Wikipedia:Bugiraportit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sivu on vanhentunut[muokkaa wikitekstiä]

Tämä sivu ei ole enää käytössä, katso uusi sivu Wikipedia:Kahvihuone (käyttöongelmat). Bugiraportteja tämän ja kahvihuoneen väliseltä ajalta on sivulla Wikipedia:Ongelmat ja parannusehdotukset.

Vanha sisältö[muokkaa wikitekstiä]

Tämä sivu on arkisto. Älä muokkaa tätä sivua.

Wikipedian ohjelmiston vioista voi ilmoittaa postituslistalle tai lisäämällä kuvauksen ongelmasta tänne. Asia toimitetaan aikanaan Brionille ja kumppaneille tiedoksi, ongelman kiireellisyydestä riippuen.

Käännövirheistä voisi kerätä listan tähän.

Käännösvirheet[muokkaa wikitekstiä]

 • Päiväyksille pitäisi tehdä jotain. "3. joulukuuta 2003" olisi parempi kuin nykyisin näkyvä "joulu 3, 2003". Vielä parempi, luonnollisen kielen ja muiden ajanilmausten kanssa sopusoinnussa oleva muoto on "2003-joulukuun 3. päivä" (vrt. klo 9.45.30).
No tuo "2003-joulukuun 3. päivä" on ehkä jossain mielessä looginen, mutta ei se taida suomessa järin yleisessä käytössä olla. Ja jos päiväyksen haluaa esittää vuosiluku ensin -muodossa, siihen löytyy jokin ISO-standardin mukainen muoto "2003-12-03" tai jotain sellaista... -- Tsk 13:50 joulu 4, 2003 (UTC)
 • Toimintosivulla kuvian tallennuslinkki on nimeltään "Lataa kuvatiedostoja". Tämä pitäisi muuttaa muotoon "Talleta kuvatiedostoja", joten se joka löytää millä MediaWiki-nimellä tuo on saa porkkanan. -- TJ 08:10 touko 19, 2004 (UTC)

* Kun joku jättää käyttäjän keskustelusivulle viestin, Wikipedia näyttää sivun ylälaidassa "Sinulla on uutta viestiä." Ehkä parempit olisi "Sinulle on viesti."

 • Hakutuloksissa teksti "Lisätietoja Wikipedian hakutoiminnoista, katso Etsitään Wikipediasta" tulostuu kahteen kertaan. -- Card 15:49 joulu 12, 2003 (UTC)

Kääntämättömät tekstit[muokkaa wikitekstiä]

 • Special pages
  • Toiminnot:Specialpages -linkki (More...)
  • Oldest pages
 • Disclaimers
  • En jostain syystä löydä tätä tekstiä käännettävien tekstien joukosta?!?! Jos se löytyy, niin kävisikö "Huomautukset" käännökseksi? -- Tsk 10:26 tammi 16, 2004 (UTC)
   • On se MediaWiki:Disclaimers.. ehdinkin tuon jo muuttaa vastuuvapaudeksi, lähinnä koska Wikipedia:General_disclaimer vie ok:n tuntuiselle Wikipedia:Vastuuvapaus-sivulle. "Huomautukset" olisi kyllä vähemmän radikaali ilmaisu asialle. Eli ehkä voisi muuttaa, kunhan sitten muuttaa sitten myös sivun nimeä ja general_disclaimer-redirectiä.. -- TJ 21:40 touko 16, 2004 (UTC)
 • Hakutulokset
  • Sorry! Full text search has been disabled temporarily, for performance reasons. In the meantime, you can use the Google search below, which may be out of date. -- Card 12:07 helmi 9, 2004 (UTC)

Resurssit[muokkaa wikitekstiä]

Nimiavaruudet[muokkaa wikitekstiä]

Jaa-a, jokohan tämä on meilläkin toiminnassa?[muokkaa wikitekstiä]

Jos tuo englannin kieli sujuu, tarkistakaapa huviksenne tämä sivu: http://en2.wikipedia.org/wiki/Wikipedia%3AMediaWiki_namespace

Jos toimii, niin silloin kylläkin pitäisi kiirehtiä itsellemme joukko sysoppeja, sillä ainakin enkku-wikipediassa nuo ovat suojattuja sivuja. -- Cimon Avaro 06:21 joulu 6, 2003 (UTC)

Niin siis ehkä tässä voisi selventää asiaa suomenkielentaitoisille. Siis homma on niin että meillä on jo (tarkistin) käytössämme tsydeemi jolla useimpia komennonnimiä ja ohjelman heittämiä viestejä ja herjoja voi editoida suoraan ohjelmaan, ilman että sorkkii itse Language.fi-php tiedostoa, vai mikä se nyt olikaan sitten. Voitte tarkistaa vaikka linkin Mediawiki:fromwikipedia. Se on ulkoisesti kuin mikä tahansa editoitava sivu. Mutta...

