Wikipedia:Huonot vitsit ja muu höpöhöpö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Americans arent funny.jpg

Tämä sivu sisältää hauskoja ajatusvirheitä, kielikukkasia, (tahatonta) huumoria ja mielenkiintoisia höpöhöpöartikkeleita, joita Wikipedian historian aikana on joskus ollut. Älä lisää tänne omia sutkauksiasi, jotka eivät ole olleet Wikipediassa. Sen voi tehdä Hikipedian ([1]) tai Uncyclopedian ([2]) kaltaisissa huumoriin pyrkivissä wikeissä.

Mikäli lisättävä sisältö saattaa ylittää teoskynnyksen, tulee sivun muutoshistoria kopioida osion loppuun.

Mitä ei pidä lisätä
 • älä korjaa virheitä (paitsi ilmiselvät koodivirheet, tai lisääjän kommentin virheet) - ne ovat osa alkuperäistä höpöä
 • älä lisää mitään, mikä ei ole ollut Wikipediassa
 • älä lisää omia nokkeluuksiasi
 • älä lisää epähauskaa tusinatörttöilyä - sivun on tarkoitus olla (ainakin huonoa) huumoria

Lisää uusi aihe

Arkisto[muokkaa wikitekstiä]

Vanhat vitsit:


Olematon anime-elokuvan jatko-osa[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli Steamboy väitti sisällytetyssä mallineessa elokuvalle olevan olemassa jatko-osa Steamboy 2. Tieto säilyi artikkelissa kesäkuusta 2007 helmikuuhun 2017!

Gaylord Koivu?[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa Santana yhtyeen 1970-luvun puolenvälin rumpaliksi väitettiin vuodesta 2013 vuoteen 2017 amerikansuomalaiselta kuulostava Gaylord Koivu. Pienen tutkimustyön jälkeen selvisi, että syyllinen oli Google-kääntäjä, ja oikea henkilö on afroamerikkalainen Gaylord Birch. Onneksi Google-kääntäjä oli jättänyt miehen etunimen ilman suomennosyrityksiä.

Sähkön ja elektroniikan historia[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa Sähkön ja elektroniikan historia kerrotaan, että sähköparranajokone keksittiin 1920-luvulla. Se yleistyi hiljalleen ja myöhemmin tuli myös akkukäyttöisiä malleja. Sähköhammasharjoja on ollut 1950-luvulta lähtien. Muita akkukäyttöisiä laitteita ovat hiustenkuivain, hieromakone ja hieromasauva.

15-v kuolleena?[muokkaa wikitekstiä]

Anniella on 9-vuotias Hayley-sisko ja 15-vuotias Caleb veli, joka kuoli sydänsairauteen 13-vuotiaana vuonna 2015.
Annien veli eli haamuna 15-vuotiaaksi, kunnes kieltä huollettiin

Ludvig XII teki mitä?[muokkaa wikitekstiä]

 • Ludvig XII nai Anne Bretagnelaisen serkkunsa ja edeltäjänsä, edellisen aviomiehen Kaarle VIII säätämän lain mukaan.


Tämä teksti löytyi artikkelista 1499 joulukuussa 2017. En kyllä saanut ihan selville kuka teki ja mitä teki, mutta jotain hämärää tuossa nyt kyllä on.

Huuppalakki[muokkaa wikitekstiä]

Huuppalakki on pipon ja tonttulakin yhdistelmä.Niitä saa kaikkialta maailmasta.Ne näyttävät oudoilta.

Hikisukat[muokkaa wikitekstiä]

Hikisukat ovat hikisiä sukkia.Ne ovat haisevia.

Lemmikkihamsteri[muokkaa wikitekstiä]

Lemmikkihamsteri on hamsteri joka on kesyyntyntynyt.

Tää korutont' on kertomaa[muokkaa wikitekstiä]

Eero tuli kuitenkin hulluksi ja alkoi nähdä näkyjä kaksoisveljestään Aaro Vaalanteesta, joka oli narsistinen ja kidutti Eeroa koko elämänsä ajan. Eero hautasi raskaana olevan Paulan verstaansa lattian alle suojaan Aarolta. Paulan entinen mies Lasse Sievinen löysi Paulan ja pelasti hänet ja syntymättömän lapsen. Eero kuoli Kentaurin räjähdyksen jälkeen sairaalassa eikä koskaan ehtinyt nähdä poikaansa. (Artikkelin Severi Sievinen versiosta 28.3.2018)

Vesikulkuneuvo[muokkaa wikitekstiä]

Vesikulkuneuvot tai alukset ovat vesiohenteisia kulkuneuvoja, joihin kuuluu laivat, veneet, ilmatyynyalukset ja sukellusveneet. Vesikulkuneuvoilla on yleensä työntövoima (purje, airo tai moottori) ja siten ovat erillään yksinkertaisista laitteista jotka vain kelluvat, kuten tukki-lautta.

