Wikipedia:Kahvihuone (uutiset)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Opastuspiste 711-noborder.svg
Chat bubbles.svg
Wikipedia-law.png
Edit-find-replace.svg
Preferences-system.svg
Copyleft.svg
Newspaper.svg
Nuvola apps filetypes.svg


Viro-Suomi artikkelien kirjoituskilpailun tulokset[muokkaa wikitekstiä]

Tiedote 24.1.2017 Wikimedia Suomi

Viron ja Suomen Wikimediat järjestivät Wikipedia-artikkelien kirjoituskilpailun 6.12.2016 - 5.1.2017. Vironkieliseen Vikipeediaan kirjoitti 20 käyttäjää 122 Suomea ja suomalaisia koskevaa artikkelia. Suomenkieliseen Wikipediaan kirjoitti 25 henkilöä 221 artikkelia Virosta ja virolaisista. Vironkieliseen Vikipeediaan kirjoitettiin muun muassa artikkeleita Suomeen suuntautuneista ristiretkistä, kveeneistä ja Amorphis-yhtyeestä. Suomenkieliseen Wikipediaan kirjoitettiin muun muassa Tarton kaupunginosista, Viron kunnista ja kuvanveistäjä Amandus Adamsonista.

Suomenkielisen Wikipedian palkitut kirjoittajat ovat:

 • 1. palkinto käyttäjänimi Abc10
 • 2. palkinto käyttäjänimi Kotivalo
 • 3. palkinto käyttäjänimi Epiq

Kaikki palkitut saavat palkintona Museokortin, joka oikeuttaa ilmaiseen käytiin yli 200 museossa Suomessa vuoden ajan. Ensimmäinen ja toinen palkittu saavat myös Tallinkin risteilymatkan Tallinnaan. Pyydämme palkittuja ottamaan yhteyttä Wikimedia Suomeen (info at wikimedia.fi) palkintojen lähettämiseksi.

Kilpailun jyryyn osallistuivat Suomen osalta Otso Kantokorpi, Sven-Erik Soosaar (Wikimedia Viro) ja Heikki Kastemaa.

Vironkieliseen Vikipeediaan kirjoittaneiden palkinnot jaetaan ja julkistetaan 27. tammikuuta. Kaikille vironkieliseen Vikipeediaan kirjoittaneille myönnetään Kuparinen hirvensydän Suomea ja suomalaisia koskevien artikkelien kirjoittamisesta. Kilpailu onnistui hienosti, kiitämme kaikkia osallistujia!

Viron osallistujat ja Suomen osallistujat

--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 24. tammikuuta 2017 kello 10.30 (EET)