Iso mutta.

Nämä sivut on (viisaasti?) suojattu editoimiselta muilta kuin ylläpitäjiltä. Ja meillähän ei ole muita ylläpitäjänoikeuksia omaavia kuin Käyttäjä:Brion VIBBER jos hänkään. Ja sillä häiskällä tekemistä riittää muidenkin asioiden parissa vähän turhan paljon. Eli siis, jotta asiat taas nytkähtäisivät eteenpäin, käypäs kipin kapin katsomassa sivua Wikipedia:Ylläpitäjät, ja kanna kortesi kekoon. -- Cimon Avaro 09:52 joulu 6, 2003 (UTC)

Näyttää siltä, että sivulla MediaWiki:All messages löytyy luettelo kaikista teksteistä. Tekstejä voi myös hakea Etsi-toiminnolla. -- Tsk 12:03 joulu 10, 2003 (UTC)
Tämän käyttö on LangagueFi.php:tä hitaampaa, exportointi toimii huonosti ja ennen kaikkea $wgSitename:n käyttö ontuu Koody 13:26 elo 19, 2004 (UTC)

Nimiavaruuksien nimet väärin?[muokkaa wikitekstiä]

No peijakas. Nyt vasta tämän hokasin. Meillä käytössä olevat nimiavaruuksien nimet "Keskustelu Wikipediasta" ja "Keskustelu käyttäjästä" taitavat olla väärin. (Juu juu, itsehän niitä ehdotin, mutta...).

Ajatellaanpa asiaa näin:

 • Artikkelin nimi on XYZ, joten keskustelusivun nimi on Keskustelu:XYZ, eli keskustelua aiheesta XYZ.
 • Artikkelin nimi on Wikipedia:XYZ, joten keskustelusivun nimen pitäisi olla Keskustelu Wikipedia:XYZ eli keskustelua aiheesta Wikipedia:XYZ.
 • Artikkelin nimi on Käyttäjä:ABC, joten keskustelusivun nimen pitäisi olla Keskustelu Käyttäjä:ABC, eli...

(Kaikkein loogisinta tietysti olisi "Keskustelu:Wikipedia:XYZ", mutta en tiedä, onko siinä sitten jo liikaa kaksoispisteitä...)

Näin ajatellen olisin sitä mieltä, että meidän pitäisi korjata keskustelusivujen nimiavaruuksien nimiä. Kysymys sitten on:

 • onnistuuko, vai sekoaako koko systeemi?
 • täytyykö tehdä hirveästi käsityötä?

-- Tsk 13:24 joulu 9, 2003 (UTC)

Käsittääkseni vastaus kaikkiin kolmeen kysymykseen on myönteinen. Onnistuu, mutta koko systeemi sekoaa, ja täytyy tehdä merkittävä määrä jälkikorjauksia, sekä vielä lisäksi Brionin täytyy tehdä oma hankala palansa. Asiaa voidaan mielestäni kyllä kysyä Brionilta, mutten ihan jättitoiveikas olisi... (mutta minä nyt sitten mitään tiedän) Ehdottaisin että kun nyt Brion hoitaa meille ensin nuo ylläpitäjän oikeudet, edettäisiin siinä järjestyksessä, että käydään läpi kaikki muut käyttöliittymäkysymykset, viilataan niiden viestit ja komentonimet aivan pilkun päälle ensin, ja palataan sitten asiaan. Brionilla saattaa sitten jo siinä vaiheessa olla vaikka enemmänkin luppoaikaa. Miltä se kuullostaisi? -- Cimon Avaro 16:32 joulu 9, 2003 (UTC)

Ok -- Tsk 18:38 joulu 9, 2003 (UTC)

Jippii!!![muokkaa wikitekstiä]

Onneksi pääni on niin laho kuin on. Kun ilmoitin suomen wikipedian tahdon noiden uusien sysopien suhteen, kysyin samalla hyvin varovaisin sanankääntein hiukan noiden nimiavaruuksien perään, pikemminkin hypoteettisena kysymyksenä, kuin pyyntönä (Brion ymmärsi silti yskän, joten turhaan kursailin). No nyt siinä kävikin niin, että minäpäs olinkin aiemmin ymmärtänyt väärin mikä hommassa on vaikeaa.

Siis minä luulin, että nyt kun me olemme siirtäneet sivut (Wikipedia:) (Keskustelu Wikipediasta:) (Keskustelu:) (Keskustelu käyttäjästä:) jne nimiavaruuksille, niin se jo aiheuttaisi ylimääräisiä harmaita hiuksia Brionille. Mutta eihän se ollutkaan niin lainkaan. Minä vaan luulin niin, sisälukutaito-ongelmainen kun olen.