Helsingin Sanomat käsitteiden maahantuojana[muokkaa wikitekstiä]

Kulttuurinen omiminen eli kulttuurinen appropriaatio tai kulttuurinen varastaminen[1]tarvitaan parempi lähde on Helsingin Sanomien käyttämä nimitys kulttuuriselle lainaamiselle. Yhdysvaltalaislähtöisen termin toi Suomessa keskusteluun Helsingin Sanomat kevään 2016 aikana.

(Määritelmä artikkelissa Kulttuurinen lainaaminen 21.6.2016 - 5.5.2018)

 1. Rasistit omivat siniristilipun, länsimaiset joogaajat mantrat – milloin vuorovaikutus muuttuu muiden kulttuurien omimiseksi? HS.fi. 21. elokuuta 2016. Viitattu 4. elokuuta 2016.

MV Joyita[muokkaa wikitekstiä]

MV Joyita on vuonna 1931 rakennettu moottorialus. Se löydettiin ajelehtimasta Tyynellämerellä vuonna 1955.

Käyttöhistoria

Laiva rakennettiin ja laskettiin vesille vuonna 1931. Se oli Meksikon-Amerikan välisenä kuljetusreitillä, kunnes se sai paikansa Los Angelesista ja sitä kautta purjehti valtameren yli. Lopulta siitä alkoi tulla matkustaja-alus, mutta pysyi yhä moottorialuksena.

Haaksirikko

Alus oli lähtemässä satamasta kohti Tyyntämerta. Laiva lähti jo satamasta ja sen jälkeen katosi sumuuteen.

Artikkelin versio 26. elokuuta 2013 klo 19.14. Runollista konekäännöstä. --RicHard-59 (keskustelu) 9. toukokuuta 2018 kello 13.00 (EEST)

Raija O’Neal?[muokkaa wikitekstiä]

Hänelle myönnettiin vuonna 1971 parhaan naisnäyttelijän Golden Globe -palkinto roolista Arthur Hillerin elokuvassa Love Story (1970); hän oli lisäksi ehdolla parhaan naispääosan Oscar-palkinnon saajaksi, kuin myös hänen vastanäyttelijänsä Ryan O'Neal.

Hämmentäviä Oscar-tietoja artikkelissa Ali MacGraw keväästä 2011 kevääseen 2018. Lisäksi artikkelissa kerrottiin MacGraw’n tehneen ”Broadway-debyyttinsä vasta New Yorkissa”.

Muuan merkittävyyskeskustelu[muokkaa wikitekstiä]

Ei käsitelty laajasti riippumattomissa lähteissä. --Prospero One
Ei käsitelty riippumattomissa lähteissä. --LCHawk
Ei käsitelty lähteissä. --Kotivalo
Ei käsitelty. --Jmk
Ei. --MiPe

Keskustelu jatkui Ylläpitäjien ilmoitustaululla: Voisiko ylläpito käydä tarkastamassa tämän keskustelun. Minusta tuossa on aina poistettu yksi sana edellisestä mielipiteestä, eikä kirjoitettu omaa mielipidettä.--MAQuire

Homerseksuaalit[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa Luettelo televisiosarjan Simpsonit hahmoista luki kuuden vuoden ajan (2012-2018), että Apu Nahasapeemapetilon "on mahdollisesti Homerseksuaali", Seymour Skinner "on myös mahdollisesti Homerseksuaali", Joe Quimby "on todistetusti Homerseksuaali", ja Kang ja Kodos kuolaavat, "koska he pitävät Homerseksuaaleista".

