Western Sydney University

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Western Sydney University
University of Western Sydney
Perustettu 1989
Opiskelijoita 45 000
Sijainti Sydney, Uusi Etelä-Wales
Australia
Osoite www.uws.edu.au
Kampus Bankstown, Blacktown, Campbelltown, Hawkesbury, Parramatta ja Penrith

Western Sydney University (WSU, aiemmin University of Western Sydney, UWS) on Australian Sydneyn kaupungin länsiosissa toimiva moni­toimi­paikkainen julkinen yliopisto, jossa on noin 45 000 opiskelijaa. Sen kuusi kampusta ovat Bankstown, Blacktown, Campbelltown, Hawkesbury, Parramatta ja Penrith. WSU on lähes viiden miljoonan asukkaan Sydneyn kolmas suuri yliopisto Sydneyn yliopiston ja Uuden Etelä-Walesin yliopiston ohella.

Vuonna 2014 QS World Uni­versity Rankings arvioi WSU:n maailman 400 parhaan yli­opiston joukkoon, ja vuonna 2015 se arvioitiin 19. parhaaksi Australiassa.[1][2] U.S. News & World Report -lehden yliopisto­listauksessa se oli vuonna 2015 sijalla 135. Vuonna 2016 WSU valittiin maailman 20 lupaavimman ”haastaja­yliopiston” joukkoon konsultti­yritys Firetailin raportissa yliopistoista, jotka voivat nousta yliopisto­maailman eliittiin vuoteen 2030 mennessä.[3]

Yliopisto nykyisessä muodossaan perustettiin vuonna 1989 yhdistämällä Nepean College of Advanced Education ja Hawkesbury Agricultural College. Pian myös Macarthur Institute of Higher Education otettiin osaksi yliopistoa.

WSU:n kampukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bankstown[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bankstownin kampuksen kirjasto.

Yliopiston Banks­townin kampus  on suhteellisen uusi. Se sijaitsee Milperrassa noin viiden kilometrin päässä Banks­townin keskustasta. Kampus on erikoistunut yhteiskunta­tieteisiin ja humanistisiin aloihin, joten useimpien siellä olevien pääaineita ovat psykologia, sosiologia ja kielet. Kampuksella toimii myös poliisiopisto.

Blacktown[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2009 yliopisto avasi uudelleen vanhan Blacktownin kampuksen.  Liike­talous­tieteeseen erikoistunut Nirimban kampus on rakennettu entisen meri­voimien lento­tukikohdan pohjalle. Se sijaitsee Quakers Hillissä, noin 10 minuutin ajomatkan päässä Black­townista. Nirimbassa sijaitsee myös yliopiston omistama UWSCollege.

Campbelltown[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Campbelltownin kampus sijaitsee maaseutu­maisella Mac­arthurin alueella lounais-Sydneyssä. Siellä opinto­aloja ovat lääketiede, terveys- ja hoitotiede, luonnon­tieteet, oikeustiede ja liiketoiminta.

Kampuksella toimii myös yliopiston pyörivä observatorio.

Hawkesbury[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hawkesbury Science Lecture Theatre, 1899
Hawkesburyn maatalous­oppilaitos vuonna 1899.

Hawkesburyn eli Richmondin kampuksella luoteis-Sydneyssä opiskellaan ympäristö­alaa, maatalous- ja metsätieteitä, puutarhan­hoitoa, oikeus­lääketiedettä ja hoitotyötä.

Parramatta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parramattan kampus Rydalmeressä on entinen orpojen tyttöjen koulu, joka on perustettu vuonna 1813. Koulurakennus on yksi Australian vanhimpia.[4][5]  Parramattassa opiskellaan muun muassa luonnon­tieteitä, oikeus­tiedettä ja kauppa­tieteitä.

Penrith[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Penrithin kampukset tarkoittavat kolmea toimi­paikkaa kahdessa Sydneyn lähiössä, Kingswoodissa ja Werringtonissa. Niissä opiskellaan muun muassa viestintää ja graafista suunnittelua, ja yliopiston tilojen yhteydessä on Australian Broadcasting Corporation -yleisradio­yhtiön radio- ja televisio­toimintaa.

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Western Sydney University, World University Rankings 2013, Top Universities 27.8.2013. Viitattu 11.10.2016.
  2. Rankings Australian Universities. Viitattu 17 April 2015.
  3. Maijala, Juho: Lappeenrannan teknillinen yliopisto rankattiin maailman 20 lupaavimman yliopiston joukkoon (Arkistoitu – Internet Archive), Etelä-Saimaa 12.8.2016. Viitattu 10.10.2016.
  4. Wright, Jessica. "PM announces $7 million grant for Whitlam tribute", The Sydney Morning Herald, 1 June 2012. Luettu 2 June 2012. 
  5. "Gillard gives $7m for Whitlam project", Herald Sun, 1 June 2012. Luettu 2 June 2012. 
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Western Sydney University