Wikipedia:GLAM/Lisensointiohje

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämän sivun tarkoituksena on luoda yhtenäinen käytäntö, jolla Suomessa avattuja aineistojen tekijänoikeuksia kuvaillaan Wikimedia Commonsissa.

Taustaa[muokkaa wikitekstiä]

Vain harvoissa tapauksissa muistiorganisaatio suostuu luopumaan kokonaan oikeuksistaan kuviin, joita se hallinnoinut ja joiden kuvamyynnistä on sille ollut tuloja. Usein muistiorganisaatio on valmis avaamaan aineistoja, jos oikeuksia voidaan avata rajoitetusti. Tekijänoikeuden avulla käytön rajaaminen ei ole juridisesti oikea työkalu, mutta usein sitä käytetään, jotta aineistoja voidaan saada yleisön käyttöön.

Tekijänoikeusasiaa pähkinänkuoressa[muokkaa wikitekstiä]

Nämä huomiot koskevat Suomessa tuotettuja teoksia.

 • Tekijänoikeudella suojataan aina luonnollisen henkilön oikeuksia luovan työn tulokseen, katso Tekijä_(tekijänoikeus). Yritykset ja yhteisöt voivat saada oikeuksia vain, kun ne siirtyvät alkuperäisiltä tekijöiltä.[1]
 • Tekijänoikeudella voidaan suojata tekelettä, jonka katsotaan ylittävän teoskynnys. Mekaaniseksi katsottava työ voi saada lähioikeuden suojan, joka on tekijänoikeutta lyhyempi (skill and labor, sweat of the brow[2]).
 • Yleinen periaate = tekijän kuolinvuosi + 70 vuotta. Se lasketaan tekijän kuolinvuotta seuraavan vuoden ensimmäisestä päivästä. Lähioikeuden suoja on teoksen valmistusvuosi + 50 vuotta.
 • Elokuvat ja muut yhteisteokset on suojattu jokaisen tekemiseen osallistuvan osalta. Yhteisteos vapautuu, kun 70 vuotta on kulunut viimeisen sen tekemiseen osallistuneen taiteellisen työn tekijän kuolemasta.
 • Valokuvia alettiin käsitellä teoksina vuonna 1995. Sen takia niihin sovelletaan moniulotteista tekijänoikeussuojaa, josta edempänä (katso kohta #Valokuvat).
 • Tekijänoikeus ei koske teoksen asiasisältöä. Faktoja ei voi suojata tekijänoikeudella, kuten ei myöskään ideoita ja konsepteja. Tekijänoikeus suojaa niiden ilmentymismuotoja, joita on mahdollista kopioida ja jaella. Tekijänoikeus ei myöskään estä käyttämästä teosta, vaan ainoastaan kopioimasta ja levittämästä sitä.[3]
 • Tietokantoja suojellaan tekijänoikeudella, jonka kesto on 15 vuotta. Niissä olevia yksittäisiä faktoja ei voi suojata, vaan vain kokonaisuutta. lähde?

Wikimedian ohjeet ja käytännöt[muokkaa wikitekstiä]

Kuvan kohteen tekijänoikeuksien kuvaamisessa noudatetaan totuttuja käytäntöjä, joita on kuvattu seuraavilla sivuilla:

Sovellettavat lait[muokkaa wikitekstiä]

Tekijänoikeudet kansainvälisessä ympäristössä[muokkaa wikitekstiä]

Wikimediassa otetaan huomioon useita eri tekijänoikeuslainsäädäntöä: Aineistoa ladattaessa otetaan huomioon

 • maa, jossa teos on tehty
 • maa, josta se on ladattu
 • Yhdysvaltain lainsäädäntö

Tiedoston on oltava avoin kaikissa näissä maissa. Se, että Wikimedia-säätiön serverit ovat esimerkiksi Alankomaissa, ei vaikuta sovellettaviin lakeihin. Katso osio Yhdysvaltain ja muiden maiden erilaisten tekijänoikeusmääräysten soveltamisesta.

Eroja käytännöissä Suomen ja Yhdysvaltain välillä[muokkaa wikitekstiä]

 • Yhdysvalloissa on tiukempi suoja näissä tapauksissa: Freedom of Panorama, URAA
 • Fair use -periaatteen perusteella ei voi tallentaa aineistoa Wikimedia Commonsiin. Suomenkielisessä Wikipediassa on kuitenkin mahdollista tallettaa paikallisesti kuvia tekijänoikeuden alaisesta teoksesta, mikäli sitä käytetään sitaattioikeuden perusteella sitä teosta itseään koskevassa artikkelissa. Näitä kuvia ei kuitenkaan voi tallettaa Wikimedia Commonsiin.
 • Wikimedia-säätiö ei tunnusta teoksesta tehdyn mekaanisen jäljennöksen suojaa.[5]

Tekijänoikeusmallineet[muokkaa wikitekstiä]

Tekinänoikeusmallineet sijoitetaan joko teoksen metatietomallineen sisään tai sen perään. Metatietomallineessa tekijänoikeusmalline sijoitetaan kenttään permission. Lue lisää metatietomallineista seuraavasta kappaleesta.

