Wibree

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Wibree on langaton tiedonsiirtotekniikka. Se perustuu radioteknologiaan. Wibree on Bluetoothin ja WUSB:n kaltainen lyhyen kantaman (5–10 m) tiedonsiirtotekniikka, mutta sitä käyttävät laitteet kuluttavat yleensä vähemmän virtaa ja ovat pienikokoisempia. Wibreetä voidaan hyödyntää näin ollen myös hyvin pienissä laitteissa. Wibree-tuotteita ei ole vielä saatavilla.

Vuonna 2008 Wibree-teknologia otettiin osaksi Bluetooth-standardia nimellä Bluetooth low energy, ja se on nykyään osa Bluetooth v4.0 -standardia.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wibree on alun perin Nokian tutkimuskeskuksen kehittämä tekniikka ja se on tarkoitus standardoida jossain olemassa olevassa standardointiryhmässä. Nokian lisäksi Wibreetä ovat olleet mukana määrittelemässä myös muun muassa Broadcom, Epson ja Suunto.

Tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wibreellä on kaksi erilaista toteutusta: dual mode ja stand alone. Dual mode -toteutuksessa Wibreen toiminnallisuus on lisätty Bluetooth-piiriin ja se hyödyntää osittain piirillä jo olemassa olevaa toiminnallisuutta. Dual mode -toteutus on tarkoitettu käytettäväksi matkapuhelimissa ja tietokoneissa. Stand alone -toteutus puolestaan on optimoitu vähävirtaisiin laitteisiin ja tarkoitettu esimerkiksi urheilu-, hyvinvointi yms. HID-tuotteisiin.

Wibree toimii 2,4 GHz:n taajuudella ja sen nopeus on 1 Mbps. Toimintasäde on 5–10 metriä. Wibree-tekniikan linkkitaso (link layer) mahdollistaa erilaisia muita toiminnallisuuksia, kuten vähävirtaisen valmiustilan, yksinkertaisen laitteiden löytämisen (simple device discovery), point-to-multipoint tiedonsiirron sekä tiedonsiirron salausmahdollisuuden. Wibree ei kuitenkaan siirrä äänisignaalia.

Käyttökohteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wibreetä voidaan käyttää pienillä paristoilla toimivissa laitteissa, kuten esimerkiksi kelloissa tai leluissa. Näiden lisäksi sitä voidaan hyödyntää myös erilaisissa urheilusensoritoteutuksissa, kuten esimerkiksi rannekellon tapaisessa monitoimilaitteessa, joka mittaa erilaisia arvoja, esimerkiksi sydämen syke sekä arvioi muun muassa suorituskykyä. Wibree voidaan liittää myös kännyköihin tai PC-tietokoneisiin ja hyödyntää myös terveydenhuollossa. Wibreen olisi siis tarkoitus olla lähinnä Bluetoothia täydentävä tekniikka eikä niinkään sen kilpailija.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.