Wikipedia:Kahvihuone (uutiset)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Wiki Loves Monuments -finalistit valittu. Palkintojenjako 18.11. Kansallismuseossa[muokkaa wikitekstiä]

Finalistit

Suomen kilpailuun lähetettiin yhteensä 3464 kuvaa 98 kuvaajalta. Näistä valittiin 10 valokuvaa kansainvälisen kansainväliseen finaaliin, jonka tulokset julkistetaan joulukuun alussa. Jälleenvalokuvaussarjan parhaiksi valittiin Katja Tuomala ja Teemu Ikonen. Alla on näytteitä heidän ottamistaan kuvapareista.

Amandas postcard to her sister.png Jälleenvalokuva Amandan 8.10.1907 sisarelleen lähettämästä postikortista.jpg
Rauman raatihuone 1902-1910 ja 2018

Canal in Rauma from the side of the sea.png Rauman kanaalin meren puoleiselta osalta.jpg
Rauman Kanali 1900-1920 ja 2018


Punavankeja Suomenlinnan IV piirin Susisaaren vankileirillä (musketti.M012-HK19930418-11).jpg Jälleenvalokuva valokuvasta Susisaarella.jpg
Susisaari 1918 ja 2018

Kiväärimiehiä Kasarmitorilla (musketti.M012-HK19790427-540).jpg Kasarmitori, Helsinki.jpg
Kasarmitori 1918 ja 2018


Tuomaristoon kuuluivat valokuvataiteilija Mojo Erämetsä, graafikko Tommi Kovala, rehtori Riitta Moisander, vierailijaprofessori Elina Paasonen, valokuvaaja Jussi Tiainen ja valokuvaaja Soile Tirilä. Suomen kilpailusarjan voittaja julkistetaan palkintojenjakotilaisuudessa Kansallismuseon Ateljeessa Mannerheimintie 34, Helsinki 18.11.2018 klo 13.00. Tervetuloa!

Suomen WLM-tiimin puolesta,

Voittaja ja palkintojenjakotilaisuus

Kilpailun huippukohta, palkintojenjakotilaisuus on nyt takanapäin. Koko Suomen osakilpailun parhaaksi valikoitui Teuvo Salmenjoen kuva Vaajakosken vanhasta vesivoimalaitoksesta. Tuomaristo kuvaili voittajakuvaa seuraavasti:

Kuvassa on upeat värit, se on tyylikäs kuva ja teknisesti yksi parhaista. Ylevä ja kaunis toteutus hienosta maisemasta. Kuva ei ole sattuman oikku, vaan kuvaaja on suunnitellut tekemisensä kunnolla.

Voittaja sai palkinnoksi 200€ lahjakortin Rajala Pro Shopiin sekä museokortin, muut 9 finalistia museokortit ja jälleenvalokuvaussarjan voittajat Juha Suonpään Isoisä – Tampere 1918 -kirjat. Onneksi olkoon voittajille!

Suomen WLM-tiimin puolesta,


Wiki Loves Monuments -kilpailun kansainvälisen tulokset.
Kunniamaininnat

Wiki Loves Monuments -kilpailun kansainvälisen sarjan voittajaksi valittiin Alireza Akhlaghin kuva UNESCON maailmanperintökohteen Sheikki Lotf Allahin moskeijan katosta. Tuomariston mukaan kuva on kaunis sommitelma, joka on yhdistelmä kupolin pyöreätä ja syvennyksen säteittäisiä elementtejä. Hämmästyttävä syväterävyys tuo esiin koristellun katon jokaisen tiilen."

Julie Tsarfatin upea kuva Helsingin tuomiokirkosta sai puolestaan kansainvälisen sarjan kunniamaininnan ja pääsi sijalle 23. Tämä on tähän mennessä paras saavutus Suomesta!

Kansainvälinen tuomaristo valitsi kilpailun voittajakuvat kansallisten kilpailusarjojen voittajakuvista kolmen pääkriteerin perusteella. Tärkeitä olivat tekninen laatu, omaperäisyys ja kuvan käyttökelpoisuus Wikipediassa. Kilpailussa oli mukana yhteensä 50 maata ja aluetta, 14 000 osallistujaa ja 258 000 kuvaa.