Kansainvälisesti tärkeä liikennealue[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli luotiin vuonna 2013 alun perin nimelle ITA, mutta se siirrettiin pian otsikon mukaiselle nimelle. Heinäkuussa 2018 artikkelin merkittävyys (ja paikkansapitävyys) kyseenalaistettiin ja se poistettiin 25. heinäkuuta 2018. Teksti on mahdollisesti parodiaa artikkelin Kansainvälisesti tärkeä lintualue sisällöstä. Väliotsikot on muokattu formatoinnin vuoksi kukin astetta alkuperäistä alemmaksi.

Kansainvälisesti tärkeä liikennealue (ITA) (engl. Important Traffic Area) on kansainvälinen hanke, jossa kehitetään, tunnistetaan ja rakennetaan uusia tärkeitä liikennekohteita. ITA-alueita on määritelty maailmanlaajuisesti paljon ja Suomessakin lukemattomia kohteita. Merkittävimmät niistä ovat lentokentät Englannissa, Saksassa ja Venäjällä. Kotimaan merkittävimmistä kohteista mainittakoon Kehä III, Helsinki-Vantaan lentoasema ja Kangas-Annala tieyhteys.

Yleistä ITA:sta[muokkaa wikitekstiä]

ITA-alueen valintakriteerit[muokkaa wikitekstiä]

ITA-alueet määritellään kansainvälisesti hyväksyttyjen kriteerien mukaan. ITA-alueen tulee täyttää yksi kolmesta seuraavista vaatimuksista.

 • Alueen tulee antaa asuinpaikka ihmisille.
 • Alueella pitää olla työmatkapendelöintiä.
 • Alueella asuu ihmisiä ja on kulkuneuvoja ja tarve liikkumiseen.

ITA-alueiden jatkuvat tavoitteet[muokkaa wikitekstiä]

 • alueiden ihmisten elinolosuhteiden turvaaminen
 • alueiden turvaaminen uhkatekijöitä vastaan, esim. linnusto ja sammakot
 • alueiden saaminen osaksi virallista tieverkostoa
 • alueiden työpaikkojen ja asukasmäärien kehittymisen seuraaminen

Käytännön tehtävät[muokkaa wikitekstiä]

 • Yhteistyö asiantuntijoiden ja viranomaisten kanssa
 • Tiehoitosuunnitelmien teko ja toteutus
 • Alueiden uusien teiden jatkuva rakentaminen
 • Kansallisen ITA tietokannan ylläpito
 • Alueisiin liittyvän tiedon julkaiseminen tarvittaessa
 • Linnustonsuojelun ja luonnonsuojelun edistäminen hankkeen avulla siten, että aktiiviset luontoharrastajat pääsevät mahdollisimman helposti, vaivattomasti ja hikoilematta autoilla lähelle luontoa ja eläimiä.

Suomen tärkeät liikennealueet (FINITA)[muokkaa wikitekstiä]

Suomen tärkeät liikennealueet eli Finnish Important Traffic Areas (FINITA) ovat kansallisesti tärkeitä liikennealueita Suomessa. Niitä on yhteensä runsaasti ja kaikki Suomen lukemattomat ITA-alueet kuuluu niihin. Suomessa hanketta tekee ITA-viraston Suomen ohella yhteistyönä Suomen ITA-keskus. Yksittäisten laskijoiden lisäksi aineistoa on saatu muun muassa Annala-Kangas siltatoimikunnalta. Kankaalla Ylikankaantie on yksi merkittävä ITA kohde Suomessa. Tämä liittyy uuteen kansainvälisestikin merkittävään tie- ja siltayhteyteen.

[[Luokka:Liikennehallinto]]

Lentävän hollantilaisen yllättämät - tai sitten ei?[muokkaa wikitekstiä]

Seuraava teksti luki artikkelissa Lentävä hollantilainen tammikuusta 2007 marraskuuhun 2016. HMAS Beresford -nimistä alusta ei ole olemassa.

Viimeisin tunnettu tapaus sattui Intian valtamerellä 1943, kun Australian laivaston Beresford-alus lähetti radioviestin ”Lentävä hollantilainen”. Aluksesta ja sen 43-henkisestä miehistöstä ei enää kuultu sen jälkeen.

Kissa muokkasi Wikipediaa[muokkaa wikitekstiä]

kmlpöäåolikujyhjbg v

Uuto[muokkaa wikitekstiä]

Auto toimii moottorilla ja sillä voi matkustaa töihin,harrastuksiin ja kotiin.