Ilmeisesti kaikki kolme voittajaa ovat eri syistä estyneitä tai kieltäytyneitä vastaanottamasta palkintoesineitä. Mielestäni tämä lähetystekninen ongelma on sen verran kiinnostava, että tiedustelenkin tässä, onko yhdistys onnistunut ratkaisemaan ongelman. Sillä on yleisempääkin merkitystä tulevia kilpailuja ajatellen silloin, kun kisa käydään virtuaalitodellisuudessa mutta esineitä liikutellaan tosielämässä. --Pxos (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 18.52 (EET)
Omalta osaltani olen ilmoittanut postiosoitteeni Wikimedian info-sähköpostiin toivomuksella, ettei tietojani levitellä. –Kotivalo (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 21.41 (EET)
Minulle olisi riittänyt Wikipedian perinteinen prenikka. Nyt jouduin kehumaan käyttäjäsivulla itse itseäni, kun vielä lisäksi näytti siltä, ettei tuloksia julkistetakaan. Ehdin jo mielessäni tehdä asiasta omat tulkintani jota ei ainakaan lieventänyt se että yhteyshenkilöä sijaistaa toinen käyttäjä. En tiedä mikä itu on muiden kuin virtuaalipalkintojen jakamisessa yhteisössä, jossa käyttäjät toimivat pääasiassa nimimerkein ja haluavat säilyttää yksityisyydensuojan. Onhan täällä varmasti yksilöitä, joita kiinnostaa, kuka on minkin nimimerkin takana, mutta vaikea uskoa, että joku tietoisesti houkuttelisi tietoa esiin kilpailun kautta. Abc10 (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 21.43 (EET)
Jatkossa tällaisissa kilpailuissa tulisi ehdottomasti etukäteen ilmoittaa, ettei palkintona ole virtuaalipalkintoja vaan esineitä, joita liikutellaan tosielämässä.--MAQuire (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 22.01 (EET)
Kilpailuprojektin sivulla luvussa Osallistuminen mainittiin palkinnoista: "Kolme parasta saa palkintoina museokortin, ja lisäksi paras muokkaaja saa kaksi matkaetukorttia, jotka oikeuttavat erikoishintaisiin 22 tunnin Helsinki–Tallinna-risteilyihin. Palkinnot myöntää Wikimedia Suomi." Viron Wikimedia järjesti palkintojen jakotilaisuuden Tallinnassa Suomen suurlähetystössä. Paikalla oli suurin osa palkituista virolaisista Vikipeedisteistä, Viron Wikimedian väkeä ja suurlähettiläs. Tilaisuus oli arvokas ja onnistunut, puheenvuoroja pidettiin, keskusteltiin, nostimme maljat ja söimme pikkupurtavaa. Omasta mielestäni jatkossa olisi suosittava sellaista menettelyä Suomessakin, että palkinnot jaetaan palkintojen jakotilaisuudessa jossain sopivassa paikassa. Esimerkiksi jos järjestetään vastaava Viro-Suomi artikkelien kirjoituskilpailu ensi vuonna, palkintojen jakotilaisuuden järjestämistä voisi kysyä vaikka Viron suurlähetystöstä Kaivopuistossa. Minusta ei ole kauhean suurta eroa sillä, ovatko palkinnot "virtuaalisia" tai "ei-virtuaalisia", mitä se sitten tarkoittaakaan. Jos joku palkittu ei halua ottaa vastaan palkintoa, se on hänen oma asiansa eikä sen setviminen kuulu muille. Ehkä tulevaisuudessa osallistujille voisi ilmoittaa, että kilpailuun voi osallistua käyttäjänimellä, mutta palkinnon voi ottaa vastaan vain oikealla nimellä ja palkinnot lähetetään postiosoitteeseen ja että kilpailun järjestäjä pitää nämä tiedot luottamuksellisina.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 5. helmikuuta 2017 kello 21.12 (EET)
Kulttuurinavigaattori kirjoitti: "Jos joku palkittu ei halua ottaa vastaan palkintoa, se on hänen oma asiansa eikä sen setviminen kuulu muille." Asia on tällä tavalla tullut ainakin minulle riittävän selväksi. Pyydän anteeksi keskustelijoilta ja yhteisöltä, että otin asiaan kantaa oman mielenkiintoni pohjalta. On selvää, että minun ei olisi pitänyt puuttua asiaan siitäkään huolimatta, että Wikimedia Suomen (oikea) edustaja vaikeni asiasta kahden viikon ajan. Pyydän nyt, että jatkokeskustelu palkintojen jakamisesta käydään viittaamatta minun toimintaani. Jätän mielihyvin yksityiset ongelmat yksityisten ongelmiksi. --Pxos (keskustelu) 5. helmikuuta 2017 kello 21.57 (EET)
Mitä mieltä olet palkintojen jakamisesta tulevaisuudessa ehdottamallani tavalla? Eli pitäisikö palkinnot jakaa palkintojen jakotilaisuudessa johon kutsutaan palkitut. Jos joku ei pääse paikalle, hänelle lähetetään palkinnot postissa.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 5. helmikuuta 2017 kello 22.36 (EET)
Minäkö minäkö? Kiitän kohteliaasta kysymyksestä, mutta jos ei ole käynyt ilmi, olen nyt sellaisessa kesäkeitossa, että en halua ottaa enää tähän asiaan kantaa tällä hetkellä. Itse ongelman ratkaiseminen toki kiinnostaa, mutta nyt on parempi hypätä järveen. --Pxos (keskustelu) 5. helmikuuta 2017 kello 22.39 (EET)
No jos joskus ehdit paneutua tähän asiaan suurelta draamanäyttämöltä, ota toki kantaa tähänkin. Kilpailun vastuullinen järjestäjä varmaankin päättää kunkin kilpailun osalta palkintojen jakamisen tarkemmasta tavasta, mutta osviitat ovat aina tervetulleita. Ehkä pari huomiota kuitenkin Wikipedian kilpailujen järjestämisestä. Vastuullisen kilpailunjärjestäjän pitäisi kai olla oikeushenkilö, varsinkin jos niissä jaetaan palkintoja (esim. Wikimedia Suomi, voi kai se olla joku muukin). Toiseksi arvelisin, että osallistua ja palkita voi käyttäjänimellä, mutta ottaakseen vastaan palkinnon pitää olla "oikea" henkilö, ainakin minun juridinen käsitykseni sanoo näin. Ja jotta tietosuoja menisi oikein, kilpailun järjestäjän pitää luvata, että ilmoitettuja nimiä ja osoitteita ei luovuteta eteenpäin. Vai olenkohan kauheasti väärässä? Ja onkohan näistä asioista keskusteltu ennenkin, en tiedä?--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 5. helmikuuta 2017 kello 23.18 (EET)
Jos asiat eivät joskus olisikaan huonosti, tilanne taitaisi olla kestämätön. "Yhteyshenkilöä sijaista[va] toinen käyttäjä" on varmasti Pxos, joka kehtasi kirjoittaa virkkeen asiasta. Pahoittelen, jos olet huonolla tuulella riippumatta siitä, voitatko tai häviätkö. Ja totta kai kisoja järjestetään, jotta yhdistys pääsisi vakoilemaan käyttäjäihmisiä heidän ikkunansa taakse, se nyt on aivan pähkäselvää jokahiselle ilman salaliittojakin eli piilo-yhdistyksiä. --Pxos (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 22.06 (EET)
Varmasti olet joskus hyvällä tuulellakin, ja joskus voi olla tilanteita jolloin et ole ivallinen. Minähän kirjoitin että vaikea uskoa, mutta korjataan se muotoon mahdoton uskoa, jos se selventää ajatteluani. Saman virkkeen alkuosa taas pohjautuu elämänkokemukseen. Mutta eiköhän tämä riitä. Kiitos kommentista. Abc10 (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 22.27 (EET)
Ei kestä…riittää. --Pxos (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 22.30 (EET)
Minä otan oikein mielelläni vastaan palkinnon, mutta pysyisin kyllä mieluiten anonyyminä. Vilkaisin nyt keskustelua Kotivalon sivulla, ja ilmeisesti pakettiautomaatti olisi tähän toimiva ratkaisu? En tullut juuri ajatelleeksi asiaa kilpailun aikana. --Epiq (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 23.41 (EET)

