ylälaitaan Ukrainan vaakuna

Auru Aro 10. syyskuuta 2006 kello 23.57 (UTC)

Pyytäisin selvitystä kanavan #fi-wikipedia/admin tarkoituksesta[muokkaa wikitekstiä]

Mihin tarvitaan otsikossa mainittua Freenoden kanavaa? Kun yritin liittyä kanavalle, Linnea potki minut kanavalta. --iirolaiho (kitinää) 14. syyskuuta 2006 kello 13.29 (UTC)

Kaikki tärkeät päätökset tehdään irkissä. Sillä välin käyttäjiä sumutetaan pitsa/pizza-äänestyksillä. --Hautala 14. syyskuuta 2006 kello 14.00 (UTC)
Tuskinpa ihan sentään, mutta jotakin epämääräistä tässä on. --iirolaiho (kitinää) 17. syyskuuta 2006 kello 05.41 (UTC)

Levykevandaali[muokkaa wikitekstiä]

Taidan tuntea kyseisen kaverin oikeassa elämässä... kärsii jonkinasteisesta autismista, toivon siis, että olisitte mahdollisimman pitkämielisiä hänen kanssaan. --Lehmus 14. syyskuuta 2006 kello 13.47 (UTC)

Toimituspolitiikka[muokkaa wikitekstiä]

Forwarded Käytännöt: Wikipediasta puuttuu kokonaan toimituspolitiikka sen teknisestä luonteesta johtuen. Toimituspolitiikkaa muodostetaan ennakkotapauksin turhina poistoäänestyksinä, mitkä voisi hoitaa antamalla hakusanan olla ja koota lyhyt tieto tai todennäköisesti lyhyt tieto kokooma-artikkeliin yhdistämällä. Tästä lisää Sekalaisissa.

=> Olisi hyvä, mikäli 2-3 moderaattori keskittyisi joihinkin aihepiireihin ja kävisi keskustelua siitä, miten aihepiirin kirjoittamista voitaisiin tukea mallintein tai muin keinoin. Tehtävä sisältäisi mallinteiden haun muunkielisistä Wikipedioista ja vaikkapa aloittavalle kirjoittajalle mallinteen teon. Lisäksi myös viitteitä tietolähteistä kannattaisi koota tietopankiksi, koska näin saataisiin maantieteelliset artikkelit erilaiset maantieteellisesti hajaantuvat tekniset ratkaisut koskien standardoitua. Mallinteita ei pidä käsittää velvoitteiksi, vaan tueksi aloittavissa artikkelityypeissä, jotta kirjoittavat pyrkivisivät hakemaan mahdollisuuksiensa mukaan tietyn määrän tietoa. Kun artikkeli paisuu, tulee keskitason mallinteesta rajoite, minkä vuoksi pitäisi olla minimallinne, mallinne ja maksimallinne samaan artikkelityyppiin.

Jokainen käyttäjä on moderaattori, koska muokkaaminen on vapaata. Kannattaa katsastaa WikiProjektit, niiden piiriin tuollainen toiminta sopii jos intoa vain riittää osallisilla. --Harriv 16. syyskuuta 2006 kello 15.20 (UTC)

Kustaa II Aadolf[muokkaa wikitekstiä]

Tämä Ruotsin kunkku kutsui Helsinkiin koolle maapäivät tammikuussa 1616. Tämän tapahtuman muistokivi on Helsingin vanhassa kaupungissä sijaitsevassa Kustaa Aadolfin puistossa (näin olen tietävinäni). Nyt olisi kaino toivomus, että joku kiltti ja ystävällinen helsinkiläinen voisi käydä kuvaamassa tuon muistokivaen ja laittaisi sen Helsingin maapäivät artikkellin. Kiitos jo etukäteen. --Alexius Manfelt 16. syyskuuta 2006 kello 18.00 (UTC)

Olin sielläpäin pyöräilemässä, ja... No siellä se kuva nyt kuitenkin on :) --Olli 17. syyskuuta 2006 kello 15.49 (UTC)

sallitaanko minitynkä artikkeleita[muokkaa wikitekstiä]

sallitaanko minitynkä artikkeleita vai poistatteko ne. Perustelen minitynkien tarvetta sillä että on parempi että vikissä on jotain jostain hakusanasta kuin ei mitään. sen jälkeen joku toinen voi jatkaa artikkelia. -Wikipuranen 17. syyskuuta 2006 kello 17.46 (UTC)