Takashi Shimura[muokkaa wikitekstiä]

Takashi Shimura
Takashi Shimura puunhakkaajana Akira Kurosawan Venetsian elokuvajuhlilla kultaisella leijonalla palkitussa läpimurtoelokuvassa Rashomon – paholaisen portti vuodelta 1950.
Takashi Shimura puunhakkaajana Akira Kurosawan Venetsian elokuvajuhlilla kultaisella leijonalla palkitussa läpimurtoelokuvassa Rashomon – paholaisen portti vuodelta 1950.
Henkilötiedot
Koko nimi Shoji Shimazaki
Syntynyt 12. maaliskuuta 1905
Asago, Hyōgo, Japani
Kuollut 11. helmikuuta 1982 (76 vuotta)
Tokio, Japani
Näyttelijä
Merkittävät roolit Seitsemän samuraita
Ikiru – tuomittu
Kulkukoira
Juopunut enkeli

Kuva poistettu Commonsista 17. tammikuuta 2014. Kuvateksti muuttamatta 1. marraskuuta 2018 asti.--RicHard-59 (keskustelu) 6. marraskuuta 2018 kello 08.54 (EET)


Tarjat sekaisin[muokkaa wikitekstiä]

Eräs käyttäjä tallensi 7. marraskuuta 2018 tämän singlelevyn kannen Wikipediaan. Tiedoston alkuperäinen nimi ennen kuin kyseinen käyttäjä korjasi asian oli Tiedosto:Tarja Halonen - I Walk Alone.jpg.

Anusbis[muokkaa wikitekstiä]

Luotu ja poistettu 31. joulukuuta 2018.

Anusbis on babylonialaisessa, akkadialaisessa ja egyptiläisessä kulttuurissa esiintyvä mytologinen, merkittävä Jumala.

Anusbis sekoitetaan usein Anubis jumalaan, vaikka kyseessä on erityyppinen mytologinen tausta. Anusta palvottiin erityisesti Isiksen, Osiriksen ja Amon-ran ohella. Anusbiksen palvonta oli tärkeää erityisesti faaraoille, sillä heidän ruoansulatuksensa terveyden ylläpito ja tasapaino oli koko kulttuurin näkökulmasta merkityksellistä. Faaraonkin yläpuolella oli siis jumala, joka saattoi hänen ruoansulatusta ja peräaukkoa kontrolloimalla vaikuttaa faaraon päätöksentekoon ja kykyyn hallita[1].

Anusbista palvelemalla siis hyväksyttiin, että vain yksi ainoa ruumiintoiminto on niin voimallinen, ettei sitä kykene edes faarao hillitsemään. Anusbiksen palvelua varten faaraon hovissa oli neru pehut eli anuksen palvelija [2].

Suomessa Wettenhovi-Aspa etymologiaa selittäneen teoksensa, Kalevala ja Egypti, [3], esitöissä esittää muun muassa Anusbiksen palvontaan liittyen fraasin "Nuska-silmä parpiloi ja paska-silmä nurpiloi" viitaten mesopotamialaisiin kirjoituksiin, joissa toinen lähettiläsjumala Nuska rinnastetaan egyptiläisen mytologian Anusbikseen.

 1. Gabriel, Richard A.: Warrior Pharaoh: A Chronicle Of The Life And Deeds Of Thutmose III, Great Lion Of Egypt, Told In His Own Words To Thaneni The Scribe. Authors Choice Press, 2001. ISBN 0595173403
 2. Rance, Caroline: The History of Medicine in 100 Facts, Amberley Publishing, 2015. ISBN 9781445650036
 3. Wettenhovi-Aspa, Sigurd: Kalevala ja Egypti. Suomen kultainen kirja II. Riemujuhlajulkaisu Kalevalan satavuotispäiväksi, 1935.

Tapahtui 1994[muokkaa wikitekstiä]

 • Elo-kesä – Maailman suurin Keravalla sijaitseva sisähuvipuisto Planet Fun Fun meni konkurssipesään ja sulki huvipuiston.

IP-päivitys tammikuussa 2019, kumottu epämerkittävänä.