Lisätietoa

Suomen WLM-tiimin puolesta,

Nils-Aslak Valkeapää ja plagiointisyyte[muokkaa wikitekstiä]

Taarna Valtonen ja Leena Valkeapää ovat tehneet ilmoituksen plagioinnista Tutkimuseettiselle neuvottelukunnalle Juha Pentikäisen ja Risto Pulkkisen kirjasta Saamelaisten mytologia (SKS 2018), johon on kopioitu tekstiä sekä Valtosen ja Valkeapään artikkelista että Wikipedian ’Nils-Aslak Valkeapää’ -artikkelista. Valtosen ja Valekapään teksti on Mun čuojan - Minä soin. Kirjoituksia Nils-Aslak Valkeapään elämäntyöstä (Lapland University Press 2017) vertaisarvioitu johdantoartikkelia. EDIT Linkki uutiseen MTV. --Tappinen (keskustelu) 20. marraskuuta 2018 kello 11.52 (EET)

Ei sinänsä yllätys, mutta hämmästyttävää silti. Kaikenlaisia tarinoita on kuultu. Jos Wikipedia on merkitty lähteeksi lähteisiin, sehän on tietysti sallittua, mutta silti noloa. --Abc10 (keskustelu) 20. marraskuuta 2018 kello 12.51 (EET)
Uutisoitu myös Iltalehdessä ”Veri hyytyi, kun näin ne kuvat” - Arvostettu Suomalaisen Kirjallisuuden Seura syöstiin Wikipedia-kopiointiriitaan, pyytää nyt anteeksi toimintaansa saamelaiskirjan kanssa.--Htm (keskustelu) 21. marraskuuta 2018 kello 06.34 (EET)

Helsinki rephotography[muokkaa wikitekstiä]

Vahur Puik esittelee Ajapaik Android -ohjelman toimintaa

Wikimedia Suomi ry käynnistää Helsinki Rephotography -hankkeen, jonka tavoitteena on edistää liikkumista valokuvauksen avulla. Hankeessa kuvataan vanhoissa valokuvissa esiintyviä paikkoja uudestaan. Samalla saadaan talteen sijainnit, joissa historialliset kuvat on otettu. Hanke on saanut kolmivuotisen rahoituksen Helsingin kaupungilta. Helsingin kaupungin lisäksi hanketta tukee Wikimedia Foundation.

Wikimedia Suomi ry:n yhteistyökumppaninan mukana on Viron valokuvahistoriallinen seura, jolla on kokemusta valokuvien paikannukseen joukkoistamisesta Ajapaik.ee-verkkosivustolla. Seura on myös kehittänyt hankkeessa käytettävän mobiilisovelluksen.

Toisena yhteistyökumppanina toimii Wikidocumentaries. Wikidocumentaries kehittää alustaa, jolle kerätään tavallisten ihmisten tarinoita ja valokuvia mikrohistoriallista kerrontaa varten. Hanke toimii yhteytenä kulttuurialan toimijoihin sekä paikallishistoriaa kerääviin yhdistyksiin.

Lisätietoja

Wikimedia Suomen ja Helsinki rephotography -hankeeen puolesta, --Kimmo Virtanen (Zache) (keskustelu) 21. marraskuuta 2018 kello 23.14 (EET)

Wikimedia Suomen strategialuonnos kommentoitavana[muokkaa wikitekstiä]

Hei! Wikimedia Suomen strategiatyö on edennyt vaiheeseen, jossa luonnos on tallennettu yhdistyksen wikiin kommentointia varten. Kommentteja ja kysymyksiä voi esittää 8.12. asti luonnoksen keskustelusivulla. Otamme kommentit huomioon strategian viimeisessä versiossa, joka esitetään vahvistettavaksi syyskokouksessa 15.12..--Olimar 22. marraskuuta 2018 kello 12.29 (EET)

Community Wishlist Survey vote[muokkaa wikitekstiä]

22. marraskuuta 2018 kello 20.13 (EET)

Advanced Search[muokkaa wikitekstiä]

Johanna Strodt (WMDE) (talk) 26. marraskuuta 2018 kello 12.57 (EET)

New Wikimedia password policy and requirements[muokkaa wikitekstiä]

CKoerner (WMF) (talk) 6. joulukuuta 2018 kello 22.02 (EET)

Huomautus: Täällä julkaistua suomennosta on korjattu useita kertoja. --Pxos (keskustelu) 7. joulukuuta 2018 kello 08.18 (EET)

Yllä mainittu "erioikeutettu taso" tarkoittaa käytännössä ylläpitäjiä suomenkielisessä Wikipediassa. On mahdollista, että Foundationin turvallisuustiimi määrittelee myöhemmin uusia ryhmiä erioikeutetuiksi, mutta käytännössä erioikeutetut käyttäjät ovat sellaisia, jotka ovat laatimassani luottamustasoja käsittelevässä mielipidekirjoituksessa luottamustasoilla neljä tai viisi (4–5). Kymmenen merkin salasanavaatimus ei siis toistaiseksi koske seulojia tai palauttajia. --Pxos (keskustelu) 7. joulukuuta 2018 kello 08.30 (EET)