Minua hämmästyttää suuresti se että nimimerkin käyttöön perustuvassa projektissa paheksutaan niitä jotka eivät halua nimeään kertoa. Salassapitolupauksen pitävyydestä on meillä ja maailmalla riittävästi esimerkkejä, ja ammatillisista syistä olen niistä itsekin jonkin verran perillä. Yksityisyydensuoja ei Wikipediassa muutenkaan ole käsittääkseni kovin vahva, mutta ainakin sitä pyritään eri keinoin rikkomaan. Kuten kommenttipyynnössä ilmoitin, en osallistu enää Wikipedian projekteihin, eikä Kulttuurinavigaattorin tässä keskustelussa esittämä paheksunta saa minua muuttamaan kantaani, päin vastoin, hänhän on jaksanut paheksua minua tämän projektin yhteydessä jo aiemminkin. Koska onnekseni en lähtenyt kilpailuun palkintojen perässä, olen ainakin vilpittömän tyytyväinen siihen artikkelimäärään minkä tein (74), ja olisi ollut kilpailulle fi.wikipedian kannalta noloa, jos ei niitä olisi. Tosin tämähän olikin Wikimedian kilpailu, kuten nyt olen vihdoin ymmärtänyt. Hauskaa että teillä oli siellä hauskaa maljoja nostellessa. Toivottavasti saatte käyttäjiä rekrytoiduksi ensi vuonna. --Abc10 (keskustelu) 6. helmikuuta 2017 kello 10.30 (EET)

Missä ja miten niitä paheksutaan projektissa, jotka eivät halua nimeään kertoa?--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 6. helmikuuta 2017 kello 11.02 (EET)
Paheksunta ei ole yksityiskohdissa. Aivan ohi sen sanoisin, että osallistuminen projektiin, jossa Wikimedia Suomen jäsenet ottavat kunnian ja nostelevat suurlähetystössä sampanjalaseja minun Wikipediassa tekemäni työn tuloksilla, tuntuu irvokkaalta. Ja vielä ohi kaiken: Kaksi viikkoa sitten uutissivulla julkistettuja kilpailun tuloksia ei ole julkistettu kilpailusivulla vieläkään. Kaikkea mitä sanon voidaan käyttää ja käytetään minua vastaan, joten en sano enempää. --Abc10 (keskustelu) 7. helmikuuta 2017 kello 07.40 (EET)
Minusta Abc10 nyt vähän ylireagoi tässä asiassa. Jos et halua henkilöllisyyttäsi julkisuuteen, se on ihan ymmärrettävää, mutta mielestäni ei tarvitse silti loukkaantua siitä, että joku haluaa tai suostuu esintymään myös julkisesti esim. osallistumalla Wikimedia Suomen toimintaan. Ja jos virolaiset halusivat järjestää juhlat, saivat Suomen suurlähetystön sinne mukaan ja kutsuivat myös Wikimedia Suomen edustajat mukaan, hyvähän se vain on. Vai olisko pitänyt kieltäytyä kutsusta? Tämähän on vapaaehtoisprojekti ja kaikki työn tulokset ovat vapaalla lisenssillä, joten niiden edestä voi myös kallistella samppanjalaseja ihan vapaasti.--Tanár 7. helmikuuta 2017 kello 15.48 (EET)
Käyttäjä:Tanár: Varmaan olen aina vähintään jonkun mielestä väärässä joka asiassa. Siihen nähden, että Kulttuurinavigaattori loukkaantui syvästi kun hyvää tarkoittaen vinkkasin hänelle oikeinkirjoituksesta ja sen seurauksena tai siksi toisekseen (miten sen nyt katsoo) kilpailun tulokset ilmaantuivat kilpailusivulle kitsaasti (ja lopulta yksi osallinen käynnisti kommenttipyynnön), katson oikeudekseni ilmaista asian irvokkuudesta huvittuneisuuteni. Kansanedustajien lomailusta ja juhlinnasta kansan puolesta tehdään viestimissä jatkuvasti enemmän tai vähemmän viiltävää pilkkaa, joten ei tuo kommenttini pitäisi herättää asiaan kuulumattomien henkilöiden kommentteja. Mutta jos nyt lopetettaisiin minun arvosteluni täällä. Halutessasi voit viedä asian avoinna olevaan kommenttipyyntöön, siellä saan syyttelyä asioista jotka muiden sanomina eivät herätä ketään. --Abc10 (keskustelu) 9. helmikuuta 2017 kello 10.33 (EET)
Pakko todeta tähän sellainen seikka, että Wikimedia Suomi -yhdistyksessä suht aktiivisesti toimivana, niin en ole huomannut, että Kulttuurinavigaattori olisi ollut loukkaantunut sinulle. Ylipäätänsä oltiin ilahtuneita siitä miten hyviä artikkeleita kirjoitettiin mukaan lukien kirjoittamasi artikkelit. Joka tapauksessa jos se auttaa selkeyttämään niin voidaan kirjoittaa selostus siitä mitä tuossa tapahtui joka avaa sitä miten arvostelu toimi, miksei suomenkieliseen Wikipediaan ole tullut papukaijamerkkejä, miksi tulokset puuttuivat kilpailusivuilta? Suurin osa asioista varmaankin tiivistyy siihen, ettei ole ollut kokemusta kilpailun järjestämisestä ja ollaan lähinnä reagoitu vastaan tulleisiin asiohin. --Zache (keskustelu) 9. helmikuuta 2017 kello 10.55 (EET)
Kaikilla tuntuu olevan sisäinen pakko kommentoida kaikkea mitä sanon. Kommenttini poisto ja Kulttuurinavigaattorin pitkä vastaus hämmästykseeni osoittavat mielestäni loukkaantumista erityisesti sen valossa, että kilpailun tuloksia ei saatu fi.wikin kilpailusivulle ennen kuin kahden viikon kuluttua. Mutta olkoon: olen ainoa Wikipediassa herkästi loukkaantuva, koko tämän hienostuneen prosessin tuloksena, niin on todettava. Minusta tätä on tarpeeton jatkaa, mutta varmasti olen siinäkin väärässä. --Abc10 (keskustelu) 9. helmikuuta 2017 kello 11.59 (EET)

