Wikipedia:Kahvihuone (kysy vapaasti)/Arkisto 13

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Replacement filing cabinet.svg Tämä sivu on arkisto. Älä muokkaa tätä sivua. Luettelo kaikista arkistoista löytyy hakemistosta.

Sisällysluettelo

Hitler epäsaksalainen nimi ?[muokkaa wikitekstiä]

Seuraavassa vähän ehkä joutavan puoleista pohdintaani...

Saksalaisia (ja samalla itävaltalaisia) sukunimiä seuranneena minusta on alkanut tuntua, että Hitler ei ole oikein "tyypillisen" oloinen saksalaissukunimi. Hitlerin suvussahan oli Hiedlereitä ja Hüetlereitä, jotka kuullostavat mielestäni "kunnolla" saksalaisilta. Jos en tietäisi, kuka Hitler oli, voisin mainiosti veikata, että Hitler olisi englantilainen sukunimi (vrt. esim. Miller tai Parker). Jos nimi olisi vaikkapa muodossa Hittler, olisi se jotenkin saksalaisemman oloinen.

Siitä tuskin kukaan on toista mieltä, että Hitler oli erittäin naseva nimi hänen kaltaiselleen miehelle, joka tahtoi muuttaa maailmaa rautaisin ottein...

Löytyyköhän saksalaisista ja itävaltalaisista puhelinluetteloista nykyään Hitlereitä, Hessejä, Göringejä, Goebbelseja, Himmlereitä jne...

85.156.31.68 6. kesäkuuta 2010 kello 15.41 (EEST)

Jos englanti sujuu niin tässä olisi varmasti jotain vastauskai: [1]. – EtäKärppä13 6. kesäkuuta 2010 kello 17.15 (EEST)

losangelesilainen vs. los angelesilainen[muokkaa wikitekstiä]

Eli kirjoitetaanko kaksiosaisten kaupunkien asukkaat (sanfranciscolainen, elsalvadorilainen, jne.) yhteen? Itse kyllä kirjoittaisin ehdottomasti erikseen, mutta Korhosen äskettäin lukemassani kirjassa oli sanfranciscolainen kirjoitettu putkeen...-Henswick- Toivomuskaivo 6. kesäkuuta 2010 kello 21.52 (EEST)

Yhteen ja pienellä. Samoin pohjoiskorealainen, newyorkilainen, papuauusiguinealainen.--Khaosaming 6. kesäkuuta 2010 kello 21.55 (EEST)
Entäpä "eteläsuomalainen" vai "etelä-suomalainen"? Tuosta oli puhetta joskus muinoin vuosia sitten koulussa, mutten enää muista... :/-Henswick- Toivomuskaivo 6. kesäkuuta 2010 kello 22.33 (EEST)
Eteläsuomalainen. Sama logiikka kuin pohjoiskorealaisissa. Pitke 6. kesäkuuta 2010 kello 22.49 (EEST)

USA:n vankiloihin kirjoittaminen[muokkaa wikitekstiä]

Millä nimellä Yhdysvaltojen liittovaltion vankiloiden vangeille pitäisi kirjoittaa? Riittääkö ihan muoto "Vangin nimi, vankilan nimi, kaupunki, osavaltio, US"? Kommentin jätti 88.112.115.158 (keskustelu – muokkaukset) 7. kesäkuuta 2010 kello 11.41

Yhdysvaltojen vankiloihin kirjoittaessa osoitteen tulee olla muotoa vangin nimi, vankinumero, vankilan osoite. Siis esimerkiksi


Charles Manson, B-33920
4A 3R 14L
P. O. Box 3476
Corcoran, CA 93212
U.S.A.

tai


David Berkowitz #78-A-1976
Sullivan Correctional Facility
P. O. Box 116
Fallsburg, NY 12733-0116
U.S.A.

Suosittelen selvittämään vankilan tarkan osoitteen ja lisäämään sen eteen vangin nimen ja vankinumeron. Mikäli vangin numero ei ole tiedossa, kannattaa hakea sitä esim. Federal Bureau of Prisonsin Inmate Locatorista: http://www.bop.gov/inmate_locator/index.jsp Myös monilla osavaltioilla on käytössä ns. inmate locator, josta voi hakea tietoja vangeista. Googlaamalla osavaltion nimi ja "inmate locator" luulisi löytyvän. Myös vankiloiden osoitteita löytyy googlaamalla. --Klassikkomies 7. kesäkuuta 2010 kello 15.17 (EEST)

Suomen pohjoisimmat romanit[muokkaa wikitekstiä]

Osaako kukaan sanoa, kuinka pohjoiseen maassamme on romanivähemmistömme edennyt? Tarkoitan siis perinteistä romaniväestöämme, joka on kansalaisuudeltaan suomalaista. Rovaniemeltä romaneja kaiketi vielä ainakin tapaa...

85.156.22.105 7. kesäkuuta 2010 kello 23.31 (EEST)

Eikös se Antti Hulkko ollut Pelkosenniemen mustalaisia :) --Tanár 7. kesäkuuta 2010 kello 23.41 (EEST)

Oranssipartaiset mustat miehet[muokkaa wikitekstiä]

Olen huomannut, että useilla vanhemmilla afromiehillä näkee kirkkaan oranssia partaa. Onko se värjätty, ja jos on, niin miksi. Vai onko kyseessä samanlainen ilmiö kuin valkoisilla miehillä parran harmaantuminen? 84.231.16.118 16. toukokuuta 2010 kello 11.38 (EEST)

Olisiko se kuitenkin värjätty esimerkiksi hennalla? Tällainen tapa on näköjään ainakin joissakin muslimiyhteisöissä, ks. esim. Fiqh of Hair Dyes tai The Land of Men with Flaming Orange Beards. --Silvonen 16. toukokuuta 2010 kello 16.42 (EEST)
Joillain esiintyy luonnostaan. Pitke 10. kesäkuuta 2010 kello 23.21 (EEST)
Joillain arabeilla esiintyy punaista tukkaa, ei tietaakseni varsinaisesti mustaihoisilla. Myoskin proteiinin puutos baiheuttaa tukan (mustan) varin katoa, joka saa sen nayttamaan punaiselta, ei kuitenkaan kirkkaan oranssinpunaiselta. Kyseessa on hennalla varjays, joka on yleinen tapa monissa muslimimaissa (eraan henkilon hennalla varjatty parta mainitaan muuten Rudyard Kiplingin Kim- kirjassa.) T.S. 26.6.2010  –Kommentin jätti 82.17.255.76 (keskustelu – muokkaukset)

Koiran leikkauksen hinta[muokkaa wikitekstiä]

kokemuksia siitä, kuinka hinnakkaita ovat leikkausoperaatiot. Minun koiraltani pitäisi leikkauttaa sitruunan kokoinen kasvain mahasta. --Raimo Sirén 7. kesäkuuta 2010 kello 16.40 (EEST)

Suosittelisin ottamaan yhteyttä johonki eläinlääkärikeskukseen tai kenneliin. Sieltä saat varmasti paljon tarkempaa ja luotettavampaa tietoa kuin täältä. Yst. terv. – EtäKärppä13 8. kesäkuuta 2010 kello 02.35 (EEST)
Ainakin satoja euroja. Pitke 10. kesäkuuta 2010 kello 18.28 (EEST)

Voiko nuori ottaa muuta lainaa kuin opintolainaa?[muokkaa wikitekstiä]

En opiskele enkä käy töissä mutta haluaisin lainaa, jotta voisin oman koiran ostaa. Pankkini on OP, mutta sen nettisivuilta en löytänyt infoa. --Honeywell 9. kesäkuuta 2010 kello 13.54 (EEST)

Eiköhän kannattaisi ihan reilusti mennä pankkiin kysymään, sieltähän sitä lainaa saa jos saa.--Tanár 9. kesäkuuta 2010 kello 14.14 (EEST)
Mitenkäs koiran elätät, jos rahaa ei ole edes hankkimiseen? Ehdotan työnhakua. Lainansaantiin tarvitsisit takaajan, ja olisi varmaan helpompaa pyytää tutulta tai sukulaiselta ennemmin sitä koiraa kuin lainan takausta. Pitke 10. kesäkuuta 2010 kello 23.18 (EEST)

No haloo?!!Siis, kai mulla nyt varaa elää on itelläkin mut kun rekisteröidyt pennut pyörii lähes tonnin hintahaarukoissa. Eikä porukoilla oo lemmikkejä. Oon ollut työkyvyttömyyseläkkeellä pari vuotta ja lääkäri just kirjotti lomaa vuodeks eteenpäin. Mun pankki sano ettei eläke käy tulosta samalla tavalla kun työpalkka. --Honeywell 10. kesäkuuta 2010 kello 23.54 (EEST)

Luovutussopimus[muokkaa wikitekstiä]

Mikä on luovutussopimus ja mitä se tarkoittaa käytännössä? Entä millä valtioilla ei ole luovutussopimusta rikollisista--62.72.230.103 10. kesäkuuta 2010 kello 12.21 (EEST)?

Luovutussopimus säätelee valtioiden toimintaa esimerkiksi tapauksissa, joissa valtiossa A rikoksen tehnyt henkilö X pakenee/siirtyy valtioon B. Teoriassa luovutussopimuksen mukaan B palauttaisi henkilön X takaisin A:lle esimerkiksi vain henkirikoksen ollessa kyseessä ja silloin, kun henkilöä X vastaan on hyväksyttäviä todisteita. Oikeat luovutussopimukset ovat tietenkin monimutkaisempia. Pitke 10. kesäkuuta 2010 kello 18.27 (EEST)

Helsingin, Turun ja Tampereen keskustan asemakaavat[muokkaa wikitekstiä]

Tunnen suurimman osan Helsinkiä, sekä Turun ja Tampereen ydinkeskustat varsin hyvin. Olen jo pitkään ihmetellyt sitä, että siinä missä Turun ja Tampereen ydinkeskustojen asemakaavat ovat käytännössä täysin suorakulmaisia ruudukkoja, Helsingin vastaava asemakaava on varsin epäsäännöllinen sisältäen monia vinoja kulmia. Tuntuu, että jos en asuisi Helsingissä, kokisin varmasti paikkojen löytämisen täällä vaikeammaksi kuin Turussa tai Tampereella. Mikä tähän on syynä? Kaupunkisuunnittelun kehityksestä se ei kai voi johtua, koska käsittääkseni Helsinki kaupunkina on Turkua nuorempi mutta Tamperetta vanhempi. Syyn täytynee siis löytyä jostain historiasta, ehkä nimen omaan siitä että käsittääkseni Helsinki kaupunkina nimen omaan perustettiin varsinaiseksi pääkaupungiksi kilpailemaan ulkomaisten kaupunkien kanssa, kun taas Turku ja Tampere vain muuten kehittyivät. 88.114.95.29 31. toukokuuta 2010 kello 22.16 (EEST)

Helsingin ydinkeskusta sijaitsi Kruununhaassa ja siellähän asemakaava on hyvinkin suorakulmainen.--Tanár 31. toukokuuta 2010 kello 22.25 (EEST)
Kaikissa kaupungeissa on hyvin samalta ajalta periytyvä ruutukaava. Tampereen on muutamia vuosikymmeniä muita vanhempi 1700-luvun loppupuolelta, Helsingin (Ehrenströmin kaava) ja Turun (Engelin kaava palon jälkeen) 1800-luvun alusta. Helsingissä ei ole juuri muuta vinoa kuin se, että Kamppi sijaitsee eri koordinaatistossa kuin vanhempi keskusta. Tämä kai johtuu lähinnä topografiasta ja ehkä siitä, että Läntinen viertotie (nyk. Mannerheimintie) kulki sen suuntaisesti ([2]). Auttaisi ehkä, jos täsmentäisit, minkälaisista vinouksista on kysymys. --Epiq 31. toukokuuta 2010 kello 22.39 (EEST)
Ja vielä: Helsinki ei ollut perustamisensa aikaan 1550 minkäänlainen pääkaupunki vaan kuihtui kalastajakyläksi ja siirrettiin sitä paitsi nykyiselle paikalleen vasta 1640. Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupunki siitä tuli 1812. --Epiq 31. toukokuuta 2010 kello 22.42 (EEST)
No pääosin kyse tuntuu olevan siitä että Kampin, ja sen naapurialueiden, muodostama osa Helsingin keskustaa on ihan vinossa varsinaiseen ydinkeskustaan nähden. Tämän lisäksi Töölö on ihan sokkeloinen, ja Katajanokka ja Hakaniemi sisältävät myös vinoja kulmia. Näistä kaikki eivät tosin välttämättä kuulu varsinaiseen keskustaan. Kyllähän Turusta ja Tampereeltakin vinoja alueita löytyy, mutta ne vain tuntuvat olevan kauempana. Kai tähän vaikuttaa sekin, että kun asun Helsingissä enkä Turussa tai Tampereella, niin omassa kaupungissaan tulee käytyä laajemmaltikin. Mitä Helsingin historiaan tulee, niin on kyllä ihan totta, että alkujaan Helsinki oli takapajuinen tuppukylä (Suomenlinna oli lukemani perusteella perustamisensa aikaan muuta Helsinkiä huomattavasti "kaupunkimaisempi" paikka), mutta tämä kaikki muuttui kun Helsingistä päätettiin tehdä pääkaupunki vuonna 1812, ja nimen omaan sen vuoksi, että sillä haluttiin kilpailla ulkomaisten kaupunkien kanssa. Turku lienee kehittynyt pääkaupungiksi luonnollisesti, kuten monet muutkin eurooppalaiset pääkaupungit, mutta Helsingistä tehtiin pääkaupunki tietoisella prosessilla. 88.114.95.29 31. toukokuuta 2010 kello 23.11 (EEST)
Helsingin keskustan ruutukaavassa on kyllä selviä epäsäännöllisyyksiäkin, joista suurin on juuri se, että Mannerheimintien itä- ja länsipuolella katuverkon suunta poikkeaa toisistaan. En tiedä miksi, mutta voisin arvata asiaan vaikuttaneen senkin, että välissä oli aikoinaan Kluuvinlahti, jonka paikalle Ehrenström aluksi suunnitteli kanavaakin, kuten tuosta Epiqin linkittämästä kartastakin ilmenee. Niinpä oli luonnollista, että sen toisella puolella katuverkon suunta saattoi ollakin toinen. Lisäksi Helsingissä on vielä muutamia pienempiä, vasta myöhemmin kaavoitettuun alueeseen liitettyjä ruutukaava-alueita, joissa katuverkon suunta poikkeaa molemmista näistäkin. Niissä perussuunnaksi lienee valittu jokin alueella ennestään ollut suora tie (yksi sellainen alue on Lapinlahdenkadun molemmin puolin Kampissa). Mutta 1900-luvun alussa kaavoittajat luopuivat ruutukaavasta yleensä kokonaan, ja siksi vasta tuolloin rakennetun Etu-Töölön katuverkko onkin epäsäännöllinen. Lisäksi vielä vanhan keskustan alueellakin yhden huomattavan poikkeuksen muodostaa muodostaa muun katuverkon suunnasta kokonaan poikkeava Kaisaniemenkatu, joka puhkaistiinkin aikaisemmin jo rakennettujen korttelien läpi vasta 1900-luvun puolella.
Turussakin Itäisen ja Läntisen Rantakadun suunta poikkeaa muista kaduista, ilmeisistä syistä, samoin muidenkin katujen Turun tuomiokirkon läheisyydessä (Vanha Suurtori ja varsinkin Piispankatu poikkikatuineen). ja varsinkin sen itäpuolella, jossa kaikesta päättäen Turun paloa edeltänyt, epäsäännöllinen katuverkko on pitkälti säilynyt. Mutta kaupunkialueella on myös muutamia korkeita, jyrkkärinteisiä mäkiä, joiden yli suoria katuja ei hevin voitu rakentaa, ja ne yksinkertaisesti vain jätettiin puistoiksi. Engelin alkuperäinen asemakaavasuunnitelma, jonka kuvan olen kyllä nähnyt jossakin, oli nykyistä säännöllisempikin, mutta esimerkiksi Martin alue rakennettiin vasta paljon myöhemmin, osittain alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen. Niinpä Martinkatu tekeekin selvän mutkan, joka ei Engelin suunnitelmaan kuulunut. -KLS 11. kesäkuuta 2010 kello 11.06 (EEST)