On suositeltavaa kirjoittaa artikkelit suoraan vähän pitemmiksi, mutta ei minitynkiäkään toki poisteta. Eli siitä ei ole huolta. --Jetman 17. syyskuuta 2006 kello 17.47 (UTC)
Minitynkiä ei poisteta elleivät ne ole jotain ”Pallo on pyöreä” tasoisia.--MiPe (wikinät) 17. syyskuuta 2006 kello 17.50 (UTC)
Niin kuin Wikipedia:Minitynkä-sivulla sanotaan. "Pallo on pyöreä" taas on jo roskaa. -tKahkonen 17. syyskuuta 2006 kello 17.53 (UTC)

Kouluhain lääketiede-artikkeleista[muokkaa wikitekstiä]

Moi. En haluaisi olla epäkohtelias, mutta mielestäni Kouluhai-nimimerkin kirjoittamat lääketieteen alan artikkelit eivät kelpaa tasonsa puolesta Wikipediaan. Niissä on erittäin paljon asiavirheitä, ja lisäksi tekstit ovat rakenteellisesti ja kieliopillisesti huonoja. Tietysti kaikkeen Wikipedian tietoon tulee suhtautua varauksella, mutta lääketieteen ja terveyden ollessa kyseessä artikkeleilta vaaditaan mielestäni erityistä tasoa. Konkreettisesti sanottuna e.m. käyttäjän tekstit ovat tasolla "yläastelaisen tekemä esitelmä". Copy-paste-menetelmällä ja lauseiden uudelleen muotoilulla ei ole tässä päästy hyvään lopputulokseen. Yksittäisiä asiavirheitä oikomalla ei useimpia näistä artikkeleista saa kuntoon, vaan ne pitäisi kirjoittaa kokonaan uudelleen. Tähän taas ei varmasti monellakaan lääketieteeseen perehtyneellä ole aikaa. En halua tällä kirjoituksella loukata e.m. käyttäjää - on mielestäni hienoa, että hän on nuoresta iästään huolimatta kiinnostunut lääketieteestä. 15-vuotias ei kuitenkaan ole mielestäni pätevä kirjoittamaan tietosanakirjaan lääketiede-artikkeita. Kommentin jätti 84.248.206.231 (keskustelu – muokkaukset).

Kaikki yli 15-vuotiaat kuitenkin tietää ettei Wikipedian artikkeleita kannata ottaa tosissaan, tai ainakin tarkistaa parista muusta lähteestä samat tiedot. Kouluhain muokkauksia en kommentoi, mutta hyvä että edes yrittää. Kukaan ei myöskään kiellä korjaamasta tai kirjoittamasta uudelleen. --Zxc 17. syyskuuta 2006 kello 22.48 (UTC)
Ei se paljon motivoi kirjoittamaan Wikipedian artikkeleita uudestaan, jos kukaan ei ota artikkeleita tosissaan, ja mitä enemmän Wikipediassa on huonoja artikkeleja, sen vähemmän sitä ottaa tosissaan ja kierre on valmis. Ikäväähän tämä on siitäkin syystä että käyttäjä kuitenkin yrittää tosissaan. Toinen, ehkä isompi yksittäisongelma on erään toisen käyttäjän kirjoittamat lukuisat erittäin pitkät ja yksityiskohtaiset, mutta täysin lähteellistämättömät ja kielellisesti usein lähes kelvottomat artikkelit sellaisilta aika spesifeiltä aloilta (meteorologia, Balkanin sodat) joilta tietoa ei voi helposti tarkistaa. Ei kai näihin muuta voi tehdä kuin räpsäistä varoitusmalline (korjattava/kieli, lähteetön, tarkistettava), joka kertoo ettei artikkelin katsota edustavan Wikipedian standardia. Sillä lokeroidaan heikot artikkelit ikään kuin omaan karsinaansa, mikä ehkäisee sitä että ne haittaavat Wikipedian uskottavuutta kokonaisuutena, mikä on pahin ongelma heikkolaatuisissa artikkeleissa. --ML 18. syyskuuta 2006 kello 04.24 (UTC)
Onko tuo meteologia typo? Wikipedia ei tunne sitä, google antaa hyvin vähän osumia rajoittamattomalla haulla ja suomenkielisiin sivuihin rajoittumalla ei mitään. Krgeqewrjsif 18. syyskuuta 2006 kello 04.52 (UTC)
On. --ML 18. syyskuuta 2006 kello 04.55 (UTC)
Wikipedian artikkeleiden taso vaihtelee ala-arvoisesta erinomaiseen kautta linjan. Varsinkin suomenkieliset artikkelit ovat usein hyvin epätarkkoja tai keskeneräisen oloisia, mikä on tietyiltä osin ymmärrettävää johtuen kirjoittajayhteisön pienestä koosta. Toinen vakava ongelma on tahallinen virheellisen tiedon jakaminen ja muu häiriköinti. Nykyinen valvontakäytäntö ei kykene riittävän tehokkaaseen valvontaan ja jossain vaiheessa koko ajatus vapaasta tietosanakirjasta kääntynee itseään vastaan - ellei näin ole jo käynyt. Keskustelusivuja tarkastellessa näkyy myös kolmas ilmeinen ongelma: osa käyttäjistä pitää itseään "sisältöpoliiseina" ja katsoo asiakseen puuttua lauseiden muotoiluun yms. huolimatta alkuperäisen kirjoitusasun oikeellisuudesta ja se on omiaan nostamaan kirjoituskynnystä sekä lannistamaan asiallisia kirjoittajia entisestään. --MTA 12. marraskuuta 2006 kello 13.07 (UTC)