Ilmoitus Pxosilta: Olen kerran jo pyytänyt anteeksi puuttumistani asiaan. Siitä huolimatta yhdistyksen edustaja on tässä pyytänyt minulta kannanottoa palkintojenjako-ongelmaan kun hän samalla aivan toisaalla esittää minun toiminnastani omia käsityksiään. Ilmoitan nyt, että anteeksipyyntöni on edelleen voimassa ja sen lisäksi en halua olla missään tekemisissä tämän asian kilpailuun liittyvien asioiden, Wikimedia Suomi ry:n tai sen edustajien ja erityisesti sen puheenjohtajan kanssa. Olen pahoillani, että osallistuin keskusteluun ja vakuutan, että en millään tavalla osallistu siihen enää. Pyydän Kulttuurinavigaattoria olemaan kysymättä minun kantaani mihinkään asiaan milloinkaan missään! En ole ollut missään suhteessa Wikimedia Suomi ry:hyn, mutta mikäli tällainen luulo on syntynyt, ilmoitan, että kuvitellutkin suhteet katkaistaan nyt pysyvästi ja peruuttamattomasti. Lisätietoja asiasta löytyy etsimällä Wikipedian sisältä. --Pxos (keskustelu) 7. helmikuuta 2017 kello 16.52 (EET) Muutos: Olen yliviivannut kommentistani ne osat, jotka on kirjoitettu harkitsemattomasti ja jotka olen miettinyt uudestaan. Lievennän ehdotonta kantaani. Tämä ei vaikuta kaatuneeseen maitoon, joka on jo maahan imeytynyt. --Pxos (keskustelu) 9. helmikuuta 2017 kello 22.04 (EET)

Kiitos että tulokset ovat nyt vihdoin tulleet esille. Kun eivät näkyneet siis kisasivulla, on harmi että tieto leviää näin kiistan kautta. Toivoisin kuitenkin hieman aiempaan keskusteluun liittyen, että mahdollisen tuomariston kokoonpano ja palkitsemisperusteet kerrotaan mieluiten etukäteen, tai noiden palkintojen osalta edes jälkikäteen. Nyt palkitsemisperustelut jäivät enemmän tai vähemmän vähän hämäräksi. Virtuaalikukituksia voisi jakaa ainakin ensi kerralla. --Paju (keskustelu) 21. helmikuuta 2017 kello 03.22 (EET)

Sain Tallink-Siljalta kirjeen ilman lähetettä, jossa oli kaksi heidän etukuponkiaan. Tämä oli ilmeisesti osa luvatusta kirjoituskilpailun palkinnosta. Odottelen yhä museokorttia. –Kotivalo (keskustelu) 16. huhtikuuta 2017 kello 22.42 (EEST)

Muistutus Wikimania-apurahoista[muokkaa wikitekstiä]

Matka-apurahoja Wikimaniaan, joka pidetään elokuussa Montrealissa, Kanadassa voi hakea maanantaihin 20.2. klo. 23:59 UTC asti.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 11. helmikuuta 2017 kello 10.14 (EET)

Harmi että oli tieto näin piilossa, ei tule kahvihuonetta artikkeliurakoinnilta aina luettua edes kuukausittain. Yritin hakea anonyyminä erittäin kiinnostavaan tapahtumaan, kun kerrankin olis aikaa (myös taaperolta). Esitystä en hakukiireessä luvannut laatia vaikak mainitsin että harkitaan, ainakin jos sopiva teema löytyy yhteistyönä. On noita kokousesityksiä/ papereita tullut tehtyä, ei olis varmaan hankala pyöräyttää. Mutta hakemus tyssäsi syntymäajan vaatimiseen, mitä ilman ei hakemusta päässyt jättämään (esim. pelkällä syntymävuodella, että näkisi, että on täysi-ikäinen), ja kun päätin kiertää ongelman, oli kello jo vajaan tunnin yli hakuajan, kertoi hakuajan päättyneen (Scholarship application deadline was February 20, 23:59 UTC. We will notify applicants in April 2017 about the result of their application. Please see the scholarships page on the wiki for more details.) kun jumista päästiin eteenpäin ja lähetin. Meinaan kun on kokemusta verkkohyökkäyksestä "Kuukauden wikipedisti" palkitsemisen jälkeen, pyrin syöttämään henkilötietoja erittäin nihkeästi... Tietty nimitiedot yms olisi laitettu siinä vaiheessa, jos matka-apuraha olisi napsahtanut ja/tai matkajärjestelyjä olis pitänyt hakea. No toivossa oli hyvä elää hetki. --Paju (keskustelu) 21. helmikuuta 2017 kello 02.57 (EET), ken generoinut yli 0,5% fi.wikipedian artikkelikannasta...
Asiasta tiedoitettiin täällä kahvihuoneessa ensimmäisen kerran tammikuussa ja CentralNotice-banneri näkyi Wikimedia-projektien yläosassa tammi- ja helmikuun ajan (toki oli useita muitakin bannereita näkyvissä, niin ne aina vaihteli mitä näkyi). En tiedä miten tätä voisi enää näkyvämmäksi tehdä. Sinulla on mahdollisuus hakea vielä apurahaa tuonne Wikimedia Suomen kautta toukokuussa. Stryn (keskustelu) 21. helmikuuta 2017 kello 17.39 (EET)
Uutiset tahtovat jäädä pimentoon, kun niiden metakeskustelu käydään heti uutisen perään. Jos keskustelut uutisista käytäisiin tämän sivun keskustelusivulla, keskustelut eivät häivyttäisi uutisten painoarvoa.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 22. helmikuuta 2017 kello 23.50 (EET)

Suomenkielinen Wikipedia 15 vuotta![muokkaa wikitekstiä]

En tiedä kuinka moni huomasi, mutta eilen oli suomenkielinen Wikipedia täytti 15-vuotta ja sen historiaa on kerätty sivulle Wikipedia:Aikajana. Ensimmäinen artikkeli oli Kaskinen ja ensimmäinen rekisteröitynyt muokkaaja joka tiedetään oli V-M Osterman ja tähtäimessä oli 10000 suomenkielistä artikkelia. Pitkälle ollaan päästy tuosta eli hyvä me!!!