Suomi[muokkaa wikitekstiä]

Niin että onko suomi: demokraattinen sosialistinen vai tasavaltainen maa? 85.76.5.107 10. kesäkuuta 2010 kello 23.13 (EEST)

Suomi on sellainen iloinen maa, jossa on paikkoja ja kolmostuoppeja (by Ultra Bra). --Lax 11. kesäkuuta 2010 kello 13.53 (EEST)
Kun Suomi putos puusta, kaikki kävi äkkiä (Ismoa Alanko).--Tanár 11. kesäkuuta 2010 kello 22.47 (EEST)

ööh mä tarkoitin maan tyyliä eli esim: venäjä oli sosialistinen maa mikä suomi siinä tarkotuksessa on? 85.76.203.191 12. kesäkuuta 2010 kello 00.06 (EEST)

Jos Suomen valtiomuotoa kysyt, oikea vastaus on tasavalta. --Kampf 12. kesäkuuta 2010 kello 00.14 (EEST)

Lisää virheitä?[muokkaa wikitekstiä]

Niin että suosittu sarja youtubessa on annoying orange joka on suomeksi ärsyttävä appelsiini niin miksi se on suomeksi käännettynä youtubessa harmittaa appelssiini? Petrus450 12. kesäkuuta 2010 kello 00.16 (EEST)

En tiedä miksi kysyt tuota täällä, mutta ehkä kyseessä on jokin käännöskoneen moka. Sana "annoying" voidaan kääntää tarpeen mukaan; harmittava, harmillinen, kiusallinen, ärsyttävä, vittumainen ja sitä rataa. Mutta jos tuo suomiwikiin tuodaan joskus, niin kannatan tuota Ärstyttävä Appelsiini nimeä. --Nrautava 12. kesäkuuta 2010 kello 00.34 (EEST)

Arjalaisuuden osoittaminen Hitlerin Saksassa?[muokkaa wikitekstiä]

Hitlerin johtamassa Saksassahan tilanne ajautui siihen pisteeseen, että arjalainen syntyperä piti dokumentein todistaa, mikäli aikoi päästä erilaisiin virkoihin, opiskelupaikkoihin yms. puolueesta ja SS:stä puhumattakaan. Tutkimukset lienevät varmaan olleet sitä tarkempia, mitä korkeammasta tehtävästä tms. oli kysymys.

Epäilen kuitenkin vahvasti, ettei Saksan korkeimpien johtajien ja heidän puolisoidensa tarvinnut osoittaa arjalaista syntyperäänsä, koska he kaiketi olivat jonkinlaisia itsestään selviä tapauksia. Olisi kaiketi ollut loukkaavaa, jos vaikkapa Göringiltä, Goebbelsilta ja esim. Eva Braunilta olisi alettu selvittää, oliko heidän sukupuussaan juutalaisia.

Entä haittasiko elämää natsivallan aikana, jos saksalaisen henkilön lähisuvussa oli huonorotuisina pidettyjä slaaveja? Slaavejahan ei kaiketi eristetty ja vainottu rotulaeilla samalla tavoin kuin juutalaisia. 85.156.31.68 6. kesäkuuta 2010 kello 16.05 (EEST)

Kuten enkkuwikin artikkelista en:Racial policy of Nazi Germany ilmenee, että eri itä-Euroopan kansoihin suhtauduttiin vaihtelevasti ja näissä asioissa joustettiin poliittisten päämäärien saavuttamiseksi. Artikkelin lopussa on myös kansojen eri "ranking"-lista joka tosin vaatisi parempaa lähteistämistä. Yleisesti ottaen eugeniikka oli tuohon aikaan suosittua. Michael Burgleighin "Kolmas valtakunta" kirjan mukaan (s. 401) noin 45 prosenttia lääkäreistä oli kansallissosialisten (usein unohdetaan tähän kuuluva sana työväen-) puolueen jäseniä ja SS:ään kuului seitsemän kertaa enemmän lääkäreitä kuin muiden akateemisten ammattien edustajia. --Peltimikko 12. kesäkuuta 2010 kello 17.32 (EEST)

Artikkeli hukassa[muokkaa wikitekstiä]

Mikä mahtoi olla sellaisen artikkelin nimi, joka käsitteli tiedon haun pohjalta tehtyä profiilia? (Ei kuitenkaan profilointi). Eli tietystä ihmisestä (tms.) etsitään mahdollisimman paljon tietoa, josta sitten kootaan kattava profiili henkilöstä.-Henswick- Toivomuskaivo 12. kesäkuuta 2010 kello 23.18 (EEST)

Ei kai identiteettivarkaus? --ML 12. kesäkuuta 2010 kello 23.28 (EEST)
Ei nyt sentään :)-Henswick- Toivomuskaivo 12. kesäkuuta 2010 kello 23.32 (EEST)
Tiedonlouhinta? --Otrfan 13. kesäkuuta 2010 kello 21.41 (EEST)
Ei ollut tuokaan, tosin aiheen puolesta aika lähelle...-Henswick- Toivomuskaivo 13. kesäkuuta 2010 kello 21.46 (EEST)

RKP:n leppäkerttu[muokkaa wikitekstiä]

Mitä Suomen ruotsinkielisen kansanpuolueen logon leppäkerttu symboloi? Igs:n vastaaja arveli [3], että "harmiton ja neutraali symboli" tai liittyy kampanjaan "närä dig". -tKahkonen 13. kesäkuuta 2010 kello 20.48 (EEST)

Minosykliini ja HIV[muokkaa wikitekstiä]

Maaliskuussa 2010 julkaistiin artikkeli, jonka mukaan akneen tarkoitettu antibiootti, minosykliini toimiikin myös HIV-tartuntojen hoidossa.Artikkeli tässä. Ilmeisesti minosykliini vaikuttaa immuunisoluihin, ja estää HI-virusta sisältävien solujen lisääntymisen. Kysymys on: estääkö minosykliini näiden tietojen perusteella siis myös tuoreen HIV-infektion tapahtumisen, jos oletetaan että henkilö olisi kyseisellä antibioottikuurilla? --FnH 14. kesäkuuta 2010 kello 21.24 (EEST)

Nähdäkseni ei – esim. sillä perusteella, että HIV iskee muihinkin kuin linkittämässäsi artikkelissa mainittuihin T-soluihin. --PeeKoo 14. kesäkuuta 2010 kello 22.19 (EEST)

kuka oli eka tämän kielisen wikipedian käyttäjä[muokkaa wikitekstiä]

kuka on ensimmäinen wikipedisti tällä kielellä.haluan vastauksen pian –Kommentin jätti Tappuri (keskustelu – muokkaukset)

Uudet käyttäjät -listauksen mukaan Galwaygirl joka rekisteröityi 2005.--Juusohe 15. kesäkuuta 2010 kello 17.31 (EEST)

Muistan jossain nähneeni vastauksen kysymykseen. Galwaygirl se ei kuitenkaan ole, sillä ainakin Kaskista on muokattu käyttäjätunnuksella vuonna 2003. --MiPe (wikinät) 15. kesäkuuta 2010 kello 17.39 (EEST)
Jep, uusista rekisteröitymisistä on tainnut jäädä merkintä lokiin vasta n. vuodesta 2005. En tiedä, onko kenellekään mahdollista saada tietoa tätä vanhempien tunnusten rekisteröitymisajankohdista. --Quadriplegia 15. kesäkuuta 2010 kello 17.48 (EEST)
UID 1 on ilmeisesti Käyttäjä:Brion VIBBER ja kakkonen taitaa olla Käyttäjä:Cimon Avaro. Näin ainakin väitetään. --Otrfan 15. kesäkuuta 2010 kello 17.53 (EEST)

Takaraivo[muokkaa wikitekstiä]

mistä tulee nimitys takaraivo? Raivo on ainakin virolainen nimi, mutta en kykene löytämään sen etymologista merkitystä. Miksi ei ole olemassa eturaivoa?

Kiitos!

Ainakin Juhani Peltonen on kirjoittanut runokoelman Felix Navitan etu- ja takaraivo.--Urjanhai 15. kesäkuuta 2010 kello 19.41 (EEST)

mistä tulee nimitys takaraivo? Mikä on "raivo" sanan etymologinen merkitys? kiitän!

Täällä jotain selitystä:[4] --Otrfan 15. kesäkuuta 2010 kello 19.59 (EEST)

Peruutus vai ei?[muokkaa wikitekstiä]

Noh olen kuullut huhua että the legendary of spyro 3D elokuva peruutettaisiin tuntemattomasta syystä tietääkö kukaan onko tämä totta vai ei ja miksi se perutetaan? Petrus450 21. toukokuuta 2010 kello 16.33 (EEST)

Cancelled The Legend of Spyro 3D; Legend of Spyro (2010)--RicHard-59 16. kesäkuuta 2010 kello 21.12 (EEST)

Vaaleat romanit?[muokkaa wikitekstiä]

Mitäköhän ryhmää edustavat henkilöt, jotka ovat hiuksiltaan vaaleita ja kasvonpiirteiltään aivan suomalaisen valtaväestön edustajan näköisiä, mutta pukeutuvat samoin kuin maamme romanit yleensä ja liikkuvat heidän seurassaan? Olen tehnyt aikojen mittaan - varsinkin viime vuosina - useita havaintoja tällaisistä ihmisistä. 80.186.58.132 22. toukokuuta 2010 kello 22.22 (EEST)

Olisiko mahdollista, että kyseiset henkilöt ovat ns. "kääntyneet romaneiksi" samaan tapaan kuin länsimaalainen alkaisi käyttämään arabivaatteita. Pelkkä teoria, mutta kannattaa silti pohtia :)-Henswick- Toivomuskaivo 22. toukokuuta 2010 kello 22.24 (EEST)
Niin, tällaisia henkilöitä näkee molemmissa sukupuolissa. Kommentin jätti 80.186.58.132 (keskustelu – muokkaukset)
Villinä arvauksena heittäisin, että he edustavat romanien ryhmää. --ML 22. toukokuuta 2010 kello 22.54 (EEST)
Hyvin arvattu. Jos joku pukeutuu romanien tapaan ja liikkuu heidän seurassaan niin eiköhän hän sitten ole romani. Etniset ryhmät, heimot, kansat jne. ovat kulttuurisia käsitteitä eikä niitä voi rajata sellaisilla perusteilla kuin hiusten väri tai kasvonpiirteet. Eiväthän kaikki "suomalaisen valtaväestön edustajatkaan" ole vaaleatukkaisia enkä minä ainakaan osaa sanoa, minkälaiset kasvonpiirteet heillä (tai meillä) pitäisi olla. Joskus uskonto tai kieli voi olla määräävä tekijä, mutta tääsä tapauksessa nekään eivät ratkaise.--Tanár 22. toukokuuta 2010 kello 23.13 (EEST)

Eli olisivatko kyseessä siis henkilöt, joilla on kansankielellä sanottuna "valkolaisverta" taustassaan eli ovatko he tavallaan osittain romaneja eivätkä sellaisia henkilöitä, joita moni luonnehtisi "täysromaneiksi"? 80.186.58.132 22. toukokuuta 2010 kello 23.22 (EEST)

Luultavasti kaikilla romaneilla on "valkolaisverta" suonissaan sillä vuosisatojen saatossa väestöt ovat sekoittuneet. Jostain muistan lukeneeni, että Suomen romaneiden perimästä puolet on suomalaisille tyypillistä. --ML 22. toukokuuta 2010 kello 23.36 (EEST)
Ihon pigmentaatiota määrittäviä geenejä ei ole kovin montaa, eikä niiden periytyminen ole ilmeisesti sidonnainen muihin geeneihin (lähinnä TYR, TYRP1, OCA2, SLC45A2 ja SLC24A5). Näistä seuraa: ihonväri ei ole kovin luotettava tapa arvioida ihmisten perimää tai etnistä taustaa. Lisäksi mutaatiot tai muut periytymiseen liittymättömät tekijät saattavat vaikuttaa asiaan, esimerkkeinä ympäristön kemikaalit, auringonvalo. Sama pätee silmien väriin, ja punapartaisiin tumma-ihoisiin (kysymys yllä). [5] --Casimirpo 23. toukokuuta 2010 kello 13.28 (EEST)

Juutalaisiakin löytyy hiusväriltään vaaleina (joissakin maissa jopa neljännes) ja punaisina (jopa 4 prosentia)[6] – puhumattakaan mustaihoisista Etiopian juutalaisista. --Peltimikko 23. toukokuuta 2010 kello 15.50 (EEST)

Paitsi että he eivät ilmeisesti polveudu juutalaisista. J.K Nakkila 25. toukokuuta 2010 kello 14.35 (EEST)

