Wikipedia:Kahvihuone (uutiset)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Wikimedia Suomen SAPG -avustushakemuksen valmistelu[muokkaa wikitekstiä]

Ollaan valmistelemassa Wikimedia Suomen ensi vuoden avustushakemusta Wikimedia Foundationille. Virallinen deadline hakemukselle on 1.11.2019 joten tässä on noin viikko aikaa muotoilla sitä. Jossain määrin meidän ensivuoden toiminta jatkuu samanlaisena kuin tämä, koska toiminta jatkaa jo aloitettuja asioita eikä hirveän suuria uusia juttuja olla aloittamassa. Tärkeimmät ensi vuonna tapahtuvat asiat

Työnalla oleva suunnitteludokumentti hakemuksen teksteille löytyy [täältä] sekä siihen liittyvä budjettiluonnos.

Lyhyesti isot jutut ovat seuraavia
 • Osallistuminen tammikussa tieteiden yöhön ainakin Helsingissä
 • Osallistuminen Hack4fi -tapahtumaan maaliskuussa (tapahtuman järjestyminen varmistuu marraskuussa)
 • Naistenpäivä ja Punaisten linkkien naiset
 • Wiki Loves Monuments -kilpailu
  • Kuvien arkistointi ja kilpailun saaminen museoiden tietoisuuteen ympärivuotisella toiminnalla
 • wikiprojekti:Helsinki rephotography -projekti Helsingissä
 • Julkisen taiteen dokumentointiprojekti (WMFI:n yhteisön vetämänä, tuetaan matkoja jne)
  • teosten tiedot pitäisi tallentaa Wikidataan (miten edetä parhaiten?)
 • Wikidata fiwikissä (miten edetä parhaiten?)
 • Ollaan hakemassa ulkopuolista rahoitusta Wikimedia Norjan ja Wikimedia Ruotsin kanssa tehtävään saamiprojektiin jonka pääsääntöinen päämäärä on wikidata ja Structured Data on Commons alustojen käyttö mm. asiasanoituksessa. Näiden toteutuminen on tästä rahoituksesta kiinni. Pitkän tähtäimen suunnitelma on, että oltaisiin mukana järjestämässä Celtic Knot Conferencea kun se järjestetään Tromsassa 2021 (tai 2022).

Koska olemme tapaamassa huomenna ja muokkaamassa tekstiä silloin, niin meitä kiinnostaa kommentit erityisesti mitä mieltä olette. --Zache (keskustelu) 25. lokakuuta 2019 kello 16.08 (EEST)

Lisäksi tuli sellainen asia myös mieleen, että onko Wikipedisteillä kiinnostusta osallistua laajemmin ensivuonna Wiki Loves Monumentsin aiheen valintaan? Yläteema tulee kilpailussa olemaan rakennettu kulttuuriperintö, mutta täsmällisempi teema on sellainen, että siihen otettaisiin mielellään ideoita vastaan (@Paju:lla oli muistaakseni ideoita) --Zache (keskustelu) 25. lokakuuta 2019 kello 16.42 (EEST)

Ja tässä on lopullinen teksti: m:Grants:Simple/Applications/Wikimedia_Suomi/2020 --Zache (keskustelu) 31. lokakuuta 2019 kello 23.44 (EET)