Keskustelusta moderaattorin kanssa[muokkaa wikitekstiä]

Kohdassa käytännöt on pitkä juttu menettelytavoista. 212.227.102.5 toteaa keskustelusta:

Edelleenkään ei vastata siihen, miten se, että ei ymmärrä Wikipediaa tai ymmärtää sen osittain toisella tavalla kuin osa moderaattoreista, on kuukauden bannin peruste. Asianomainenhan ei voi edes kysyä moderaattorilta niin kauan kuin hänen nicinsä tai IP:nsä on estetty. Kommentin jätti 212.227.102.5 (keskustelu – muokkaukset).
Voithan. -Samulili 17. syyskuuta 2006 kello 20.48 (UTC)

Miten tämä on mahdollista niin kauan kuin IP tai käyttäjätunnukset on bannattu? Olisiko mahdollista rajoittaa banni artikkeleihin, mitkä ovat kiistanalaisia tai avata keskustelukanava keskustelusivuille bannista huolimatta? Eihän bannin voimassa ollessa ole mahdollista keskustella! Erna 18. syyskuuta 2006 kello 13.12 (UTC)

On toisella IP:llä tai tunnuksella. Eston kierto taas ei taida olla sallittua, mutta kaipa asiassa voi hieman joustaa, jos haluaa keskustella eston oikeutuksesta tms. --Jetman 18. syyskuuta 2006 kello 13.13 (UTC)
Lähetä sähköpostia. Linkki löytyy käyttäjäsivulta. --Hasdrubal 18. syyskuuta 2006 kello 13.22 (UTC)
Hasdrubalin mainitsema on kyllä paras ja täysin sääntöjen mukainen vaihtoehto. --Jetman 18. syyskuuta 2006 kello 13.23 (UTC)

Nysväsin artikkelin ranskalaisesta 1700-luvun kirjailijasta Choderlos de Laclos.Kävi niin, että haku ei löytänyt jos Laclos nimi oli suurella, joten se piti aloittaa pienellä alkukirjaimella, että sen löytäisi "siirry "-nappia painamalla.Jutussa ei ole järkeä.Miten homman saa korjattua? C.Colérus

Tarkoitatko että kirjoitit sen hakukenttäänkin pienellä? Silloin haku ei löydä, koska se erottelee isot ja pienet kirjaimet. Jos haluaa pienelläkirjoitetun ohjaavan artikkeliin, pitää tehdä uudelleenohjaus. --ML 18. syyskuuta 2006 kello 18.46 (UTC)

Ei kun kirjoitin sen niin kun se pitää kirjoittaa iso cee ja iso äl, mutta ei löytynyt.No nyt onneksi joku korjasi puutteen, mistä kiitos ossajalle.Kiitos myös kuvittajalle.C.Colérus

