Wikipedia:Kahvihuone (uutiset)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Wikigap Suomi 8.5.2018[muokkaa wikitekstiä]

Wikimedia Suomi on järjestämässä yhdessä Ruotsin suurlähetystön ja Tiedekulman kanssa Wikigap-muokkaustapahtuman. Tapahtumapaikka on 8.5.2018 klo 11-16 Helsingin Yliopiston Tiedekulmassa. Tiedekulma on yliopiston etätyöskentely ja monitoimitila. Tapahtuma on osa paikallisten wikipedistien ja Ruotsin suurlähetystöjen yhdessä ympäri maailmaa pitämissä Wikigap-tapahtumissa joissa on tarkoitus pienentää eroja Wikipedian mies ja naiskirjoittajien määrissä sekä sukupuoleen liittyviä artikkeleiden määrä- ja laatueroja.

Tausta


Päämääränä tapahtumalla on se, että saataisiin siellä jotain julkaisuvalmista aikaiseksi. Osallistujien toivotaan siten olevan jo miettineen mistä on kirjoittamassa etukäteen ja mieluusti kirjoittaneenkin tekstiä jolloin tilaisuuden pääfokus olisi siinä, että teksti toimitetaan kokeneiden wikipedistien avustuksella Wikipedia muotoon. Näin siksi, että paikanpäällä on loppujen lopuksi aika hankala saada kirjoitettua mitään alusta alkaen. Mikäli kokee ettei tarvitse apua, niin voi kirjoittaa itsenäisesti myös.

Lisäksi suunnittelemme jotain ohjelmaa joka soveltuu paikanpäälle tuleville ihmisille jotka ovat kiinnostuneet Wikipediasta, mutta joilla ei ole tekstiä ja jotka haluavat tietää miten muokkaaminen toimii.

Tapahtumaan voi ilmoittautua tästä:

Tapahtuman järjestämisessä voi auttaa siten, että tällä hetkellä tarvittaisiin eniten projektisivun artikkelitoivelistan täydentämistä sellaisilla suomalaisilla naisilla joista ei ole artikkelia missään Wikipediassa. Tapahtuman painopiste on tieteen, politiikan ja liike-elämän naiset tiedepainotuksella. Fokus ei kuitenkaan ole tiukka ja muitakin saa listaan lisätä. --Zache (keskustelu) 8. maaliskuuta 2018 kello 22.15 (EET)

Tässä vaiheessa olisi syytä kertoa aikooko Wikimedia Suomen hallitus juoda samppanjaa yhdessä Ruotsin suurlähetystön kanssa, kuten kävi edellisessä tilaisuudessa, jonka järjestämiseen osallistui myös erään toisen maan suurlähetystö. --130.233.187.110 14. maaliskuuta 2018 kello 09.55 (EET)
Jokainen hetki on hyvä hetki juoda samppanjaa. --Lax (keskustelu) 14. maaliskuuta 2018 kello 10.30 (EET)
Varmaan pitäisi joka paikassa ruveta tarjoamaan pelkkää vissyä niin ei tarttis kenenkään valittaa. Sopeis ainakin mulle. --Urjanhai (keskustelu) 14. maaliskuuta 2018 kello 10.50 (EET)
Samppanjasta en tiedä, mutta suurlähetystö tarjoaa ruokaa kl 12-14. (vaatii ilmoittautumisen jotta tiedetään paljonko jengiä on tulossa) --Zache (keskustelu) 3. toukokuuta 2018 kello 18.17 (EEST)

Matkastipendihaku Wikimaniaan 2018[muokkaa wikitekstiä]

Wikimedia Suomi julistaa haettavaksi matkastipendin Wikimaniaan Kapkaupungissa, Etelä-Afrikassa. Stipendin suuruus on 1 500 euroa.

Wikimania järjestetään 18.–22. heinäkuuta 2018.