Uutisia ja juttuja

--Zache (keskustelu) 22. helmikuuta 2017 kello 12.10 (EET)

Happamasti "Wikipediassa Suomi ratsastaa laadulla" Jos laatu olisi tärkein kriteeri, niin poistoon joutuisi noin puolet artikkeleista. Jukka Wallin (keskustelu) 22. helmikuuta 2017 kello 12.37 (EET)
Ja yli puolet käyttäjistä... --Lax (keskustelu) 22. helmikuuta 2017 kello 13.17 (EET)
Sekin on jo laatua, että me ylipäätään keskustellaan laadusta, eikä vain hyväksytä mitä sattuu.--Tanár 22. helmikuuta 2017 kello 15.55 (EET)
Jos fi- ja sv-wikin sisällön laadussa on jotain eroa, niin en usko että mahdollinen laatuero johtuu bottiartikkeleista. Oikeastaan bottiartikkelien osuus ja artikkelien laatu ovat aivan selkeästi kaksi kokonaan eri asiaa. Hyviä artikkeleita voidaan tehdä käsin ja perustiedot hyvin sisältäviä artikkeleita voidaan tehdä botilla. Kuraa voidaan tehdä käsin ja kuraa on (periaatteessa) mahdollista tehdä botilla. Luuultavasti kuitenkin kaikkein huonoimmat (ja toki myös kaikkein parhaat artikkelit) ainakin fi-wikissä ovat käsin tehtyjä. Tosin syy tähän on pragmaattisesti se, että botin käyttöön vaaditaan lupa, kun taas artikkelien käsin tekemiseen ei.--Urjanhai (keskustelu) 22. helmikuuta 2017 kello 18.03 (EET)

Kaskinen ja ensimmäinen artikkeli[muokkaa wikitekstiä]

Keskustelu siitä oliko Kaskinen ensimmäinen artikkeli on siirretty Aikajanan keskustelusivulle --Zache (keskustelu) 23. helmikuuta 2017 kello 01.26 (EET)

Tarkoitus?[muokkaa wikitekstiä]

Halutaanko keskustella Wikipedian 15 vuotisesta syntymäpäivästä ja siihen liittyvistä asioista, vai onko tarkoitus ratkaista väliotsikon mukainen oletus siitä, mikä oli suomenkielisen Wikipedian ensimmäinen artikkeli? On osoitettu, että aiheesta tarvitaan uutta tutkimusta, mutta onko Wikipedian uutishuone siihen paras foorumi? Voisivatko asiaan perehtyneet perustaa aiheesta vaikka Wikipedian historiaprojektin, jos innostusta riittää, vaikka juhlan kunniaksi.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 23. helmikuuta 2017 kello 00.40 (EET)

No siirsin koko ensimmäinen artikkelikeskustelun tuone aikajanan alle josta sen löytääkin myöhemmin. Voisin joka tapauksessa kuvitella että lopputulema on joka tapauksessa sama kuin mitä minulla ja Anr:llä tuossa oli. --Zache (keskustelu) 23. helmikuuta 2017 kello 01.28 (EET)

Miksi luemme Wikipediaa?[muokkaa wikitekstiä]

Wikipedian artikkeleita katsotaan päivittäin yli 500 miljoonaa kertaa, mutta sen lukijoiden motiiveista ja käyttäytymismalleista tiedetään toistaiseksi vähän.

Seitsemän tutkijan 17. 2. 2017 julkaiseman tutkimuksen Why We Read Wikipedia tavoitteena oli yhdistää kysely Wikipedian lukijoista käyttäjien aktiviteettiin perustuviin logeihin. Analyysit painottavat eri tekijöitä, jotka johtavat käyttäjiä Wikipediaan, kuten ajankohtaiset tapahtumat, aiheen mediavastine, henkilökohtainen uteliaisuus, työ- tai koulutehtävät tai yksitoikkoisuus. Kyselyyn osallistui lähes 30 000 henkilöä. Sen perusteella tutkijat kehittivät Wikipedian käytön taksonomian kolmeen ulottuvuuteen: motivaatio, informaatio, tarve ja aikaisempi tieto.

Tutkijat pohtivat myös niin sanottuja triggereitä, eli sitä mikä laukaisee käyttäjän motivaation.

Aiheesta Wikimedia Suomi blogissa.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 23. helmikuuta 2017 kello 12.48 (EET)

Wikipedian botit sodassa?[muokkaa wikitekstiä]

Oxfordin yliopiston ja Alan Turing instituutin tutkijat syventyivät Wikipedian bottien keskinäisiin muokkauksiin ja lopputulokset olivat yllättäviä. Tutkimuksessa selvisi, että Wikipedian pellin alta löytyy yllättävän aktiivinen bottisota. Aiheesta julkaistuja uutisia löytyy esim. Netissä käydään kiivasta ja loputonta robosotaa (suomeksi) ja Study reveals bot-on-bot editing wars raging on Wikipedia's pages (englanniksi) sivuilta. --OneMember (keskustelu) 24. helmikuuta 2017 kello 21.03 (EET)

Kulttuuriympäristökuvia Finna-palvelussa[muokkaa wikitekstiä]

Kulttuuriympäristökuvia nyt vapaasti käytettävänä Finna-palvelussa, tiedote 3.2.2017: [1]. Mukana kuvia Museoviraston Kuvakokoelmien historian, kansatieteen, suomalais-ugrilaisen, Suomen merimuseon ja rakennushistorian kokoelmista. --Urjanhai (keskustelu) 24. helmikuuta 2017 kello 23.11 (EET)

March 10 University of Helsinki Wiki edit-a-thon: requesting 1-2 volunteers[muokkaa wikitekstiä]

Dear Wikipedians - I'm writing to request 1 or 2 volunteers who can help a group in the Faculty of Theology at the University of Helsinki edit Wikipedia pages on the theme of "Women and the Bible" (in honor of International Women's Day).

