Westerkerk

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Westerkerk
Westerkerk
Westerkerk
Sijainti Amsterdam, Alankomaat
Koordinaatit 52°22′28″N, 4°53′1″E
Rakentamisvuosi 1620-1631
Suunnittelija Hendrick de Keyser
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Westerkerk ("Länsikirkko") on protestanttinen kirkko Amsterdamissa, Alankomaissa. Se rakennettiin vuosina 1620-1631 ja sen on suunnitellut Hendrick de Keyser. Kirkon torni on maan korkein (85 metriä). Turistien on mahdollista kiivetä torniin ihailemaan sieltä avautuvia näkymiä.[1] Rembrandt van Rijn on todennäköisesti haudattu kirkkoon, mutta haudan paikka on jäänyt arvoitukseksi. Kirkon urkupaneelit maalasi Rembrandtin oppilas Gerard de Lairesse.

Kirkon eteen on vuonna 1987 asetettu Homomonument, joka on maailman ensimmäinen homoseksuaaleille omistettu muistomerkki. Se pystytetty toisen maailmansodan homoseksuaalivainojen muistoksi. Sen on suunnitellut hollantilainen Karin Daan. Monumentti koostuu kolmesta erillisestä vaaleanpunaisesta graniittikolmiosta, jotka symboloivat homoseksuaalisuuden menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta.[1]

Kirkon eteläisellä seinustalla lähellä tornia on Anne Frankin patsas, joka pystytettiin vuonna 1975. Sen on tehnyt kuvanveistäjä Mari Andriessen. Patsaalta on noin sadan metrin matka Anne Frankin talolle. Päiväkirjassaan (merkintä 11.7.1942) Anne kertoo pitävänsä kirkon kellojen äänestä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Duncan, Fiona - Glass, Leonie: Top 10 Amsterdam, s. 90-93. Suomentanut Sari Welling-Hirvonen. WSOY, 2013. ISBN 978-951-0-39477-9. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Westerkerk.
Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.