Vapaamuotoinen hakemus lähetetään Google-lomakkeella. Viimeinen päivä hakea matkastipendia on 21.5. Päätös stipendin saajista tehdään 22.5.

Wikimedia Suomen hallitus valitsee osallistujan hakemuksen perusteella. Valintakriteereinä ovat kokemus Wikipedian muokkaamisessa ja/tai toiminta Wikimediaperheen muissa projekteissa. Stipendiaatin on raportoitava osallistumisestaan jollain tavoin esimerkiksi Wikimedia Suomen blogissa tai Wikipedian ystävät -Facebook-ryhmässä.--Olimar 7. toukokuuta 2018 kello 10.22 (EEST)

Koska editointimahdollisuudet on rajattu tai esitetty näin, voi matkakertomuksen julkituonti vaikeutua. Siis ilman Wikimedia Suomen websivuston editointioikeuksia tai jäsenyyttä Facebook-ryhmässä on paha matkakertomusta tuonne tuottaa ja siellä julkaista. Otin elokuun 2017 matkalta useampi sata valokuvaa, joista vasta pieni osa on julkaistu. Wikimanian kokouspäivät olivat ainakin 2017 aika pitkiä ja tiiviitä, eli niiden aikana ei matkakertomusta pahemmin kirjoitettu (ja vuosilomaahan tuossa paloi); jos editointioikeus olisi ollut, lyhyttä versiota olisi ehkä voinut tupsauttaa päiväkohtaisestikin. Mitään yhteistä palauteiltaa ei yhdistys ole vielä pyrkinyt järjestämään tai sellaisen tiimoilta osallistujia lähestynyt; tuollainen voisi olla hyvä tilaisuus kerätä erilaisia näkökulmia Wikimaniaan. Voi mainita, että enemmistö täkäläisistä osallistujista (siis Suomesta) oli ainakin vuonna 2017 muita kuin Wikimedia Suomen stipendin saajia. Amerikkalaisen Wikimediasäätiön stipendin saaneista moni asui ymmärtääkseni kokoushotellissa ja mahdollisesti raportoi heille. Osa suomalaisista osallistujista oli ollut tai päässyt useaan Wikimaniaan tai muuhun kansainväliseen Wikimediaa käsittelevään kokoukseen aiemmin. Valitettavasti kukaan muu suomalainen osallistuja ei tehnyt itseään tiettäväksi kokouksen osallistujien verkkosivulla. Isossa kokouksessa ei joka edes joka päivä nähnyt muita suomalaisia. - Yleensä olen havainnut hyväksi käytännöksi sen, että annetaan malliksi yksi tai useampi hyvänä pidetty matkakertomus, jolloin toivotusta raportoinnista saa jo etukäteen paremman käsityksen.
Ainakin itselleni vuoden 2017 matka oli stipendistä huolimatta taloudellisesti hiukan tappiollinen. Jos stipendin olisi tiennyt saavansa 1-2 kuukautta aiemmin ja sen suuruus olisi ollut tiedossa, olisi tarjolla ollut vielä halvempia ja suorempia lentoja. Noita ei stipendin maksamisen jälkeen ei enää sillä hinnalla ollut. Itselleni oli myös epäselvää haettaessa ja vielä myöntövaiheessa, jaetaisiinko avustussumma usean hakijan kesken. Jos olisi "splitattu", olisin kustannussyistä perunut osallistumiseni. Nyt oma panostus taisi jäädä pariin sataan euroon (jos tarpeellisia lounaita esimerkiksi