Kuvitusmateriaalia[muokkaa wikitekstiä]

http://www.flickr.com/ sivustolla on paljon kuvia, joita voi hyödyntää vapaasti myös kaupallisesti. hakusivulla http://www.flickr.com/search/advanced/ kannattaa valita kohdat "Only search within Creative Commons-licensed photos" ja "Find content to use commercially". Tuolta löysin tänään tänään nämä Kuva:Jorma Ollila.jpg ja Kuva:Thaimaalainen sotilas.jpg kuvat--Teveten 20. syyskuuta 2006 kello 12.59 (UTC)

Nämäkin kuvat pitäisi lisätä suoraan Commonsiin. Commonsissa kannattaa lisäksi käyttää FlickrLickr-työkalua tai vähintään Flickr-mallinetta ja kannattaa tietenkin pitää järki kädessä. -Samulili 20. syyskuuta 2006 kello 13.14 (UTC)
Järki kannattaa aina pitää kädessä, mutta voisitko täsmentää?--Teveten 20. syyskuuta 2006 kello 13.16 (UTC)
Ikävä kyllä osalla flickrin käyttäjistä ei ole harmainta aavistustakaan mistään lisensseistä. Tuo Jorman kuva tallentanut on haalinut tunnukselleen puoli maailmaa erilaisia screenshotteja ja muuta jota flickriin ei saa edes tallentaa käyttöehtojen mukaan. Tuo Ollilan kuva on melko varmasti otettu Nokia.com-sivustolta. Ainakin hyvin samanlainen löytyi googlen kuvahaulla[1] vaikka alkuperäinen on jo poistettu tuolta. --Mikko Paananen 20. syyskuuta 2006 kello 13.21 (UTC)
Millä hakusanoilla löysit kuvan?--Teveten 20. syyskuuta 2006 kello 13.42 (UTC)
"Ollila site:nokia.com" --Mikko Paananen 20. syyskuuta 2006 kello 13.44 (UTC)
hmm. epäilyttävältä näyttää tosiaan. Laitoin kuvan lisääjälle kysymyksen asiasta.--Teveten 20. syyskuuta 2006 kello 13.52 (UTC)
Merkkasin kuvan roskaksi. Harmi--Teveten 20. syyskuuta 2006 kello 18.01 (UTC)

Taidan täällä huudella nuista kuvista, ohjastakaa jos on väärä paikka. Sitten asiaan, taidan käyttää suoraa lainausta, joka tosin on englanniksi: "What I have done is post the three images, with a free licensing confirmation template, to commons, under these filenames: Kulosaaren_domus.jpg Huvila.jpg Entinen rantahotelli.jpg I do not know which user on the Finnish Wikipedia wished to use these images" eli jos joku tunnistaa itsensä, huutelisi vaikka asiasta minulle IRC:ssä tai täällä, kiitos. Tm_T 8. marraskuuta 2006 kello 16.47 (UTC)

Luokkien nimen muutos[muokkaa wikitekstiä]

Yhtyeiden luokittelu vuosikymmenittäin on todettu huonosti nimetyksi ja olisi aihetta nimenmuutokseen. Aiheesta on käyty keskustelua osoitteessa: http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_luokasta:Yhtyeet_vuosikymmenitt%C3%A4in Jos tämä on edelleen jäänyt joiltain aiheesta kiinnostuneilta käyttäjiltä huomaamatta, niin mielipiteensä voi kertoa kyseisessä osoitteessa. Jos asiasta on yksimielisyys, niin luokkien laajuuden vuoksi tästä voisi tehdä yhteistyöprojektin. Operaationa on siis vaihtaa kaikki luokat muotoa 'xxxx-luvun yhtyeet' muotoon 'xxxx-luvun yhtyeet ja sooloartistit'. 1980-luvun osalta muutos on jo aloitettu. --Alphaios 25. syyskuuta 2006 kello 15.16 (UTC)