Public Domain[muokkaa wikitekstiä]

Kun teokseen ei kohdistu tekijänoikeuden suojaa, se on kansainvälisessä kielenkäytössä Public Domainissa. Suomessa termiä ei käytetä, on vain tilanne, jossa tekijänoikeussuoja ei ole voimassa. Se voi johtua siitä, että tekijänoikeussuoja on päättynyt tai rauennut tai sitä ei ole syntynyt.

Tekijänoikeusmallineen tulee sisältää tieto sekä alkuperämaan että Yhdysvaltain tekijänoikeusstatuksesta.

Käytettävät Public Domain -mallineet[muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltain lisenssi PD:n perusteena yli 70 vuotta taiteilijan kuolemasta Mallinetta voi tarkentaa taiteilijan kuolinvuodella
Ei määritelty {{PD-old-70}} {{PD-old-auto|deathyear= }}
Ei ole julkaistu Yhdysvalloissa 1.1.2003 mennessä {{PD-old-auto-unpublished|deathyear= }}
Julkaistu tai rekisteröity ennen vuotta 1923 {{PD-old-70-1923}} {{PD-old-auto-1923|deathyear= }}
Julkaistu alunperin Yhdysvaltain ulkopuolella, ei suojattu Yhdysvaltain tekijänoikeudella ja Public Domainissa kotimaassaan 1.1.1996 {{PD-old-70-1996}} {{PD-old-auto-1996|deathyear= }}

Muita PD-mallineita[muokkaa wikitekstiä]

Joillakin organisaatioilla on omia PD-lisenssimallineita, jolloin organisaatio tulee mainituksi aineiston yhteydessä. Tällaisia ovat suomalaisista

{{PD-Kansallisarkisto}}

Lisää Public Domainista[muokkaa wikitekstiä]

Wikimedia Commonsissa on erityinen projekti WikiProject Public Domain, joka keskittyy PD-ongelmien ratkaisemiseen.

Creative Commons -lisensointi[muokkaa wikitekstiä]

Voimassa olevan tekijänoikeuden alainen teos voidaan antaa sopimuksella käytettäväksi eli lisensoida eri tavoin, mm. Creative Commons -lisensseillä. Tekijänoikeusjärjestöjen valvonta on yksi muoto tekijöiden suorittamasta tekijänoikeuksiensa lisensoinnista.

Creative Commons -lisensseissä on vain muutama eri optio, joita yhdistämällä lisenssi syntyy:

Nimeä Nimeä (BY) - Teosta saa kopioida, levittää, näyttää ja esittää julkisesti ja siitä saa luoda johdannaisteoksia, kunhan tekijän tai oikeudenomistajan nimi mainitaan asianmukaisesti. {{Cc-by-4.0 |1= }} (1=Lisenssinhaltijan toiveiden mukainen maininta)
Tarttuva Tarttuva eli JaaSamoin (SA) - Johdannaisteoksia saa levittää vain samalla lisenssillä kuin alkuperäistä teosta. {{Cc-by-sa-4.0 |1= }} (1=Lisenssinhaltijan toiveiden mukainen maininta)

Vain näitä optioita käyttämällä lisensointi on avointa

Creative Commons -lisenssissä on lisäksi mahdollisuus rajata pois kaupallinen käyttö (NC) ja teoksen käyttäminen uuden teoksen osana (ND). Näin lisensoituja kuvia ei katsota avoimesti lisensoiduiksi, eikä niitä hyväksytä Wikimedia Commonsiin.

Nimeä Zero (CC0) - Jos haluaa luopua kaikista tekijänoikeuksistaan, voi merkitä teoksen Creative Commons Zero -luopumalla. Sen mukaan teosta saa käyttää mihin tahansa tarkoitukseen, eikä tekijää tarvitse mainita. Kuitenkaan suomalaisen lainsäädännön mukaan moraalisia oikeuksia, kuten isyysoikeutta, eli oikeutta tulla mainituksi teoksensa tekijänä, ei voi ottaa pois tekijältä, eikä tekijä voi siitä luopua. Näin lisensoidaan usein dataa avoimiin ympäristöihin, CC0 on mm. Wikidatan lisenssi. {{Cc-zero}}

Montaa tasoa suojaa[muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisteoksesta tehty jäljennös luo uuden tekijänoikeuskerroksen.