Kuten tv:stä tulleessa ohjelmassa w:Sandra Laingista (Yle 16.6.2010), jonka vanhemmat olivat pesunkestäviä valkoisia etelä-afrikkalaisia, mutta jonka ulkoiset piirteet viittasivat negroidiin, samoin romaneillekin voi syntyä täysin valkolaisen näköisiä lapsia, kun suvussa vain on sopiva esi-vanhempi.--RicHard-59 16. kesäkuuta 2010 kello 21.06 (EEST)

Sitkeät maalitahrat autossa[muokkaa wikitekstiä]

Hei. Miten saan pois tärpättiohenteisen maalin autoni takakontin kumi ja matto-osiosta kun tärpätti ei auta? Se vain levittää maalitahroja!--62.72.230.103 2. kesäkuuta 2010 kello 16.16 (EEST)

Lakkabensiini?--RicHard-59 16. kesäkuuta 2010 kello 20.55 (EEST)

Härpike US Rangersien kypärässä[muokkaa wikitekstiä]

Osaako joku sanoa että mikä tuo härpike Yhdysvaltojen armeijan Rangers -komppanian kypärässä on? (Näkyy mm. [7]) Teline pimeänäkölaseille ym.? Tuossa Commonssin kuvassahan kyseinen "härpike" on alhaalla, osaako joku sanoa suhteellisen varmasti että ovatko nuo noihin kiinnitetyt lasit pimeänäköä varten/mitä muuta käyttöä tuolla on?-Henswick- Toivomuskaivo 15. kesäkuuta 2010 kello 20.27 (EEST)

Tässä taitaa näkyä paremmin:[8]. En-wikin artikkelin en:MICH TC-2000 Combat Helmet kuvatekstin mukaan "A United States Army soldier wearing the MICH TC-2000 in the Universal Camouflage Pattern with a night vision device mounting bracket on the front." En tiedä onko sama kypärätyyppi, mutta härpikkeen tarkoitus on varmaankin sama. Edit: tai tuossa sinun laittamassasi kuvassa on ilmeisesti pimeänäkölaitteet jo kiinnitettynä. --Otrfan 15. kesäkuuta 2010 kello 20.54 (EEST)
Onko tietoa että saako noihin kiinnitettyä muuta kuin pimeänäkölaseja? Itse en ainakaan nopealla lukaisulla artikkelista löytänyt... :/-Henswick- Toivomuskaivo 16. kesäkuuta 2010 kello 15.26 (EEST)

Oikeinkirjoitus[muokkaa wikitekstiä]

Olenko täysin väärässä, jos väitän että nykynuorison kyky kirjoittaa suomeksi ja oikein on heikentynyt dramaattisesti? Ei sillä, että itsekään aina osaisin laittaa pilkkuja joka kohtaan oikein, tai sillä että suomen kieli minulta hyvin taipuisi, mutta varsinkin ip-osoitteista tulevia Wikipedian muokkauksia katsoessa tuntuu, että yhdyssanojakaan ei osata enää kirjoittaa... (Omalta kohdaltani syy tosin on siinä, että olen asunut ulkomailla jo kauan ja käytän englantia enemmän kuin suomea). Onko tästä jotain tilastoa olemassa, tai tutkimusta? --FnH 16. kesäkuuta 2010 kello 15.17 (EEST)

Todenäköisesti nuo kaikki ip:t eivät ota noita kirjoituksia edes vakasti vaan kirjoittavat jotenkuten sinnepäin tyylillä. Mutta itse ainakin kirjoitan yleensä tekstiviestejä, messenger keskusteluita ynm. ilman pilkkuja tai välimerkkejä, mutta taas sitten virallisemmat jutut (kuten Wikipediassa) pyrin kirjoittamaan oikein. --Topy 16. kesäkuuta 2010 kello 15.22 (EEST)
Tutkimukset eivät vahvista oletustasi. Kirjoittajia vain on tullut lisää. Yliopistotasolle päässeet kirjoittavat kyllä luullakseni yhtä hyvin kuin ennenkin, mutta vain perusopetuksen saaneet eivät aiemmin osanneet kirjoittaa senkään vertaa kuin nyt. Luultavasti internet ym. ovat jopa kohottaneet kirjallista kommunikointikykyä, jos kohta pilkun käytön hallitseminen ei ehkä sillä lisäänny. Nuorisoa on aina haukuttu, lue vaikka antiikin roomalaisia kirjailijoita. --Ulrika 16. kesäkuuta 2010 kello 15.28 (EEST)
Oisko sulla mitään linkkiä aiheeseen, tai tutkimuksiin? Tarkoitukseni ei muuten ollut solvata nykynuorisoa.. Olen itsekin vielä suhteellisen nuori (26v), niin ei täällä mikään vanhus kirjoittele (riippunee tosin keneltä kysyy). Itsestäni vaan on pidempään tuntunut siltä, että kun kymmenen vuotta sitten naureskeltiin amerikkalaisten kirjoitustaidoille internetissä, niin nyt tilanne on samankaltainen Suomessa. Pitää myös paikkansa kommentti siitä, että ip-muokkaajien ikäähän ei mistään näe (eikä myöskään rekisteröityineiden käyttäjien, elleivät ilmoita sitä erikseen). Tämä nyt oli tälläistä fiilistelyä minun osaltani, ja kiinnostaisi lukea asiasta.
Lisäys: Ja eihän yhdyssanoja ja pilkkujen paikkaa oppiakseen tarvitse yliopistoon mennä. Ne opitaan jo peruskoulussa. Puhun lähinnä muokkauksista, jotka ovat tyyliin "Rekka auto ei mulla muuta ollut ps kiva". Tälläisiä löytyy yllättävän paljon. --FnH 16. kesäkuuta 2010 kello 15.38 (EEST)
Yritin ehkä liian järeällä aseella perustella kantaani. Tarkemmin ajatellen käsitykseni oikeastaan perustuu kielen ammattilaisten kirjoituksiin vuosien varrelta. Niissä on tainnut olla mukana niin äidinkielenopettajia kuin kielenhuoltajiakin. En siis pysty antamaan linkkiä enkä lähdettä. – Olinkin aiemmin ajatellut ettet ole hirveän vanha vaan tilastollisesti nuori aikuinen, mutta tuo kommenttisi lisäsi ikääsi 50 vuotta ;D --Ulrika 16. kesäkuuta 2010 kello 15.45 (EEST)
Joo, mä otin nuorison kohteeksi tossa alkuperäsessä viestissäni, lähinnä siksi kun kuvittelisin ongelman olevan suurin juuri siinä ryhmässä, mutta tottakai se koskee kaikkia. --FnH 16. kesäkuuta 2010 kello 15.49 (EEST)
Korkeakoulutasolla on pakko opetella kirjoittamaan siedettävää kieltä, muuten ei gradu mene läpi. Kampaajakoulun käynyt voi kirjoitella muistiinpanojaan ja aikavarauksia miten tahtoo, siinä mielessä sillä on vaikutusta.--Ulrika 16. kesäkuuta 2010 kello 16.06 (EEST)
Tuossa vaikuttaa nykyisin kyllä varmasti sekin, että graduja enenevässä määrin kirjoitetaan englanniksi ainakin teknisillä ja luonnontieteellisillä aloilla. --Joonasl (kerro) 16. kesäkuuta 2010 kello 16.20 (EEST)
Selittyy varmaan osittain jo sillä, että pelkästä IP:stä ei pystytä päättelemään muokkaajaan ikää; tuskin itsekkään olisin ala-asteella osannut kirjoittaa ties mitä sosiaalidemokraattista kansantasavaltaa oikein. Topyn kommenttiin viitaten, en kyllä itsekkään välitä juurikaan oikeinkirjoituksesta pikaviestinten kanssa, isot kirjaimet tosin ovat jossain vaiheessa lähteneet tulemaan luonnostaan koneella kirjoittaessa :)-Henswick- Toivomuskaivo 16. kesäkuuta 2010 kello 15.29 (EEST)
Noin minäkin olen aiemmin kuvitellut, mutta kun on esimerkiksi Facebookissa nähnyt vanhojen kavereiden kirjoituksia, niin on huomannut, että yhtä lailla niissä on yhdyssanavirheitä ynnä muita kuin nuoremmillakin... --Quinn 16. kesäkuuta 2010 kello 15.36 (EEST)
Tätä ilmiötä olen itse selitellyt englannin kielen yleistymisellä. Tiedä sitten olenko tässäkin täysin väärässä. --FnH 16. kesäkuuta 2010 kello 15.38 (EEST)
Pitää varmasti aika pitkälti paikkansa. Näin olen itsekin ajatellut. --Quinn 16. kesäkuuta 2010 kello 15.42 (EEST)
Englanti on vaikuttanut ilman muuta kielenkäyttöön ja kirjoittamiseen, mutta sitähän on tapahtunut kautta ...hm... vuosisatojen. Pitää vaan vähän yrittää hillitä sitä ja karsia pahimpia. Äidinkielen opetuksen lisääminen koulussa ei olisi pahasta. --Ulrika 16. kesäkuuta 2010 kello 15.48 (EEST)

Ylioppilaskokeista on tilastoja olemassa ja muistan niiden pohjalta jostain lukeneeni, että nykyään hajonta äidinkielen kokeen pistemäärissä on suurempi kuin ennen. Hyvät ovat edelleen yhtä hyviä, mutta heikkoja arvosanoja (a:ta ja b:tä) tulee suhteessa enemmän. Toisaalta ylioppilaskoekin on muuttunut, ennenhän se oli pelkkä ainekirjoitus.--Tanár 16. kesäkuuta 2010 kello 18.31 (EEST)

Mikä on ennen? Ainakin peruskoulujärjestelmä, joka sinänsä on hieno, on varmaan aikoinaan laventanut osaamisen hajontaa juuri sinne alaspäin. Mutta en olisi missään suhteessa huolissani (paitsi että rahaa lisää kouluille:), kun kansainvälisissä vertailuissa suomalaiset koululaiset ovat omaa luokkaansa. Kahden kerroksen koulujärjestelmissä varmaan ongelmat ovat todellisia.--Ulrika 16. kesäkuuta 2010 kello 20.28 (EEST)
Ennen oli ennen ja nyt on nyt :) Peruskoulu on kuitenkin ollut jo Etelä-Suomessakin yli 30 vuotta (olikohan se 1977 vai 1978 kun se oli käytössä koko maassa) ja nuo tilastot, joita muistelin, ovat tuorempaa kehitystä.--Tanár 16. kesäkuuta 2010 kello 22.32 (EEST)
Onko Gaussin käyrästä luovuttu jossain välissä? --Otrfan 16. kesäkuuta 2010 kello 20.51 (EEST)
En nyt niin tarkkaan ole asiasta selvillä. Käsittääkseni arvosanojen jakauma yritetään pisterajoja muuttelemalla saada mahdollisimman samanlaiseksi eri vuosina, mutta jos tulokset painottuvat ääripäihin asteikkoa pitää manipuloida aika lailla, jotta Gaussin käyrään päästäisiin. Ehkä kuitenkaan kyse ei sitten ollutkaan arvosanoista vaan pisterajoista.--Tanár 16. kesäkuuta 2010 kello 22.32 (EEST)

Seitsemäs sinetti, shakki ja matti[muokkaa wikitekstiä]

Seitsemäs sinetti on vaikuttava elokuva. Miten menevät shakkipelin siirrot ritarin ja Kuoleman välillä? Tässä on viimeinen siirto.--RicHard-59 16. kesäkuuta 2010 kello 20.47 (EEST)

"[Wet batteries are] lighter per Ah compared to most Gel or AGM’s"[muokkaa wikitekstiä]

Miten otsikon teksti pitäisi suomentaa? Kyse on siis akuista. "Wet batteries" on "lyijyhappoakut". --Memasa 17. kesäkuuta 2010 kello 21.41 (EEST)

"Lyijyhappoakut ovat kevyempiä ampeerituntia kohden useimpiin geeli(?)- tai AGM-akkuihin verrattuna"? Jafeluv 17. kesäkuuta 2010 kello 21.43 (EEST)
Juuri näin. Kiitoksia. --Memasa 17. kesäkuuta 2010 kello 21.44 (EEST)

Show'ta, totta vai mitä?[muokkaa wikitekstiä]

Katselkaa tämä video tai osa siitä (siellä on myös paljon samankaltaisia). Mistä on kyse? Crimson Cherry Blossom™ 18. kesäkuuta 2010 kello 00.06 (EEST)

Indian reed[muokkaa wikitekstiä]

Taas on vuorossa käännöskysymys. Onko Indian reed oma ruokolajinsa, vai vain intialaista ruokoa? Jos kyseessä on ruokolaji, niin sitten menee mahdollisesti vaikeaksi. Mikähän se mahtaisi olla suomeksi. --Memasa 18. kesäkuuta 2010 kello 17.03 (EEST)

Olisi hyvä nähdä, missä yhteydessä tuo esiintyy. Eräs kannalajin Canna indica (suomeksi mahdollisesti nuolijuurikanna) nimistä on Common Indian Reed, ja Typha angustata -niminen osmankäämilaji (joidenkin lähteiden mukaan Typha angustifolia var. angustata) on englanniksi Lesser Indian Reed Mace. Muitakin merkityksiä saattaa olla. --Silvonen 18. kesäkuuta 2010 kello 19.12 (EEST)
Käsite esiintyy tässä, slaidilla numero 17. Kirjoittamassani artikkelissa olen käyttänyt vain sanaa "ruoko". Kuva on piilossa avattavassa galleriassa. --Memasa 18. kesäkuuta 2010 kello 19.25 (EEST)
Löysin googlailemalla kolmannen merkityksen: Sarkanda(s) Reed eli Indian Reed voi tarkoittaa myös joitakin sokeriruokolajeja (Saccharum). Parempi ehkä vain puhua ruo’osta, koska mahdollisia lajeja on monta. --Silvonen 19. kesäkuuta 2010 kello 07.39 (EEST)

What does Celine Dion say (it's Finnish)?[muokkaa wikitekstiä]

Around 4:18 in this video, what does Celine Dion say ("..... Helsinki?")? With thankfulness.