We'd like some basic training, primarily in English, but will be editing both English and Finnish language pages during our 12:30pm - 6pm event, held in Vuorikatu 3 (5th floor faculty hall) in Helsinki on Friday, March 10.

Heikki Kastemaa has already agreed to join us, so we are looking for 1 or 2 more volunteers for our group of 12-20 people. We will provide food and sparkling wine for anyone who is available! I'm happy to answer any further questions you might have about this event: helen.dixon@helsinki.fi. Thank you for your consideration!

Helen Dixon Postdoctoral Researcher Center of Excellence in "Changes in Sacred Texts and Traditions" Faculty of Theology, University of Helsinki http://blogs.helsinki.fi/sacredtexts/about-cstt/ https://helsinki.academia.edu/HelenDixon

 –Kommentin jätti HDixon (keskustelu – muokkaukset) 3. maaliskuuta 2017 kello 14.33 (EET)

IL ja Wikipediasta copypastetettu "uutinen"[muokkaa wikitekstiä]

Iltalehden toimittaja Eeva Paljakka on copypastettanut kebabia käsittelevän uutisen sisällön Wikipedian kebab-artikkelista (vertailu). Pitäisiköhän jonkun käydä ystävällisesti kertomassa Paljakalle siitä, että hän rikkoo (hyvän journalistisen tavan lisäksi) artikkelin kirjoittajan tekijänoikeuksia?-Henswick (keskustelu) 8. maaliskuuta 2017 kello 20.00 (EET)

Niin siis lisenssiä pitäisi noudattaa.--Htm (keskustelu) 8. maaliskuuta 2017 kello 20.10 (EET)
Uutisessa on nyt mainittu ensimmäisen kappaleen tai sen osan lähteeksi Wikipedia. ”Juttua korjattu 8.3.2017 klo 20.44: Juttuun oli jäänyt raakatietoa, jonka lähdettä ei mainittu.” Olen ymmärtänyt niin, ettei esimerkiksi opiskelussa voi käyttää Wikipediaa lähteenä, jos täältä sattuisi jotakin löytymään, vaan artikkeleissa olevia lähteitä. Theseuksen opinnäytetyöt ovat mielestäni parempi vaihtoehto koululaiselle. Outoa mutta tavanomaista journalismia. Nythän kebab-artikkeliin voisi tehdä kehäviittauksia Iltalehteen. --raid5 (keskustelu) 8. maaliskuuta 2017 kello 23.15 (EET)
Ei voisi tehdä viittausta IL:ään, koska se ettei tehdä lähdeviittausta Wikipediasta kopioituun tekstiin on normaalia lähdekritiikkiä meiltä. --Zache (keskustelu) 9. maaliskuuta 2017 kello 01.40 (EET)
Hyvä että ymmärsit kommenttini ja kerroit miten toimitaan oikein. Nyt en voi tehdä kehäviittausta, jota en olisi tehnyt. --raid5 (keskustelu) 9. maaliskuuta 2017 kello 19.28 (EET)

Overview #2 of updates on Wikimedia movement strategy process[muokkaa wikitekstiä]

Note: Apologies for cross-posting and sending in English. This message is available for translation on Meta-Wiki.

As we mentioned last month, the Wikimedia movement is beginning a movement-wide strategy discussion, a process which will run throughout 2017. This movement strategy discussion will focus on the future of our movement: where we want to go together, and what we want to achieve.

Regular updates are being sent to the Wikimedia-l mailing list, and posted on Meta-Wiki. Each month, we are sending overviews of these updates to this page as well. Sign up to receive future announcements and monthly highlights of strategy updates on your user talk page.

Here is a overview of the updates that have been sent since our message last month:

More information about the movement strategy is available on the Meta-Wiki 2017 Wikimedia movement strategy portal.

Posted by MediaWiki message delivery on behalf of the Wikimedia Foundation, 9. maaliskuuta 2017 kello 21.43 (EET) • Please help translate to your languageGet help

We invite you to join the movement strategy conversation (now through April 15)[muokkaa wikitekstiä]

18. maaliskuuta 2017 kello 07.09 (EET)

Creative Commons -webinaari kl 15 tänään[muokkaa wikitekstiä]

Anne Rongas mainosti tätä äsken Facebookissa joten pistän saman myös tänne jos jotakuta kiinnostaa.

Tänään #jaajotain-viikon neljäs webinaari klo 15:00: Susanna Ånäs esittelee CC-lisenssointijärjestelmää ja Wikimedia Suomen julkaisemaa uutta Creative Commons -lisenssien opasta.