Työväenmuseo Werstaan äänimaisema wikipaja 18.12.[muokkaa wikitekstiä]

Työväenmuseo Werstaalla järjestetään 18.12. klo 15.30 − 18.00 työpaja, jossa lisätään soundsofchanges.eu -sivuston työntekoon liittyviä äänimaisemia ja videoita wikiartikkeleihin. Aineistoja voi lisätä minkäkieliseen Wikipediaan tahansa ja tapahtumassa opastetaan myös yleisesti Wikipedia-artikkeleiden muokkaamiseen. Lisätietoja wikiprojektisivulla.

Tällä hetkellä Commonsiin ladatut äänet ja videot löytyvät Commonsin luokasta Media from Work With Sounds) ja niitä lataillaan tapahtumaan mennesäs lisää. --Zache (keskustelu) 10. joulukuuta 2018 kello 11.19 (EET)

Invitation from Wiki Loves Love 2019[muokkaa wikitekstiä]

Please help translate to your language

WLL Subtitled Logo (transparent).svg

Love is an important subject for humanity and it is expressed in different cultures and regions in different ways across the world through different gestures, ceremonies, festivals and to document expression of this rich and beautiful emotion, we need your help so we can share and spread the depth of cultures that each region has, the best of how people of that region, celebrate love.

Wiki Loves Love (WLL) is an international photography competition of Wikimedia Commons with the subject love testimonials happening in the month of February.

The primary goal of the competition is to document love testimonials through human cultural diversity such as monuments, ceremonies, snapshot of tender gesture, and miscellaneous objects used as symbol of love; to illustrate articles in the worldwide free encyclopedia Wikipedia, and other Wikimedia Foundation (WMF) projects.

The theme of 2019 iteration is Celebrations, Festivals, Ceremonies and rituals of love.

Sign up your affiliate or individually at Participants page.

To know more about the contest, check out our Commons Page and FAQs

There are several prizes to grab. Hope to see you spreading love this February with Wiki Loves Love!

Kind regards,

Wiki Loves Love Team

Imagine... the sum of all love!

--MediaWiki message delivery (keskustelu) 27. joulukuuta 2018 kello 12.12 (EET)

FileExporter beta feature[muokkaa wikitekstiä]

Johanna Strodt (WMDE) 14. tammikuuta 2019 kello 11.41 (EET)

Tämä toimii nyt. Se siis siirtää kuvan koko muokkaushistorian Commonsiin, eli kuvan sivua muokkanneiden käyttäjien muokkaushistoriassa näkyy Commonsissa muokkauksia ikään kuin ne olisi tehty siellä. Kuva näkyy myös kuvan alkuperäisen tallentajan tallennuslokissa, ja muokkauksina siirtäjän muokkaushistoriassa. -kyykaarme (keskustelu) 16. tammikuuta 2019 kello 22.03 (EET)
Mainittakoon, että Kyykaarmeen Wikimedia Commonsiin viemä Mustapääkerttukoiras.JPG on nyt tapausesimerkkinä suomenkielisessä Wikipediassa majailleen tiedoston siirtämisestä FileExporterilla (tiedostohistoria fiwikissä). –Ejs-80 17. tammikuuta 2019 kello 00.27 (EET)
Ja mainittakoon, että tiedoston historiassa näkyvä kommenttini tekijänoikeuksien haltijasta ei vaikuttanut ainakaan tuon kuvan tallentamiseen, vaan siirrot esti eräs toinen juttu, jonka kävin korjaamassa MediaWikin puolella. Huomasin että eri laskurit laskevat alkuperäisen tallentajan muokkaukset eri tavalla. Central Auth ei näytä muokkauksia Commonsissa, xtools näyttää, mutta sekin näyttää Global edits -kohdassa nollaa Commonsin kohdalla. En tiedä olisiko jollakin kuvia tänne tallentaneella käyttäjällä jotain sitä vastaan, että hänen kuvansa ja samalla muokkauksensa viedään Commonsiin. Tästä on se hyöty, että kun kuva poistetaan fi-wikistä, niin sen historian näkee kuka vaan Commonsissa, eikä vain ylläpitäjät täällä. Ja kuvat näkyvät myös oikean käyttäjän tallennuslokissa, eli esimerkiksi tuolta käyttäjältä Koskikara on siirretty useita kuvia täältä Commonsiin, mutta ne näkyvät siirtäjien tallennuslokissa eikä kuvaajan omassa. -kyykaarme (keskustelu) 17. tammikuuta 2019 kello 22.19 (EET)