Washingtonin laivastotukikohta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ilmakuva Washingtonin laivastotukikohdasta vuonna 1985.

Washingtonin laivastotukikohta (engl. Washington Navy Yard) on Yhdysvaltain laivaston käyttämä entinen telakka ja ammusvarasto maan pääkaupungissa Washingtonissa. Alue on Yhdysvaltain laivaston vanhin tukikohta ja nykyisin sitä käytetään seremoniallisena ja hallinnollisena keskuksena[1]. Tukikohdassa sijaitsee muun muassa laivasto-operaatioiden komentajan esikunta<ref name="wny">. Alue lisättiin National Register of Historic Places -luetteloon vuonna 1973.

Yhdysvaltain kongressin päätöksellä alue ostettiin laivastolle 23. heinäkuuta 1799. Laivastotukikohta perustettiin 2. lokakuuta 1799. Tukikohta rakennettiin Yhdysvaltain ensimmäisen laivastoministerin Benjamin Stoddertin johdolla. Tukikohdan ensimmäisenä komentajana toimi kommodori Thomas Tingey.

Tukikohdasta kehittyi laivaston suurin telakka ja vuoden 1812 sodan aikana se toimi tärkeänä strategisena osana Washingtonin puolustusta. Sodan jälkeen tukikohta ei enää saavuttanut yhtä vahvaa asemaa laivanrakennuksessa kuin ennen sotaa. Tukikohdan toiminta keskittyi seuraavaksi vuosisadaksi teknologiaan ja ammuksiin. Tukikohdassa oli yksi Yhdysvaltain ensimmäisistä höyrykoneista, ja sitä käytettiin sotalaivojen ankkureiden, ketjujen ja höyrykoneiden valmistamiseen.

Yhdysvaltain sisällissodan aikana tukikohta toimi jälleen merkittävänä osana pääkaupungin puolustusta. Panssaroitu sotalaiva USS Monitor korjattiin tukikohdassa sen vaurioiduttua Hampton Roadsin taistelussa.

Sodan jälkeen tukikohdassa jatkettiin teknologian kehittämistä. Vuonna 1886 tukikohdassa valmistettiin kaikki laivaston ammukset. Toiseen maailmansotaan mennessä tukikohdasta oli kehittynyt maailman suurin ammustehdas. Tukikohdassa suunniteltuja ja valmistettuja aseita käytettiin kaikissa Yhdysvaltain käymissä sodissa 1960-luvulle saakka. 1960-luvulla toiminta kuitenkin lakkautettiin ja rakennuksia ryhdyttiin muuttamaan toimistokäyttöön.

  1. Washington Navy Yard history.navy.mil. Viitattu 23.7.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Washington Navy Yard