Jaa jotain on osa kansainvälistä avoimen opettamisen viikkoa. Webinaarit tallennetaan ja julkaistaan, löydät ne osoitteista:

Itse opas joka tässä mainostetaan on suomenekielelle käännetty ja päivitetty versio Open Content A Practical Guide to Using Creative Commons Licences -oppaasta, joka pistetään commonsiin jahka saadaan www-versio tehtyä. --Zache (keskustelu) 30. maaliskuuta 2017 kello 12.48 (EEST)

Linkki kirjaan Avoin sisältö - Käytännön opas Creative Commons -lisenssien käyttämiseen --Zache (keskustelu) 30. maaliskuuta 2017 kello 14.24 (EEST)

Suomen esihistoriaa Wikipediaan[muokkaa wikitekstiä]

Suomen esihistoriaa Wikipediaan on Kansallismuseon lauantaina ja sunnuntaina 1.–2. huhtikuuta 2017 klo 11.30–16.00 järjestettävä Wikipedian muokkaustapahtuma. Tapahtumassa voi kirjoittaa uuteen näyttelyyn liittyvistä aiheista, mutta kirjoittaa saa mistä tahansa aiheesta. Tilaisuus sopii sekä aloittelijoille, että pidemmälle ehtineille ja paikalla on henkilöitä jotka osaavat neuvoa Wikipedian muokkaamisessa. Tilaisuus on ilmainen se pidetään Kansallismuseon toisessa kerroksessa aulan rappusten yläpäässä sijaitsevassa Ateljee-tilassa. Mikäli olette ensimmäistä kertaa museossa, niin aulassa kysymällä neuvotaan eteenpäin. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Kansallismuseon ja Wikimedia Suomen kanssa. --Zache (keskustelu) 30. maaliskuuta 2017 kello 15.49 (EEST)

Suomenkielisen Wikipedian somesivut luotu[muokkaa wikitekstiä]

Yhteisön ylläpitämien somesivujen logo.

Hei! Marraskuussa 2016 virinnyt idea suomenkielisen Wikipedian sosiaalisen median sivujen luomisesta on nyt toteutunut: meillä on Facebook-sivut ja Twitter-sivut. Sivut ovat suomenkielisen muokkaajayhteisön ylläpitämiä, joten kuka tahansa voi käydä jättämässä ehdotuksia sivulla julkaistavasta sisällöstä tällä sivulla. Yleistietoa sosiaalisen median sivuistamme löydät sivulta Wikipedia:Sosiaalinen media. Voit käydä myös pelkästään tykkäämässä tai seuraamassa sosiaalisen median sivuistamme ja jakaa niitä eteenpäin kavereillesi. --Smaug the Golden (keskustelu - muokkaukset - lokit) 2. huhtikuuta 2017 kello 11.00 (EEST)

Start of the 2017 Wikimedia Foundation Board of Trustees elections[muokkaa wikitekstiä]

Please accept our apologies for cross-posting this message. This message is available for translation on Meta-Wiki.

Wikimedia-logo black.svg

On behalf of the Wikimedia Foundation Elections Committee, I am pleased to announce that self-nominations are being accepted for the 2017 Wikimedia Foundation Board of Trustees Elections.

The Board of Trustees (Board) is the decision-making body that is ultimately responsible for the long-term sustainability of the Wikimedia Foundation, so we value wide input into its selection. More information about this role can be found on Meta-Wiki. Please read the letter from the Board of Trustees calling for candidates.

The candidacy submission phase will last from April 7 (00:00 UTC) to April 20 (23:59 UTC).

We will also be accepting questions to ask the candidates from April 7 to April 20. You can submit your questions on Meta-Wiki.

Once the questions submission period has ended on April 20, the Elections Committee will then collate the questions for the candidates to respond to beginning on April 21.

The goal of this process is to fill the three community-selected seats on the Wikimedia Foundation Board of Trustees. The election results will be used by the Board itself to select its new members.

The full schedule for the Board elections is as follows. All dates are inclusive, that is, from the beginning of the first day (UTC) to the end of the last.

 • April 7 (00:00 UTC) – April 20 (23:59 UTC) – Board nominations
 • April 7 – April 20 – Board candidates questions submission period
 • April 21 – April 30 – Board candidates answer questions
 • May 1 – May 14 – Board voting period
 • May 15–19 – Board vote checking
 • May 20 – Board result announcement goal

In addition to the Board elections, we will also soon be holding elections for the following roles:

 • Funds Dissemination Committee (FDC)
  • There are five positions being filled. More information about this election will be available on Meta-Wiki.
 • Funds Dissemination Committee Ombudsperson (Ombuds)
  • One position is being filled. More information about this election will be available on Meta-Wiki.

Please note that this year the Board of Trustees elections will be held before the FDC and Ombuds elections. Candidates who are not elected to the Board are explicitly permitted and encouraged to submit themselves as candidates to the FDC or Ombuds positions after the results of the Board elections are announced.

More information on this year's elections can be found on Meta-Wiki. Any questions related to the election can be posted on the election talk page on Meta-Wiki, or sent to the election committee's mailing list, board-elections(at)wikimedia.org.

On behalf of the Election Committee,
Katie Chan, Chair, Wikimedia Foundation Elections Committee
Joe Sutherland, Community Advocate, Wikimedia Foundation

Posted by MediaWiki message delivery on behalf of the Wikimedia Foundation Elections Committee, 7. huhtikuuta 2017 kello 06.36 (EEST) • Please help translate to your languageGet help

Vain luku -tila 20–30 minuutin ajan 19. huhtikuuta ja 3. toukokuuta[muokkaa wikitekstiä]

MediaWiki message delivery (keskustelu) 11. huhtikuuta 2017 kello 20.34 (EEST)

Wikidata description editing in the Wikipedia Android app[muokkaa wikitekstiä]

Wikidata description editing is a new experiment being rolled out on the Wikipedia app for Android. While this primarily impacts Wikidata, the changes are also addressing a concern about the mobile versions of Wikipedia, so that mobile users will be able to edit directly the descriptions shown under the title of the page and in the search results.

We began by rolling out this feature several weeks ago to a pilot group of Wikipedias (Russian, Hebrew, and Catalan), and have seen very positive results including numerous quality contributions in the form of new and updated descriptions, and a low rate of vandalism.