--118.174.111.234 18. kesäkuuta 2010 kello 18.05 (EEST)

Sopiiko se teille, Helsinki? Is it okay to you, Helsinki? (or literally, does it fit to you, Helsinki?) --Care 18. kesäkuuta 2010 kello 18.13 (EEST)

Kuvakaappaus internet-sivusta[muokkaa wikitekstiä]

Minulla olisi kaksi kysymystä! Miten voin ottaa koko internet-sivusta kopiokuvan koneelleni? Crimson Cherry Blossom™ 19. kesäkuuta 2010 kello 17.58 (EEST)

Käytä jotain selaimen laajennusta, esimerkiksi itse käytän Firefoxissa Pearl Cresent Page Saver nimistä laajennusta sivujen tallentamiseen kuvina. --Zache 19. kesäkuuta 2010 kello 18.05 (EEST)
Shift-Printscreen (PrtSc)-näppäilyllä saa kuvaruudun kopioitua muistiin ja sen voi avata millä tahansa kuvankäsittelyohjelmalla Paste (Ctrl-V)-komennolla.--RicHard-59 19. kesäkuuta 2010 kello 18.20 (EEST)
Hmph, tallennetut kuvat eivät löydy "tallennetuista kuvista" vaan ne menevät iikäänkuin linkkinä kyseiselle sivulle, eli en voi esim. muokata sivun kuvaa. Crimson Cherry Blossom™ 19. kesäkuuta 2010 kello 18.18 (EEST)
Minkähän takia ei tapahdu mitään kun painan shiftia ja prtSc:aa? Crimson Cherry Blossom™ 19. kesäkuuta 2010 kello 18.33 (EEST)
Ei siinä mitään tapahdukkaan ennen kuin liität sen kuvan. Vaan suoraan avaat sovelluksen millä sitä kuvaa esim. muokata haluat. Esimerkiksi jos käyttäisit Paintia tai Gimpiä niin ensin vain ottaisit haluamastasi sivusta sen printscreenin ja sitten vain liität kuvan siihen Paste:a käyttäen. --Topy 19. kesäkuuta 2010 kello 18.37 (EEST)
Aah, nyt tajusin! Kiitokset. Crimson Cherry Blossom™ 19. kesäkuuta 2010 kello 18.51 (EEST)

Puhelinumerort[muokkaa wikitekstiä]

Etnä miten voin muuttaa numeroiden näymää? Esimrekki: Wikipediassa on kuva, jonka nimi on Sean_Connery002091.jpg. Minun koneeni näytöllä kyseiset numerot näkyvät lihavoituina ja niiden perässä on lankapuhelimen symboli sekä Suomen lippu. Eli koneellani se näkyy jokseenkin näin: Sean_ConneryFlag of Finland.svg002091Dialog gr 1972.jpg.jpg. Miten sen saa näkymään normaalisti? En ole löytänyt ohjeita koneeltani. Crimson Cherry Blossom™ 19. kesäkuuta 2010 kello 17.58 (EEST)

Olisikohan Skypen selainlaajennus asialla? Siitä on ollut viime aikoina riesaa täälläkin. --Otrfan 19. kesäkuuta 2010 kello 18.05 (EEST)
Ahaa, eli joku mikä ei ole vain yksittäisessä koneessa.? Crimson Cherry Blossom™ 19. kesäkuuta 2010 kello 18.18 (EEST)
Siis on yksittäisiin koneisiin asennettu. Aiheuttaa muokatessa usein sotkua artikkeleihin (tai nykyään on suodatin sen varalta). Jostain päin selaintahan sen saa pois päältä. Firefoxissa varmaankin Työkalut-> Lisäosat. --Otrfan 19. kesäkuuta 2010 kello 18.24 (EEST)
Työkalut - asetukset - yleiset - hallinnoi lisäosia. Sieltä poista skype.--RicHard-59 19. kesäkuuta 2010 kello 18.26 (EEST)
Entä IInternet Explorer -selaimella? Crimson Cherry Blossom™ 19. kesäkuuta 2010 kello 18.33 (EEST)
Keskustelu.suomi: IE8 ja tuolla työkalut valikossa kohta "Skype add-on for Internet Explorer" sitä kun klikkaa tulee esiin ruutu "Poista Skype add-on for Internet Explorer" sitä kun klikkaa niin ohjelma (ja ongelma) poistuu.--RicHard-59 20. kesäkuuta 2010 kello 00.18 (EEST)
Kiitos, johan auttoi! Crimson Cherry Blossom™ 20. kesäkuuta 2010 kello 00.29 (EEST)

Matemaattinen peli hukassa[muokkaa wikitekstiä]

Luin jonkun aikaa sitten eräästä matemaattisesta pelistä, jonka nimeä en vain tajunnut ottaa ylös. Säännöt menivät kutakuinkin seuraavalla tavalla;

 • Pelaajat piirtävät vuorotellen kymmenen aluetta paperille niin, että ne kaikki ovat kiinni toisissaan (Eli alue on yhtenäinen)
 • Pelaajat antavat jokaiselle omalle alueelle numeroarvoja niin, että numeroiden summa on 100. Kaikkille alueille ei ole pakko antaa numeroita lainkaan, vaan pelaaja voi esimerkiksi antaa yhdelle alueelle arvon 100 ja jättää muut huomioimatta.
 • Pelaajat valtaavat toisiltaan alueita toisiltaan seuraavalla tavalla vuorotellen; Mikäli vallattavan alueen numero on pienempi kuin sitä ympäröivien valtaajan alueiden numerojen summa, valtaaja saa alueen haltuunsa.
 • Peli päättyy kun joku pelaajista omistaa kaikki alueet.

Säännöt menivät kutakuinkin tuolla tavalla ja tuosta oli ilmeisesti tehty useita varitaatioitakin, joten saattaa muuttua vähän missäkin. En saanut Googlauksella/Wikipediahaulla mitään irti, joten katsotaan josko joku muu olisi parempi tässä :)-Henswick- Toivomuskaivo 16. kesäkuuta 2010 kello 22.25 (EEST)

Googlella löyty tämmöinen: [9]. --Harriv 20. kesäkuuta 2010 kello 20.01 (EEST)
Juu, näyttäisi olevan tuo. Kiitokset! :)-Henswick- Toivomuskaivo 20. kesäkuuta 2010 kello 20.04 (EEST)

HIV-testi[muokkaa wikitekstiä]

Osaako joku määritellä, mikä HIV-testi on? Sanaselitystä kaipaisin. Onko se lääketieteellinen tutkimus, kuten HIV-testi kertoo? --FnH 19. kesäkuuta 2010 kello 11.26 (EEST)

On lääketieteellinen testi, juuri niin kuin artikkeli kertoo. Testillä tutkitaan vasta-aineista, onko ihmiseen tarttunut HI-virus (HI = Human immunodeficiency). Virus aiheuttaa ajan myötä AIDSin, ellei ihminen saa asianmukaista lääkitystä. Yleensä nykyään vauraissa länsimaissa saa. AIDS on immuunipuutossairaus, jota sairastavalle tulee erilaisia oheissairauksia. Mikä kohta siinä on epäselvä? Wikipediassa nuo on aika hyvin selitetty, mutta joku alan ammattilainen eli joku Wikipedian lääkäreistä osaa varmaan vastata jos osaat ilmaista paremmin epäselvän kohdan. Mikään testi ei ole sataprosenttinen, eli vasta-aineiden muodostumista ei välttämättä tapahdu tai tapahtuu hyvin hitaasti. Tämä siis amatöörin vastaus, ja samalla tavalla tietysti on suhtauduttava kaikkiin vastauksiin, emmehän voi tietää kuka on todellisuudessa mitäkin. --Ulrika 19. kesäkuuta 2010 kello 13.40 (EEST)
HIV-testejä on useanlaisia ja niissä etsitään yleensä verestä joko HIV:n vasta-aineita, antigeenejä tai RNA:ta. Kts. suomalaista laajempi en:HIV test. --Joonasl (kerro) 19. kesäkuuta 2010 kello 18.08 (EEST)
Niin, siis, kaipaan sanaselitystä. Jokainen tietänee miten se otetaan ja odotusajasta. Mutta siis yhden lauseen sanaselitys/määritys olisi tarpeen, eikä niinkään siitä miten HIV-testi tehdään. --FnH 20. kesäkuuta 2010 kello 12.48 (EEST)
Vikislangilla kaipaamasi sanaselitys lienee "määritelmä". Minusta nykyisinen määritelmä (HIV-testi on lääketieteellinen tutkimus, jonka tarkoitus on selvittää onko henkilöllä HIV-tartunta) on aika hyvä; ehkä muotoilisin "...kantaako henkilö HI-virusta" tai " ..onko henkilö saanut HIV-tartunnan.--Tappinen 20. kesäkuuta 2010 kello 12.51 (EEST)

Splice site mutation[muokkaa wikitekstiä]

en:Splice site mutation olisi käännöslistalla, mutta miten tuo otsikko kääntyy? Apuva. Pitke 19. kesäkuuta 2010 kello 10.44 (EEST)

CSC:n Bioinformatiikan sanastossa splice site käännetään "silmukoitumiskohta, leikkauskohta". --Jmk 19. kesäkuuta 2010 kello 10.53 (EEST)
Silmukoituminen on IMO yleisempi --albval(keskustelu) 21. kesäkuuta 2010 kello 21.28 (EEST)

Ruotsin kuningassuku[muokkaa wikitekstiä]

Vaihtuuko Ruotsin kuningassuku nyt (tai sii oikeammin sitten kun hallitsija vaihtuu) Bernadotte-suvusta Westling-suvuksi?--Urjanhai 20. kesäkuuta 2010 kello 00.08 (EEST)

Ei nyt sentään, vaan parin mahdolliset lapset ovat Bernadotteja. Lähteenä Ylen lähetys.-) --ML 20. kesäkuuta 2010 kello 00.21 (EEST)
Vicki pitänee sukunimensä ja Daniel samaten? Mitenkähän olisi käynyt, jos olisi ollut Victor Bernadotten ja Daniela Westlingin naimakauppa... Olisiko morsiamesta tehty Bernadotte? Pitke 20. kesäkuuta 2010 kello 06.52 (EEST)
Daniel menetti oman sukunimensä ja on nyt "pelkkä" Prinssi Daniel. Voi olla, että titteli Länsi-Götanmaan herttua kuuluu siihen viralliseen nimeen kanssa. Jännää on, että se sai kaikkia noita hienoja nimiä ja titteleitä, mutta sitä ei aateloitu eli se kait menettää noi jos se lemppaa Vickin tai Vicki sen. --Zache 20. kesäkuuta 2010 kello 07.55 (EEST)
Mutta kyllähän Britanniankin Hannover-hallitsijasuku vaihtui Saksi-Coburg-Gotha-hallitsijasuvuksi vuonna 1901, kun Edvard VII "peri" sukunimensä isältään (Prinssi Albertilta), eikä äidiltään (Viktorialta), vaikka Viktorian puoleltahan hän kruunun peri. Sama varmaankin tulee käymään pian kun Elisabet II:n jälkikasvu perii kruunun (eli tuleva kuningas ei mahdollisesti olekaan Windsor-sukuinen, vaan Mountbatten-sukuinen). Eli onko tämä vain Ison-Britannian käytäntö, vai onko myös muissa maissa tällainen tapana? Ja Ruotsissako tämä ei voisi olla mahdollista? -DragonMaster- 20. kesäkuuta 2010 kello 21.36 (EEST)
Väärä vuosisata :) Pitke 21. kesäkuuta 2010 kello 06.13 (EEST)
Näköjään Prinssi Philip on en-wikin mukaan Mountbatten äitinsä puolelta. joten näköjään kuninkaalliset voivat valita sukunimen myös äidiltään.--Urjanhai 21. kesäkuuta 2010 kello 22.09 (EEST)
Vähän sekavaa. Sukunimi on äidinpuoleinen Mountbatten, mutta Philipin ja tulevan kuninkaan Charlesin suku on ilmeisesti isänpuoleinen Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. --ML 21. kesäkuuta 2010 kello 22.30 (EEST)

Tähän monarkiateemaan liittyen: jos Ruotsin kruununprinsessä Victoria olisi mennyt naimisiin vaikka Tanskan kruununprinssi Frederikin kanssa ja he olisivat saaneet lapsia, mitä siitä olisi seurannut? Ruotsilla ja Tanskalla olisi ollut jonain päivänä yhteinen monarkki? Kyllähän historian aikana tunnetaan moniakin tapauksia joissa naimakauppojen seurauksena valtioilla on ollut samoja kuninkaita (personaaliunioni), mutta mitä se nykyaikana merkitsisi? Olisiko tämä edes mahdollista nykyään? -DragonMaster- 21. kesäkuuta 2010 kello 23.47 (EEST)

Uskomuslääkintä[muokkaa wikitekstiä]

Onko tämä uskomuslääkintää: Henkilö X lukee netistä (vaikkapa wikipediasta), kuinka yrtti X vaikuttaa henkilön X vaivaan parantavasti, ja vaikutuksista on tieteellisiä tutkimuksia. Henkilö X ostaa yrttiä ja käyttää sitä vaivaansa. Jos ei, niin mikä on oikea termi? --FnH 21. kesäkuuta 2010 kello 16.19 (EEST)

Vähän ristiriitaista se olisi, jos kerran asia on tutkittu. --Kalmo 21. kesäkuuta 2010 kello 18.50 (EEST)
Eräs termi olisi itsehoito (potilaan omaan terveyteensä tai sairauteensa kohdistama oma-aloitteinen hoito, lähde: MOT Lääketiede 2.0). Mutta uskomuslääkintäkin voi ilmeisesti olla eräänlaista itsehoitoa, eli tämä ei ole niin tarkka käsite eikä mikään uskomuslääkinnän "vastakohta". --PeeKoo 21. kesäkuuta 2010 kello 19.08 (EEST)
Hyvä kysymys, ja ilmentää mainiosti käsitteeseen "uskomuslääkintä" liittyviä ongelmia kun sitä käytetään luokittelun välineenä, kuten wikipediassa. --Pettson 21. kesäkuuta 2010 kello 19.11 (EEST)
Kiitos, PeeKoo, tuo termi on oikeastaan juuri sitä mitä hain. Monet muuten sanovat, että jos rohdosta tai yrtistä on tehty tutkimus, joka varmistaa yrtin toimivuuden, niin siitä tulee osa lääketiedettä. Itse en ymmärrä tuota, koska eihän tutkimus tee mistään osaa lääketiedettä, vaan sen tutkittavan yrtin käyttö ko. alalla. --FnH 21. kesäkuuta 2010 kello 19.59 (EEST)
Yrttien käyttö itsehoidossa ei niinkään liity uskomuslääketieteeseen, vaan lääkekaupan rajoituksiin. Pilerimuodossa tehokkaita lääkeaineita saa Suomesta vain apteekista ja vain reseptiä vastaan. Itsehoitaja joutuu etsimään vaihtoehtoisia lähteitä lääkeaineille, useimmiten myös vaihtoehtoisia lääkeaineita. -- Petri Krohn 22. kesäkuuta 2010 kello 03.55 (EEST)

Armeijan käyttö siviilitehtävissä[muokkaa wikitekstiä]

