Westland Wyvern

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Westland Wyvern
Tyyppi rynnäkköhävittäjä
Valmistaja Westland Aircraft
Wyvern S.4 3-D projektiokuvina.

Westland Wyvern S.4 on brittiläinen rynnäköintiin soveltuva laivaston hävittäjälentokone. Alun perin konetyypin luokittelutunnus oli TF.2 (torpedo fighter) mutta se muutettiin S.4:ksi (strike). Vuosina 1946–1956 valmistetun koneen pääsuunnittelija oli Edward Petter.

Wyvernin voimanlähteenä on potkuriturbiini joita valmistivat Armstrong-Siddeley sekä Rolls-Royce. Armstong-Siddeleyn valmistama malli on nimeltään Python ja Rolls-Roycen potkuriturbiini Clyde. Voimakkaat moottorit olivat enimmillään 4 000 hevosvoiman tehoisia. Koneen kahdeksanlapaisessa Rotol-kaksoispotkurissa on kaksi vastakkaisiin suuntiin pyörivää potkurikehää. Westland Wyvern on varustettu Martin-Baker Mk 2B -heittoistuimella.[1]

Koneen huippunopeus on 616 km/h, lakikorkeus 8 535 metriä ja kantama/toimintamatka 1 445 kilometriä. Koekoneet eli esituotantosarjan yksilöt ylsivät näitä huomattavasti parempiin suorituslukemiin.[2]

Wyvernin aseistuksena on neljä 20 mm siipitykkiä. Rungon alle voi ripustaa torpedon ja siipien alle on mahdollista asentaa raketti- tai pommiripustimet. Konetyyppi osallistui Suezin kriisiin.

Konetyypin edeltäjä oli Blackburn Firebrand. Käytännössä sen seuraajana laivaston rynnäkkökoneena toimi suihkukone Blackburn Buccaneer.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Darman, Peter: Great Carrier Aircraft, Blitz Editions, 1996, Lontoo, Englanti (s. 26–32) ISBN 1-85605-343-1

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]