@Zache: Huomasin, että minua oli ilmeisesti yritetty pingata (ilman että olisin moista huomannut). Ohimennen totesin asian vasta tänään, kun huomasin Ajankohtaista-palstaa päivitetyn WLM2019 palkintojenjaon osalta. Ja sitä lukiessani näin tämän aiemmankin otsikon teksteineen. Minneköhän oli pingi oli kadonnut, kun en sitä ole ainakaan huomannut saaneeni? Ehkä se meni ohi tai katosi lokakuun lopun lapsenhoidossa, sitä seuranneessa flunssassa tai kuun vaihteen fotosafaria valmistellessa tai aikana, jonkun kiitoskilkutuksen sivussa. Harmi! Olisin mielelläni - tänäkin vuonna - halunnut hyvissä ajoin (eli useita viikkoja ennakkoon) tietää vuosisuunnitelman valmistelusta, ja osallistua keskusteluihin ideoita jaellen ja muokaten + palavereihin/kirjoitustyöhön niistä. Muuten on paha (eli jäänee taas ensi vuoden osalta) hakea hankerahoja esimerkiksi maakuntarahastoilta ja muualta, jos niitä hankkeita ei ole selkeästi yhteisesti keskusteltu ja kansiin kirjattu... Lokakuun lopussa tai marraskuun alussa en wikimedian proggiksiltakaan suunnitellutkaan pahemmin ehtiväni yhteiseen proaktiiviseen ohjelmavalmisteluun mukaan, mitä olin viestinyt esimerkiksi viikkokisoista keskusteltaessa... Kuluneella viikolla kävin esimerkiksi Suomen kansallisarkistossa valtiollisia kunniamerkkejä käsittelevässä näyttelyssä (osin yhden ideoimani viikkokisan valmisteluun ja siihen liittyvään, tuhansia wikimerkittäviä suomalaisia ja useita satoja ulkomaalaisiakin merkkihenkilöitä sisältävien korkeimpien kunniamerkkiluokkien tietojen Wikidataan kirjaamisen ideoinnin pohjustuksena; tuosta pitäisi keskustella ja siihen saada rahoitusta ennen sitoutumista). Otin näyttelystä luonnoskuvia muutama sata kappaletta ja keskustelin näyttelyoppaan ja valtiollisia kunniamerkkejä jakavien kunniamerkkiritarikuntien edustajan kanssa. Jälkimmäinen toimija mainitsi, että sopiva(t) wikimedisti(t) voisi(vat) ehkä dokumentoida 20.12.2019 päättyvää näyttelyä yhteisestikin (kun Ritarikunnat sitä tekevät ennen näyttelyn sulkeutumista joulukuussa). Normaalisti Kansallisarkiston pohja- ja kellarikerroksessa sijaitsevan kunniamerkkinäyttelyn valaistus ja aineiston sijoitus lasivitriineihin häiritsi paljon laadukkaiden kuvien ottamista kunniamerkeistä. Luultavasti viikkokisa ehdottaisin siirrettäväksiu silloin alkuvuodelle 2020, vaikka yhteistutustumista voisi järjestääkin jo joulukuussa ja ehkä tiedustella erillistä ryhmäopastusta, jos saamme 5+ henkeä kattavan ryhmän (ke 11.12. iltapäivän lopulla on ruotsinkielinen opastus).--Paju (keskustelu) 15. marraskuuta 2019 kello 23.37 (EET)
Niin no, ylipäätänsäkin meidän hakemuksen valmistelu tapahtui syyskuussa, niin ei hirveän paljoa tuota aikaisemmin olisi voinut osallistua ja Wikimedia Foundationin Hakemuksia pystyy valmistelemaan riippumatta siitä onko ne SAPG2020-hakemuksessa. Ainoa syy miksi oikeastaan yhtään mikään tarvitsisi mainintaa SAPG:ssa on se, että toiminta olisi rahoitettu siitä. SAPG2020:ssa on mukana Helsinki rephotography -hanke, joka on 3-vuotinen, sekä tuleva Tagging with Wikidata -hakemusta jota tehdään yhdessä muiden pohjoismaiden Wikimedioiden kanssa. Taloudellisesti ei oltaisi pystytty lähtemään tämän useampaan hakemukseen lähtemään mukaan siten, että sanotaan omavastuuosuuden olevan rahoitettu SAPG:sta. Jos taas on kyse siitä, että tuettaisiin pienempien tapahtumien tarjoiluja tai matkakustannuksia, opastuksia, niin se on mukana joka tapauksessa toiminnassa ja yhdistyksen kannalta kriteerinä on oikeastaan, että toiminta on dokumentoitu etukäteen (esimerkiksi wikiprojektina), mahdollinen tuki pyydetään etukäteen jotta WMFI-tietää siitä ja kulukorvauspyynnöt tehdään Holvin-kulukorvauslinkin kautta. vrt. Fotosarin kulujen korvaaminen. Joka tapauksessa syyskokouksessa esiteltävä toimintasuunnitelma on nyt valmistelussa jos haluat siihen osallistua.--Zache (keskustelu) 16. marraskuuta 2019 kello 15.20 (EET)

Wikimedia Suomen syyskokous sunnuntaina 8.12.2019 Helsingissä[muokkaa wikitekstiä]

Wikimedia Suomen syyskokous pidetään sunnuntaina 8.12.2019 Helsingissä Keskustakirjasto Oodissa. Kokous alkaa klo 12.00. Kokous on avoin kaikille.

Paikka
Keskustakirjasto Oodi, Töölönlahdenkatu 4, 00100 Helsinki, Ryhmätila 3
Aika
8.12.2019 klo 12.00
Etäosallistuminen

Syyskokouksessa esitellään toimintasuunnitelma ja talousarvio, päätetään jäsenmaksusta sekä valitaan hallitus ja puheenjohtaja vuodelle 2020. Kokoukseen on mahdollisuus osallistua etänä sivulle Syyskokous 2019 tulevalla linkillä.