lentojen vaihtojen välillä ei lasketa), kun asuin opiskelija-asuntolassa (artikkelin Concordia-yliopisto viimeinen kuva) ja kasasin aamupalan/osan iltaruuista paikallisen marketin antimista). Stipendin rajallisuuden vuoksi ennakkopäivistä piti hylätä maksullinen Hackathon kokoushotellissa ja ohjelmaksi valikoitui ilmainen mutta silti kiehtova editointitapahtuma First Nations on Wikipedia Quebecin kansalliskirjastossa ja -arkistossa ja 99-vuotiaan Suomen hengessä paikalliseen suomalaiseen seurakuntaan tutustuminen ja lyhyehkö wikipedia-artikkeli siitä. Etukäteen eivät kokousjärjestäjät ainakaan ensikertalaisille jakaneet tietoa siitä, että osa porukoista jäisi tapahtuman jälkeen esim. wikidataa käsittelevien koulutuksien antia harjoittelemaan. Eivätkä kokousjärjestäjät maininneet myöskään edullisista majoituksista kokouspäivien jälkeisille päiville (jolloin opiskelija-asuntola sulkeutui ulkopuolisilta). Jos olisi noista tiennyt, olisis matkasta tullut pidempi ja olisi päässyt kokouksen jälkeen lomailemaankin (1/2 päivää enemmän). Aiheesta enempi, kun parempi tilaisuus tulee. --Paju (keskustelu) 16. toukokuuta 2018 kello 05.34 (EEST)
Kiitos palautteesta ja kokemuksista, otetaan onkeen. Raporttia ei tarvitse tietenkään paikan päältä tehdä, tässä esimerkiksi linkki raporttiin Wienin Hachathonista noin vuosi sitten. Jos haluaa kirjoittaa Wikimedia Suomi blogiin, voi ottaa yhteyttä, eiköhän juttu siihen saada yhteisvoimin. Tuollaista suullista raporttia ei ole Wikimaniasta järjestetty, mutta sellaista voi aina ehdottaa jos vaan yhdistyksen resurssit sellaisen järjestämiseen rahkeavat. Matkastipendin suuruus Montrealiin oli siis 1 500 € ja Kapkaupunkiin on varattu sama summa. Jos joku asia on epäselvää, voi kysyä neuvoa vaikka allekirjoittaneelta.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 16. toukokuuta 2018 kello 08.38 (EEST)
Huomasin vasta äsken, että vuoden 2014 Wikimaniasta uutisoitu usean osallistujan voimin reilusti ja avoimesti täällä Kahvihuoneen Uutisissa jopa kolmesti: 1, 2 ja 3. Hieno homma! Olisinpa huomannut (lukea näitä uutisia silloin säännöllisesti tai edes) ennen viimevuotista Wikimaniaa. Mielestäni tämä kahvihuoneen uutisosasto on suomalaisille tietosanakirjoittajille näkyvämpi ja toimivampi julkaisupaikka kuin kirjoittaminen toisen wikipedistin alihankkijana Wikimedia Suomen blogeihin tai wikimediayhteisön (ja osin kansallisen lainsäädännön ja valvonnan) ulkopuolella toimiviin ja itsensä mainostamista tai näkyvilläolemista edistäville julkaisualustoille tyyliin Facebook tai Twitter. Koen, ettei matkaraportointi luonteeltaan edellytä pikaviestintää tai muuta monen seuraajan arkea katkovaa tiedonvälitystä. On eri asia, jos kokouksesta kirjoittaa