Voiko Suomessa poliisi pyytää puolustusvoimilta ihan täysimittaista virka-apua niin, että sotilailla on esimerkiksi oikeus avata tuli? Eli saako virka-apuun pyydetyt sotilaat avata tulen samalla tavalla kuten poliisi saa tarvittaessa ampua? Poliisin virka-aseenahan on pistooli, sotilailla aina "vähän" järeämpää, miten tämä vaikuttaa eri tilanteisiin?-Henswick- Toivomuskaivo 21. kesäkuuta 2010 kello 22.15 (EEST)

Vähän tylsä vastaus mutta ... Virka-apu#Puolustusvoimien virka-apu:

" Virka-apuosaston jäsenillä on erittäin kiireellisessä virka-aputehtävässä oikeus käyttää poliisin ohjauksessa sellaisia tilanteen kannalta tarpeellisia voimakeinoja, joihin poliisimies nämä toimivaltansa nojalla valtuuttaa. Muulloin virka-apuosaston jäsenillä on oikeus ainoastaan tavanomaiseen hätävarjeluun. Lisäksi virka-apuosaston jäsenillä on aina oikeus ottaa kiinni henkilö, joka haittaa virka-aputehtävän toteuttamista kiellosta huolimatta. Kiinniotettu on välittömästi luovutettava poliisille." --ML 21. kesäkuuta 2010 kello 22.19 (EEST)

Laki puolustusvoimien virka-avusta poliisille (781/1980) löytyy täältä: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1980/19800781. Sen 3 §:ssä sanotaan:
"Poliisilla on oikeus saada puolustusvoimilta voimakeinojen käyttöä edellyttävää virka-apua rikoslain 34 a luvun 1 §:n 1 momentin 2–7 kohdassa tai 2 momentissa tarkoitetun rikoksen (=terroritekojen) estämiseksi tai keskeyttämiseksi, jos estäminen tai keskeyttäminen ei ole mahdollista poliisin omalla välineistöllä ja henkilöstöllä.
Virka-apu voi sisältää sotilaallisten voimakeinojen käyttöä, jos se on välttämätöntä suuren ihmismäärän henkeä tai terveyttä välittömästi uhkaavan vakavan vaaran torjumiseksi eikä vaaraa ole mahdollista torjua lievemmillä keinoilla.
Sotilaallisilla voimakeinoilla tarkoitetaan virkamiehen henkilökohtaisen aseen käyttöä voimakkaampaa sotavarustein tapahtuvaa sellaista asevoiman käyttöä, joka soveltuu poliisitehtävän suorittamiseen."
Rikoslain 34 a luvun 1 §, johon tässä viitataan, kuuluu seuraavasti:
"Joka terroristisessa tarkoituksessa siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vakavaa vahinkoa jollekin valtiolle tai kansainväliselle järjestölle, tekee
 1. laittoman uhkauksen, perättömän vaarailmoituksen, 24 luvun 4 §:n 2 momentissa tarkoitetun törkeän julkisrauhan rikkomisen tai 44 luvun 10 §:ssä tarkoitetun ydinenergian käyttörikoksen, on tuomittava vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään kolmeksi vuodeksi,
 2. tahallisen vaaran aiheuttamisen, tahallisen räjähderikoksen, vaarallisia esineitä koskevien säännösten rikkomisen tai 17 luvun 1 §:ssä tarkoitetun julkisen kehottamisen rikokseen, on tuomittava vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi,
 3. törkeän varkauden tai törkeän moottorikulkuneuvon käyttövarkauden, jonka kohteena on joukkoliikenteeseen tai tavarankuljetukseen soveltuva moottorikulkuneuvo, tuhotyön, liikennetuhotyön, terveyden vaarantamisen, törkeän vahingonteon, törkeän ampuma-aserikoksen tai puolustustarvikkeiden maastaviennistä ja kauttakuljetuksesta annetussa laissa (242/1990) tarkoitetun maastavientirikoksen, on tuomittava vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi,
 4. kemiallisen aseen kiellon rikkomisen, biologisen aseen kiellon rikkomisen tai tahallisen törkeän ympäristön turmelemisen, joka on tehty 48 luvun 1 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitetulla tavalla, on tuomittava vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään kahdeksaksi vuodeksi,
 5. törkeän pahoinpitelyn, törkeän ihmiskaupan, panttivangin ottamisen, törkeän tuhotyön, törkeän terveyden vaarantamisen, ydinräjähderikoksen tai kaappauksen, on tuomittava vankeuteen vähintään kahdeksi ja enintään kahdeksitoista vuodeksi, (22.12.2005/1161)
 6. surman, on tuomittava vankeuteen vähintään neljäksi ja enintään kahdeksitoista vuodeksi, tai
 7. tapon, on tuomittava vankeuteen vähintään kahdeksaksi vuodeksi tai elinkaudeksi.
Joka terroristisessa tarkoituksessa tekee murhan, on tuomittava vankeuteen elinkaudeksi.
Yritys on rangaistava." -KLS 22. kesäkuuta 2010 kello 00.19 (EEST)

Turun keskustan rautatieasema[muokkaa wikitekstiä]

Eikö Turun keskustan rautatiesemalla oikeasti ole mitään muuta tapaa kulkea laiturien välillä kuin kulkea suoraan junakiskojen yli? En muista missään muualla Suomessa varsinaisessa suuren liikenteen rautatieasemalla kokeneeni tällaista. Helsingin keskustan ja Turun sataman rautatieasemat ovat pääteasemia, jolloin siellä pääsee kiertämään raiteet. Pasilan ja Kupittaan asemilla on itse asemarakennus liukuportaiden päässä raiteiden yläpuolella. Tampereen rautatieasemalla on asematunneli. Onko Turun keskustan rautatieasema jonkinlainen poikkeus? Onko muita kaupunkien keskusrautatieasemia, jotka palvelevat kaukoliikennettä, joissa ei oikeasti pääse kulkemaan laiturien välillä ylittämättä raiteita jalan? 88.114.95.29 22. kesäkuuta 2010 kello 23.11 (EEST)

Rovaniemi ja Kemi tulee ensimmäisenä mieleen. Joensuunkin voi oikeastaan laskea mukaan (vaikka välilaiturin pohjoispäässä onkin alkulkutunneli), sillä lähes kaikki kulkevat aseman edessä olevan laituripolun kautta. --junafani (?!) 22. kesäkuuta 2010 kello 23.31 (EEST)

Miksi yksittäistutkimusten tulokset eivät ole merkittäviä?[muokkaa wikitekstiä]

<siirretty tänne, – EtäKärppä13 23. kesäkuuta 2010 kello 13.03 (EEST)>

Saadaanko EU:sta tuoda Suomeen ydinjätettä[muokkaa wikitekstiä]

Lueskelin Itsenäisyyspuolueen vaaliohjelmaa ja siellä oli seuraava teksti: EU-jäsenyys mahdollistaa ydinjätteen tuonnin ulkomailta Suomeen. Onko tällä mitään perää, eli voidaanko Suomi "pakottaa" ottamaan ydinjätettä vastaan muista (EU) maista?-195.237.90.72 23. kesäkuuta 2010 kello 13.52 (EEST)

Ydinjätteen tuominen Suomeen on laissa kielletty. [10] --ML 23. kesäkuuta 2010 kello 23.42 (EEST)

Nettisivut Nes-pelien pelaamiseen[muokkaa wikitekstiä]

Onko olemassa nettisivuja, joilla voi pelata Nintendo NES -pelejä? Erityisesti kiinnostaisi Turtles III: Manhattan Project. --Honeywell 8. kesäkuuta 2010 kello 11.53 (EEST)

http://www.google.com/search?q=play+nes+online Mysid 24. kesäkuuta 2010 kello 13.42 (EEST)

Ryhmien lukumäärä[muokkaa wikitekstiä]

Esimerkiksi 8 samanlaista esinettä voidaan jakaa 22 ryhmään seuraavasti (rivien summa on 8):

8
1 7
2 6
3 5
4 4
1 1 6
1 2 5
1 3 4
2 2 4
2 3 3
1 1 1 5
1 1 2 4
1 1 3 3
1 2 2 3
2 2 2 2
1 1 1 1 4
1 1 1 2 3
1 1 2 2 2
1 1 1 1 1 3
1 1 1 1 2 2
1 1 1 1 1 1 2
1 1 1 1 1 1 1 1

Millä kaavalla olisin voinut laskea ryhmien lukumäärän etukäteen? --Jarmo Turunen 24. kesäkuuta 2010 kello 12.37 (EEST)

Piti kai sanoa, että voidaan jakaa 22:lla tavalla ryhmiin (ei 22 ryhmään). Ks. On-Line Encyclopedia of Integer Sequences, jono numero A000041. --Jmk 24. kesäkuuta 2010 kello 12.51 (EEST)

Juhannusaatto[muokkaa wikitekstiä]

onko kaupat miten auki huomenna? kulkeeko posti? en löydä mistään tietoa. kiitos etukäteen. Kommentin jätti 88.194.252.70 (keskustelu – muokkaukset)

Kaupat sulkeutuu kello 12 juhannusaattona, Posti sulkeutuu viim. klo 18. --FnH 24. kesäkuuta 2010 kello 17.45 (EEST)
Pääkaupunkiseudun osalta on listaus täällä http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Juhannusmuistio/1135258054977

Mikä ihmeen Hikipedia?[muokkaa wikitekstiä]

Mikä paikka Hikipedia oikein on? Tuntuu siltä, että siellä saa kirjoittaa mitä vaan mistä vaan. Eikö se ole toisinaan aika loukkaavaa, kun aroista aiheista tulee törkyä eteen. Onko sillä sivustolla mitään kontrollia siitä, mitä asiaa sinne oikein tulee. Mikä on Hikipedian tarkoitus ja miten Wikipedian väki siihen suhtautuu? Eikö Internetin tarkoitus ole välittää tietoa eikö keksittyä höpinää? 80.186.236.219 29. toukokuuta 2010 kello 21.41 (EEST)

ks. Hikipedia. Sivuston tarkoitus juuri on tehdä pilkkaa Wikipediasta ja pilailla aroilla asioilla. --SaMi 29. toukokuuta 2010 kello 21.44 (EEST)
"Eikö Internetin tarkoitus ole välittää tietoa eikö keksittyä höpinää?" Miten niin? The internet is for porn kuten lauluusa sanotaan... Internetin tarkoitus on mahdollistaa kommunikaatio ja tiedonvalitys ihmisten kesken, jotkat usein hopisevat satunnaisia. Jos uskot etta kaikki intenetissa on totta niin metsaan menee ja rytisee. --82.17.255.76 26. kesäkuuta 2010 kello 23.52 (EEST)

Luonnonvalinta[muokkaa wikitekstiä]

Onko kellään mitään tietoa ketkä muut "kuuluisuudet" ovat kannattaneet luonnonvalintaa kuin Columbinen Eric Harris & Dylan Klebold ja Jokelan Pekka-Eric Auvinen? Kannattiko esimerkiksi Kauhajoen Matti Saari luonnonvalintaa/miten muut kouluammuskelijat/muut henkilöt?-195.237.90.72 24. kesäkuuta 2010 kello 10.32 (EEST)

Mitä tarkoitat luonnonvalinnan kannattamisella? Sen tosiasian tunnustamista, että luonnonvalinta toimii biologiassa, vai jonkinlaista poliittista kantaa, jonka mukaan luonnonvalinta tulee tuoda yhteiskuntaan? --ML 24. kesäkuuta 2010 kello 10.53 (EEST)
Jaa-a, paha sanoa kun en tunnepahemmin kouluammuskelijoiden ajatusmaailmaa. Siis käytännössä luonnonvalinnan kannattamista julkisesti mm. paitateksteillä, manifesteillä jne, eli juuri kuten Auvinen ja Harris tekivät.-195.237.90.72 24. kesäkuuta 2010 kello 10.59 (EEST)
Mitä luonnonvalintaa koulutoverien ampuminen on? Sehän on ampuja, joka valitsee, eikä luonto. Vai oletetaanko, että vikkeläjalkaisimmat tms. pääsevät kenties pakoon?--Urjanhai 24. kesäkuuta 2010 kello 11.28 (EEST)
Siis Auvinen, Harris & Kleboldhan julistivat kannattavansa luonnonvalintaa (Harrisilla mm. T-paita, Auvisella "luonnonvalitsijan manifesti"). Löytyykö muita henkilöitä, jotka ovat kannattaneet luonnonvalintaa tälläisellä tavalla?-195.237.90.72 24. kesäkuuta 2010 kello 13.07 (EEST)
Ja kysehän on luonnonvalinnasta, jos yksi häiriintynyt henkilö tekee päätöksen siitä, ketkä saavat elää? Se, että jonkin tieteellisen teorian voi ymmärtää näin pahasti väärin ja sillä sitten oikeuttaa vaikka joukkomurhia, ei tee teoriasta sen huonompaa. --Quadriplegia 24. kesäkuuta 2010 kello 13.19 (EEST)


Ei luonnonvalintaa voi "kannattaa". Se on tieteellinen tosiasia. Ehkä tarkoitat sosiaalidarwinismia? --Mpadowadierf 24. kesäkuuta 2010 kello 13.17 (EEST)
Aiheellinen muistutus. Asettelenpa silti IP:n kysymyksen toisin. Onko muita kouluammuskelijoita tai massamurhaajia, jotka ovat liittäneet typeryyksiinsä jonkin häiriintyneen käsityksen luonnonvalinnasta? --Pettson 24. kesäkuuta 2010 kello 13.25 (EEST)

Muistelisin, että myös painovoiman kannattajat ovat syyllistyneet hirmutekoihin. --Peltimikko 27. kesäkuuta 2010 kello 09.07 (EEST)

Tyhjiä DualDiscejä?[muokkaa wikitekstiä]

Onko markkinoilla tyhjiä DualDiscejä, joihin voi itse tallentaa sisältöä?--80.222.48.228 27. kesäkuuta 2010 kello 07.57 (EEST)

Mikäköhän hyönteinen kyseessä?[muokkaa wikitekstiä]

Olin juhannusta viettämässä tuolla Turun saaristossa, ja yöllä kädelleni istahti eräänlainen hyönteinen. En ole varma puriko/pistikö se mua, mutta nopeasti katsottuna luulin sitä hyttyseksi ja läimäytin sitä. Yllätyksekseni kyseisen ötökän sisältä purskahti melko paljon verta kädelleni. Mikäköhän tuo hyönteinen oli? Hyttynen se ei mielestäni ollut, vaikka suunnilleen samankokoinen olikin. En mielestäni edes läppäsyt sitä hirveän voimakkaasta vaan melko kevyesti. 82.116.243.192 27. kesäkuuta 2010 kello 18.22 (EEST)