Esityslista
 1. Kokouksen avaus
 2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa.
 3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus.
 4. Hyväksytään kokouksen työjärjestys.
 5. Ilmoitusasiat.
 6. Vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksun suuruus seuraavalle kalenterivuodelle.
 7. Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet.
 8. Valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastajaa taikka yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja varatilintarkastajaa.
 9. Käydään läpi yhdistyksen tavoitteet ja suunnitelmat loppuvuodelle.
 10. Myönnetään kunniakirjat.
 11. Käsitellään muut mahdolliset asiat.
 12. Kokouksen päättäminen.
Liitteet

--Zache (keskustelu) 16. marraskuuta 2019 kello 14.28 (EET)

Lisäsin hangout-linkin kokouskutsuun ja avattiin hangout. Pieni viive tuli nettiyhteyksistä. https://hangouts.google.com/call/hVu0eaPwn9b-c4npnzstAEEI?no_rd

--Zache (keskustelu) 8. joulukuuta 2019 kello 12.10 (EET)

Extension of Wikipedia Asian Month contest[muokkaa wikitekstiä]

In consideration of a week-long internet block in Iran, Wikipedia Asian Month 2019 contest has been extended for a week past November. The articles submitted till 7th December 2019, 23:59 UTC will be accepted by the fountain tools of the participating wikis.

Please help us translate and spread this message in your local language.

Wikipedia Asian Month International Team

--MediaWiki message delivery (keskustelu) 27. marraskuuta 2019 kello 16.16 (EET)

Queering Wikimedia -konferenssi 21.–24.5.2020[muokkaa wikitekstiä]

Toukokuussa järjestetään Itävallassa Wikimedian projektien ensimmäistä LGBTQ+-konferenssiä Queering Wikipedia, joka nimestä huolimatta koskee kaikkia Wikimedian projekteja. Tarjolla on stipendejä, jotka kattavat kuluista osaa tai kaikkea. Hakuaika on auki 15.1.2020 asti. Esityksiä ym. voi jättää 15.2.2020 asti. -Yupik (keskustelu) 23. joulukuuta 2019 kello 07.03 (EET)

Muistutus, että tämän konferenssin hakuaika menee umpeen 15.1.2020. -Yupik (keskustelu) 7. tammikuuta 2020 kello 11.12 (EET)

Koululaiset ihmisoikeuksien asialla[muokkaa wikitekstiä]

Lauantaina 11.1.2020 klo 9.15–10.00 järjestetään helsinkiläisessä koulussa muokkaustapahtuma liittyen #WikiForHumanRights -kampanjaan. Wikimedia Suomi ja Suomen Punainen Risti järjestävät tapahtuman osana koulun järjestämää Kodin ja koulun päivää.

Kahdeksasluokkalaiset lisäävät pieniä yksityiskohtia ja lähteitä projektin aiheena oleviin artikkeleihin. Kokeneemmat wikipedistit voivat osallistua myös verkossa. Erityisesti toivomme, että aihelistalle valituista ihmisoikeuksiin liittyvistä aiheista kokeneet muokkaajat voisivat tuottaa kokonaan uusia artikkeleita, joita Wikipediaan tutustuvat koululaiset voisivat täydentää.

Tapahtuman projektisivulle Wikiprojekti:WikiForHumanRights on kirjattu sekä olemassaolevia että puuttuvia artikkeleita. Tapahtumaa taustoittaa myös Wikimedia Foundationin blogipostaus Wikimedia Foundation and UN Human Rights launch #WikiForHumanRights campaign to improve and expand knowledge about human rights online.

Ystävällisesti, Susanna Ånäs (Susannaanas) (keskustelu) 10. tammikuuta 2020 kello 18.27 (EET)

Wiki Loves Folklore[muokkaa wikitekstiä]

WLL Subtitled Logo (transparent).svg

Hello Folks,

Wiki Loves Love is back again in 2020 iteration as Wiki Loves Folklore from 1 February, 2020 - 29 February, 2020. Join us to celebrate the local cultural heritage of your region with the theme of folklore in the international photography contest at Wikimedia Commons. Images, videos and audios representing different forms of folk cultures and new forms of heritage that haven’t otherwise been documented so far are welcome submissions in Wiki Loves Folklore. Learn more about the contest at Meta-Wiki and Commons.

Kind regards,
Wiki Loves Folklore International Team
— Tulsi Bhagat (contribs | talk)
sent using MediaWiki message delivery (keskustelu) 18. tammikuuta 2020 kello 08.14 (EET)

Movement Learning and Leadership Development Project[muokkaa wikitekstiä]

Hello

The Wikimedia Foundation’s Community Development team is seeking to learn more about the way volunteers learn and develop into the many different roles that exist in the movement. Our goal is to build a movement informed framework that provides shared clarity and outlines accessible pathways on how to grow and develop skills within the movement. To this end, we are looking to speak with you, our community to learn about your journey as a Wikimedia volunteer. Whether you joined yesterday or have been here from the very start, we want to hear about the many ways volunteers join and contribute to our movement.

To learn more about the project, please visit the Meta page. If you are interested in participating in the project, please complete this simple Google form. Although we may not be able to speak to everyone who expresses interest, we encourage you to complete this short form if you are interested in participating!

-- LMiranda (WMF) (talk) 22. tammikuuta 2020 kello 21.01 (EET)