lehtijutun tai vastaavan; tuota (tai lehdistötiedotteen tekemistä ja lähettämistä joillekin suomalaisille mediataloille) mietin viime vuonna, ja olin lähellä ottaa yhteyksiä eräisiin tuttuihin toimittajiin (kävin jo alustavaa keskustelua wikipedianimimerkin käytöstä sanomalehtiartikkelissakin). Vaan ensikertalaisena olisi ollut kiva keskustella hiukan ja/tai toimia yhteistyössä muiden suomalaisten osallistujien kanssa, jo ennen matkaa, ettei tule sanomista... eli jätin sen pikkuuutistenkin tekemisen sanomalehiin tuolloin ajatuksen asteelle osin edellä kerrotuista syistä. --Paju (keskustelu) 22. toukokuuta 2018 kello 01.40 (EEST)
Mediavalinta on joskus vaikeaa. Tosiaan Wikipedian kahvihuoneessakin siis voi raportoida, hienoa!--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 22. toukokuuta 2018 kello 10.04 (EEST)
Raportoin tosiaan tuolloin 2014 kahvihuoneessa ja olisin saattanut raportoida jossain muuallakin, mutta lopulta en sitten ehtinyt enää raportoida muualla, koska olin buukannut ao. vuodelle liikaa asioita sekä wikimediassa että sen ulkopuolella. Olen edelleenkin sitä mieltä, että kaikki relevantti uutisointi eri asioista muualla olisi hyvä mahdollisiman kattavasti pyrkiä vähintään linkittämään myös tänne Wikipediaan, eikä uutisointi muualla oikeastaan koskaan korvaa uutisointia wikipediassa. Kokemattomille Wikipediassa toimiville siitä joutuu jatkuvasti muistuttamaan, koska tosiasia on, että ei voida olettaa eikä vaatia että joku tai kukaan olisi somessa. Linkillä se hoituu ilman lisävaivaa, vaikka kohteliasta on tarjota myös yhteenveto niille jotka eivät ole jossain somemediassa. Samalla tästä huolimatta esim. yhdistyksen blogi ja uutiskirjeet ovat erittäin tärkeitä: uutiskirje tavoittaa myös jos ei ehdi seuraamaan somea tai jos ei ehdi edes wikipediaan, ja lisäksi kaikki mitä on facebookissa on sieltä käytännössä täysin mahdotonta kaivaa esiin jo muutaman kuukauden päästä, kun taas blogista pystyy hetkessä saamaan yleiskuvan vaikka muutaman viime vuoden uutisista.--Urjanhai (keskustelu) 22. toukokuuta 2018 kello 11.14 (EEST)
Minusta olisi hyvä jättää erilaisista Wikimedia- ja Wikipediatapahtumista raportointi mahdollisimman avoimeksi, eli raportin tekijän pitäisi saada valita itse viestinsä ja media sen mukaan. Raporttien ei minusta tarvitse olla aina hurjan perusteellisia, esimerkiksi jostain tapahtumasta voi riittää vaikka 90 sekunnin video tai äänipodcast. Kaikkihan riippuu siitä, mitä kullekin osallistujalle jää mielen tapahtumasta ja mitä hän haluaa painottaa ja kertoa. Tuosta linkityksestä Kahvihuoneeseen oon samaa mieltä, se on hyvä koontipaikka.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 22. toukokuuta 2018 kello 12.01 (EEST)