Zilla[muokkaa wikitekstiä]

Zilla nähdään ensi kertaa elokuvassa Godzilla (vuoden 1998 elokuva), jossa Zilla oli pelkkä merileguannin munassa mutta ydinräjähdyksen jälkeen kuoriutuessaan munasta se kasvoi suuremmaksi ja hirviömäisemmäksi. Zilla tuhosi japanilaisten laivan joka rantauitui Jamaicalle. Zilla saapui Panamaan jossa Sen jälkeen Zilla jatkoi matkaansa Manhattanille ja rantautui New Yorkiin maan alle. Zillaa yritetään tuhota, mutta ei vain onnistu. Madison Square Gardennissa Zilla on onnistunut epäluonnollisena uroksena tkemään 200 munaa ja ne kuoriutuvat.

Juoniselostusta yli kymmenen muokkaajan seitsemän vuoden mittaan työstämässä Zilla-hahmoartikkelissa.

Pitkitetty kuolema[muokkaa wikitekstiä]

Suositelluksi vertaisarvioidusta elokuva-artikkelista Varastettu kuolema oli huhtikuussa 2019 kahlattava 180 sanaa seitsemine lähdeviitteineen, ennen kuin kolmannen kappaleen lopulla selvisi mistä elokuva kertoo.

Luettelo Suomen hallituksista[muokkaa wikitekstiä]

(Näistä Lukuhallitus, Rekisterihallitus ja Terveyshallitus ovat täysin kuvitteellisia, sillä niiden nimet on muodostettu virheellisesti pitempien nimien loppuosista tai yhdistämällä lakitekstin peräkkäisiä sanoja)

Ison Omenan Burger King[muokkaa wikitekstiä]

Espoossa sijaitsevassa kauppakeskus Isossa Omenassa oli koko yläkerran kokoinen Burger King huhtikuusta lokakuuhun 2019.

Vihreä karvainen kilpikonna[muokkaa wikitekstiä]

Vihreä Karvainen kilpikonna on Antiikkilainen uskonto 1800 ea. Uskonnossa olevat palvoivat jumalaa eri tavalla, eli antamalla uhrilahjoja. Kilpikonnat ovat uskonnossa pyhyä, ja yhden vahingoittaminen oli laitonta ja Ihminen teloitettiin.

Papin siasta oli Koto joka toimi niinkuin pappi, mutta enemmän valtaa kuin normaaleilla papeilla. Joka vuosi vietettiin kilpikonna päivää jolloin pukeuduttiin vihreeseen ja ruskeaan. Karvainen Vihreä Kilpikonna ei ole enään uskonto, Ja on laitonta palvoa häntä koska uhrilahjoja ei hyväksytä.

Tahto[muokkaa wikitekstiä]

Tahto on jonkin asian tahtomista.

Yöpuu[muokkaa wikitekstiä]

Sanat yö, puu ja mennä ovat vahoja perussanoja suomen kielessä, jotka ovat todennäköisesti jo metsästäjä-keräilijä kulttuurin ajoilta. Tuohon aikaan tehtiin useiden päivien kalastus- ja metsästysretkiä kesäisin patikoiden ja haapiolla sekä talvella suksin.

Kodan alkumuoto on ollut suuren puun, usein kuusen, alle tehty rakennelma. Puusalkoja asetettiin nojaamaan ympyrän muotoon puun runkoa vasten. Talvella näiden päälle laitettiin vuotia. Sanasta kota on kehittynyt myöhemmin sana koti. Nämä alkukodat toimivat kalasta-metsästäjien leiripaikkoina heidän retkillään.

Kun retkellä ilta alkoi hämärtää, joku ryhmän jäsen sanoi: "Mennään yöpuulle". Toisin sanoen, etsitään seuraava leiripaikka. Suuret puut toimivat usein maaston muotojen ohella myös suunnistuspuina.

Kana on tullut suomalaiseen kulttuuriin maanvijelyksen myötä vasta keskiaikana. Sanat yö, puu ja mennä ovat tuhansia vuosia vanhempia. Sanonta mennä yöpuulle on todennäköisesti syntynyt metsästäja-keräilykulttuurin aikana.

Japa Mattila[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli Japa Mattila oli 15. – 17. tammikuuta 2020 luokiteltuna luokkaan Elävät fossiilit. Kyseessä on kieltämättä jo hieman iäkkäämpi henkilö, ensimmäinen levynkansikin Mattilalta näyttäisi olevan Discogsin perusteella vuodelta 1973, mutta oikea luokka on silti tässäkin tapauksessa Elävät henkilöt.

Laurentidit[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa Laurentidit kerrottiin: Vuoriston korkein huippu on 1 190 metriä merenpinnan yläpuolella Mount Raoul-Blanchard. Toisen lähteen mukaan vuoristo on korkeimmillaan 1 190 metriä merenpinnan yläpuolella.