Jos kuvattu teos on kolmiulotteinen, kuten patsas, kuva saa tekijänoikeuslain mukaisen suojan joko taideteoksena (taiteilijan kuolema + 70 vuotta) tai valokuvan lähioikeuden suojan (kuvan ottohetki + 50 vuotta).

Jos kuvattu teos on kaksiulotteinen tarkka jäljennös, kuten maalaus, ei saa suojaa Wikimediassa. Kuvan voi tallettaa Wikimedia Commonsiin, mutta rajoituksia tulkitaan paikallisen lainsäädännön mukaisesti. Paikallinen lainsäädäntö voi antaa jäljennökselle lähioikeuden suojan esimerkiksi Suomessa. Lähioikeuden suoja on valokuville 50 vuotta sen kuvaamisesta.

Eikö Public Domainissa olevan teoksen suojaaminen tekijänoikeudella ole väärin?[muokkaa wikitekstiä]

Tästä aiheesta on haettu oikeuden päätöstä, kun eurooppalainen museo on haastanut Wikimedia-säätiön ja Wikimedia Deutschlandin oikeuteen museon Public Domain -reproduktioiden lataamisesta Wikimedia Commonsiin. [6] Myös eurooppalainen käytäntö pyrkii Public Domain -teosten uudelleensuojaamisen estämiseen.[7] [8]

Miten avoimesti lisensoitu kuva Public Domain -teoksesta merkitään?[muokkaa wikitekstiä]

Jos esimerkiksi museon ottamalle valokuvalle halutaan määritellä käyttöoikeudet, vaikka sen esittämä teos on Public Domainissa, voi käyttää kaksiosaisia tekijänoikeusmallineita, joissa toinen osa kuvaa kuvattavan kohteen tekijänoikeutta ja toinen reproduktion lähioikeutta. Voit käyttää mallineita {{Licensed-PD}} kolmiulotteisille objekteille, kuten veistoksille ja {{Licensed-PD-Art}} kaksiulotteisille, kuten maalauksille.

Alkuperäisteoksen Yhdysvaltain lisenssi Alkuperäisteoksen PD:n perusteena yli 70 vuotta taiteilijan kuolemasta. Valokuvajäljennös CC-lisensoitu (tässä CC BY-SA 4.0) [9] Mallinetta voi tarkentaa taiteilijan kuolinvuodella
Ei määritelty {{Licensed-PD-Art|PD-old-70|Cc-by-sa-4.0}} {{Licensed-PD-Art|PD-old-auto|Cc-by-sa-4.0|deathyear= }}
Ei ole julkaistu Yhdysvalloissa 1.1.2003 mennessä {{Licensed-PD-Art|PD-old-auto-unpublished|Cc-by-sa-4.0|deathyear= }}
Julkaistu tai rekisteröity ennen vuotta 1923 [10] {{Licensed-PD-Art|PD-old-70-1923|Cc-by-sa-4.0}} {{Licensed-PD-Art|PD-old-auto-1923|Cc-by-sa-4.0|deathyear= }}
Julkaistu alunperin Yhdysvaltain ulkopuolella, ei suojattu Yhdysvaltain tekijänoikeudella ja Public Domainissa kotimaassaan 1.1.1996 [11] {{Licensed-PD-Art|PD-old-70-1996|Cc-by-sa-4.0}} {{Licensed-PD-Art|PD-old-auto-1996|Cc-by-sa-4.0|deathyear= }}

Jos halutaan selittää eri osien erilaiset tekijänoikeudelliset rajoitukset vielä tarkemmin, voi käyttää mallinetta {{Copyright information}}.

Freedom of panorama[muokkaa wikitekstiä]

Julkiselle paikalle pysyvästi sijoitetusta taideteoksesta otettua kuvaa voi käyttää vapaasti rajoituksin.

Suomen tekijänoikeuslaki rajoittaa maisemanvapauden (Freedom of Panorama, FoP) alaisuudessa olevien teosten kuvien kaupallista käyttöä. Kaupallinen käyttö ja siten Commonsiin lataaminen on sallittua vain sellaisille valokuville, joissa teos ei esiinny pääaiheena.