Todennäköisesti jo syönyt hyttynen. Veri joka purskahti ulos oli joko omaasi (jos se ehti pistää) tai jonkun muun lähiseudun ihmisen tai eläimen. Verta täynnä oleva hyttynen poksahtaa melko helposti rikki. --albval(keskustelu) 27. kesäkuuta 2010 kello 21.14 (EEST)

Ocypode-suvun ravut[muokkaa wikitekstiä]

Ocypode-suvun rapuja kutsutaan englanniksi nimellä ghost crabs, ovatko ne suomeksi aaverapuja, haamurapuja vai jotakin ihan muuta? -- Piisamson 28. kesäkuuta 2010 kello 02.07 (EEST)

Kokeilen hieman Googlea. Muutamia tähän eliöryhmään osuvia tuloksia löytyi hakusanoilla aaverapu, haamurapu ja kummitusrapu. Tosin kaikki blogeihin tai erään kuvatoimiston sivulle. Pidän melko todennäköisenä sitä, että kyseisellä suvulla ei edes ole mitään vakiintunutta suomenkielistä nimeä ja nämä edellä mainitut ovat vain käännöksiä englannista.--MiPe (wikinät) 28. kesäkuuta 2010 kello 14.52 (EEST)
Itsekään en varma ole mutta olisiko hiekkarapu. Tuossa ghost crab artikkelissa lukee ainakin : "also called sand crabs". Joten olisiko Hiekkarapu, googlella jotain tuloksia sanalla hiekkarapu löytyi. --Topy 29. kesäkuuta 2010 kello 13.37 (EEST)
Suurimmalla osalla selkärangattomista eläimistä ei ole virallista suomenkielistä nimeä, voi olla ettei näilläkään ravuilla. --Compance 29. kesäkuuta 2010 kello 13.13 (EEST)

Kirjainten laskeminen .txt -tiedostosta[muokkaa wikitekstiä]

Onko kellään ideoita miten Windows XP:llä voisi laskea jostakin tekstinpätkästä sen, kuinka monta kutakin merkkiä on (A = 13 kpl, B= 4 kpl, jne.)? Tarvitsisin tuota erään teorian testaamiseen mutten keksi mitään keinoa saada laskettua merkkejä automaattisesti (Tekstin pituus on n. 10 000 merkkiä, joten käsin laskeminen ei juuri huvita)...-Henswick- Toivomuskaivo 29. kesäkuuta 2010 kello 18.00 (EEST)

Jos yhtään ohjelmoida osaa, niin ei ongelma eikä mikään. tai sitten laita wordiin ja kokeile korvaa toimintoa. Se näyttää kuinka monta kertaa korvasi jonkin pätkän. --Mpadowadierf 29. kesäkuuta 2010 kello 18.05 (EEST)
Funtsin kyllä CoolBasickia (Ainoa "kunnollinen" ohjelmointikieli jota edes jotenkuten hallitsen), mutta eipä tuossakaan taidot taida riittää. Wordilla näyttääkseen toimii suht hyvin, eiköhän tällä mennä. Kiitokset! :)-Henswick- Toivomuskaivo 29. kesäkuuta 2010 kello 18.20 (EEST)
Perinteisesti tämmöiset on hoidettu pienillä Unix-skripteillä, mutta näköjään homma onnistuu helposti myös PowerShellillä, jos se on koneeseen asennettuna:
gc tiedosto.txt |% {$_.ToLower().ToCharArray()} | Group-Object | Sort Name
.ToLower()-osuuden voi jättää pois, jos haluat erotella isot ja pienet kirjaimet. (Saattaa onnistua näppärämminkin; en varsinaisesti osaa PowerShelliä.) --Silvonen 29. kesäkuuta 2010 kello 20.20 (EEST)

MIKÄ KAPPALE SOI NOVALLA NYT??!![muokkaa wikitekstiä]

Äkkiä joku radion ääreen! Kuuluttaja ei kumminkaan sano sitä!--194.137.244.48 2. heinäkuuta 2010 kello 17.13 (EEST)

"By May 4, however, he was no longer of interest to the police."[muokkaa wikitekstiä]

Siis tarkoittaako tuo lause että hän ei ollut kiinnostunut poliiseista vai poliisit hänestä?-Henswick- Toivomuskaivo 2. heinäkuuta 2010 kello 17.53 (EEST)

Poliisit hänestä. --Otrfan 2. heinäkuuta 2010 kello 17.55 (EEST)
Thänks!-Henswick- Toivomuskaivo 2. heinäkuuta 2010 kello 17.57 (EEST)

Pikku myyn käsitys anarkisteista & kaurapuurosta[muokkaa wikitekstiä]

Monelta foorumilta olen saanut lukea Pikku Myyn lausahduksesta Anarkisti on ihminen, joka ensin keittää kaurapuuron ja sitten räjäyttää sen. Onko tuo lausahdus oikeasti sanottu jossain jaksossa/kirjassa etc., vai onko taas yksi netin huuhaa -ilmiöistä/Osaako joku sanoa missä?-Henswick- Toivomuskaivo 2. heinäkuuta 2010 kello 21.52 (EEST)

Veikkaisin Muumi-sarjakuvia. --Tappinen 2. heinäkuuta 2010 kello 21.54 (EEST)

Historiallisten maakuntien tunnukset[muokkaa wikitekstiä]

Minulla on parhaillaan vertaisarvioinnissa luettelo Suomen maakuntien nimikkolajeista, joka käsittelee kaikki nykyiset 20 maakuntaa. Nyt VA:ssa on alettu huutelemaan historiallisten maakuntien perään: nimikkolinnut nimettiin 1985 ja nimikkokukista keskusteltiin Suomessa 1982, jolloin ainakin osa maakunnista sai nimikkokukan. Nykyiset maakunnat perustetiin vuonna 1994. Onko kenelläkään siis mitään tietoa (lähde myös), että mitkä olivat kahdeksan historiallisen maakunnan nimikkolajit. – EtäKärppä13 1. heinäkuuta 2010 kello 08.16 (EEST)

Ainakin maakuntalintuja ja kukkia on lueteltu Suomalaisessa tietosanakirjassa (osa 5, s. 285, Weilin+Göös, Espo, 1990), mutta jos nimeämiset on tehty jo mainittuina vuosina, niin tämä ehkä vain toistaa noita aiempia (ei ole nyt käsillä, mutta kirjastosta löytynee).--Urjanhai 1. heinäkuuta 2010 kello 10.57 (EEST)
Paikallisesta kirjastostani tuo löytyy, mutta se on auki iha ihmeellisiin aikoihin, yritän tulevalla viikolla siellä käydä. – EtäKärppä13 3. heinäkuuta 2010 kello 15.46 (EEST)

Näppäimistö sekoilee[muokkaa wikitekstiä]

Meillä on kannettava kone. Ostin siihen erillisen näppäimistön ja hiiren. Kun tänään otin erillisen näppäimistön irti (konen ollessa sammuksissa) läpäärin oma näppäimistö oli aivan sekaisin. Kun vaikka painui kirjainta J, syötti se 0-merkin. Kokeilin kaikkea eikä kukaan perheenjäsenistäni osaa auttaa, eikä koneestakaan löydy ratkaisua. Kolmen viikon päästä olisi tarkoitus lähteä perinteiselle lomalle Louisianaan ja olisi kiva jos kone toimisi oikein iihen mennessä. Crimson Cherry Blossom™ 3. heinäkuuta 2010 kello 20.19 (EEST)

Ellei uudellenkäynnistys auta, ota yhteys laiteen myyjään/maahantuojaan. Käyttöjärjestelmän uudelleen asentaminen on mielestäni todennäköisin tapa saada homma hoitoon.--Opa1974 3. heinäkuuta 2010 kello 20.28 (EEST)
Olisiko tästä apua:[11] --Otrfan 3. heinäkuuta 2010 kello 20.32 (EEST)
Oli! Vika oli siinä, että NumLock jäi päälle poistaessani näppäimistön. "oh my god that was actually so easy, thanks a million", kuten tyyppi sanoi kys. sivulla! Kiitos. =) Crimson Cherry Blossom™ 3. heinäkuuta 2010 kello 20.41 (EEST)
Hyvä, että selvisi. --Otrfan 3. heinäkuuta 2010 kello 20.46 (EEST)

Pullojen ja tölkkien palauttaminen[muokkaa wikitekstiä]

Kysymykseni koskee pullojen ja tölkkien palauttamista kauppoihin. Toisinaan myymälöissä on palautuskone epäkunnossa. Voiko sellaisissa tilanteissa kaupan henkilökunta kieltäytyä ottamasta vastaan pulloja ja tölkkejä, jos heillä on paikalla vain vähän henkilökuntaa ja jos pullojen ja tölkkien vastaanottaminen käsin häiritsisi runsaasti muuta asiakaspalvelua ja myymälän kunnossapitoa?

Entä jos palautuskone on epäkunnossa eikä myymälässä satu sillä hetkellä olemaan virallisia palautuslappuja, joihin merkitään kynällä asiakkaan palautukset ja annetaan lappu asiakkaalle, jotta tämä voi sillä saada kassalta hyvityksen palautuksistaan? Voiko kaupan henkilökunta kieltäytyä silloin kirjoittamasta eräänlaisia epävirallisia palautuslappuja tyhjille valkoisille papereille?Kommentin jätti 80.186.148.41 (keskustelu – muokkaukset)

Minulla kävi kerran kun olin äidin kanssa kaupassa, palautuskone oli epäkunnossa niin kauppias kehotti vaan viemään ne toiseen kauppaan tai tulemaan sitten kun toimii taas. Crimson Cherry Blossom™ 3. heinäkuuta 2010 kello 22.33 (EEST)
[12]: Pantillisia Kertamuovipulloja myyvällä elinkeinonharjoittajalla on velvollisuus vastaanottaa järjestelmään kuuluvia pantillisia Kerta-muovipulloja kuluttajilta. Eiköhän tuo muitakin pulloja koske. --Otrfan 3. heinäkuuta 2010 kello 22.34 (EEST)
Meitä siis vedetiin nenästä! Crimson Cherry Blossom™ 3. heinäkuuta 2010 kello 22.36 (EEST)

...Mutta tarkoittaako "velvollisuus ottaa vastaan" samaa kuin "on kaikissa tilanteissa pakko ottaa vastaan". Voiko kauppa siis kieltäytyä ottamasta vastaan palautuksia painavasta syystä? 80.186.148.41 3. heinäkuuta 2010 kello 23.43 (EEST)

Varmaan joku force majeure -pykälä löytyy kauppiaan ja Palpan välisestä sopimuksesta, mutta tuskin palautuskoneen vikaantuminen tai henkilöstöpula on hyväksyttävä syy olla vastaanottamatta pantillisia pulloja ja tölkkejä. --Otrfan 4. heinäkuuta 2010 kello 13.18 (EEST)

Keskiaikaisuuden kriteerit[muokkaa wikitekstiä]

Turun keskiaikamarkkinoilla näkyi myyntikojujen somisteena heinäpaaleja. Mitä keskiaikaista on heinäpaalissa?--Urjanhai 4. heinäkuuta 2010 kello 16.49 (EEST)

Keskiaika taisi olla hukassa ja karjanpito vielä enemmän. Suomessa lienee suuremmalti heinäpaaleja alkanut ilmaantua noin 1960-luvulla. Vanhoissa amerikkalaisissa filmeissä sellaisia ihmeitä näkyi jo aiemmin. Ihan varmaksi en voi sanoa paalauskoneiden ilmaantumisajankohtaa, mutta tuore ilmiö joka tapauksessa historian virrassa. Rekvisiitta kuitenkin tuo varmasti yleisölle kuvan romanttisesta paluusta historian hämäriin, jolloin joka talossa vielä oli maalla elukoita. Ei tainnut keskiajalla olla karjanpitokaan kovin laajamittaista. --Abc10 4. heinäkuuta 2010 kello 17.16 (EEST)
Olen odottanut kovasti esimerkiksi Kustaviaaninen aika -markkinoita, joissa voisi olla ohjelmanumerona vaikkapa auttaa kuningasta löytämään.... Tai sitten neoliittinen kivikausi -markkinoita, you name it.--Urjanhai 4. heinäkuuta 2010 kello 17.21 (EEST)

Mikä venäläinen laulu?[muokkaa wikitekstiä]

Korsuorkesteri laulaa kappaleessaan "Raatteentie" seuraavasti:

»Sitten päästään juhlimahan vallattua maata,
tähtiorkesteri soittaa: Dobrii stolisnaadaa...»