Elävän tappaminen[muokkaa wikitekstiä]

Päätäin torjumiseen on apteekista saatavissa täisampoita, mutta ne yleensä tappavat vain eläviä täitä.

Tämä on virallinen tutkimustyö; onko hevosen halailu aikaavievämpää kuin objektin vieminen naapurikuntaan[muokkaa wikitekstiä]

Tämä tutkimustyö tehtiin perusteellisesti. Lopputulema on että hevosen halailu vie enemmän aikaa kuin objektin, esim kirjan, vieminen paikasta A paikkaan B (A:n ollessa Porvoo ja B:n ollessa Helsinki). Itse asiassa näiden kahden välillä huomattiin positiivista vaikutusta toisiinsa.

Tutkimustyö löydetty etsittäessä tietoa Kuopion lääkeinformaatiokeskuksesta poistettujen artikkelien joukosta.

Perunapoleon[muokkaa wikitekstiä]

Perunapoleon on Ranskanperunoiden kuningas. Myöhemmin se on vallannut myös Hampurilaiset.
Artikkeli ehti olla 6. huhtikuuta 2020 Wikipediassa peräti runsaan kahden tunnin ajan (10.22-12.29), ja kaiken huipuksi sitä vielä ehdotettiin hyväksi artikkeliksi!

Kunnalliskala[muokkaa wikitekstiä]

Nastolan kunnalliskalaksi pyydystettiin Pasuri [sic] vuonna 2018. Tieto oli artikkelissa peräti johdannossa yli puolitoista vuotta. Vaikka artikkelia muokattiin valtavasti myöhemmin, kala jäi katiskaan.

Bivektori[muokkaa wikitekstiä]

Bivektori on kahden Bi seksuaalisen ihmisen luoman gravitaatiovoiman suuntavektori.

Suomalaiset puhesanat[muokkaa wikitekstiä]

Suomalaiset puhesanat (engl. Finnish speeches) tarkoittavat puhekielessä olevia slangi-tokaisuja.

Monet puhesanat ovat Helsingistä[1], mutta yllättävän moni myös Savosta ja Oulusta.

Murteen oma artikkeli: Suomen murteet.

Aku ankassa käytetään paljon suomalaisia slangi-tokaisuja.

Tunnettuja puhesanoja eri tilanteissa:

Tyytyväisyys Hehkuttelu


Tunnetilat

Silleetti tää järvi on ihan kiva. Hesa on isompi stadi! Silleetti parempi olla vaiti!
Nää tykkäät, ku mää tykkää. Äläppä sie, asun stadissa! Mutsi loukkaantuu!
Tää mesta on kaunis! Mun mutsi on parempi! Mestassa on frendejä kivasti!

Aku ankan slangia:[muokkaa wikitekstiä]

Aku ankka on tunnettu myös murteesta, esimerkiksi: Pöperö, safka.

Lääh, puuh! Sanaakin käytetään siinä, jota voi sanoa tekemisen kuvastamiseksi.

(lähteenä käytetty myös aku ankkaa)

Ihmisten slangin kehittyminen[muokkaa wikitekstiä]

Ihmiset puhumassa

Ihmisten puhekieli kehittyy, kun kansalaiset alkavat nimittelemään asioita.

Murteet taas kehittyvät, kun ihmiset voivat jakautua eri puolille maita, ja nimittävät eri tavalla.

LÄHTEET[muokkaa wikitekstiä]

 1. Stadin slangi fi.wikipedia.org.

_________________________________________________________________________________________________

YMPÄRISTÖN MURTEET[muokkaa wikitekstiä]

Häme omistaa myös vähäisen murteen, mutta monessa kaupungissa, kuten Jyväskylässä puhutaan vain puhekieliä.

Eteläisessä osassa puhutaan myös paljon murteilla, mutta keski-suomi on tunnetumpi vähäisestä murteesta.

Oikealla on kuva kartasta, missä luetellaan ainakin murteista tunnetut paikat. →

Hämeessä käytetään murteita "Silleetti, tälleetti, tuolleetti, leikkaaksä"

Tampereella "Se on nyp Pyynikin tori ja sillon sanottiin Plassiks että kun...[1]

 1. Tampereen murre fi.wikipedia.org.