AdvancedSearch[muokkaa wikitekstiä]

Birgit Müller (WMDE) 7. toukokuuta 2018 kello 17.45 (EEST)

Wikimedia Suomen tietosuojakäytäntö -luonnos[muokkaa wikitekstiä]

EU:n tietosuoja-asetuksen tullessa voimaan 25.5. Wikimedia Suomi yhdistys on laatinut asiakirjan otsikolla Wikimedia Suomen tietosuojakäytäntö. Kyseessä on luonnos, jonka yhdistyksen hallitus käsitteli kokouksessa 7.5.2018 ja päätti tuoda sen avoimeen käsittelyyn sekä Wikipedian sivulle, että Kahvihuoneeseen. Asiakirja siis käsittelee Wikimedia Suomi -yhdistyksen tietosuoja-asioita. Asiakirja esitetään hyväksyttäväksi yhdistyksen kevätkokoukselle sunnuntaina 27.5.2018, joka pidetään Tampereen Vapriikki-museossa (tarkemmat tiedot kokouskutsussa). Parannus- ja muutosesitykset ovat siis tervetulleita ja niitä voi esittää ennen kevätkokousta.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 9. toukokuuta 2018 kello 15.17 (EEST)

Breaking News: Yhdistyksellä on myös oma wikihanke: Wikimedia Suomi -wiki. Kun tietosuojakäytäntö on yhdistyksen oma eikä Wikipedian, niin tuossahan olisi ollut vallan hyvä wikihanke, jonne sen olisi voinut panna esille ja kommentoitavaksi. Nyt on hieman hassua, että yhdistyksen tekemä luonnos on sen oman wikin sijasta Wikipediassa. Eipä tavallinen ihminen varmaan ymmärrä, että Wikipediassa oleva Wikimedia Suomi ry:n tietosuojakäytäntö ei ole Wikipedian käytäntö. Eikä sitä epätavallinenkaan ihminen ymmärrä. Poistan sivun turhana toukokuun lopussa ettei se jää tänne tarpeettomasti oleilemaan. --Pxos (keskustelu) 9. toukokuuta 2018 kello 21.33 (EEST)
Tuota noin, minäpäs poistan tuon heti. Tässä on lukuisia ongelmia: ensinnäkin yhdistyksen itsensä kannalta on ongelma, että keskustelu sen sisäisistä asioista käydään Wikipediassa ja ikään kuin pakotetaan Wikipedia mahdollisesti säilyttämään ikuisesti yhdistyksen sisäinen keskustelu tietosanakirjan puolella, jos vaikka keskustelua syntyykin. Sitten käytännön kehittyminen myös näkyy Wikipedian muokkaushistoriassa, ja jos sivu poistetaan, se katoaa. Jos sivua ei poisteta, se jää kummalliseksi alasivuksi tänne, jota ei kai voi poistaa, koska se on yhdistykselle tärkeä. Lisäksi tämä on Wikipedia ja yhdistys on yhdistys. Tekstin mukaan tietosuojakäytäntö käsittelee yhdistyksen sisäistä tiedonhallintaa eikä liity Wikipediaan kuin ohimennen. Jep. Jos keskustelua asiasta syntyy, niin paikka löydettäköön. --Pxos (keskustelu) 9. toukokuuta 2018 kello 21.46 (EEST)
Kirjoitetaan nyt joukon jatkoksi, että Wikimedia Suomi ry:n oma wiki on teknisesti päivitetty ja toimiva versio, jossa on kaikenlaisia laajennoksia käytössä. Sen avulla kai pystyisi hallitsemaan satojatuhansia asiakirjoja tai sivuja, ja sinne voisi tallentaa kuvia, tehdä mallineita ja mitä vain. Sen oman "Kaikki sivut" -toimintosivun mukaan siellä onkin useita yhdistyksen sisäisiä asiakirjoja julkaistu. Kyllä Wikipedistinä, joka on käynyt myös Wikiaineistossa ja Wikisitaateissa ja Wikiopistossa ja Wikikirjastossa ja Wikimatkoissa ja Wikiuutisissa ja Commonsissa ja Meta-wikissäkin, olen sitä mieltä, että jokaiselle asiakokonaisuudelle on hyvä olla oma paikkansa. Asia on mielestäni kovin selvä ja hyvin vähän epäselvä. --Pxos (keskustelu) 10. toukokuuta 2018 kello 00.22 (EEST)

Tietosuojakäytännön luonnos on nyt sopivammassa paikassa eli yhdistyksen wikissä kommentoitavana.--Olimar 10. toukokuuta 2018 kello 00.38 (EEST)