Eli mikä on tuo "tähtiorkesteri" (kappale siis on jatkosotaa koskeva) ja mikä ob kappale jota tähtiorkesti soittaa? Yst. terv – EtäKärppä13 4. heinäkuuta 2010 kello 18.32 (EEST)

Veikkaan että tähtiorkesteri on sanaleikki, koska tähti oli puna-armeijan symboli, se siis tarkoittaa "puna-armeijan soittokuntaa" tai jotain vastaavaa. Kappaleen nimi on tekovenäjää, mutta se voi tietysti olla väännös jonkin todellisen venäläisen kappaleen nimestä tai säkeestä. "Dobrii" tarkoittaa "hyvää" mutta "stolisnada" ei mitään. Raatteen tien taistelu käytiin muuten talvi- eikä jatkosodassa.--Tanár 4. heinäkuuta 2010 kello 23.35 (EEST)
Jotenkin kappaleesta voisi päätellä että se olisi eräänlainen paraatilaulu (eikös N-liitto jo suunnitellut talvisodassa Helsinkiin paraatia). Ja nyt iski kauhea häpeä tuosta, kun ei tiedä näyttävästi mitään Suomen sodista. – EtäKärppä13 4. heinäkuuta 2010 kello 23.41 (EEST)
stolisnaada = Stolishnaja-vodka?--J 4. heinäkuuta 2010 kello 23.45 (EEST)
Just piti kirjoittaa samaa.... --Lax 4. heinäkuuta 2010 kello 23.47 (EEST)
Eli tähtiorkesteri laulaa "hyvää vodkaa"... kuulostaa perusvenäläiseltä, paljon kiitoksia! – EtäKärppä13 4. heinäkuuta 2010 kello 23.49 (EEST)
Oikea venäjänkielinen on varmaan kuulostanut vähän samalta kuin vodkan nimi, joka sattuneesta syystä taas on ollut suomalaiselle tutumpi. Sitten siinä on vielä lopussa tuo maata-naada-riimi.--Tanár 4. heinäkuuta 2010 kello 23.53 (EEST)
Tässä on muuten venäjänkielinen sotalaulufoorumi, joten jatkokysymykset sinne :) --Tanár 5. heinäkuuta 2010 kello 00.14 (EEST)
Tanár on ehkä jo huomannut isänmaalisuuteni, joten nuo aakkoset eivät minulla ole hallussa (: Enkä tosiaan väitä, että venäjän kielitaito tekisi jotenki jotenkin epäisänmaalisen: itsekkin luin kaksi vuotta saksaa enkä tunne oloani mitenkää enemmän saksalaiseksi (tosin johtuu siitä, että ainoa oppimani asia oli "Ahtung!"). Mutta eipä venäjä taivu minulta (: Yst. terv. – EtäKärppä13 5. heinäkuuta 2010 kello 00.47 (EEST)

Pikkuleipä ja keksi[muokkaa wikitekstiä]

Mitä eroa on keksillä ja pikkuleivällä? Lito 4. heinäkuuta 2010 kello 14.48 (EEST)

Pikkuleipä on makea, keksin ei tarvitse olla. --Jmk 4. heinäkuuta 2010 kello 16.00 (EEST)
Keksi on litteä, pikkuleipä ei. Pitke 5. heinäkuuta 2010 kello 07.01 (EEST)

http://www.californiagovernors.ca.gov/[muokkaa wikitekstiä]

Näkisikö jostain onko sivu siirretty/poistettu vai onko rapakon takana vaan palvelin poissa käytöstä?-Henswick- Toivomuskaivo 4. heinäkuuta 2010 kello 21.39 (EEST)

Archive.orgin kautta pääsee aiempiin versioihin, mutta sitäkin kautta hyvin hitaasti. Hätäapuna kuitenkin käynee: [13] --Abc10 5. heinäkuuta 2010 kello 07.48 (EEST)

Artikkeli Facebookiin[muokkaa wikitekstiä]

Siirretty sekalaisesta-Henswick- Toivomuskaivo

Tervehdys,

nykyään tuntuu olevan tavallista sisällyttää Facebookiin tietoja Wikipediasta. Facebookin erinäisten "tykkäämiskohteisen" "sivuilla" tapaa nähdä suoraan Wikipediasta poimittuja artikkeleita, jota edeltää teksti "Lähettänyt Wikipedia, vapaa tietosanakirja". Kysymykseni kuuluukin, kuinka tällaisen tempun voi tehdä itse luomallaan Facebook-sivulla. Osaako joku auttaa minua? Siis kuinka sivun "Tiedot"-välilehteen saa Wikipedia-artikkelin? Onko tähän jokin kätevä automaattitoiminto?

Olen vasta rekisteröitynyt Wikipediaan, joten olen vielä varsin ulalla. Arvostaisin neuvoja. Kommentin jätti Miero84 (keskustelu – muokkaukset) 5. heinäkuuta 2010 kello 11.07 (EEST)

Minä olen ymmärtänyt, että tuollaiset sivut ovat Facebookin kikka mainostaa omaa toimintaa: perustavat profiileja sellaisille tyypeille ja yrityksille, joiden heidän mielestään pitäisi avata oma Facebook-profiili. Ja kun wikipediasta löytyy esittely valmiiksi, kopioivat sen sinne. Teknisesti kyse on periaatteessa copy-pastettamisesta. --217.140.232.82 5. heinäkuuta 2010 kello 12.25 (EEST)

Suhteellisuusteoriaa vastustavat tiedemiehet[muokkaa wikitekstiä]

Onko nykyään merkittäviä tiedemiehiä, jotka eivät usko suhteellisuusteoriaan? Elätteleekö joku ajatusta valoeetteristä? Entä onko merkittäviä tiedemiehiä, jotka uskovat erityiseen eivätkä yleiseen suhteellisuusteoriaan? Lito 5. heinäkuuta 2010 kello 14.50 (EEST)

Nykyisyydestä en tiedä (joskin epäilen vahvasti, että tuskin on), mutta 1930-luvusta kertoo laajasti artikkeli Arjalainen fysiikka.--Urjanhai 5. heinäkuuta 2010 kello 15.14 (EEST)
 • [14] Tuollaisen löysin, mutta eri asia, kuinka merkittävä Talvio on. Lito 5. heinäkuuta 2010 kello 15.17 (EEST)

Amerikkalaiset ohjelmat[muokkaa wikitekstiä]

Miksi suomalaisilla televisiokanavilla tulee niin paljon amerikkalaisia (hömppä)viihdeohjelmia? Mikä melu nousisikaan, jos tulisi yhtä paljon vaikka venäläisiä?--Urjanhai 5. heinäkuuta 2010 kello 15.52 (EEST)

Venäläisiä sarjoja en katsoisi, jos niitä tulisi. Amerikkalaiset ohjelmat useimmiten hyviä, ainakin tositv-sarjoista tykkään. Myös muutama kunnollinen sarja tullut katsottua. Ja onhan Amerikassa eniten tv-kanavia ja tuotantoyhtiöitäkin, joten ohjelmia ainakin riittää. Suomessa taas tuotantoyhtiöitä on selvästi vähemmän. --djlordi 5. heinäkuuta 2010 kello 15.59 (EEST)
Käytännössähän systeemi menee niin, että kaupallinen Mtv3 (Ja aikapitkälle myös Nelonen) ostaa jenkkisarjoja, Ylellä näkee aika paljon eurooppalaista. Jotenkin Valloissa osataan vaan tehdä sarjoja, jotka menestyvät Suomessakin.-Henswick- Toivomuskaivo 5. heinäkuuta 2010 kello 16.17 (EEST)
Venäläisistä Dostojevski-dramatisoinneista olen kyllä pitänyt kovasti (ja jotkut amerikkalaiset laatusarjatkin ovat siedettäviä), toisaalta taas huono hömppä lienee huonoa hömppää läpi maailman, joten ehkä kysymys pitäisi asettaa niin, että miksi pitää tulla huonoa hömppää ylipäätänsä.--Urjanhai 5. heinäkuuta 2010 kello 18.04 (EEST)
Kyllä kansa tietää. (Kysymyksesi on toisaalta niin perustavanlaatuinen, että se vaatisi syvällisempää aiheen käsittelyä kuin Wikipedian kysy vapaasti -palstalla on mahdollista: Annetaanko ihmisille leipää vai sirkushuveja.) --Ulrika 5. heinäkuuta 2010 kello 18.11 (EEST)
Pakko kommentoida venäläisten sarjojen väheksyntään. Itsekään en hirveästi jaksa katsella edes kieliopintojen varjolla venäläissarjoja, mutta Nelosella pyörivä Venäläinen Nanny on todella hauska "jatko" amerikkalaiselle Nanny esikuvalle. Ja lisää asian vierestä: venäläistuttavan sateliitti-tv vastaanottaa yli 50 venäjänkielistä kanavaa, joissa tarjontaa riittää laidasta laitaan. Tosin niistä "katsomisen arvoisia" on vain puoli tusinaa "pääkanavaa". Ja venäläiskanavat ovat täynnä pääasiassa hömppää (mm. amerikkalaisia sarjoja, kv-formaatteihin perustuvia idoleita, tietokilpailuja, bigbrothereita jne.) --Peltimikko 5. heinäkuuta 2010 kello 23.00 (EEST)
Ylellä on perinteisesti ollut englantilaisia, ranskalaisia ja saksalaisia sarjoja. Suurten maiden tuotannosta voidaan valita parhaat maahantuotavaksi. Karamazovin veljekset Teemalla oli loistava. --Thi 6. heinäkuuta 2010 kello 01.26 (EEST)

Toisessa maassa sijaitsevat palvelimet[muokkaa wikitekstiä]

Jos tekisin internet-sivut ja laittaisin niiden palvelimen toisen maan (esim. Yhdysvallat, Nigeria, tms.) maaperälle, tarvitsisiko minun silloin noudattaa enää lainkaan Suomen lainsäädäntöä sivuillani?-Henswick- Toivomuskaivo 5. heinäkuuta 2010 kello 17.24 (EEST)

Tarvitsisi. Esimerkiksi Finreactorin palvelin oli Hollannissa, mutta sen ylläpitäjät tuomittiin suuriin vahingonkorvauksiin Suomessa. --ML 5. heinäkuuta 2010 kello 18.30 (EEST)
Luovuttavatko palvelinten sijaintimaat kuitenkaan palvelinten tietoja toiseen maahan, mikäli rikos ei riko heidän lainsäädäntöään? Siis esimerkiksi Israelista tuskin luovutettaisiin vaikkapa Gazaan yhtään mitään maiden nykytilanteen suhteen, mutta velvoittaako jokin kansainvälinen sopimus maata luovuttamaan tietoja toisille?-Henswick- Toivomuskaivo 5. heinäkuuta 2010 kello 18.34 (EEST)
Tietojen luovutusta ja muuta viranomaisyhteistyötä määrittävät maiden väliset sopimukset tai (mikäli molemmat maat kuuluvat niihin) kansainvälisten järjestöjen kuten Interpol säännöt. --Joonasl (kerro) 5. heinäkuuta 2010 kello 20.53 (EEST)

Syke urheilussa[muokkaa wikitekstiä]

Onko hyvä vai huono asia, jos saa vaikkapa juostessa pulssin kohoamaan hieman jo ennen suoritetta? Eli saako ihminen nopeutettua suoritetta sillä, että lähtöpulssi on normaalia lepopulssia korkeampi?-Henswick- Toivomuskaivo 16. kesäkuuta 2010 kello 22.04 (EEST)

Lämmittely ja verryttleyl ovat ainakin ehdottomia ennen suoritetta ja niissähän pulssi nousee automaattisetsi jonkin verran, riippuen määrästä ja laadusta, eli ei luulisi ainkaan huono asia olevan. Crimson Cherry Blossom™ 20. kesäkuuta 2010 kello 11.55 (EEST)
LISÄYS: Itse olen ainakin huomannut että jos lähtee yhtäkkiä noepaan juoksuun, tuntuu jälkeenpäin kuin rinnassa takoisi vasara, vaikka olisi lämmitellytkin. Tai sitten olen vain heikossa kunnossa! Crimson Cherry Blossom™ 20. kesäkuuta 2010 kello 12.00 (EEST)

Itse pulssilla tuskin on juurikaan merkitystä, mutta alkuverryttely ja kevyt venyttely ovat kyllä tärkeitä(varsinkin ennen kovaa suoritusta). Siinä samalla pulssi kyllä kohoaa normaalia korkeammaksi, mutta lihasten lämmittelyllä on suurempi merkitys.-Tietolähde 8. heinäkuuta 2010 kello 18.53 (EEST)

Asterixin tulevaisuus[muokkaa wikitekstiä]

Tietääkö kukaan, aikooko Uderzo vielä tehdä Asterixeja? Minusta viimeisimmän albumin nimi kuulostaa enteilevän sarja päätöstä. Entä onko hän antanut jollekin muulle taholle luvan niiden jatkamiseen kuoltuaan? Ja jossain keskustelupalstalla joku väitti hänen olevan nyt lähes sokea, onko muka näin? Ja onko tämä trikkiä? --Alkkiomäki 19. kesäkuuta 2010 kello 14.30 (EEST)

Jatkamisesta en tiedä, mutta trikkihän tuo. Komea ja hyvin tehty tosin. Ilmailusta en niin paljon tiedä, mutta veikkaisin, ettei hävittäjilläkään (?) tuommoisia koukeroita tehdä ainakaan ilman vakavaa vaaraa. Pitke 20. kesäkuuta 2010 kello 06.50 (EEST)
Minä muistan että ossain vuoden 2005 Aku Ankassa (haastattelu uuden albumin kunniaksi) Uderzo sanoi, ettei sarjakuva jatku hänen kuoltuaan, sen sijaan elokuvat (ainakin näytellyt) eivät pääty. Ja kyllähän hänellä saattaa huono näköä olla, koska kahdessa viimeisimmässä albumissa hän hoiti "ainoastaan" käsikirjoituksen ja lyijykynäpiirrokset, eli joku muu hoiti puhtaaksi tussaamisen. Ranskankielisässäkään WWikipediassa ei lue liiaksi tietoa hänestä, salaperäinen ukko! Crimson Cherry Blossom™ 20. kesäkuuta 2010 kello 11.50 (EEST)
Kyllä hävittäjillä videon koukeroita muuten voidaan tehdä, mutta Asterixin naama on kyllä trikkiä.-Tietolähde 8. heinäkuuta 2010 kello 19.03 (EEST)

Kumman valitsisit?[muokkaa wikitekstiä]

Tahtoisin pienen psykologisen testin nimissä kysyä Wikipedian käyttäjiltä seuraavaa:

Jos teidän tulisi ulkonaisen vaikutelman perusteella valita johonkin tehtävään seuraavista henkilöistä "parempi", kumman ottaisitte:

A) Normaalivartaloinen henkilö, jolla nuhruiset vaatteet, persoonallisia lävistyksiä, ajamaton parransänki ja parturoimaton tukka.

B) Selkeästi ylipainoinen henkilö, jolla siistit vaatteet, ei ainakaan erikoisia lävistyksiä, parta ajeltu ja hiljattain siistiksi leikattu tukka.

85.156.26.40 26. kesäkuuta 2010 kello 12.56 (EEST)

Jos tehtävä ei vaadi hyvää fyysistä kuntoa, niin vaihtoehto B. --George EsayasTM 26. kesäkuuta 2010 kello 23.50 (EEST)
Mikäli ei vaadi huomattavaa fyysistä rasitusta, niin ehdottomasti B. Uskoisin että kurinalainen, siististi pukeutuva henkilö hoitaa hommansa paljon tarkemmin.-Henswick- Toivomuskaivo 27. kesäkuuta 2010 kello 22.13 (EEST)
Samalla linjalla muiden kanssa eli B.-Tietolähde 8. heinäkuuta 2010 kello 19.13 (EEST)

Porvoon surmista oma aihe?[muokkaa wikitekstiä]

Voisiko Porvoon surmista tehdä oman aiheensa? --80.221.169.175 10. heinäkuuta 2010 kello 23.01 (EEST)

Aiheesta keskusteltiin täällä: Wikipedia:Kahvihuone_(sekalaista)#porvoon_ampumav.C3.A4likohtaus. --PeeKoo 11. heinäkuuta 2010 kello 22.46 (EEST)

Mitä Ritari Ässän tunnarissa sanotaan?[muokkaa wikitekstiä]

Niin, otsikossahan oli jo tuo kysymys, että mitä Ritari Ässän tunnarissa sanotaan? En kaipaa suomennosta, vaan ihan vaan tekstinä sen, että mitä siinä englanniks sanotaan - samaan tapaan kuin enkkuwikissä on Safiirin ja Teräksen tunnari:

All irregularities will be handled by the forces controlling each dimension. Transuranic, heavy elements may not be used where there is life. Medium atomic weights are available: Gold, Lead, Copper, Jet, Diamond, Radium, Sapphire, Silver and Steel. Sapphire and Steel have been assigned.