Siis se joka aiheuttaisi ongelmia! Ja jota ei missään nimessä nyt sitten toivoisi tapahtuvan, olisi se, että me nyt päättäisimme sulassa sovussa mikä niiden korjattujen nimiavaruuksien pitäisi olla, siirtäisimme sivut sinne, ja odottaisimme Brionin tulevan aktivoimaan uudet nimiavaruudet. Eieiei, silloin, ja vasta silloin olisimme nesteessä, ja Brionilta saattaisi lipsua valittuja sanoja meidän suuntaamme.

Oikea marssijärjestys, joka ei Brionille kovinkaan pahaa duunia aiheuta, on se, että päätämme nyt kunnon harkinnan mukaan sulassa sovussa, mitkä niiden pitäisi olla, ilmoitamme avaruuksien nimet Brionille, mutta emme tee mitään muuta, ennen kuin hän ilmoittaa että uudet avaruudet ovat aktiivisia. Ja sitten kauhomme kaikki sivut käsin, siirtäen oikeiden nimiavaruuksien suuntaan.

Siis vielä kerran:

Oikea järjestys[muokkaa wikitekstiä]

 1. Päätetään paremmat otsikot nimiavaruuksille.
 2. Ilmoitetaan ne Brionille.
 3. Odotetaan.
 4. Kun Brion kertoo kaiken olevan OK, aletaan siirtää sivuja uusiin nimiavaruuksiin.
 5. Siirrytään kaduille tanssimaan loistavassa kuosissa olevaa saittiamme juhlien.

Väärä järjestys (siis emme tee näin)[muokkaa wikitekstiä]

 1. Päätetään paremmat otsikot nimiavaruuksille.
 2. Siirretään sivut uusien nimiavaruuksien mukaisille otsikoille.
 3. Ilmoitetaan Brionille, että täällä päässä kaikki olisi jo valmista, jotta tulisiko hän nyt sitten aktivoimaan uudet nimiavaruudet, joihin olemme jo siirtäneet sivut.
 4. Odotamme.
 5. Kun Brion polttaa päreensä, ja ilmoittaa ettei enää ikinä tee meille mitään kivaa, me katselemme hölmistyneinä ja pyytelemme anteeksi.

-- Cimon Avaro, hiljainen seiväshyppääjä 14:38 joulu 10, 2003 (UTC)

Tuota, onko asia edennyt kolmessa kuukaudessa mihinkään? --Card 11:08 maalis 18, 2004 (UTC)

Onko nykyisissä nimissä vikana se, etteivät ne kuvaa riittävän hyvin tarkoitustaan? Uudet ehdotukset eivät asiaa ainakaan paranna, pikemmin päinvastoin. Ne kuulostavat kapulakieleltä. -Jean d'Arc 14:56 huhti 30, 2004 (UTC)

Wiktionary:n toimimattomuudesta[muokkaa wikitekstiä]

Saiskohan tätä kautta jotenkin vietyä asiaa eteenpäin Wiktionaryn nimiavaruuksien sekoiluista. Esim etusivun [1] moni toiminto ei pelaa, koska osoitukset eivät tule suomalaiseen wiktionaryyn. Tukehtuu tuo alkuun yrittämäni suomalainen wiktionary siihen, jos hommaa ei saada selvitettyä :( Katso tarkemmin [2] - keskustelu kohdassa "Mihin kahvihuone, sanalistat yms kadonneet ???" --Aulis Eskola 15:11 heinä 22, 2004 (UTC)

Virheitä toimintosivuilla[muokkaa wikitekstiä]

Laitan tähän alle kerralla useamman "bugiraportin", kun en parempaakaan paikkaa tiedä. (Tämän kohdan saa luonnollisesti poistaa kun virheet on korjattu.) --Jonik 16:07 loka 11, 2004 (UTC)

 • Toiminnot:Watchlist&magic=yes -- typo, outoa kieltä ("vedä pukki" ??): "Tässä onn aakkostettu lista tarkkailemistasi sivuista. Vedä pukki niiden sivujen ruutuun jotka haluat poistaa tarkkailulistaltasi, ja klikkaa 'poista' -nappia sivun pohjalla."
 • Toiminnot:Watchlist -- mitä ihmettä tällä yritetään sanoa: "kaikkiaan kaikki sivua muokattu asetetun rajan jälkeen; tarkistetaan onko tarkkailluille sivuille tehty muokkauksia..." En-wikissä vastaavaa ei edes (enää?) ole, joten pois vaan.
Korjasin noita kaikkia, onko sopivat vai vielä parannetttavaa tms. — Nahru 16:37 loka 11, 2004 (UTC)
Joo, kiitti. --Jonik 17:11 loka 11, 2004 (UTC)