Voisihan Wikimedia Suomen tietosuoja-asiasta keskustella minkä tahansa yhdistyksen tai yhteisön sivulla tai miten vaan, mutta Wikimedia Suomen hallitus halusi asiaan kommentteja juuri fiWikipedian käyttäjiltä. Asiakirja koskee wikipedistejä anonymiteettiperiaatteen noudattamisen ja sen poikkeusten kannalta, jos he osallistuvat yhdistyksen järjestämiin kilpailuihin, matkoihin tai vastaaviin. Ja yhdistyksen jäsenistä suuri osa on wikipedistejä, jolloin henkilötietosuoja koskee myös heitä. Otsikon mukaan kyseessä on luonnos, jonka tarkoitus on olla väliaikainen dokumentti siihen asti kunnes se esitetään hyväksyttäväksi yhdistyksen kokouksessa 27.5. (huom. kaksi päivää sen jälkeen kun asetus on voimassa, mutta haitanneeko tuo niin kamalasti?). Eli nämä olivat ne perustelut, joiden mukaan toimittiin kuten toimittiin. Nyt asia on keskusteltavana Wikimedia Suomen sivulla ja nyt vaan kaikki asiasta kiinnostuneet keskustelemaan tietosuojakäytännöstä sinne!--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 10. toukokuuta 2018 kello 13.48 (EEST)

Esitin kysymyksen Wikimedia Suomen tietosuojakäytännön luonnoksen keskustelusivulla. Keskustelu olisi tosiaan hyvä käydä siellä, mutta muokkaajia on kovin vähän, joten ilmoitin täällä. ---​r​a​i​d​5 (keskustelu) 17. toukokuuta 2018 kello 21.30 (EEST)

WP ja henkilötietosuoja[muokkaa wikitekstiä]

Henkilötietosuojasta Wikipediassa on keskusteltu kohdassa Keskustelu käyttäjästä:Hannumatti. Nostaisin aiheen yleisellä tasolla yleisempään keskusteluun, koska EU on muuttanut vaatimuksia aiheen suhteen. --Aulis Eskola (keskustelu) 10. toukokuuta 2018 kello 00.52 (EEST)

Onhan vaatimuksia esitetty ylläpitäjien ilmoitustaulullakin hiljattain. Keskustelu ei kuitenkaan liity tässä aiheessa mainittuun yhdistyksen tietosuojakäytäntöön. --Pxos (keskustelu) 10. toukokuuta 2018 kello 01.01 (EEST)

Lönnströmin taidemuseon Wikiprojekti Sibelius-museossa Turussa[muokkaa wikitekstiä]

Lönnströmin taidemuseon Wikiprojekti keskiviikkona 16.5.2018 klo 14–19 Turun Sibelius-museossa, osoitteessa Piispankatu 17. Tervetuloa.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 15. toukokuuta 2018 kello 12.26 (EEST)

Wikimedia Suomen kevätkokous -etäosallistuminen[muokkaa wikitekstiä]

Jos jotakuta kiinnostaa, niin Wikimedia Suomen kevätkokoukseen voi osallistua hangoutissa. --Zache (keskustelu) 27. toukokuuta 2018 kello 13.14 (EEST)

Fonin kielinen Wikipedia[muokkaa wikitekstiä]

Fonin kielinen Wikipedia on perustettu. Fonin kieli, jota miljoonat puhuvat Beninin, Nigerian ja Togon alueilla, on eräs Länsi-Afrikan keskeistä kielistä. Foninkielinen Wikipedia on nyt ns. inkubaatiovaihessa, jossa aluksi työstetään teknisiä ominaisuuksia. Aloitteen uuden Wikipedian perustamisesta teki benininläinen Mahuton Bienvenu Possoupe toukokuussa Barcelonassa pidetyssä Wikimedia hackathonissa. Mahutonia auttavat Wikimedian asiantuntijat. Fonin kielinen ”Wikipedya” julkaistaan siis inkubaatiovaiheen jälkeen oikeana Wikipedia-tietosanakirjana. Seuraavaksi tarvitaan fonin kieltä ymmärtäviä vapaaehtoisia Beninistä, Togosta, Nigeriasta tai mistä tahansa, jotka antavat panoksensa uuden tietosanakirjan artikkelien kirjoittamiseen ja ylläpitoon. Jos sinua kiinnostaa, ota yhteyttä Mah3110 tai Kulttuurinavigaattori.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 3. kesäkuuta 2018 kello 11.09 (EEST)