-- Kohko 13. heinäkuuta 2010 kello 01.34 (EEST)

"Knight Rider, a shadowy flight into the dangerous world of a man who does not exist. Michael Knight, a young loner on a crusade to champion the cause of the innocent, the helpless, the powerless in a world of criminals who operate above the law…" --Otrfan 13. heinäkuuta 2010 kello 01.36 (EEST)
Tosi nopeeta! Kiitti! Mistä löysit? --Kohko 13. heinäkuuta 2010 kello 01.39 (EEST)
Ensin Youtubessa kävin katsomassa intron, sitten googletin vähän alkua ja löytyi tämä[15]. Sitten vielä vertasin Youtube-videoon, että koko teksti on tuossa. Siinä meni pari minuuttia :) --Otrfan 13. heinäkuuta 2010 kello 01.41 (EEST)
YouTubesta kun kattoin ton tunnarin, niin mun kielikorvalla oli vähän vaikeeta hahmottaa tuo "shadowy flight" ja a "...crusade to champion the cause...". Yritin sitten ettiä tota tekstiä mut en löytäny. Nyt sen huomaa, että toiset tosiaan ovat parempia nettisurffaajia kuin toiset! --Kohko 13. heinäkuuta 2010 kello 01.56 (EEST)
Wikiquote: Knight Rider--J 13. heinäkuuta 2010 kello 02.56 (EEST)
Aha, jaaha, no niin, niinpä tietysti; tällänen wikiquotehankin on olemassa. --Kohko 13. heinäkuuta 2010 kello 03.26 (EEST)

hei tar¨visin niinku apuu...[muokkaa wikitekstiä]

mikä on sen sheivausjutun nimi? se mil sheivataa säärikarvoi ja sillaiiii. kkkkitooss ;o Kommentin jätti 80.186.37.215 (keskustelu – muokkaukset)

Ladyshaver kaiketi? Pitke 10. heinäkuuta 2010 kello 21.04 (EEST)
Epilaattori? --Anr 10. heinäkuuta 2010 kello 22.05 (EEST)
Toi ei niinkään "sheivaa" vaan nyhtää. Pitke 13. heinäkuuta 2010 kello 06.47 (EEST)

Ghana vs. Etelä-Afrikka[muokkaa wikitekstiä]

Ghana vai Etelä-Afrikka, kumpi on parempi? Minun mielestä Ghana. Entäs teidän mielestä? EJavanainen Kasvihuone 10. heinäkuuta 2010 kello 22.10 (EEST)

Niin siis jalkapallossa? Vai aivan yleisesti ottaen maana? Lomakohteena? Voisit hiukan selventää kysymystäsi... -DragonMaster- 11. heinäkuuta 2010 kello 04.12 (EEST)
Valtiona, Terveydellisesti yms. EJavanainen Kasvihuone 11. heinäkuuta 2010 kello 12.00 (EEST)
Ghanassa HIV-positiivisia on väestöstä arviolta 3,1 % (2003, en:HIV/AIDS in Ghana), Etelä-Afrikassa vajaat 12 % (2007, en:HIV/AIDS in South Africa). Etelä-Afrikassa elinajanodote syntyessä on 49,3 vuotta, Ghanassa 60,0 vuotta (en:List of countries by life expectancy). Lapsikuolleisuus kuitenkin näyttäisi olevan Ghanassa korkeampi (en:List of countries by infant mortality rate). Väkivaltaluvuista en tiedä, Etelä-Afrikassa ainakin korkeat. On aika mahdotonta sanoa, kumpi on valtiona parempi. Demokratioita toki molemmat. Kummankaan ihmisoikeustilanne ei lukeudu maailman huonoimpiin (Ghana, Etelä-Afrikka). --Quadriplegia 11. heinäkuuta 2010 kello 12.22 (EEST)
No, mä ainakin aion mennä 15 vuotiaana Ghanaan vaihtooppilaaksi jos pääsen :) EJavanainen Kasvihuone 11. heinäkuuta 2010 kello 12.24 (EEST)

Inhimillisen kehityksen indeksin [16] mukaan:

12. Suomi
129. Etelä-Afrikka
152. Ghana

Enemmän eri mittareita pohditaan Tilastokeskuksen artikkelissa [17]. --Peltimikko 13. heinäkuuta 2010 kello 20.20 (EEST)

Kanta-aliupseeri = ?[muokkaa wikitekstiä]

Tuo otsikon kysymys, ja mitä eroa on kau:lla ja varusmiesaliupseerilla? Onko tiedossa mahdollisia virallisia englanninnoksia? Pitke 13. heinäkuuta 2010 kello 21.04 (EEST)

Kanta-aliupseeri on puolustusvoimain palveluksessa työsuhteessa, varusmiesaliupseeri suorittaa varusmiespalvelusta... --ML 13. heinäkuuta 2010 kello 21.09 (EEST)
Kanta-aliupseerille paras käännös taitaa olla non-commissioned officer. Varusmiesaliupseerin käännöksestä ei ole tietoa. --Otrfan 13. heinäkuuta 2010 kello 21.13 (EEST)

Koiran myynti[muokkaa wikitekstiä]

Minulla on koira, jonka sain tutultani. Nyt minun pitäisi pitovaikeuksien takia myydä se mutta 14-vuotias siskoni sanoi että lupasin se hänelle ja että jos myyn sen niin hän haastaa minut oikeutteen. Koiralla ei ole papereita eikä minulla mitään todistusta että on minun (vaikka onkin) mutta ei ole siskollanikaan todistetta siitä että lupasin sen hänelle. Pystyykö hän haastamaan minut oikeuteen, jos myyn koiran? ps: en siksi halua antaa koiraa siskolleni koska minusta se kuuluu maalle eikä kaupunkin. pps:toivoisin saavani vastauksia vaikka en olekaan wikipediassa paljoa ollut enkä hyvää tehnyt. minulla on ahdistuneisuushäiriö,joten, toivon myös ettei kukaan vastaa huumorilla.-Superhypersuperhypersuperhyper 14. heinäkuuta 2010 kello 16.43 (EEST)

Suullinen sopimus on Suomessa laillinen ja sitova, mutta sen todistaminen on hankalaa. 14-vuotias ei voi tekemään sopimuksia ilman huoltajan lupaa, koska ei ole täysi-ikäinen. --Harriv 14. heinäkuuta 2010 kello 17.02 (EEST)
MItä sopimuksia se tarkoittaa että ei voi tehdä sellaisa ilman huoltajan lupaa? Siis kun se väittää että lupasin sille sen koiran niin eikö siis alaikäinen voi edes tehdä sellaista suullista sopimusta (ilman huoltajan lupaa) että ottaa jotain vastaan? ps: Kun sitä koiraa tullaan tänään katsomaan niin uskallanko myydä sen, koska mielestäni en ole luvannut antaa siskolleni? -Superhypersuperhypersuperhyper 14. heinäkuuta 2010 kello 17.09 (EEST)
Alaikäinen ei voi tehdä laillisesti päteviä sopimuksia ominpäin. Uskaltaminen on ihan itsestäsi kiinni. Kannattaa ilmeisesti varatua hyvin vihaiseen siskoon jos myy. --Harriv 14. heinäkuuta 2010 kello 17.30 (EEST)
No se on muutenkin semmoinen. Kiitos!-Superhypersuperhypersuperhyper 14. heinäkuuta 2010 kello 17.36 (EEST)
Eläviä eläimiä ei yleensä voi ottaa vastaan ilman huoltajan suostumusta. Varsinkin jos tämä alaikäinen huoltajan kanssa samassa taloudessa asuu. Jos vanhemmat eivät ole suostuvaisia eläimenpitoon, he voivat palauttaa eläimen ilman sen enempiä perusteita myyjälle/lahjoittajalle tai myydä muualle. Tuskin vanhempanne ovat tässä tilanteessa vaatimalla vaatimassa koiraa itselleen vain siksi, että lapsi haluaa? Kauppakirjan allekirjoittamiseen ei kelpaa alaikäinen, tai muutenkaan koirakauppojen tekemiseen. Kauppaan tarvitaan myös huoltajan suostumus ja papereihin allekirjoitus. Tai jos alaikäinen tekee kaupan koirasta ja asiasta tulee jostain syystä myöhemmin riitaa ja oikeuskäsittely, kauppa mitä todennäköisimmin purkaantuu, koska toinen osapuoli ei ole ollut täysivaltainen. Koiran rekisteriin merkitty omistaja voi olla alaikäinen, mutta se on sitten jo asia erikseen ja tässähän oli kyseessä rekisteröimätön koira. --Hanna V 14. heinäkuuta 2010 kello 17.39 (EEST)
Niin ja sitäpaitsi en ole ollut luvannut sitä hänelle. Ja jos hän aikoo nostaa kanteen niin ei minun tarvitse siitä paineita ottaa, koska olen tässä asiassa täysin rehellinen. -Superhypersuperhypersuperhyper 14. heinäkuuta 2010 kello 18.15 (EEST)
Lisää pointteja: 1) tuskin menee syyttäjältä läpi kun jo etukäteen on selvää, ettei sopimusta voida todistaa ja että toisena osapuolena on ollut alaikäinen vailla huoltajan suostumusta 2) 14-vuotias siskosi tuskin pystyisi maksamaan oikeudenkäyntikuluja 3) antaa lapsen kihistä. On varmaan parempi, että hänen koiransaantinsa jää aikaan, jolloin oikeustoimilla uhkailun ja vihoittelun sijaan hänen keinonsa keskittyvät järkevään keskusteluun. Pitke 14. heinäkuuta 2010 kello 20.50 (EEST)
Näinpä näin. Ei taida ihan riittää oikeusjutun nostamiseen, että "veli lupasi minulle koiran, mutta nyt hän sanoi, etten saakaan sitä". :] --Hanna V 14. heinäkuuta 2010 kello 21.03 (EEST)

Lämpötilojen keskiarvot heinäkuussa[muokkaa wikitekstiä]

Mistä löytäisin heinäkuun päivien keskilämpötilat Suomessa? Siis tämän vuoden heinäkuun, jokaisen menneen päivän keskilämpötilan. – EtäKärppä13 14. heinäkuuta 2010 kello 21.56 (EEST)

Turun ja Inarin kuvaajat löytyvät täältä, jos niistä olisi apua: [18]. Jos Joensuun lämpötilat kiinnostavat, niin täällä on tietoja kaupungin ylläpitämältä sääasemalta:[19] --Otrfan 14. heinäkuuta 2010 kello 22.12 (EEST)

Wikipedian nuukuus artikkelitunnistuksessa[muokkaa wikitekstiä]

Hei. Oletteko huomanneet kuinka nuuka Wikipedia on artikkelien tunnistamisessa? Jos henkilönimessä on esim pilkku kirjaimen yläpuolella kuten é, á, ó ja jos sen unohtaa laittaa niin wikipedia ei osaa tunnistaa kyseistä sivua tai pysty ohjaamaan sivulle. Jos tekee pienenkin kirjoitusvirheen linkittäessä artikkelia niin se heti olettaa että se on uusi artikkeli vaikka samanniminen artikkeli olisi olemassa! Miten tämä ongelma voitaisiin korjata ettei tarvitsisi alituiseen käydä korjaamassa näitä artikkeleja. Esim Johnny Cecotto Jr, Adrian Valles ja Jerome d'Ambrosio. Wikipedia ei tunnista näitä sivuja koska pilkut kirjaimissa on unohtunut laittaa. Miten voidaan ohjata niille sivuille? Kysyn vaan! --62.72.230.103 16. heinäkuuta 2010 kello 17.25 (EEST)

Wikipedian muokkaajat tekevät noista sivuista ohjaussivuja sitä mukaan kun niitä ilmestyy; eli vaikkapa artikkelista Johnny Cecotto Jr ohjattaisiin sivulle Johnny Cecotto, Jr. kirjoittamalla sivulle #OHJAUS [[Johnny Cecotto, Jr.]] :)-Henswick- Toivomuskaivo 16. heinäkuuta 2010 kello 17.29 (EEST)

Ystävyyden kisojen suomalaismitalisti?[muokkaa wikitekstiä]

Kuka suomalainen sai mitalin Ystävyyden kisoissa 1984? Tai ilmeisesti ketkä, sillä se on tullut purjehduksessa, eikä näy en:Sailing at the Friendship Games -sivulla ensimmäisessä taulukossa, eli ilmeisesti jonkun maan kakkosjoukkue on ollut Suomen edellä. --Otrfan 16. heinäkuuta 2010 kello 17.32 (EEST)

Bottom dweller -kalat[muokkaa wikitekstiä]

Onko englanniksi Bottom dwellereiksi kutsutuille kaloille suomenkielistä yleisnimitystä? --J. Sketter 17. heinäkuuta 2010 kello 23.03 (EEST)

Pohjakalat? --MiPe (wikinät) 17. heinäkuuta 2010 kello 23.20 (EEST)
Pohjakalat vaikuttaa vakiintuneelta tai jos ei, niin ainakin hyvin loogiselta. Pitke 17. heinäkuuta 2010 kello 23.21 (EEST)
Kyllä. Taitavat tarkoittaa ihan samaa. --J. Sketter 18. heinäkuuta 2010 kello 02.40 (EEST)

Maksimi alipaine?[muokkaa wikitekstiä]

Imureissa kun on ilmoitettu joskus maksimi alipaine mm2:sena, niin mikä mahtaisi olla todellinen maksimi alipaine mm2:sena?  –Kommentin jätti 84.248.146.19 (keskustelu – muokkaukset)

Artikkeleissa Baari ja Paine kerrotaan paineen yksiköistä. Maan pinnalla ilmanpaineen aiheuttama voima (normaalipaine) on 1 bar eli 10,13 Newtonia / cm2 eli 0,1013 Newtonia / mm2 eli noin 10,3 g / mm2 joka on siis myös maksimi "alipaine". Pölynimurissa toisella tavalla ilmoitettu arvo, esimerkiksi 200 mbar, on taas 20% maksimi alipaineesta (1000 mbar=1 bar). --Opa1974 18. heinäkuuta 2010 kello 15.50 (EEST)