»Taideteoksen kuvaaminen on sallittua muissakin kuin 1 tai 2 momentissa tarkoitetuissa tapauksissa, jos teos on pysyvästi sijoitettu julkiselle paikalle tai sen välittömään läheisyyteen. Jos taideteos on kuvan pääaihe, kuvaa ei saa käyttää ansiotarkoituksessa. Tekstiin liittyvän kuvan saa kuitenkin ottaa sanomalehteen tai aikakauskirjaan.»
(ote tekijänoikeuslain kohdasta 25 a § (14.10.2005/821))

Rakennuksen saa kuvata vapaasti.

 • Freedom of Panorama Wikimedia Commonsissa
 • Freedom of Panorama puhuttaa: Tutustu vuoden 2015 tekijänoikeuslainsäädännön uudistukseen ja Freedom of Panoraman kohtaloon osana sitä kampanjasivulla.
Alkuperäisteoksen Yhdysvaltain lisenssi Suomalaisen kohteen FoP-malline Lisensoitu kuva FoP-teoksesta
Ei määritelty {{FoP-Finland}} {{Licensed-PD-Art|FoP-Finland|Cc-by-sa-4.0}}

Aineistotyyppikohtaisia huomioita[muokkaa wikitekstiä]

Käytä mallineita, jotka vastaavat teoksen tyyppiä. Niihin voi sisällyttää useita teostyypille olennaisia tietoja.

Maalaus[muokkaa wikitekstiä]

Julkinen taide[muokkaa wikitekstiä]

Valokuvat[muokkaa wikitekstiä]

Suomen tekijänoikeuslaki tarjoaa valokuville kahta eri suojaa: [taide]teoksen kriteerit täyttäville valokuville teossuojan (70 vuotta alkaen tekijän kuolemaa seuraavasta vuodesta), muille valokuville lähisuoja (50 vuotta valokuvan ottamisvuoden lopusta). Laki kuvaa teoskynnyksen ylittävää teosta sellaiseksi, jossa on selkeästi nähtävissä tekijälleen ainutlaatuista omaperäisyyttä. Käytännössä raja on varsin tiukka. Valokuva voi olla taiteellinen, mutta ei välttämättä silti ylitä teoskynnystä.

Teosrajan ylittymiseen eivät vaikuta poikkeuksellinen kuvaustilanne, esimerkiksi ainutlaatuinen tilanne kuvan kohteena tai pääsyltään rajattu kuvauspaikka (urheiluvalokuvaajien aitiot ja kuvauspaikat, ilmakuvat), eikä kuvan genre (studiomuotokuvat, luontokuvat).

Valokuvien tekijänoikeuden määräytyminen vuonna 2021[muokkaa wikitekstiä]

Valokuvateos Valokuva (ei valokuvateos)
Tekijänoikeussuoja Lähioikeuden suoja
Tekijän kuolinvuosi Valmistusvuosi
–1950 {{PD-old-70}} –1950 {{PD-Finland50}}
1951–1970 SUOJATTU 1951–1970 {{PD-Finland50}}
1971– SUOJATTU 1971– SUOJATTU

Kartat[muokkaa wikitekstiä]

Periaate: On suojattu samalla tavalla kuin mitkä tahansa kuvalliset teokset. +70 v. Jos tekijä ei ole tiedossa, käytetään julkaisuajankohtaa.

Karttoja koskee myös teoskynnys. Mikäli kartta ei osoita omaperäisyyttä, se jää ilman tekijänoikeuden suojaa. [12]

Avoimia kysymyksiä: Kuka on tekijä? Ovatko kaikki kartan tekemiseen osallistuneet nimeltä mainitut henkilöt tekijöitä? Meneekö viraston tuottama kartta tekijän tekijänoikeuden piiriin ja mitkä ovat rajatapaukset?

Tämä koskee skannattuja karttoja, digitaaliset kartat katsotaan tietokannoiksi, ja niitä tulkitaan eri perustein.

Postimerkit[muokkaa wikitekstiä]

Myös postimerkit menevät samalla tavalla kuin kaikki muutkin kuvalliset teokset, 70 vuotta tekijän kuolemasta. Wikimedia Commonsissa on malline {{PD-FinlandStamp}}. Sen perusteella vuotta 1990 vanhempia postimerkkejä voi luvallisesti ladata Commonsiin, mutta tieto on vielä vahvistettava.

Taideteollisuus[muokkaa wikitekstiä]

Taideteollisuuden tuotteet voivat ylittää teoskynnyksen ja nauttia Suomen tekijänoikeuslain suojaa, jos ne ilmentävät selkeästi tekijälleen ainutlaatuista omaperäisyyttä. Esimerkki teosrajan ylittävästä taideteollisesta muotoilusta on Aalto-maljakko eli Savoy-maljakko (tekijänoikeusneuvoston lausunnon päätöksellä).