We are now ready for the next phase of rolling out this feature, which is to enable it in a few days for all Wikipedias except the top ten by usage within the app (i.e. except English, German, Italian, French, Spanish, Japanese, Dutch, Portuguese, Turkish, and Chinese). We will enable the feature for those languages instead at some point in the future, as we closely monitor user engagement with our expanded set of pilot communities. As always, if have any concerns, please reach out to us on wiki at the talk page for this project or by email at reading@wikimedia.org. Thanks!

-DBrant (WMF) 14. huhtikuuta 2017 kello 11.41 (EEST)

Wikipedia-tapahtuma Kiasmassa pe 21.4., tervetuloa mukaan![muokkaa wikitekstiä]

Nykytaiteen museo Kiasmassa muokataan joukolla Wikipediaa pe 21.4. Ars17 Wikipediaan -tapahtuman tavoitteena on tuoda Wikipediaan tietoa nykytaiteesta, erityisesti Ars17-näyttelyyn liittyvistä aiheista, ja samalla tietenkin opetella ja palauttaa mieleen Wikipedia-taitoja. Tapahtuma on myös mukava tilaisuus tavata toisia Wikipedistejä. Muokkaustapahtuma on osa Kiasman opiskelijapäivää. Wikipedia-tapahtumaan ilmoittautuneilla ja opiskelijoilla on Kiasmaan vapaa pääsy koko päivän ajan. Lue lisää projektisivulta ja ilmoittaudu mukaan! --Sanahirviö (keskustelu) 18. huhtikuuta 2017 kello 15.13 (EEST)

New filters for Recent Changes - Beta deployment schedule for your wiki[muokkaa wikitekstiä]

Hello!

Sorry to write in English. Please help translate to your language! Please also inform everyone about this change.

The Collaboration team is going to launch a new Beta feature on your wiki, New filters for edit review. This deployment would happen on April 24 (hour to be precised). This new feature will be listed with all other Beta features.

What it this new feature?

This feature improves Special:RecentChanges and Special:RecentChangesLinked by adding new useful features that will ease vandalism tracking and support of newcomers:

 • Filtering - filter recent changes with easy-to-use and powerful filters combinations.
 • Highlighting - add a colored background to the different changes you are monitoring, to quickly identify the ones that matter to you.

Some wikis have also access to Quality and Intent Filters, user predictions based on ORES that identify real vandalism or good faith intent contributions that need assistance. A separate process has to be performed to have access to those predictions that will make Quality and Intent filters working.

What will happen?

When the deployment will be done, users who want to try the new filters will be able to do so by activating them in their Beta preferences. Other users who don't want to try the new filters will have nothing to do. They will see no changes in the Recent Changes page.

How to prepare this change?

You can discover the purpose of this project by visiting the quick tour help page. Also, please check the documentation (and help to translate it).

For an early trial, the new filters are available on mediawiki.org's Beta features.

You can ping me if you have questions. You can also check the FAQ.

All the best, Trizek (WMF) (keskustelu) 19. huhtikuuta 2017 kello 14.50 (EEST)

PS: if this message is not at the right place, please move it and ping me. :)

Muokkauksen laatu (20k otos) -kampanja

Mainitaan tässäkin, että jos tuo ORES-kiinnostaa, niin sitä voi edistää osallistumalla sen oppimisdatan luokittelemiseen sivulla: Wikiprojekti:ORES#Kampanjat ja klikkaamalla ulkoistalinkkiä "Muokkauksen laatu (20k otos)". Kampanjan tavoitteena on siis tuottaa 5 542 "näytettä" eli oppimisdataa ORES tekoälylle, jota tullaan käyttämään tulevaisuudessa automaattiseen vandalismin tunnistamiseen. --Zache (keskustelu) 19. huhtikuuta 2017 kello 15.55 (EEST)

Ja tässä vielä siihen liittyvä viestiketju tekniikan kahvihuoneesta asiasta kiinnostuneille: Wikipedia:Kahvihuone_(tekniikka)#Muokkauksen laatu (20k otos) -kampanja on avattu. --4shadoww (keskustelu) 19. huhtikuuta 2017 kello 16.04 (EEST)

Tuohan vaikuttaa kätevältä ominaisuudelta ainakin sen perusteella mitä mediawikissä testailin. Varsinkin tuo tiettyjen muokkausten korostaminen tuoreissa muutoksissa eri väreillä oman maun mukaan. Korjasin muutamia käännöksiä ja osa on vielä suomentamatta kokonaan. Stryn (keskustelu) 19. huhtikuuta 2017 kello 18.21 (EEST)

@Stryn: jos saat selvitettyä noiden uusien suodattimien translatewiki-ryhmät jostain, niin ne voisi lisätä sivulle Käyttäjä:Fiwiki-tools-bot/käännös --Zache (keskustelu) 20. huhtikuuta 2017 kello 12.14 (EEST)
Nuo on kaikki tuossa mediawiki-coressa, eli ei ole erillistä viestiryhmää tehty niille ainakaan vielä. Stryn (keskustelu) 20. huhtikuuta 2017 kello 18.33 (EEST)
The deployment will happen at 14:00 UTC. Trizek (WMF) (keskustelu) 21. huhtikuuta 2017 kello 15.32 (EEST)

Uusi Page previews -toiminto[muokkaa wikitekstiä]

Berliinin konferenssista[muokkaa wikitekstiä]

Kirjoitin raportin Berliinin Wikimediakonferenssista Wikimedia Suomi blogiin. Siinä on muun muassa tässäkin huoneessa mainitusta Wikimedian strategiatyöstä suomeksi. Joten nyt kaikki hiomaan strategiaamme! Lisäksi asiaa pohjoismaisesta yhteistyöstä ja vähän muistakin tapahtumassa silmiin ja korviin osuneista aiheista.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 19. huhtikuuta 2017 kello 23.14 (EEST)