Suomenkielisessä Wikipediassa on parin viime viikon ajan riehunut ulkomaalainen spämmeri (suurella todennäköisyydellä botti), jonka kohteita ovat mm. Mauro Ramos ja Keskustelu käyttäjästä:84.249.11.39. Jälkimmäisen Mikko Paananen kerran poistikin kokeillakseen, auttaisiko se tähän ongelmaan, mutta kun ei auttanut, palautin sivun. Mauro Ramosin voisi varmaan väliaikaisesti suojata uudelleenluonneilta, mutta entä tuo anonyymin keskustelusivu? Kyseinen käyttäjä ei ole tehnyt muokkauksia sitten tammikuun. --Jetman 26. syyskuuta 2006 kello 16.38 (UTC)

en:Mauro Ramosin voisi varmaan luoda ja sen jälkeen suojata. -tKahkonen 26. syyskuuta 2006 kello 16.43 (UTC)
Pitäisi laittaa artikkelitoiveisiin, ellei kukaan nyt täällä ilmoittaudu vapaaehtoiseksi sitä luomaan... --Jetman 26. syyskuuta 2006 kello 16.45 (UTC)
Kahkoselle kiitos artikkelin luomisesta. Suojasin anonyymien ja uusien käyttäjien muokkauksilta. Sitten siitä keskustelusivusta...? --Jetman 26. syyskuuta 2006 kello 16.52 (UTC)
Taitaa olla saman kuin Malline:Kuukaudessa 30 pe:ta sotkenut. Suojauksen jälkeen se siirtyy toiseen artikkeliin. --Mikko Paananen 26. syyskuuta 2006 kello 17.29 (UTC)
Yhteenvedosta päätellen satavarmasti sama henkilö / botti / whatever. Kokeillaan nyt, toimiiko Mauro Ramosin suojaaminen. Käyttäjän keskustelusivun (osittaisesta) suojauksesta toivoisin edelleen muiden mielipiteitä. --Jetman 26. syyskuuta 2006 kello 17.47 (UTC)
Ja nyt se iski Três Coraçõesiin... --Jetman 30. syyskuuta 2006 kello 08.05 (UTC)

Uudet artikkelit[muokkaa wikitekstiä]

Miten saisin tietooni kätevimmin sen, mitkä uudet artikkelit olen aloittanut? --Seppo Linnaluoto 29. syyskuuta 2006 kello 07.27 (UTC)

Toiminnot:Newpages-sivulla voi filtteröidä käyttäjätunnuksen perusteella, mutta miten tuota aikaväliä saisi pidennettyä? Näyttäisi olevan vain kuukauden taakse päin... --Jaakonam 29. syyskuuta 2006 kello 08.10 (UTC)
Helpoin tapa on pyytää Interiotia tekemään tälläinen listaus. Pyynnön voi jättää hänen keskustelusivulle. --Lendu 29. syyskuuta 2006 kello 09.39 (UTC)

Kysykää sitten jos tarviitte jotain tietoapua! Mä voin tulla kirjottaa marvelista! - Kommentin jätti Marvel-expertti (keskustelu – muokkaukset).

Artikkeleiden lisäyksestä[muokkaa wikitekstiä]

  • Ensikertalainen kysyy, että voiko Wikipediaan lisätä artikkelin esimerkiksi 'omasta ponista', jos se on asiallinen ja tekijänoikeudet yms. kunnossa?
  • Entä miten esimerkiksi ohessa oleva kuva shetlanninponista pienennetään artikkelin reunaan?

Anteeksi tämä tekstin sekavuus , harjoittelen Wikipedian käyttöä :)

Kiitos jo etukäteen!

--Esa 29. syyskuuta 2006 kello 14.46 (UTC) Kommentin jätti Eza1992 (keskustelu – muokkaukset).

Wikipediassa on tietty merkittävyyskynnys, jonka alittavat artikkelit valitettavasti yleensä poistetaan joko äänestyksellä tai selvemmissä tapauksissa jopa ilman sitä. --Jetman 29. syyskuuta 2006 kello 14.48 (UTC)
Kunhan maltat tutustua antamiini ohjeisiin (keltainen laatikko keskustelusivullasi), saat paljon tietoa artikkelien teosta. --Agony (403) 29. syyskuuta 2006 kello 14.50 (UTC)
Jos tarkoitat "omalla ponilla" artikkelia tyyliin Käthy tai Bukefalos, niin ei, mutta jos taas ponisi rodusta (vaikkapa shetlanninponi), niin käy. -tKahkonen 29. syyskuuta 2006 kello 16.04 (UTC)