Wassoulou-Ballé

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wassoulou-Ballé

Wassoulou-Ballé

Koordinaatit: 11°10′43″N, 8°9′20″W

Valtio Mali
Alue Sikasson alue
Piiri Yanfolilan piiri
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi maalaiskunta
Väkiluku (2009) 51 500












Wassoulou-Ballé on maalaiskunta Sikasson alueen Yanfolilan piirissä Malissa. Kunnan ja piirin keskuskylä Yanfolila sijaitsee Sélinguén tekojärveen laskevan Balléjoen itäpuolella 150 kilometriä Sikassosta luoteeseen. Kunnassa on 51 500 ja kylässä 15 800 asukasta (vuonna 2009)[1].

Wassoulou-Ballén kunnan pinta-ala on 1 550 neliökilometriä[2]. Se rajoittuu idässä Yanfolilan piirin Bolo-Foutan ja Djiguiya De Kolonin, etelässä Gounanin ja Gouandiakan, lännessä Yallankoro-Soloban, luoteessa Séré Moussa Ani Samou De Siékorolén ja koillisessa Bougounin piirin Danoun ja Faragouaranin kuntiin sekä lounaassa Guineaan[3].

Kuntaan kuuluu 34 kylää. Asukkaista 92 % on fulbeja. Lisäksi on dogoneja, bambaroita, bozoja, soninkeja, boboja, mandinkoja ja senufoja.[2]

Seudun pääelinkeinot ovat maanviljely ja karjanhoito. Tärkeimmät viljelykasvit ovat maissi, hirssi, durra, riisi, fonio, bataatti ja jamssi sekä myytäväksi kasvatettavat maapähkinä, puuvilla ja teehibiskus.[2] Kotieläimiä ovat naudat, lampaat, vuohet, aasit, siipikarja ja vähäisessä määrin siat. Huomattava merkitys on myös kalastuksella sekä banaanin, mangon ja muiden hedelmien tuotannolla.[4]

Yanfolilan kautta kulkee Bougounista Guinean rajalle johtava maantie RN8[2]. Keskuskylän palveluihin kuuluvat lyseo, piirin poliklinikka sekä sähkö- ja vesijohtoverkko[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]