Fonin kielen puhujamääristä on ristiriitaista tietoa. Ruotsinkielisessä Wikipedissa heitä on 1,7, enWikissä 1,7 sekä 2,2 ja ranskankielisessä 4,1 (vuonna 2013) miljoonaa. Myös puhujien asuma-alueista on erilaisia tietoja. Suomessakin asuu fonia puhuvia, pääasiassa beniniläisiä.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 3. kesäkuuta 2018 kello 11.26 (EEST)
Sen verran tarkennettakoon, että foninkielistä Wikipediaa ei ole vielä perustettu, eikä perusteta, ellei Incubatorissa projekti saa tarpeeksi aktiivisia muokkajia. Toivottavasti kiinnostuneita muokkaajia löytyy. Stryn (keskustelu) 3. kesäkuuta 2018 kello 14.17 (EEST)

Important: No editing between 06:00 and 06:30 UTC on 13 June[muokkaa wikitekstiä]

Anteeksi, puhun vain hyvin vähän suomea. Please help translate to your language.

Hi everyone, sorry for writing in English. This is just to tell you that your wiki will be read-only between 06:00 UTC and 06:30 UTC on 13 June. This means that everyone will be able to read it, but you can’t edit. This is because of a server problem that needs to be fixed. You can see the list of affected wikis on Phabricator.

If you have any questions, feel free to write on my talk page on Meta. /Johan (WMF) (keskustelu) 5. kesäkuuta 2018 kello 15.42 (EEST)

Suomeksi: Suomenkielinen Wikipedia on vain-luku-tilassa 13. kesäkuuta klo 9.00–9.30 Suomen aikaa. Tänä aikana Wikipediaa voi ainoastaan lukea, ei muokata. Syynä tähän tilaan on palvelinongelman korjaaminen. Wikit, joita tämä koskettaa on lueteltu Phabricatorissa. Stryn (keskustelu) 5. kesäkuuta 2018 kello 16.11 (EEST)

Uudet suodattimet muutosten tarkasteluun siirtyy pois beetavaiheesta[muokkaa wikitekstiä]

Wikimedian Collaboration-tiimi aikoo tuoda Uudet suodattimet muutosten tarkasteluun -ominaisuuden tarkkailulistalle oletuksena tässä wikissä 28. kesäkuuta sen poistuessa beetavaiheesta. Käyttäjät, jotka haluavat pitää vanhanmallisen tarkkailulistan, voivat vaihtaa siihen uuden asetuksen avulla.

Uudet suodattimet tuovat helpomman ja tehokkaamman käyttöliittymän tarkkailulistalle, sekä uusia suodattimia ja muita työkaluja, joiden avulla muutosten tarkastelu on tehokkaampaa. Näihin sisältyy live-päivitykset, käyttäjien määrittämät korostukset, mahdollisuus luoda suodatinjoukkoja ja tallentaa niitä myöhempää käyttöä varten sekä koneoppimista hyödyntävät prediktiiviset suodattimet (wikeissä joissa on ORES käytössä). Jos et vielä tunne näitä uusia suodattimia, voit kokeilla niitä tarkkailulistallasi aktivoimalla Uudet suodattimet muutosten tarkasteluun -toiminnon. Ohjesivulla on ohjeita työkalujen käyttöön.

Yli 70 000 käyttäjää on aktivoinut tämän beetatoiminnon, joka on ollut kokeilukäytössä tarkkailulistalla yli kahdeksan kuukauden ajan. Toiminnon pitäisi olla vakaa ja tehokas, mutta jos sinulla on ajatuksia koskien näitä työkaluja tai beetavaiheesta poistumista, kerro siitä projektin keskustelusivulla tai tässä. Stryn (keskustelu) 5. kesäkuuta 2018 kello 19.04 (EEST)