»...teoksen on oltava itsenäinen ja omaperäinen luomistyön tulos. Teostasovaatimuksen katsotaan yleensä täyttyvän, kun teos on niin itsenäinen ja omaperäinen, että kenenkään muun kuin tekijän ei yleensä voitaisi olettaa päätyvän muodoltaan samanlaiseen lopputulokseen itsenäisesti vastaavaan työhön ryhtyessään. Tekijänoikeussuojan kannalta teoksen kirjallisella tai taiteellisella tasolla ei ole merkitystä. Myöskään lopputuloksen vaatimalla työmäärällä tai sen edellyttämillä tiedoilla ei ole vaikutusta tekijänoikeussuojan syntymiseen.»
(Ote tekijänoikeusneuvoston lausunnosta)

»Se, että esineellä on käyttötarkoitus ei vielä kerro mitään sen teosluonteesta. Mikäli teoksen käyttötarkoitus kuitenkin hallitsevassa määrin sanelee lopputuloksen pikemminkin kuin tekijän luova panos, kyse on sellaisesta työstä, joka ei ole tekijänoikeudellisessa mielessä riittävän itsenäinen ja omaperäinen.»
(Ote tekijänoikeusneuvoston lausunnosta vuodelta 2007)

[muokkaa wikitekstiä]

Tekstistä ja yksinkertaisista muodoista koostuvan yrityksen tunnuksen ei katsota ylittävän teoskynnystä. Jos logo sisältää monimutkaisemman kuvan, katsotaan se tekijänoikeuden alaiseksi. Logon käyttöoikeuteen vaikuttaa myös mahdollinen tavaramerkkisuoja.

Yksinkertainen logo Yleisradion logo Logo koostuu vain muodoista ja tekstistä. Voit käyttää mallinetta {{PD-textlogo}}
Monimutkainen logo Logossa on monimutkainen kuva ja siksi on lisensoitava CC-lisenssillä. Nämä usein poistetaan Commonsista, ja on vaikea saada niitä säilytetyksi. Siksi niiden kanssa on aina vahvistettava tekijänoikeus OTRS-tiketillä. Siinä on voitava viitata organisaation verkkosivustolla olevaan sivuun, joka kertoo avoimen lisensoinnin. Tämänkin opastuksen kuvituksena ollut logo on poistettu.
Tavaramerkkisuoja WordPress -logo Wikimedia Commons hyväksyy aineistoa, jota suojaa tavaramerkkisuoja. Selvitä logon sekä tekijänoikeudellinen että tavaramerkkisuoja erikseen. Jos logoa koskee tavaramerkkisuoja, käytä mallinetta {{Trademarked}}. Ennen kuin käytät tai levität teosta, varmista, että et riko tavaramerkkisuojaa teoksen käytöllä tai levittämisellä, sillä sinä olet vastuussa lain rikkomisesta.

Viitteet[muokkaa wikitekstiä]

 1. http://www.gramex.fi/fi/tietoa_gramexista/tekijanoikeus/tekijanoikeuslaki_suojaa/tekijanoikeuslaki_lyhyesti
 2. https://en.wikipedia.org/wiki/Sweat_of_the_brow
 3. Kemppinen, Jukka: Digitaaliongelma: Kirjoitus oikeudesta ja ympäristöstä. Acta Universitatis Lappeenrantaensis 242. Lappeenranta: Lappeenrannan teknillinen yliopisto, 2006. ISBN 952-214-223-9. [Digitaaliongelma: Kirjoitus oikeudesta ja ympäristöstä Teoksen verkkoversio] (PDF).
 4. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404
 5. https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:When_to_use_the_PD-Art_tag/Straw_Poll
 6. Wikimedia Foundation, Wikimedia Deutschland urge Reiss Engelhorn Museum to reconsider suit over public domain works of art « Wikimedia blog blog.wikimedia.org. Viitattu 26.11.2015. .
 7. The Europeana Public Domain Charter Europeana Professional. 28.4.2010. Viitattu 26.11.2015. en-GB.
 8. http://www.communia-association.org/2015/11/24/why-is-a-museum-suing-wikipedia-for-sharing/
 9. CC-lisenssin voi valita vapaasti CC0 / CC BY / CC BY-SA
 10. https://commons.wikimedia.org/wiki/Template:PD-1923
 11. https://commons.wikimedia.org/wiki/Template:PD-1996
 12. Karttojen ja karttapalveluiden tekijänoikeus www.cs.tut.fi. Viitattu 27.11.2015.